Laki kai sanoo, että yksityishenkilö ei saa laskuttaa, koska kuittilaki vaatii kuitin antamisen, jossa on oltava Y-tunnus. Mutta rikkooko työtön mitään lakia, jos hän valmistaa vaikka vohveleita, myy ne torilla, ilmoittaa tulot verottajalle ja pyytää asiakkaita tekemään tulorekisteri-ilmoituksen? Torimyynnissä kun ei ole pakko antaa kuittia. Mutta ilmeisesti joku laki kieltää kuitenkin myyntityön ilman Y-tunnusta?
Saako työtön tehdä torimyyntiä ilman Y-tunnusta?
Anonyymi
5400
0Äänestä
Muut lukivat myös
Odottaa vastausta
Näihin keskusteluihin ei ole vielä vastattu. Ole ensimmäinen.
Vastaukset 5
Vanhimmat
Itse kysyisin asiaa ensimmäiseksi verottajalta, sitten varmaan työttömyyskorvaukseni maksajalta.
Elintarvikemyynnistä pitäisi varmaan kysyä kunnan terveystarkastajalta.
Elinkeinoa koskee:
Laki elinkeinon harjoittamisen oikeudesta
7 §
>>Luonnollisen henkilön, joka on hankkinut luvan harjoittaa 3 §:ssä mainittua elinkeinoa tai aikoo harjoittaa 6 §:ssä tarkoitettua elinkeinoa, samoin kuin ulkomaisen yhteisön ja säätiön on ennen toiminnan alkamista tehtävä kaupparekisterilaissa säädetty perusilmoitus.<<
Perusilmoituksen perusteella henkilö saa Y-tunnuksen.
Milloin sitten on oltava Y-tunnus?
Jollei puhuta 3 §:ssä mainituista elinkeinoista (jotka vaativat usein lupaa) asiaa koskee edellä mainitun lain 6 §.
6 § 1 mom.
>>Siltä, joka tahtoo harjoittaa kauppaa tai muuta samantapaista liikettä liikehuoneistossa, konttorissa tai senkaltaisessa erityisessä myyntipaikassa taikka toimia laivanisäntänä tai laivanisännistöyhtiön pääisäntänä taikka muussa elinkeinotoiminnassaan apulaisenaan käyttää muita kuin aviopuolisoaan tai suoraan etenevää polvea olevia vajavaltaisia jälkeläisiään, vaaditaan, että hän hallitsee itseään ja omaisuuttaan.<<
Torimyynti on laissa säädettyä erityisessä myyntipaikassa tehtävää myyntiä, joten on tehtävä perusilmoitus PRH:lle ja saat Y-tunnuksen.
Ilman erityistä myyntipaikkaa voi elinkeinoa harjoittaa myös ilman Y-tunnusta. Toisin sanoen myynti vaikkapa kavereille tai muille tuttaville muun hommailun ohessa on sallittu ilman Y-tunnusta.
Ahaa. Eli siis jos myy pelkästään verkkokaupassa, ei tarvita Y-tunnusta, koska verkkokaupan palvelin voi olla melkein missä tahansa?
Näin juuri, mutta verkkokaupallakin on yleensä jokin liikehuoneisto tai paikka, josta myyntiä hoidetaan, jolloin Y-tunnus tarvitaan. Jollei ole, niin sitten ei ole.