Rehtorin ja opettajan välisestä riippuvuudesta

Anonyymi

Eräässä toisessa keskusteluketjussa on puhuttu rehtorin ja opettajan välisestä riippuvuudesta. Tilanne on samanlainen koko Suomessa.

Aihetta ei kovin paljon tunneta, joten tässä on siitä pari esimerkkiä.

Rehtori on ainoa virkamies kunnassa, joka voi vaikuttaa alaisensa opettajan palkkaan tekemillään lukujärjestyksillä. Muut virkamiehet joutuvat hyväksyttämään mahdolliset palkanlisät aina jossakin elimessä.

Opettajan palkka muodostuu peruspalkasta, johon kuuluu tietty opetusvelvollisuus eli hänen on pidettävä tietty määrä oppitunteja. Opetusvelvollisuuden mukainen oppituntimäärä vaihtelee eri oppiaineissa. Esimerkiksi luokanopettajalla tuo opetusvelvollisuus on 24 tuntia viikossa. Äidinkielen, muiden kielten ja matemaattisten aineiden aineenopettajilla on pienin ja varsinkin lukiossa on pienempi kuin yläkoulussa. Pienin taitaa olla lukion äidinkielen opettajalla, jolla on reilusti alle 20 tunnin opetusvelvollisuus viikossa. Lisäksi palkkaan tulee kokemuslisät ja monia muita lisiä eli opettajan palkka pelkillä oppivelvollisuustunneilla on pienempi kuin se todellisuudessa on. Tämä ei tietenkään merkitse sitä, että opettajan tekemä työmäärä on noin pieni tuntimäärällä mitattuna. Lisäksi kuuluu paljon valmistelutöitä ja kokeiden korjaamisia jne., joista ei sitten makseta erillistä palkkaa.

Merkittävän osan muodostavat opettajan lisätunnit. Se tarkoittaa, että vuosittain opettajan opetusvelvollisuustuntien lisäksi tulee kiinteästi lukuvuoden ajaksi opetustunteja, joista hän saa lisäpalkkaa. Lisätuntipalkkio tekee usein satoja euroja kuukaudessa, myös kesäajalta. Esimerkiksi opettajalla, jolla on opetusvelvollisuus 20 viikkotuntia, voi olla opetustuntimäärä vaikkapa 25. Hänelle maksetaan siis viideltä lisätunnilta, joita myös ylitunneiksi kutsutaan, palkkaa joka kuukausi ympäri vuoden.

Tuo lisätuntipalkkio on juuri se osa, johon rehtori voi omalla päätöksellään vaikuttaa eli lukujärjestyksessä määrittelee opettajalle 25 tunnin tuntimäärän viikossa. Onpa tapauksia, jossa opettajan kokonaistuntimäärä saattaa olla yli 30 tuntia viikossa. Joskus jollakin saattaa olla jopa 35 tuntia viikossa eli se tarkoittaa, että on esimerkiksi kuusi tuntia opetusta joka päivä ja vielä on viisi tuntia sellaisia tunteja, jotka eivät edellytä opetusta vaan esimerkiksi koneiden ja laitteiden hoitoa, kirjastonhoitoa tai niin kuin matemaattisten aineiden opettajalle maksetaan jokunen tunti ns. demonstraatiolisää. Tuollainen tuntimäärä on äärimmäisen suuri. Sehän merkitsee monen kymmenen prosentin vuotuista palkankorotusta, jonka rehtori voi määritellä ilman minkäänlaista lautakunta tai muun virkamiehen tekemää päätöstä. Todellisuudessa noin korkea tuntimäärä vastaa lähes kahden, vain opetusvelvollisuuden mukaista tuntimäärää pitävän, opettajan peruspalkkaan oikeuttavaa tuntimäärää.

Tällä tavalla opettaja on riippuvuussuhteessa rehtoriin juuri tuon palkanmuodostuksen yhteydessä. Se on taloudellinen riippuvuussuhde, joka riippuu viime kädessä juuri rehtorista. Äärimmäisyydessään voi ajatella, että jos opettajalla on hyvät välit rehtorin kanssa, voi rehtori palkita järjestelemällä lukujärjestystä niin, että opettaja saa paljon lisätunteja, joka näkyy palkkapussissa. Yksi lisätunti viikossa saattaa kasvattaa palkkapussia yli 100 euroa kuukaudessa, viisi tuntia 500 - 600 euroa jne. Vastaavasti äärimmäisyydessään, jos opettaja ei ole oikein rehtorin suosiossa, saattavat lisätunnit jäädä vähiin eli ei yhtään yli opetusvelvollisuuden. Lisätunnit voivat tuossa tapauksessa valua muille opettajille.

On muitakin erimielisyyksiä aiheuttavia riippuvuussuhteita. Rehtori voi järjestää joillekin opettajille sellaisia lukujärjestyksiä, joissa heillä ei jää ns. hyppytunteja lainkaan, vaan tulevat esimerkiksi aamulla töihin ja saavat pitää kaikki tunnit yhteen menoon. Yleensä näin on, jos on paljon oppitunteja ts. myös lisätunteja paljon. Saattaa näin olla muillekin eli saa ne kolme tuntia pitää yhteen menoon aamulla ja puolelta päivin pääsee kotiin. Toisille opettajille taas ei tuollaista järjesty, vaan he joutuvat olemaan koko päivän koulussa, koska saattaa olla aamulla ensimmäinen oppitunti, keskellä päivää toinen tunti ja viimeinen tunti sitten vaikkapa kouluajan viimeinen tunti eli oppitunnit on ripoteltu pitkin päivää. Näin käy monesti sellaisille, joilla on vain opetusvelvollisuuden mukainen opetustuntimäärä.

Näitä riippuvuussuhteita on toki muitakin, mutta tuolla ensiksi mainitulla lukujärjestyskikkailulla on taloudellinen riippuvuussuhde esimiehen ja alaisen välillä. Se vaatii oikeudenmukaisuutta esimieheltä.

Tämä on kai aika yleistä tässä maassa. Valitettavasti!

Monelle on tuttu vanha sanonta ”Hajota ja hallitse!”

10

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Näihän se toimii: Hajota niskurit
      ja hallitse etuja jakamalla.

    • Anonyymi

      Rehtori on isäntä talossa.

      • Anonyymi

        Isäntä pikkukunnassa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Isäntä pikkukunnassa!

        Pikkikunnan suuripalkkaisin ja valtaa eniten alaisiinsa käyttävä virkamies ja nimenomaan palkkauksen muodossa. Kunnanjohtaja jää toiseksi.

        ...ja päättäjät siunaavat kaiken. Eivät taida olla perillä asioista. Heitä viedään kuin pässiä narussa.


    • Anonyymi

      Pikkukunnissa on pikkupomot herroja politikkojen siunauksella kyllä kun niitä "takapajuloita" yhdistäisivät vaikka pakolla isompiin . Näissä muutaman 1000 asukkaan kunnissa kuntalaisten oikeusturva kärsii. Politikot toimii omien henkilökohtaisten ongelmiensa toteuttajina. Kyllä Rautavaaralla pahasti on sotkeneet omat ongelmansa ja päätöksen tekemisen jotka ei saisi vaikuttaa päätöksen tekoon.

      • Anonyymi

        Totta kirjoitat.


      • Anonyymi

        Nyt on vallassa vasemmistoliitto ja demarit. Yhteensä 9 valtuutettua.


    • Anonyymi

      Kyllä nyt viimeistään on ulkopuolisten puututtava toimintaan itse eivät enää ymmärrä vuosikymmeniä on saanut jatkua sama toiminta.

      • Anonyymi

        Onneksi on rohkeita kuntalaisia.


    • Anonyymi

      Oikein kirjoitettu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2886
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2248
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      23
      1787
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1519
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1397
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe