Elokuvasensuurista 80 luvulla

Anonyymi

47

3013

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lähes kaikki -80-luvulla julkaistut leffat etenkin toiminnasta ja kauhusta on leikattuja versioita, se oli sen ajan henki. Elokuvatarkastamolla oli paljon valtaa ja lähes poikkeuksetta leikkeli jokaista julkaistua elokuvaa. Oli lähes sääntö kuin poikkeus että elokuvatarkastamo leikkasi suunnilleen jokaista julkaistua elokuvaa. Elokuvatarkastamolla oli pakkomielle leikata jokaista elokuvaa edes sekunnin.

      Predator-leffasta on leikattu lähes kokonaisuudessaan kohtaus jossa Arskan jengi hyökkää viidakkokylään ja leikattu myös puussa roikkuvat nyljetyt ihmiset.


      Tappava ase:
      Leikattu lopputaistelukohtauksesta suurin osa jossa Joshua ja Riggs ottavat yhteen. Myös älytön leikkaus siinä kohtaa kun Joshua saapuu Murtaughin kotipihalle ja poliisien ampuminen poliisiautoon leikattu. Ei ole edelleenkään näytetty kuin kerran televisiossa leikkaamaton versio. Nyt edelleenkin näytetään leikattu versio.

      Evil dead näytettiin -90-luvulla televisiossa leikkaamattomana versiona kun taas vuokralla se oli samaan aikaan leikattuna.

      Halloween:
      Tästä leffasta ilmeisesti on poistettu vain Loomiksen vierailu mielisairaalassa ja dialogi psykiatrin kanssa jossa keskustelevat Michael Myersistä.

      -80 -luvulla oli vuokraamoissa Texasin moottorisahamurhaaja K-21-leimalla. Siis vuokralla.

      • Anonyymi

        Nuo Halloweenin kohdat eivät ole leikattuja, vaan kuuluvat televisiota varten tehtyyn extended editioniin. Kohtaukset kuvattiin vuonna 1980 tuotannossa olleen Halloween 2:sen tiimillä, koska elokuvalle piti saada enemmän pituutta, jotta se täyttäisi sille varatun parituntisen tv-paikan.

        Mutta joo, itselläni on vieläkin kasa vanhoja leikattuja vhs-elokuvia tallessa. Aikoinaan tuli ostettua täydellä hinnalla leffoja, ja saikin lyhennetyn version. Jotkut elokuvat saattoivat olla niin kökösti pätkittyjä, että elokuvasta tuli aivan sekava. Vasta vuosia myöhemmin, kun näki leikkaamattoman dvd-version, tajusi mitä elokuvassa tapahtui, ja miksi eräskin hahmo vain katosi johonkin.

        Sensuuri koski myös joitain tv-sarjoja. Esim. MacGyveristä itselläni on tallella joitain 80-90-luvun taitteen jaksoja, joista puuttuu kohtauksia, jotka olivat mukana sittemmin tv:n uusintakierroksilla. Tässä yksi kohtaus jaksosta "Cleo Rocks", jonka ilmeisesti katsottiin olevan pätkimisen arvoinen (SPOILERI):
        https://www.youtube.com/watch?v=lJ-K4-DkU5s

        Alla taasen saman jakson loppumatsi, joka leikattiin ensimmäisellä esityskerralla kokonaan pois. Pennyn potkun jälkeen alkaa kahina, ja kun näytetään Peten kampeavan häkissä metallinpalasella, seuraava asia joka näkyy, on Murdoc molskahtamassa altaaseen.
        https://www.youtube.com/watch?v=Qo1fJmW0oF0

        Ikävää tuollainen oli varsinkin siinä tapauksessa, jos omisti leikatun version elokuvasta, joka oli itselle jokseenkin tärkeä ja jota oli katsonut vuosien varrella lukuisia kertoja, ja sitten sai selville, että omasta versiosta puuttuukin kohtauksia. Kyseinen filmi saattoi olla katsottu niin moneen kertaan, ettei sitä enää katsoisi kuin "sitten joskus". Mutta sitten kun sen ehkä taas haluaakin katsoa, niin pännii se tosiasia, ettei se ole kokonainen. Nyt samoja filmejä olisi saatavilla dvd-versioina leikkaamattomina, mutta ei välttämättä houkuttele ostamaan uudestaan ns. puhkikulutettuja elokuvia, joista joutuisi vielä maksamaan suhteellisen paljon, mikäli kyseessä sattuu olemaan joku harvinaisempi tuontielokuva.

        Kiitoksia vain, näin jälkikäteen, kaikille saksien käyttäjille useammastakin elokuva-elämyksen lässähtämisestä, sekä kyseiseen elämykseen hukatuista rahoista.

        zappp


    • Anonyymi

      Itse muistan VHS-aikoina nähneeni mm. Evil Deadin suomiversion joka oli niin mielivaltaisesti leikelty piloille ja että sen oikein huomasi joka leikatun kohtauksen yhteydessä. Mm. se kohtaus oli pätkäisty jossa Ash iskee lyijykynän sen naisen akillesjänteeseen ja muista huvittavista leikkauksista puhumattakaan.

      Toisena oli legendaarinen Bloodsport josta muistaakseni leikelty useita kymmeniä minuutteja. Tuli tämäkin koettua VHS-aikaan.

      Myös Lungrenin Punisher oli niin pilalle leikelty että koko loppukohtaus jäi leikkauspöydälle. Tästäkin oli muistaakseni kymmeniä minuutteja leikelty.

      Predator (Arskan leffa) oli myös hyvin päässyt sensuurin hampaisiin ja sain joskus nähdä tämän leikattuna versiona. Tuossa ylempää jo mainittukin tästä ja itsekin muistan tuon hyökkäyksen tuonne viidakkokylään ja kun sen näki myöhemmin kokonaisena, ihmetytti miksi se kohtaus täytyi lyhentää. Näin tästä VHS-version josta oli poistettu lähes kaikki väkivalta ja raakuus kuten Predatorin nylkemiskohtaus puussa, nyljetyt ihmiset jotka roikkui puusta. Ihmetytti mitä ihmettä Arska kumppaneineen katsoo ja järkyttyneenä päivittelee ja tuo Jesse Venturan kuolinkohtaus missä Predator ampuu sitä rintaan, yhtäkkiä välähtää ja kaveri makaa jo maassa ja Arska kumppaneineen ihmettelee tapahtumaa. Ei selvinnyt mitä ihmettä tapahtui. Toisena huvittavana kohtauksena oli Carl Weathersin käden ampuminen pois ja mies kuvassa jotain virnistää ja samassa leikataan kohtaukseen jossa Uzi putoaa maahan käsi ja sormi vielä liipasimella ampuu ympärille sarjatulta. Kohtauksessa ei selvinnyt mitä tapahtui ja että käsi ammuttiin kokonaan irti.

      Ja onhan noita monia muitakin leffoja ja välillä leikatut kohtaukset olivat niin meilivaltaisia ettei niitä tajunnut miksi ne oli poistettu.

      Action Jacksonista oli muistaakseni poistettu alkukohtaus ja Elää ja kuolla L.A:ssa taasen loppukohtaus.

      Tuota myös ihmettelen Tappavassa aseessa miksi tuo lopputappelu on saksittu mutta matsi näytetään lähes kokonaisuudessaan. Tässä kohtauksessa Riggs haastaa Joshuan ja tappelijat ovat nurmella kuivissa vaatteissa ja ensimmäisen yhteesnoton parin sekunnin jälkeen yhtäkkiä ovatkin likomärkiä ja molemmilla turvat jo ruvella. Mutta kuitenkin ottelu näytetään sitten loppuun. Olen nähnyt tämän kohtauksen kerran leikkaamattomana eikä poistetussa kohtauksessa ollut mitään ihmeellistä eikä se eronnut mitenkään muusta lopusta ottelua. Toisena on tuo Joshua saapuminen Murtaughin asunnolle ja Joshua ampuu vartiossa olleet poliisit poliisiautoon, leikatussa kohtauksessa Joshua kysyy poliiseilta jotain ja seuraavassa kuvassa poliisiauto jo lipuu kuolleet poliisit kyydissä päin palopostia.

      Ei suoranaisesti sensuuria tai poistettuja kohtauksia mutta sarjoista tv:ssä muistui mieleen Twin Peaksin kohdalla että Kolmonen tai Nelonen -90-luvun lopussa kun esittivät uusintakierroksella tätä sarjaa jopa kokonaisia jaksoja oli jätetty pois välistä jostain kumman syystä. Taisi olla useita jaksoja jätetty esittämättä. Mikähän logiikka tässäkin taas oli.

      Miten mielivaltaisesti tuo elokuvatarkastamo toimi ja tuntuu siltä että heillä oli oikein pakottava tarve päästä leikkaamaan jokaista elokuvaa joka vain ilmestyi tuohon aikaan. Ihan kuin se olisi ollut sääntö että jokaiseen julkaisuun koskettiin.

      Mutta oli tässä hyväkin puolensa keräilijän näkökulmasta. Aina kun eteen tuli leikattu versio, se täytyi hankkia ja nähdä leikkaamattomana ja sitä riemua kun jonkun helmen sai leikkaamattomana, etenkin noista klassikoista kuten Evil dead. Tosin tähän meni aina se oma aikansa kun sai nähdä jonkun leikatun leikkaamattomana. Ainakin Elää ja kuolla L.A:ssa tuli nähtyä leikkaamattomana vasta tv:stä joskus -90-luvulla kun se esitettiin.

      • Anonyymi

        Tv-versioiden leikkauksiin valtakunnan kanavilla vaikuttanee myyty mainosaika? Ainakin joskus nauratti/harmitti sensuuria enemmän kohtauksen tai dialogin kesken jääminen, kun mainoskatkon paikka oli tarkkaan ajastettu joka 15 minuutin välein.

        📼


    • Anonyymi

      Ja onneksi elokuvatarkastamo teki niin paljastavaa työtä että leikattu kohtaus yleensä selvisi elokuvasta jos ei tiennyt siitä puuttuvan kohtauksia. Niin taitavia he eivät kuitenkaan olleet. Välillä jälki oli hyvin tökeröä.

    • Anonyymi

      Kun täällä näkyy olevan muitakin videolain aikaan eläneitä, niin jatketaan ketjua...

      Jostakin olen kuullut urbaanin legendan, en ihan varmaksi tietoa tiedä, että Evil Deadin vhs-suomiversion leikkaukset on tehnyt eräs Lauri Harjola, joka myöhemmin sitten sai itsekin tuntea sensuurin hampaisiin jäämisen "ilot" Jäätävän Poltteen kohdalla. Renny Harlinina sitten pääsi isompiin ympyröihin.

      Itse kuulun elokuvaharrastajana siihen kategoriaan, joka syyllistyi sen ajan videolakien mukaisiin rikoksiin, kieltolaki ei nuorisoa suojannut, vaan päinvastoin käytännössä vain kannusti piratismiin tai vhs-filmien importtaamiseen Hollannista, Kreikasta tai Tanskasta tai sitten Jenkeistä NTSC:nä.

      Silloisena aikana, ennen internetiä tai joka tuutin suoratoistopalveluja, elokuvilla myös oli merkitystä enemmän ja jokainen uusi leffa omassa hyllyssä oli tapaus.


      Nythän median tarjonta on liiallista ja tulvaan hukkuu moni merkittävä filmi ja uusi mahtava leffa tulee hypetykseen joka viikko. Ja sitten sulla on kiintolevytallenteita ja fyysisiä levyjä katsomatta jo paljon ennestäänkin. Jolloin pakostakin tulee miettineeksi, että onko mitään pointtia hakea jonkun elokuvan ehjää versiota jos se on vaikkapa sekunnilla leikattu. Kun kokonaisuudessa katseltujen sekuntien virrassa se ei missään enää tunnu. Elokuvan tekijöille se saattaa olla tärkeä sekunti, mutta puolentoista tunnin leffassa on silti monta muutakin sekuntia, joista tulee kokonaiskuva siitä, onko se leffa hyvä, ei siitä puuttuuko siitä yksi sekunti. Minuuttien leikkaukset on eri juttu tietysti.

      Sen "hyvän" filmin omistaminen fyysisenä kopiona ei ole niin merkityksekästä, kun joku tv-kanava lähettää sen uusintana joka toinen viikko kuitenkin - ja saa mainokset ilmaiseksi kaupan päälle!

      Pidennettyjä ohjaajan versioita on silti aina mielenkiintoista katsoa ja moni leffa on niillä saanut ihan uutta hohtoa.

      Filatelia varmasti olisi elokuvaharrastukseen verrattava juttu. Siihen hurahtaneilla ei tosin tarvitse olla niin paljoa hyllytilaa, joten ehkä pitäisi vielä vanhoilla päivillään vaihtaa hobbya...?

      📼

    • Anonyymi

      Mahtava ketju. Tuo mukavia muistoja VHS-ajoilta. Itse muistan kauhufriikkinä katsoneeni lähes jokaisen kauhuleffan juuri tuolta videosensuurin kulta-ajalta ja lähes kaikki leffat oli kyllä käsitelty ja raiskattu hyvin epäkelpoon muotoon joka ajoi tietenkin hankkimaan jokaisen leikatun/nähdyn leffan omaan kokoelmiin. Siinä kuudentoista vanhana kaikki leffat täytyi tietenkin nähdä ja mitä raaempi ja rankempi leffa, sen parempi. Ensimmäinen leffa johon törmäsin oli suomiversio ja täysin luokaton leikeltynä versiona Cannibal Holocaustista ja julkaisu ennen leffan täydellistä kieltoa Suomessa. Tämä oli laikattu niin piloille kuin oli legendaarinen Evil Deadkin. Nämähän piti saada heti postimyynnin kautta ulkomailta ja siitä se lähti. Joltakin kaverilta löytyi tietenkin kopioin kopion kopio jostain leffasta mikä oli nauhoitettu taas kaverin kaverilta. VHS-versiona se tarkoitti sitä että kuvanlaatu heikkenni heikkenemistään monesko kopio oli kopiosta. Muistan saanneeni Hellraiser 3:n Japaninkielisillä tekstityksinä mutta kuvanlaatu oli taas heikko. Hellraiser-trilogia piti saada ja siitä oli valmis myös maksamaan.
      Tässä keräilyssä oli myös oma hohtonsa mitä ei ole enää tänä päivänä. Ennen ei saanut internetistä elokuvaa kuin elokuvaa ihan minkälaisena versiona tahansa.

      Kirjastosta tai kirjakaupasta käytiin hakemassa esim. Fangoria-lehti jossa oli näitä postimyyntifirmoja jotka myivät VHS-leffoja. Ei muuta kuin pankkiin vaihtamaan markkoja dollareiksi tai kruunuiksi ja postimyynnin tilauslomake rahoineen postiin.
      Ei ollut mahdollisuutta pankkisiirtoihin tai muihin. Niille piti laittaa fyysistä käteistä mukaan. Sitten odotettiin pari viikkoa jotta leffa saapui perille.

      Joskus kävi myös niin kun tilasi vaikkapa usasta joitain leffoja, ne olikin NTSC-systeemin leffoja. Ei muuta kuin VHS-liikkeeseen lainaamaan nauhuria joka toisti NTSC-kasetit ja kopioimaan itselle oma versio leffasta. Tämä oli todellista keräilyä ja itsellä aikoinaan löytyi pelkästään kauhusta satoja leffoja jotka oli leikkaamattommia kun taas Suomesta vastaavan sai lekeltynä.

      Nykyäänhän tällaista hohtoa ei enää ole ja keräilystä on mennyt siinä mielessä maku koska kaikki internet-aikaan on saatavilla.

      VHS-aikaan haettiin välillä kauankin joitain helmiä, joita ei oltu edes täällä julkaistu tai ne oli leikelty piloille.
      Cannibal Holocaust
      Evil Dead
      Evil Dead 2
      Hellraiser1-5
      Ilsa-leffat
      Texas Chainsaw Massacre
      Toxic Avengerit
      Nightmare on Elm street 1-6
      Braindead
      Meet the Feebles
      Bad Taste
      Last house on dead end street (tätä oli vaikea yleensä löytää ja saada mistään)
      I Spit on your Grave (1978) (tätä oli vaikea myös löytää ja saada mistään)
      Salo, or the 120 Days of Sodom
      Last House on the Left (1972)
      Faces of death
      Der Toderskin
      Nekromantik
      Ja monia monia muita

      Nyt kun näitä vanhoja leffoja katsoo, eivät ole niin hohdokkaita enää mutta tietenkin tärkeitä itselle ja mitä muistoja ne tuokaan mieleen.

      Kiitos elokuvatarkastamolle tästä ajasta ja näistä muistoista. Ilman sitä moni hyvä ja legendaarinen leffa olisi jäänyt näkemättä.

    • Anonyymi

      Jepulis,

      katsomisen arvoiset tuubi-videot. Kiitoksia ja peukutukset, tsekkasin kaikki.

      Kanavaa en tilannut, koska en edellenkään ole FB:ssä. Toisaalta jos tämä korona shitti jatkuu vielä loppuvuoden, niin voi olla että vaihdan tosielämän sosiaalisen eristäytymisen sosiaaliseen monologien heittoon netissä ihan vaan, ettei puhetaito unohdu :D

      📼

    • Anonyymi

      Osa 1:
      Koko elokuvahistorian ajan on ollut elokuvasensuuria, mutta tämä ketju keskittyy vain väkivallan ja raakuuden sensurointiin. Elokuvia on sensuroitu tai jopa kielletty mitä merkillisimmistä syistä.

      Sensuurin kuvaelma oli: Vuonna 1965 säädetyn lain mukaan esitettäväksi ei siis hyväksytty elokuvia jotka olivat hyvien tapojen vastaisia, epäsiveellisiä, raaistavia tai mielenterveyttä vahingoittavia elokuvia sekä sellaisia elokuvia, joiden esittäminen saattoi vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta tai huonontaa valtakunnan suhteita ulkovaltoihin. Suomen tapauksessa pääasiallisesti Venäjään ja Ruotsiin.
      Poliittiset syyt:
      Ivan Denisovitšin päivä oli esityskiellossa ulkopoliittisista syistä vuonna 1972 sekä Renny Harlinin ohjaama elokuva Jäätävä polte (American Born) oli esityskiellossa Suomessa raaistavan ja ulkopoliittisesti arveluttavan sisältönsä vuoksi vuonna 1986.

      Vanhoja Suomi-filmejähän (-30-60-luku) sensuroitiin/leikattiin välillä aika kevyin perustein ja noissa oli yleensä syynä epäsiveellinen materiaali. Jos naisen paljas olkapää vilahti, oli se jo siinä rajalla saatiinko sitä näyttää elokuvassa. Mutta kuitenkin tässä piili jännä piirre, jos elokuvassa näytetään alastomuutta, se sallittiin sillä perusteella jos se tapahtui vain saunassa ja peseytymisen yhteydessä, ei muussa tapauksessa. Saunakulttuuri on ollut niin vahva.

      Vuonna 1987 hyväksyttiin meillä kuuluisa videosensuurilaki, joka kielsi kokonaan levittämästä alle 18-vuotiailta kiellettyjä elokuvia. Eli käytännössä laki johti elokuvien mielivaltaiseen saksimiseen, jotta videolevityksessä oleva elokuva saataisiin K-16-luokkaan. Ja sen huomasi todella jos harrasti elokuvia ja niiden katsomista tuohon aikaan.


      Kokonaan Suomessa kielletyt elokuvat:
      KK=kokonaan kielletty

      -Ai no korīda (1976) Suomessa kiellettiin epäsiveellisenä 1976, 1977 (kaksi kertaa) ja 1978. 2016 uudelleenluokittelun jälkeen ikärajaksi tuli jälleen K-18.
      -Aktivistit (1939 Risto Orko) (KK) poliittiset syyt
      -Arsenic and Old Lace (kielletty Suomessa 1944-1949)
      -Panssarilaiva Potemkin Battleship Potemkin (1925) (KK) propagandan vuoksi kielletty ja vapautui kiellosta 1951
      -Big Heat (1953) Suomessa ensi-ilta 1966
      -Born American (1986) kiellettiin raaistavan ja Neuvostoliiton vastaisen sisältönsä takia. Julkaistiin alkuperäisessä muodossaan 2006
      -Cape Fear (1962) (KK) virallinen ensi-ilta 1969
      -Carrie (1976) sai Suomessa ensi-iltansa 1991. Oli kiellossa liian raaistavana.
      -Child’s Play (1988) vapautui sensuurista 2001. Sitä ennen oli kokonaan kielletty (KK)
      -Class of 1984 (1982) (KK) uusintatarkastuksessa pääsi levitykseen 15 min lyhempänä versiona 1984
      -Cruising (1980) (KK) seksuaalisen ja epäsiveellisen materiaalin vuoksi
      -Dead & Buried (1981) (KK) noin yhdeksän minuuttia lyhennetty versio hyväksyttiin videolevitykseen vuonna 1991 ikärajalla 16 ja nimellä Kuolleet ja haudatut.
      -Death Ship (1980) (KK) lyhennettiin 3 minuuttia ja pääsi levitykseen 1984
      -Death Wish 4: The Crackdown (1987) (KK)
      -Devils (1971) (KK) vapautui 2001
      -Dirty Harry (1971) (KK) 1972 3 minuutin leikattu versio hyväksyttiin
      -Django (1966) (KK)
      -D.O.A. (1950) (KK) "Filmi on hengeltään sairas. Se kehittelee jännityksen miltei yhtämittaisella pistoolilla uhkaamisella (myös turvattomia naisia uhataan). jolloin käyttäytyminen on erityisen karkeaa (esim. uhattavia lyödään useissa kohdin aivan aiheetta). Pari gangsteria tehostaa pitkissä kohtauksissa julmuuttaan karkean sadistisesti. Leikkauksista ei asia parane”
      Hyvin paljon leikattu versio sai ensi-illan 1956
      -Dracula Has Risen from the Grave (KK) syynä mielenterveyden vahingoittuminen
      -Friday the 13th. 1-3 (1980) (KK) vapautui kiellosta vasta 2001
      -Friday the 13th. 6 (1986) (KK) vapautui kiellosta 2001
      - Friday the 13th: Jason Takes Manhattan (1989) (KK) vapautui kiellosta 2001
      -Fright (1971) (KK) 1988 videolevitykseen tehdyssä uusintatarkastuksessa kielto jäi voimaan
      -Forced Vengeance (1982) (KK) Lyhennettiin 7 min. 41 sek. jonka sai vain Ruotsista VHS-versiona
      -Frankenstein Must Be Destroyed (KK) myöhemmin leikattiin jopa 10 minuuttia ja sai K-18 leiman
      -Frankenstein Created Woman (1967) (KK vuoteen 1992 saakka)
      - The Green Pastures) (1930) kiellettiin jumalanpilkkakohun vuoksi. Tässä jumala esitetään tummaihoisena. Ensi-ilta vasta 1946
      -Halloween II (lyhennettiin 50 sekuntia)
      -Hard Boiled (elokuva näytettiin teatterissa 1994 mutta kiellettiin sen jälkeen. Vapautui kiellosta vasta 2001)
      -Henry: Portrait of a Serial Killer (1986) lyhennettiin teatteria varten 3 minuuttia mutta ei saanut videolevitystä
      -Hills have eyes 2 (1985) (KK) vapautui kiellosta vasta 2001
      -House of Wax (1953) (KK) maahantuojalle annettiin mahdollisuus uusintatarkastukseen mikäli elokuva leikattaisiin vain 66-minuuttiseksi. Leikattu versio hyväksyttiin 1953 K16.
      -I spit on your grave (1978) (KK)
      -Jungfrukällan (1960) (KK) elokuva vapautui sensuurista tarkastamon johtajan vaihduttua 1967, jolloin monet aiemmin kielletyt elokuvat uudelleentarkastuksissa läpäisivät sensuurin

    • Anonyymi

      Osa 2:
      -Jääkärin morsian (1938) ulkopoliittiset syyt. Vapautettiin kiellosta 1986
      -Killing (1956) (KK) ensi-ilta 1961
      -La casa sperduta nel parco a.k.a. House on the Edge of the Park (1980) (KK) vapautui kiellosta 2001
      -Les Diaboliques (1955) (KK)
      -Les yeux sans visage (1960) (KK) täyskielto otettiin uudelleen harkintaan 1978, jolloin tarkastamo teki linjauksen, että elokuvan ikärajaksi asetetaan K18, mutta sitä saa näyttää vain ja ainoastaan Suomen elokuva-arkiston ja Ranskan suurlähetystön järjestämissä näytöksissä.
      -Class of 1984 (1982) (KK)
      -M-Eine Stadt sucht einen Mörder) (1931) (KK) 10 minuuttia leikattu. Originaali elokuva oli sallittua vasta vuonna 1967.
      -Mad Max 2: The Road Warrior (1981) (KK) tv-esitys sallittiin K18 ja 1989 K16 sallittiin elokuvasta monta minuuttia leikattu versio.
      -Mantshurian kandidaatti (1962) (KK) kielto ulkopoliittisista syistä
      -Masque of the Red Death (1964) (KK) 1972 kiellettiin raaistavana mutta sallittiin 1972 K-18. Ikärajaksi muutettiin 1988 K-16 (nykyisin K-15)
      -Maniac (1980) (KK) vapautui kiellosta 2001. Mielenkiintoisesti elokuvasta on olemassa suomalainen jopa yli viisi min leikattu 1983 VHS-julkaisu, jonka kansitaide on sensuroitu (irti leikattu pää on hävitetty) ja jonka takakannessa on maininta elokuvan olevan ikärajalla Kokonaan kielletty.
      -Mystery of the Wax Museum (1933) (KK) eikä koskaan ole ollut ensi-iltaa
      -Nekromantik (1987) (KK) vapautui 2001. Elokuva on ollut kiellettynä monissa maissa ja sai esim. Japanissa ensi-iltansa vasta 1996.
      -New York Ripper (1982) (KK) raaistavuus ja epäsiveellisyys. 1985 sallittiin elokuvasta rankasti leikatun (l6 min) versio ja sekin K-18.
      -Octagon (1980) (KK) sallittiin 1984 leikattu versio, lopulta 1995 alkuperäinen versio
      -One Day in the Life of Ivan Denisovich (1970) (KK) poliittiset syyt. Ensi-ilta 1993
      -One, Two, Three (1961) 1962-1966 kielletty poliittisin perustein
      -Peeping Tom (1960) esitys sallittiin vasta 1981
      -Petrified Forest (1936)
      -Prom Night) (1980) (KK) leikattiin 11 minuuttia videolevitykseen
      -Punaisen surman naamio
      -Reptile (1966) kielletty raaistavana aina vuoteen 1992 asti
      -Repulsion (1965) (KK) mielenterveydelle vaarallisena ja raaistavana. Leikattiin muutama sekunti periaatteellisista syistä ja Suomi oli ainoa maa joka leikkasi elokuvaa
      -Return of the Living Dead (1985) (KK) vapautui 2001. 1994 MTV3:n piti esittää elokuva puolen yön jälkeen. Elokuvien ja videoiden ennakkotarkastus ei koskenut televisioesityksiä, mutta kanavat usein oma-aloitteisesti noudattivat elokuvatarkastamon päätöksiä, joskin saattoivat poiketa niistä mikäli aikaa oli kulunut riittävän kauan. Muutamaa päivää ennen esitystä elokuva vedettiin pois ohjelmistosta. MTV 3:n mukaan elokuva jätettiin esittämättä liikenneministeri Ole Norrbackin henkilökohtaisesta toivomuksesta.
      -Revenge of the Ninja (1983) (KK) elokuva sai 1984 VHS-julkaisun K18, mutta peräti 1 min 47 sek leikattuna versiona. 1986 videolaki esti levityksen, joten videolla levitystä varten elokuvaa ennakkotarkastettiin uudestaan 1988 peräti kolmasti, mutta jokaisella kerralla tarkastamo määräsi elokuvalle täyskiellon. Lyhyen aikaa levityksessä olleen leikatun VHS-version lisäksi elokuvaa sai laillisesti esittää ja levittää vasta aikuissensuurin poistuttua 2001
      -Rififi (1955) (KK) elokuvan tunnetuin ja useasti jäljitelty kohtaus on pitkä ryöstökohtaus, jonka aikana ei kuulu musiikkia 26 minuuttiin eikä dialogia 30 minuuttiin. Ryöstön kuvaus on niin aidon tuntuinen, että Suomessa koko elokuvan esittäminen kiellettiin 1950-luvun lopussa.
      -RoboCop (1987) (KK) raaka väkivalta johti tämän kieltämiseen monissa maissa. Suomessa elokuva kiellettiin heti. Tästä hyväksyttiin elokuvan esitettäväksi 1988 versio, josta oli leikattu materiaalia 7 min 10 sek. 2002 leikatut kohtaukset palautettiin ja ikäraja K-18.
      -Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975) (KK) Suomessa elokuva kiellettiin hyvien tapojen vastaisuuden ja epäsiveellisyyden perusteella 1976. Annettiin kuitenkin elokuvalle esitysoikeus kahteen erikseen määrättyyn näytökseen 1984. Täyskielto raukesi 2001
      -Scars of Dracula (1970) (KK) vapautui 2001 ja julkaistiin DVD:lle 2008
      -Silent Night, Deadly Night (1984) (KK) vapautui kiellosta 2001
      Taste the Blood of Dracula (KK) mielenterveyttä vahingoittavana. Se esitettiin kuitenkin televisiossa 1991
      -Texas Chainsaw Massacre (1974) (KK) vapautui vasta 2001
      -Thriller – en grym film (1973) (KK) vapautui kiellosta 2001
      -True Romance (1993) (KK) 1994 K18, mutta vasta reippaiden leikkausten jälkeen. Myöhemmissäkään ja vielä enemmän leikatuissa tarkastuksissa ikäraja ei laskenut alle K18, joten elokuvaa ei siten saanut voimassa olevan videolain vuoksi Suomessa levittää lainkaan VHS-videona
      -Ultime grida dalla savana (1976) (KK) ei koskaan ole saanut ensi-iltaa. Kiellettiin aidon kuoleman esittämisen vuoksi.

      • Anonyymi

        Mistää ihmeestä te löydätte nämä informaatiot? Haluaisin todella tietää, koska olen itsekin ruvennut leffa harrastajaksi!


    • Anonyymi

      Joo ja kuten noissa videoklipeissä muisteltiin, niin olimme (ei suinkaan elokuvien vaan sensuurin takia) erittäin, erittäin suuresti katsojan mielenterveyttä ahdistavassa tilanteessa, jossa FilmNet ja tv-kanavat näyttivät niitä ihan samoja kiellettyjä elokuvia täysin leikkaamattomina ja sitten piti jostain löytää kaveri, jolla FilmNet näkyi ja joka nauhoitti. Aikakausihan oli myös sitä, ettei maaseudulla ollut mitään mahdollisuuksia nähdä sitä, ellei maksanut itseään kipeäksi satelliittilautasen hankkimalla. Huonolla säällä sitten tuli kaikkea kivaa rakeisuutta kuvaan tai tekstitys pätki ja sitten joku toinen halusi katsoa satelliitista lätkää tai futista just silloin kun olisi tullut hyvä leffa.

      Kyllä siinä eräskin vhs-nauha meni FilmNet-tallennuksiin. Joistakin filmeistä kun tuli jopa 2:35:1 letterbox-versiot, jolloin usein tekstityksen taustalla ollut musta palkkikaan ei haitannut ja vienyt elokuvalta kahta riviä alalaidasta.

      Mutta olihan se ilon päivä, kun nauhalle päätyi Robocop, Angel Heart, The Serpent & The Rainbow, Silver Bullet, Fright Night, Predator, Elm Street-leffat ynnä kymmeniä muita. Ja sitten kauhistus, kun nauhuri päätti kenkkuilla ja nauha meni rypyille tai leffasta jäikin minuutti lopusta pois, kun nauha loppui ja sitten paniikissa lukemaan ohjelmalehtistä joko viimeinen esityskerta oli jo ollut :D Harvinaisempia kauhuleffoja kun saattoi olla vain se yksi tai kaksi esitystä.

      📼

    • Anonyymi

      Katsotaanpa säilyykö linkki vai sensuroidaanko...

      www.movie-censorship.com

      Varsin hyvä referenssisivusto. Moni leffa tulee kyllä samalla täysin spoilatuksi, mutta tieto lisää tuskaa tässäkin tapauksessa.

      📼

    • Moika miten Robocop leikkamaton vhs enkali kielinen vhs onkko se miten leikkamaton vhs kaseti

    • Ja tuotaa onkko kenellä saatavana vhs kaseteja vois otta yhtyetä minun saa ola painajainen elm Robocop leikkamaton vhs enkali kielinen vhs jos saatu olemaan jolakkin

    • Anonyymi

      Sen ymmärrän, että elokuvia leikattiin ja sensuroitiin TV-lähetyksiä varten, mutta 80-luvun SUOMESSA niitä leikkattiin jopa videovuokraamon tarkoituksiin.

      Holhousvaltiomme rikkoi ilmiselvästi tekijänoikeuslakia, pilaamalla monta hauskaa elokuvaa, kuten Brain Dead.

      • Anonyymi

        Siis se elokuvien silppominen jatkui vielä hyvin pitkälle 90-lukuakin ja esimerkiksi tässä tosi hauskassa komediassa ei ole mitään järkeä leikattuna:

        Aivokuollut (1992)
        https://www.imdb.com/title/tt0103873/


      • Anonyymi

        Suomessa oli 1980-luvulla ja 1990-luvun alussakin läntisen maailman tiukin videolaki. Erityisesti vuokralevityksessä olevat videot olivat elokuvatarkastamon hampaissa, elokuvateatteritarjonta oli jossain määrin vapaampaa sensuurista.

        1980-luvulla elettiin myös vahvaa suomettumisen aikaa, ja yksi sensurointiperuste oli "elokuvan haitallisuus Suomen kansainvälisille suhteille", millä tarkoitettiin käytännössä neuvostovastaisuutta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomessa oli 1980-luvulla ja 1990-luvun alussakin läntisen maailman tiukin videolaki. Erityisesti vuokralevityksessä olevat videot olivat elokuvatarkastamon hampaissa, elokuvateatteritarjonta oli jossain määrin vapaampaa sensuurista.

        1980-luvulla elettiin myös vahvaa suomettumisen aikaa, ja yksi sensurointiperuste oli "elokuvan haitallisuus Suomen kansainvälisille suhteille", millä tarkoitettiin käytännössä neuvostovastaisuutta.

        " Suomessa oli 1980-luvulla ja 1990-luvun alussakin läntisen maailman tiukin videolaki. Erityisesti vuokralevityksessä olevat videot olivat elokuvatarkastamon hampaissa, elokuvateatteritarjonta oli jossain määrin vapaampaa sensuurista. "

        - Ja se näkyi. Toivottavasti nykyään moista silppomista osataan pitää tekijänoikeusloukkauksena. Robocop oli täysin naurettava suomalaisille leikatussa versiossa.

        " 1980-luvulla elettiin myös vahvaa suomettumisen aikaa, ja yksi sensurointiperuste oli "elokuvan haitallisuus Suomen kansainvälisille suhteille", millä tarkoitettiin käytännössä neuvostovastaisuutta. "

        - Mollbergin Tuntematon sotilas vuonna 1985 uhmasi melkoisesti suomettomista ja neuvosliiton edessä kumartelua, sillä elokuvassa tuli monessa kohtaa ryssäviha pintaan aika voimakkaasti.


    • Anonyymi

      Mulla oli etuoikeus lapsena 80-luvulla, kun kaverini isoveli tilasi suoraan USA:sta täysin leikkaamattomia elokuvia VHS-videokasetilla. Muut isot pojat tuli hetkessä omien videonauhuriensa ja SCART-liittimien kanssa, että sai nauhoittaa elokuvan omalle videokasetilleen.

      HUOM! Tekijänoikeusmaksut on jo maksettu, kun ostat tyhjät VHS-kasetin, siksi ne ovat niin kalliita, mutta ilmeisesti ei kata suoraan videonauhurilta toiselle nauhoittamista.

      -Kk

      • Anonyymi

        Lukionkäynnin yhteydessä painui koulun jälkeen aina kaupan kassalle tienaamaan ja en ymmärrä, miksi antoi kavereidensa kopioida ilmaiseksi videoitaan. Kopiointi kesti tasan tarkkaan yhtä kauan, kuin itse elokuva ja me penskat saatiin katsoa silmät pyöreinä samalla itse kopiointitapahtumaa, eli itse elokuvaa, joka saattoi välillä olla käsittämättömän raaka.


    • Anonyymi

      -80-luvun sensuuri oli siinä mielessä hauska koska se lähes yksinomaa sensuroi/leikkasi lähes kaiken mahdollisen mitä vain markkinoille tuli 16 merkillä. Mutta osasi kyllä hyvin raiskata elokuvan kuin elokuvan katselukelvottomaksi ja koomisuus oli huipussaan. Esimerkkeinä kauhun saralta paras on Sam Raimin klassikko Evil Dead jossa oli mitä älyttömimpiä leikkauksia ja hyvin tuo leffa saatiin pilalle. Ja monia muita.

      Mieleen painuvimpia on Dolp Lungrenin Punisher joka leikattuna ja sitä katsoen ei edes pysynyt enää kärryillä missä mennään. Tai Elää ja kuolla L.A:ssa loppukohtaus leikattuna pilasi koko elokuvan totaalisesti ja teki siitä naurettavan.

      Ainakin näissä leikatuissa kauhuleffoissa (ja osin muissakin) oli se että noita leikkaamattomia VHS-julkaisuja metsästettiin oikein urakalla milloin mistäkin ja välillä vuokraamoiden "tiskin takaa".

      Vielä nykyäänkin tuo sensuuri näkyy joissain julkisuissa, mm. Tappava Ase on edelleen leikattuna versiona niin myynnissä kuin tv-esityksessä. Tätä leikattua versiota näytetään edelleen ahkeraan ja nimen omaan tuo versio jossa viimeinen loppukohtaus (Gibsonin ja Buseyn) jossa ottelu pihamaalla on edelleen joka julkisussa leikattu pois.

      • Anonyymi

        Tuossa ajassa kylvettiin siemenet radikalismiin, kapinaan ja lainvastaisuuteen nuorison keskuudessa, josta sitten aikuisiässä on kasvanut tämä viiskymppisten persuyhteiskunta, joka ei ymmärrä, miksi puhetta tai lapsena opittua sanastoa ei enää poliittiskorrektin cancel-kulttuurin aikana saa käyttää.

        Kun ei sitä vapauksien rajoitusta ymmärtänyt silloinkaan, niin miten sitten nyt? Kiitollinen silti täytyy olla, että on nähnyt yhteiskunnan murroksen juuri näinä elettyjen vuosien aikana ja on perspektiiviä siihen mitä sensuuri ja ihmisoikeuksien rajoittaminen saa aikaan. Suomessa onneksi ei sellaista, mitä mielivaltaa esim. Venäjällä on edelleen tai mitä Jenkeissä yritetään konservatiivien kautta. Jos omia oikeuksia on poljettu lähinnä videosensuurin kautta, niin ollaan onnellisia, ettei sen pahempaa. Mitä nyt S24:n sensuuri on vielä jäänne mielivaltaisuudesta ja sekin lähinnä naurattaa epäloogisuudessaan, miten sivuston säännöt toimivat toisille hyvin eri tavalla ;D

        Videolaki kuitenkin kaikkien harrastajien kohdalla ainoastaan johti siihen, että ihmiset altistuivat varmasti raaempien ja sairaampien elokuvien katseluun kuin mitä he olisivat edes koskaan muutoin katsoneet, jos lakia ei olisi ollut. Mutta kun oli kielletyn hedelmän makua, niin nauhalle piti saada Hammer- tai Toho -filmien sijaan nekromantikit ja moottorisahamurhaajat.

        📼


    • Anonyymi

      Itsekin olin tämän mielivaltaisen pätkimisen uhri 90-luvulla. Ensimmäisen kerran kohtasin sen Predatorin tapauksessa. Näin leffan naapurin luona ehkä vuonna 1990, ilmeisesti televisiosta nauhoitettu tms., koska oli leikkaamaton. Tuli vuosi pari myöhemmin myyntiin VHS:nä ja kyllä oli pettymys suuri, kun leffasta puuttui iso määrä kohtauksia.

      Toinen vastaavanlainen valtava pettymys oli Aliens. Näin sen ensimmäisen kerran TV:stä nauhoitettuna, myöhemmin vuokra-VHS:ltä. Paras kohtaus koko elokuvasta oli poistettu: Bishopin halkaisu kahtia. Kohtauksessa ei ollut leikkauksen jälkeen mitään järkeä.

      Se, mikä erityisesti pisti silmään, oli leikkaamisen mielivaltaisuus. Joissakin elokuvissa sallittiin hyvinkin raakoja kohtia, kun taas toisista oli leikelty todella kevyin perustein paljonkin pois. Esimerkiksi tuossa Aliensin tapauksessa leikatussa kohdassa käytännössä rikottiin robotti. Ja mikä ei lainkaan käynyt järkeen oli se, että televisiossa sai näyttää leikkaamattomat versiot. Onneksi tämä koko hulluus on kadonnut, mutta ihmeellisen myöhään, vasta 2001. Lapsena unelmoin elokuvatarkastajan työstä, koska he saivat katsoa kaikki elokuvat leikkaamattomina :D

      • Anonyymi

        Tätä elokuvatarkastamomentaliteettia sovelletaan parhaillaan koronarajoitusten saralla. Ei se mihinkään ole kadonnut.

        Leffa täytyy leikata = ihmiset eivät saa käydä ravintoloissa
        Leffan voi esittää tv:ssä leikkaamattomana = ihmiset voivat käydä huoletta kaupassa, kunhan eivät vaan mene ravintoloihin
        Leffa on kielletty alle 18 -vuotiailta = Yli 70 -v:t on valtakunnallisesti vuodeksi lukittu koteihinsa muutaman tartunnan takia.
        Elokuva on kielletty seksikohtausten takia = pidä etäisyyttä läheisiin vähintään 1,5 metriä
        Elokuva on mielenterveyttä vahingoittava = kökötä maski päässä hyperventiloiden kotonasi näkymätöntä virusta ja toisia ihmisiä peläten ja ilmanvaihtoaukkoja tukkien ja mieti, onko mielentilasi nyt Polanskin Inhon kaltainen vai koputteleeko olallesi Jack Torrance? ;P

        📼

        ALIENS -leffan parhaat kohtaukset ovat se pysäyttävä kohtaus, jossa Ripley ja Newt juoksevat keskelle kuningattaren munatuotantoa ja tietysti se, kun Ripley tulee powerloaderin ohjaimissa ja tiuskii: "Get away from her, you b...!" joka tässä täytyi ITSE sensuroida, oletuksena, että S24:n poliittisesti korrekti kieltolaki-botti sensuroisi viestin muuten, jos kyseisen sanan tänne kirjoittaa ;/


    • Anonyymi

      Hitsi, olette kuin Murhainfo-sivuston kirjoittajat. Eli käsittämätön panostus viestiketjuun täysin pyyteettömästi. Vaivannäkö on käsittämätön, mutta täällä anonyyminä?!

      • Anonyymi

        Anonyyminä?

        Kaikki videolain aikaan eläneet leffaharrastajat/-keräilijät tietävät toisensa ja ovat aikanaan nämä samat jutut kirjoitelleet sensuuriajan pienlehtiin tai hieman isompiinkin julkaisuihin. "Käsittämätön panostus" ei ole muuta kuin hetki aikaa viestiketjuun kirjoittaessa. Suorat lainaukset Valtion Elokuvatarkastamon leikkauslistoista ei ole vaivannäköä, eikä tässä olla kai mitään mainetta tai kunniaa vailla. Jos se on vaikkapa jollekin itsensä tuotteistaneelle some-henkilölle käsittämätöntä, mitä vanhat papat muistelevat, niin siinäpähän on :)

        Murhainfo? Niin... tämähän olikin sitten hyvä linjaus toimia anonyymiyden kautta, koska just paljastit, että seuraat huolestuttavia sivustoja. Elokuvaväkivalta ja oikeat murhat ovat kaksi eri asiaa.

        📼


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Anonyyminä?

        Kaikki videolain aikaan eläneet leffaharrastajat/-keräilijät tietävät toisensa ja ovat aikanaan nämä samat jutut kirjoitelleet sensuuriajan pienlehtiin tai hieman isompiinkin julkaisuihin. "Käsittämätön panostus" ei ole muuta kuin hetki aikaa viestiketjuun kirjoittaessa. Suorat lainaukset Valtion Elokuvatarkastamon leikkauslistoista ei ole vaivannäköä, eikä tässä olla kai mitään mainetta tai kunniaa vailla. Jos se on vaikkapa jollekin itsensä tuotteistaneelle some-henkilölle käsittämätöntä, mitä vanhat papat muistelevat, niin siinäpähän on :)

        Murhainfo? Niin... tämähän olikin sitten hyvä linjaus toimia anonyymiyden kautta, koska just paljastit, että seuraat huolestuttavia sivustoja. Elokuvaväkivalta ja oikeat murhat ovat kaksi eri asiaa.

        📼

        ...ja sitten tämänkaltaisten ketjujen olemassaolo S24:n muuten täysin asiattomilla törkysivuilla pitäisi olla S24 -moderaattoreillekin osoitus siitä, miten sivustoja pitäisi hoitaa.

        Jotain on kuitenkin tästäkin ketjusta pitänyt poistaa eli ainakin yksi viesti tähän mennessä.

        📼


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Anonyyminä?

        Kaikki videolain aikaan eläneet leffaharrastajat/-keräilijät tietävät toisensa ja ovat aikanaan nämä samat jutut kirjoitelleet sensuuriajan pienlehtiin tai hieman isompiinkin julkaisuihin. "Käsittämätön panostus" ei ole muuta kuin hetki aikaa viestiketjuun kirjoittaessa. Suorat lainaukset Valtion Elokuvatarkastamon leikkauslistoista ei ole vaivannäköä, eikä tässä olla kai mitään mainetta tai kunniaa vailla. Jos se on vaikkapa jollekin itsensä tuotteistaneelle some-henkilölle käsittämätöntä, mitä vanhat papat muistelevat, niin siinäpähän on :)

        Murhainfo? Niin... tämähän olikin sitten hyvä linjaus toimia anonyymiyden kautta, koska just paljastit, että seuraat huolestuttavia sivustoja. Elokuvaväkivalta ja oikeat murhat ovat kaksi eri asiaa.

        📼

        Tähän on pakko puuttua:

        " Murhainfo? Niin... tämähän olikin sitten hyvä linjaus toimia anonyymiyden kautta, koska just paljastit, että seuraat huolestuttavia sivustoja. Elokuvaväkivalta ja oikeat murhat ovat kaksi eri asiaa.
        "

        Murhainfo antaa vain syväluotaavan analyysin käsittämättömistä tapahtumista yhteiskunnassamme ja meillä kansalaisilla on oikeus tietää, mitä ympärillämme tapahtuu.

        Tämä ei ole offtopicia, sillä olen jo LAPSENA nähnyt kaikista raa'immat elokuvat mitä Maailmassa on ja silti olen edelleen säyseä kuin siili ja todella kiltti kanssaihmisille ja erittäin kohtelijas.

        Silti jotkut typerät kukkahatut vaati jo 80-luvulla, että Suomen kansalaisille elokuvat täytyy leikata, mikä raivostutti jo penskana, mutta en ruvennut koskaan väkivaltaiseksi, vaikka näin leikkaamattomat versiot KAIKISTA tämän topicin elokuvista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tähän on pakko puuttua:

        " Murhainfo? Niin... tämähän olikin sitten hyvä linjaus toimia anonyymiyden kautta, koska just paljastit, että seuraat huolestuttavia sivustoja. Elokuvaväkivalta ja oikeat murhat ovat kaksi eri asiaa.
        "

        Murhainfo antaa vain syväluotaavan analyysin käsittämättömistä tapahtumista yhteiskunnassamme ja meillä kansalaisilla on oikeus tietää, mitä ympärillämme tapahtuu.

        Tämä ei ole offtopicia, sillä olen jo LAPSENA nähnyt kaikista raa'immat elokuvat mitä Maailmassa on ja silti olen edelleen säyseä kuin siili ja todella kiltti kanssaihmisille ja erittäin kohtelijas.

        Silti jotkut typerät kukkahatut vaati jo 80-luvulla, että Suomen kansalaisille elokuvat täytyy leikata, mikä raivostutti jo penskana, mutta en ruvennut koskaan väkivaltaiseksi, vaikka näin leikkaamattomat versiot KAIKISTA tämän topicin elokuvista.

        Myöskin nähnyt vaikka mitä ihan nuoresta pitäen, mutta eipä ole mitään hinkua lukea Alibia tai jotain Murhainfoa. S24 saa riittää anonyymeihin rajatapauksiin tutustumisessa.

        Ihmisen sisäinen potentiaali pahuuteen ja väkivallantekoihin on tietysti ymmärrettävä, vaikka itse ei sellaiseen sortuisi koskaan ja tiettyjä tilanteita on varottava, ettei tule antaneeksi impulsseja sellaiselle, jolla on väkivalta verissä tai halu tulla ovellesi vasaran kanssa tai ihan porukkakiusaamisen takia, kuten päivän väkivaltaoikeudenkäynneissä näkyy yhteiskuntamme peili meille kuvastavan.

        📼


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Myöskin nähnyt vaikka mitä ihan nuoresta pitäen, mutta eipä ole mitään hinkua lukea Alibia tai jotain Murhainfoa. S24 saa riittää anonyymeihin rajatapauksiin tutustumisessa.

        Ihmisen sisäinen potentiaali pahuuteen ja väkivallantekoihin on tietysti ymmärrettävä, vaikka itse ei sellaiseen sortuisi koskaan ja tiettyjä tilanteita on varottava, ettei tule antaneeksi impulsseja sellaiselle, jolla on väkivalta verissä tai halu tulla ovellesi vasaran kanssa tai ihan porukkakiusaamisen takia, kuten päivän väkivaltaoikeudenkäynneissä näkyy yhteiskuntamme peili meille kuvastavan.

        📼

        " Myöskin nähnyt vaikka mitä ihan nuoresta pitäen, mutta eipä ole mitään hinkua lukea Alibia tai jotain Murhainfoa. S24 saa riittää anonyymeihin rajatapauksiin tutustumisessa. "

        - Et voi rinnastaa kahta erilaista viihdettä ja uteliaisuutta toisiinsa.

        "..Ihmisen sisäinen potentiaali pahuuteen ja väkivallantekoihin on tietysti ymmärrettävä, vaikka itse ei sellaiseen sortuisi koskaan.. "

        - Puhut ilmiselvästi 'Valkoisesta raivosta', josta tehty huippu dokumenttikin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        " Myöskin nähnyt vaikka mitä ihan nuoresta pitäen, mutta eipä ole mitään hinkua lukea Alibia tai jotain Murhainfoa. S24 saa riittää anonyymeihin rajatapauksiin tutustumisessa. "

        - Et voi rinnastaa kahta erilaista viihdettä ja uteliaisuutta toisiinsa.

        "..Ihmisen sisäinen potentiaali pahuuteen ja väkivallantekoihin on tietysti ymmärrettävä, vaikka itse ei sellaiseen sortuisi koskaan.. "

        - Puhut ilmiselvästi 'Valkoisesta raivosta', josta tehty huippu dokumenttikin.

        Puhun lähinnä siitä, että kautta historian ihminen on ollut kiinnostunut väkivallasta.

        Tietysti itse tekijänä tai seuratessaan, miten joku muu pahoinpidellään vallan, sadismin tai ihan vain impulsiivisuuden nimissä. Tuhansia vuosia ennen mitään videolakeja tai dokumentteja tai lehtiä tai nettiblogeja tai ammuskelupelejä, joista nyt syitä etsitään.

        Kyllä siinä kuitenkin on vissi ero ostaako ihminen ennemmin lehtipisteestä "viihteeksi" sanaristikon vai Alibin. Katsooko kannibaalileffan vai suggestiivisen psykologisen jännärin.

        📼


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puhun lähinnä siitä, että kautta historian ihminen on ollut kiinnostunut väkivallasta.

        Tietysti itse tekijänä tai seuratessaan, miten joku muu pahoinpidellään vallan, sadismin tai ihan vain impulsiivisuuden nimissä. Tuhansia vuosia ennen mitään videolakeja tai dokumentteja tai lehtiä tai nettiblogeja tai ammuskelupelejä, joista nyt syitä etsitään.

        Kyllä siinä kuitenkin on vissi ero ostaako ihminen ennemmin lehtipisteestä "viihteeksi" sanaristikon vai Alibin. Katsooko kannibaalileffan vai suggestiivisen psykologisen jännärin.

        📼

        Ei pidä paikkaansa.

        Esimerkiksi itse en ikinä tekisi kärpäsellekään pahaa, vaikka katsonkin raakoja väkivaltaelokuvia ja luen Murhainfoa. Osaan erottaa hyvän ja pahan, sekä fiktion faktasta. Keskusteluun tuli väärinkäsitys, koska mainitsin, että jotkut näkevät kirjoituksiinsa yhtä kovan vaivan, kuin Murhainfo-keskustelupalstalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pidä paikkaansa.

        Esimerkiksi itse en ikinä tekisi kärpäsellekään pahaa, vaikka katsonkin raakoja väkivaltaelokuvia ja luen Murhainfoa. Osaan erottaa hyvän ja pahan, sekä fiktion faktasta. Keskusteluun tuli väärinkäsitys, koska mainitsin, että jotkut näkevät kirjoituksiinsa yhtä kovan vaivan, kuin Murhainfo-keskustelupalstalla.

        Juu juu.

        Mä käytän senkin ajan mieluummin kuuntelemalla Marilyn Mansonia, pelaamalla Postalia ja syömällä väkivaltaisesti tapettujen eläinten lihaa.

        Ja kärpäset prkl saavat kyllä varoa! Mä oon niiden herra.

        📼


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu juu.

        Mä käytän senkin ajan mieluummin kuuntelemalla Marilyn Mansonia, pelaamalla Postalia ja syömällä väkivaltaisesti tapettujen eläinten lihaa.

        Ja kärpäset prkl saavat kyllä varoa! Mä oon niiden herra.

        📼

        Ei voi olla totta! Tarkoitan siis, että Postal 2 on lempi-tietokonepelini, varsinkin koska pyörii koneellani. Pelannut sen monta kertaa läpi. Weekend -lisäosankin loppuvastustajan voitin kaikista vaikeimmalla vaikeustasolla, täysin ilman huijauksia.

        Yritäppä itse samaa!

        -Kk


    • Anonyymi

      Alta parikymppisenä tuli katsottua lähes jokainen leikkaamaton elokuva minkä käsiin sai ja niitä metsästettiin koska sensuuri oli huipussaan ja lähes jokainen julkaisu mitä vain ilmestyi pyrittiin saksimaan ihan vaikka vain muodon vuoksi. Huvittavinta noissa oli kauhuelokuvat ja niiden mielivaltainen leikkeleminen. Pitihän ne kaikki hankkia leikkaamattomana yleensä tilaten VHS-nauhoina ulkomailta. Katalogista tilauskortti, rahat mukaan ja odottelemaan postin saapumista parin viikon päästä. Ei ollut vielä internetiä vaan maksu tapahtui ulkomaisille firmoille jotka tehtailivat näitä VHS-nauhoja yleensä käteisenä ja vieläpä oman maansa valuuttana. Dollareita tuli käytyä vaihtelemassa ja kesäduunirahat vaihtuivat niihin välillä paljonkin. Ja jokainen tilattu postipaketti tuli aina perille ja tilaus aina oikein. Tuli katsottua aika järkyttävääkin kamaa, silloiseen aikaan nähden mm. leikkaamaton Cannibal holocaust, Toxic avengerit ja Evil deadit ja joitan sairaitakin japanilaisia gore-leffoja, sekä pahamaineinen ja jo silloin kulttimaineessa rypevä I Spit on your grave. Kaiken sai leikkaamattomana kun osasi etsiä ja hakea. Kuitenkaan meistä kenestäkään ei tullut raiskaajia tai väkivaltaisia rikollisia vaikka katsottiin välillä aika rankkaakin fiktiota. Ymmärrettiin kuitenkin pysyä erossa kaikesta horror-pornosta, snuff-tapaisista elokuvista ja Traces of dead-tyylisistä ”mokumenteista.” Vaikka välillä kauhuleffat teininä toivat painajaisia ja joitain leffoja oikein ennakko-odotuksissaan pelkäsi katsoa, silti ne katsottiin koska ymmärrettiin niiden olevan elokuvia ja irrallaan todellisuudesta eli fiktiota. Ne ei vaikuttanut millään tavalla myöhemmin. Meistä ei tullut raiskaajia, ei pahoinpitelijöitä eikä rikollisia, en koskaan ole lukenut esim. Alibia eikä sellaiset lehdet edes kiinnosta tai ollut kiinnostus mihinkään rikolliseen tai väkivaltaiseen toimintaan, eikä hinkua tosielämän kauhuun millään tavalla.
      Kotikasvatuksella on paljon merkitystä miten se elämä muovautuu. Ja jotkut osaavat erottaa faktan fiktiosta, jotkut ei. Ja joistain tulee menestyksekkäitä kauhukirjailijoita kuten allekirjoittaneesta.

      • Anonyymi

        Aika paljolti just näin.

        En silti mene sanomaan, että "meistä kaikista" tuli mallikansalaisia. Ihan ollaan yksilöitä kuitenkin kaikki. Joissain tapauksissa on kyllä "ei hän tekisi pahaa kärpäsellekään" hissukoistakin tullut ikäviä esimerkkejä, joista sitten revitään kohuotsikoita.

        Ei sitä tiedä miten tuleva Suomen lockdown vaikuttaa itsekunkin psyykeen. Riittääkö keväinen aurinko tuomaan valoa tilanteeseen nyt kun vielä ollaan lumihangessa ja kaamoksessa vai puhkeaako persuissa lopullinen maskiraivo, jos vielä vaalit joudutaan perumaan?

        📼


    • Anonyymi

      Vieläkään ei tänä päivänä tahdo löytyä leikkaamatonta versiota Lethal weaponista. Jokaisessa versiossa on loppumatsi Gibsonin ja Buseyn välillä leikattu. Edes tv-versioissa tai suoratoustopalveluissa alkuperäistä ei näytetä. Aina se leikattu versio josta tämä loppumatsi leikattu.
      80- ja 90-luvuilla oli lähes sääntö elokuvasäätiön toimesta leikata lähes joka ikistä elokuvaa ainakin vaikka sitten vähän. Ei vaan väkivaltaisuuden mutta myös poliittisin perustein. Oli aika mielivaltaista touhua. Poliittisista syistä paras esimerkki oli Jäätävä polte mikä muistaakseni jopa kiellettiin kokonaan Suomessa ja paras esimerkki väkivallasta oli Bloodsport josta leikeltiin huimat noin yli 15 min. pois. Yleensä leikkaaminen oli välillä niin mielivaltaista ja päätöntä.

      • Anonyymi

        Onko todella näin tuon Lethal Weaponin osalta? Olen luullut että normaali dvd-versio on leikkaamaton, eikös se ole jokatapauksessa kansainvälinen jakeluversio (sama levyversio myydään useassa maassa) eli mahdollinen leikkaus ei johtuisi Suomesta.
        Onko lisätietoja, jos tuo todella on leikattu versio niin miksi loppumatsi olisi leikattu enää nykyaikana?


    • Anonyymi

      Näin elokuvissa aikoinaan ja Kellopeliappelsiinista on leikattu pois elokuvan mieliin jäävin kohtaus, eli se missä taloon tunkeutujat maalaavat pariskunnan naisosapuolen takamuksen punaiseksi. Mutta tuo taitaa olla ihan kansainvälisesti tehty kohtauksen poisto ja lieneekö ohjaajankin hyväksymä' sitten.

    • Anonyymi

      On edelleen Lethal Weapon joka paikassa leikattu versio. Katsoin vähän aikaa sitten Netflixistä. Ei edes YouTubesta tahdo löytyä tuota matsia kokonaisuudessaan. Olen joskus vhs-aikana nähnyt tuon leikkaamattoman version ja matsi todella on paljon pidempi joten kyseessä ei ole ns. leikkauspöydällä tapahtunut tahaton moka joka olisi päätynyt lopulliseen versioon. Leikatussa versiossa selvästi näkyy kun matsin alkupuolella yhtäkkiä tappelijoiden kuivat vaatteet onkin seuraavassa freimissä täysin märät mikä olisi mahdotonta. En vain muista mikä julkaisu tuo VHS oli.

      • Anonyymi

        Okei täytyy huvikseen tsekkailla tarkemmin seuraavan kerran kun nään tuon leffan.
        Hämärästi muistan kyllä että lopputappelun aikana alkoi yhtäkkinen sade.
        Täytyy sitten myös verrata elokuvan kestoa siihen mikä ilmoitettu imdb :ssä kestoksi. Leffastahan löytyy myös selkeästi pidempi Director's Cut, mutta siinä ei pitäisi olla eroja juuri tuon loppumatsin osalta.


      • Anonyymi

        Edellinen kommentoija tässä taas. Katselin äsken Tappavan aseen "director's cut" version, minkä takakansitekstin mukaan "yhtään kohtausta ei ole poistettu".

        Siinä loppumatsia ennen Joshua (Busey) ajelee vesipostin rikki mistä seuraa vesisuihku Murtaughin (Glover) pihalle. Sitten pian Riggs (Gibson) ja Joshua siirtyvät sisätiloista pihalle 'vesisateeseen' matsaamaan, ja tosiaan: hahmojen vaatteet vaihtuvat kuivista märiksi hetkessä. Omaan silmään tämä vaikuttaa vain klaffivirheeltä tai siltä että ihan alkuperäisessä leikkauksessa on vain päätetty leikata tyhjät pois ja suoraan actioniin, mutta mikäli tästä oikeasti olisi olemassa muukin versio niin olisi hauska kuulla faktoja siitä. Itse en löytänyt netistä infoa että leffasta olisi montaa tunnettua erilaista versiota.


    • Anonyymi

      Olen itse nähnyt tuon ns. leikkaamattoman version Tappavasta aseesta missä loppumatsi alkaa sillä kun Riggs haastaa Joshuan ja tässä vaiheessa ottelijoilla on siis kuivat vaatteet. Matsi alkaa ja ottelijat siirtyvät tapellen siihen kohtaan jossa vesipostin suihku kastelee molemmat. Tätä ennen matsia on mennyt jo jonkin aikaa, en vain muista mikä ihme tarve tuota pätkää on ollut poistaa kaikista versioista pois. Liekö joku Riggsin harjoittama käsilukko tai jokin liike joka on amerikkalaisten mielestä täytynyt poistaa. Muistaakseni tuossa kohtauksessa ei ollut mitään niin ihmeellistä, Riggs aloittaa nyrkkitappelulla ja saa perille muutaman iskun, taisi jatkaa jollakin potkusarjalla tämän jälkeen. Voi olla että Riggs sanoi tuossa kohtaa jotain sopimatonta. Mutta kuitenkin ei ole tahaton moka vaan tahallinen kohtauksen lyhennys jostain kumman syystä. Tuota matsia menee toista minuuttia ennen kuin vaatteet ovat molemmilla märät.

      • Anonyymi

        Noinhan kaikki leikkaamattomat painokset menee? Saksalla on toki myös oma leikkauksensa, jota on saatettu myydä suomessa DVDnä. En siitä tarkemmin tiedä, mutta ne kastuu siinä vaiheessa kun poliisiautot ajelevat paikan päälle. Jos kyseistä kohtaa olisi leikelty, sen kuulisi ääniraidasta. Tuskin jenkkien laserdiscejä jne on leikattu!


    • Anonyymi

      Alkuperäisestä Manaajasta oli jätetty pois Spider walk kohtaus , se on mukana the version you've never seen versiossa .Miksiköhän de oli jätetty pois alkuperäisestä 🤔 siis ei oltu leikelty suomessa , itselläni on leikkaamattomana The Evil dead necronomicon full uncut special edition versio ilman Tekstejä suoraan USA:sta .

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe