Kaipaan vapaampaa elämää. Lestadiolaisuus estää!

Anonyymi

Olen pitkään elänyt ns. toinen jalka maailmassa, eli olen lestadiolaiseksi syntynyt, mutta en kykene täyttämään ns. uskovaisen kriteerejä. Minulle maistuu olut ja popitan. Tämän kaiken kuitenkin joudun tekemään salassa muilta. Kateellisena katson, kun epäuskovaisten kotien nuoret pystyvät vapaasti viemään musat puistoon mukaan. Tätä mahdollisuutta minulla ei yksinkertaisesti ole. Elämäni on muutenkin paljon rajoittuneempaa. Musaa toki kuuntelen, mutta salassa korvanapeilla ja jos alkoholia tahdon, niin se on aina tehtävä jossain salaisessa paikassa ja niistäkään ei voi ottaa kuvia someen kiinnijämisriskin vuoksi. Tää ei ole helppoa!

25

326

  Vastaukset

  • Eroa reilusti siitä lahkosta, näin ongelma ratkeaa kertalaakista.

   • Lestadiolaisuus ei ole lahko. Lahkot ovat suljettuja liikkeitä, joihin pääsee vain liikkeen jäsenet. Ne ovat salaseuramaisia joukkoja, jonne ulkopuolisille ei ole pääsyä. Heille annetaan liikkeestä erilaista kuvaa ja mukaan liittyessä alkaa vasta paljastuu totuus.
    Lestadiolaisten seurat taas ovat täysin vapaasti kaikkien kuultavissa ja seuroihin voi tulla muutkin kuin jäsenet, tai lestadiolaiset. Lestadiolaisuus ei vaadi omiltaankaan jäsenyyttä, jotenka kaikki eivät ole näin ollen jäseniä. Myöskään helluntalaisuus ja Vapaakirkko eivät ole lahkoja. Heidänkin tilaisuuksiin voi mennä ihan kuka tahansa oli sitten uskossa tai ei.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lestadiolaisuus ei ole lahko. Lahkot ovat suljettuja liikkeitä, joihin pääsee vain liikkeen jäsenet. Ne ovat salaseuramaisia joukkoja, jonne ulkopuolisille ei ole pääsyä. Heille annetaan liikkeestä erilaista kuvaa ja mukaan liittyessä alkaa vasta paljastuu totuus.
    Lestadiolaisten seurat taas ovat täysin vapaasti kaikkien kuultavissa ja seuroihin voi tulla muutkin kuin jäsenet, tai lestadiolaiset. Lestadiolaisuus ei vaadi omiltaankaan jäsenyyttä, jotenka kaikki eivät ole näin ollen jäseniä. Myöskään helluntalaisuus ja Vapaakirkko eivät ole lahkoja. Heidänkin tilaisuuksiin voi mennä ihan kuka tahansa oli sitten uskossa tai ei.

    Pääseeko lestadiolaiseksi ns. ulkopuolelta vai pitääkö siihen syntyä?


  • Täysin hullun hommaa elää noin tiukkojen säädösten alla. Yhden huru-ukon keksimien sääntöjen takia. Jokainen saa uskoa toki Jumalaan ja mihin vaan, mutta ei sen saisi estää ihmistä elämästä. Kyllä ihmisen itse pitää elää elämänsä haluamallaan tavalla. Enkä tarkoita tällä sitä, että pitäisi esimerkiksi alkaa ryyppäämään. Alkoholi on hyvä asia, mutta jokaisen pitää tietää sen kanssa rajansa ja olla maltilinen sekä tarkkana. Musiikki taas on ihan parhautta. Älytöntä, että pop, rock yms musiikit on kiellettyä.

   Mutta jos tämä aloitus on tosi, antaisin pienen neuvon. Elä elämäsi juuri kuin itse haluat. Ota joskus oluet, kuuntele rokkenrollia ja nauti. Ei se ole syntiä.

   • Vähän taustaa lestadiolaisuudesta:

    Ensinnäkin, sitä ei ole yksikään ihminen keksinyt. Ei edes Lars Levi Laestadius.
    Tarkemmin ottaen Laestadius kuului Ruotsin evankelisluterilaiseen kirkkoon. Myöhemmin hän tunsi kokeneensa Pyhän Hengen herätyksen niin kutsutun Lapin Marian, eli Milla Clemensdotterin kautta. Lapin Maria oli Uuslukijainen. Eli ruotsalainen herätysliike, jolla oli pietistis-herrnhutilaiset juuret. Lars Leevin saarnat muuttuivat. Hän oli kuitenkin edelleen ennen kaikkea luterilaisen kirkon pappi, eikä mikään lahkon keksijä.
    Lars Leevi saarnasi väkevästi viinan pirua ja perkeleitä vastaan, jolloin lapissa aiemmin vallalla ollut juoppous väheni oleellisesti. Monia juottoloitakin jouduttiin sulkemaan. Lars Leevi oli ennen kaikkea raittiustaistelija.

    Sittemmin herätys levisi Ruotsin lapista Suomenkin puolelle. Joukosta käytettiin nimitystä villiuskoiset niiden hurmoshenkisyyden vuoksi. Nimeä tälle ryhmälle ei ollut vielä keksitty.
    Larssin kuoltua liike alkoi levitä niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Uskon suunta ei ollut vielä ekslusiivinen, eli muut ulos sulkeva liike, eikä vielä herätysliike laisinkaan. Vasta myöhemmin liike alkoi järjestäytymään eikä sekään tapahtunut yhden ihmisen toimesta. Myöhemmin tästä joukosta alettiin käyttämään nimitystä lestadiolaisuus. Tämän jälkeen lestadiolaisuus on hajaantunut useiksi haaroiksi joista osa on kuollut pois ja osa jatkaa edelleen toimintaa.
    Vanhoillislestadiolaisuus ja Rauhan Sana lienee näistä laajimmalle levinneet. Tämän lisäksi Suomessa vaikuttaa lestadiolainen uusheräys, sekä esikoislestadiolaisuus, joka muutama vuosi sitten hajaantui kahdeksi leiriksi.

    Opillisesti lähimpänä toisiaan ovat rauhansanalaisuus ja vanhoillislestadiolaisuus. Itseasiassa ne ovat käytännössä sama liike sillä erotuksella, että rauhansana ei ole eksklusiivinen mutta SRK-suuntaus on. Ja näitäkään liikkeitä ei ole yksi keksinyt. Ne ovat muotoutuneet aikojen saatossa nykyiseen muotoonsa! Ja niissä tapahtuu edelleenkin hienoista muutosta lähinnä tapaohjeita koskien.


   • Osa lestadiolaisistakin kuuntelee rokkia ja poppia. Myös jotku vanhoillislestadiolaiset tekevät niin. Ei mikään ole kiellettyä, mutta tiettyjä asioita suositellaan välttämään.


  • Mikä ihmeen pakko sun on välittää siitä, mitä joku lahko on asioista mieltä.
   Suomi on vapaa maa. Tee niinkuin haluat.

   Tietysti normaalin lainsäädännön ja tavallisen ev. lut elämänkatsomuksen sallimissa rajoissa, ns maalaisjärkeä käyttäen.

   • Taitaa tosin tuo itse aloitus olla ihan puuta heinää, eli keksitty/ns provo/feikki. Mikä lie agitaattori asialla. Ja ennen kaikkea, miksi.


   • Totta kai Suomessa saa tehdä niin kuin haluaa kunhan se on laillista. Uskon kieltäminenin on täysin sallittua, muttei aina helppoa. Vaarana on se, että menettää siteet sukulaisiin. Vanhoillislestadiolaiset eivät katkaise yhteyksiä uskonsa jättäneisiin, mutta moni tapa muuttuu täysin. Sinua ryhdytään tervehtii väärin ja sua saatetaan jopa pelätä, että houkuttelet muitakin epäuskon tielle. Siksi suhtautuminen voi olla paljon varauksellisempaa kuin ennen. Monille, jotka ovat syntyneet lapsesta saakka tähän uskoon, ei ole helppoa vaihtaa katsomusta. Tai reaktioita pelätään. Joiltain se käy erittäin kivuttomasti ja kaikki jatkuu kuten ennenkin. Eli olet edelleen erittäin rakastettu ihminen, jonka valintaa kunnioitetaan. Toisaalta joissain perheissä sua saatetaan alkaa pelottelemaan helvetillä ja saatetaan pelätä, kuin mitäkin spitaalista. Kaikki lestadiolaisuudessa mukana olleet tietävät, ettei eroaminan niin helppoa ole! Varsinkaan kaikille. Moni siksi jää liikkeeseen, mutta elää kaksoiselämää.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Totta kai Suomessa saa tehdä niin kuin haluaa kunhan se on laillista. Uskon kieltäminenin on täysin sallittua, muttei aina helppoa. Vaarana on se, että menettää siteet sukulaisiin. Vanhoillislestadiolaiset eivät katkaise yhteyksiä uskonsa jättäneisiin, mutta moni tapa muuttuu täysin. Sinua ryhdytään tervehtii väärin ja sua saatetaan jopa pelätä, että houkuttelet muitakin epäuskon tielle. Siksi suhtautuminen voi olla paljon varauksellisempaa kuin ennen. Monille, jotka ovat syntyneet lapsesta saakka tähän uskoon, ei ole helppoa vaihtaa katsomusta. Tai reaktioita pelätään. Joiltain se käy erittäin kivuttomasti ja kaikki jatkuu kuten ennenkin. Eli olet edelleen erittäin rakastettu ihminen, jonka valintaa kunnioitetaan. Toisaalta joissain perheissä sua saatetaan alkaa pelottelemaan helvetillä ja saatetaan pelätä, kuin mitäkin spitaalista. Kaikki lestadiolaisuudessa mukana olleet tietävät, ettei eroaminan niin helppoa ole! Varsinkaan kaikille. Moni siksi jää liikkeeseen, mutta elää kaksoiselämää.

    mitä huttua olen kirjoittanut.
    ”Sua saatetaan tervehtiä väärin” oli tarkoitus kirjoittaa ”Sua saatetaan tervehtiä toisella tavalla, tai ei välttämättä tervehditä ollenkaan”


   • Anonyymi kirjoitti:

    Taitaa tosin tuo itse aloitus olla ihan puuta heinää, eli keksitty/ns provo/feikki. Mikä lie agitaattori asialla. Ja ennen kaikkea, miksi.

    Tiesitkö, että aloittajan tilanteessa on ollut ja on edelleen monia. Oman tien valinta ei ole aina helppoa varsinkaan, jos elää kontrolloidussa liikkeessä. Joillekin se prosessi on kivuton, muttei kaikille. Jos olet ensimmäinen perheestä, joka miettii eroa, sitä vaikeampaa se on. Jos sisaruksista muitakin on lähtenyt, niin valinta on helpompi.


  • Itse en ole lestadiolainen, mutta uskon, rukoilen ja kiitän joka päivä. Teen paljon asioita, mitä raamattu ei soisi, mutta uskon silti, että olen tärkeä ihminen. Harmi, kun et voi tehdä asioita ja ne pitää tehdä salassa. Ehkä sinun pitää miettiä mikä on todella tärkeää sinulle ja tehdä asiat niin, että olet onnellinen.

   • Lahkot pitäisi kieltää turhina mutta tarpeettomina.Raamatut ja muut vastaavat satukirjat tuhottakoon.Papit alkakoon rehellisin töihin!Että silleen eteenpäin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lahkot pitäisi kieltää turhina mutta tarpeettomina.Raamatut ja muut vastaavat satukirjat tuhottakoon.Papit alkakoon rehellisin töihin!Että silleen eteenpäin.

    Lestadiolaisuus ei ole lahko, vaan laaja liike, johon kuuluu monia eri kuppikuntia joista vanhoillislestadiolaisuus on kaikista eksklusiivisin. Lahko on kirkon ulkopuolinen suljettu liike. Helluntalaisuuskaan ei ole lahko, vaikkei kirkon alla olekaan, sillä se liike ei ole suljettu.
    Avointen liikkeiden tilaisuuksiin saa tulla kuka tahansa. Lahkolaisuudessa vaaditaan jäsenyyttä ja niille avataan ”tietoa” yleensä vasta sitten, kun ovat hetken aikaa liikkeessä olleet. Esimerkiksi taannoinen Koivuniemen lahko on lahko. Tässä siitä lisää. https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tapani_Koivuniemen_uskonlahko


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lahkot pitäisi kieltää turhina mutta tarpeettomina.Raamatut ja muut vastaavat satukirjat tuhottakoon.Papit alkakoon rehellisin töihin!Että silleen eteenpäin.

    Raamattuja ei todellakaan pidä polttaa. Eikä kyllä satukirjojakaan, sillä lapset useimmiten rakastavat satuja. Itse olisin ollut lapsena vihainen, jos minun Lumikki ja Seitsemän kääpiötä, Tuhkimo ja Hannu ja Kerttu olisi tuikattu saunan pesään. En kyllä pidä nykyisinkään kirjojen polttamisesta. Jos sinulla on hyvä kirja jonka olet lukenut, niin voit laittaa sen kierrätykseen jos et sitä itse enää tarvitse. Polttaminen on typerää!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Raamattuja ei todellakaan pidä polttaa. Eikä kyllä satukirjojakaan, sillä lapset useimmiten rakastavat satuja. Itse olisin ollut lapsena vihainen, jos minun Lumikki ja Seitsemän kääpiötä, Tuhkimo ja Hannu ja Kerttu olisi tuikattu saunan pesään. En kyllä pidä nykyisinkään kirjojen polttamisesta. Jos sinulla on hyvä kirja jonka olet lukenut, niin voit laittaa sen kierrätykseen jos et sitä itse enää tarvitse. Polttaminen on typerää!

    Jotakin on pielessä. Vapauteen Kristus teidät vapautti , ei orjuuteen. Älkää antako sitoa itseänne uudestaan orjuuden ikeekseen. Salainenkin synti on synti. Ole rehellinen ja tunnusta ettet halua olla toisten orja.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Raamattuja ei todellakaan pidä polttaa. Eikä kyllä satukirjojakaan, sillä lapset useimmiten rakastavat satuja. Itse olisin ollut lapsena vihainen, jos minun Lumikki ja Seitsemän kääpiötä, Tuhkimo ja Hannu ja Kerttu olisi tuikattu saunan pesään. En kyllä pidä nykyisinkään kirjojen polttamisesta. Jos sinulla on hyvä kirja jonka olet lukenut, niin voit laittaa sen kierrätykseen jos et sitä itse enää tarvitse. Polttaminen on typerää!

    Tuleen vaan heti


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tuleen vaan heti

    Höpö höpö!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Höpö höpö!

    Heti tuleen uskontokirjat!Kielletään uskonnot!Suntiot yms. ojankaivuuseen! Jeeeee!


  • Suomessa kaikki on nyt hyvin. Al holista saapui kolme perhettä Suomeen.Kalevan keskiaukeaman juttu kertoo kaiken. Haavisto pelasti heidät ja turvalliseen maahan pääsivät.

   • Kristillistä elämää ei kannata vaihtaa syntien, moraalittomuuksien, päihteiden, irstaisuuksien, pahuuksien, rikollisuuksien, väkivallan, yms. orjuuteen, liekaan, joka vie elämää kaikenlaiseen turmioon. Kannattaa elämässä kilvoitella viisaiden, hyvien asioiden mukaan. Ohjata itseään koeteltujen, kestävien viisauksien, kehityksen mukaan. Ei hektisten himojen, halujen, huumeiden, viinan, väkivallan, rikollisuuden varaan. Kunnioittaa voi tseään, muita hyvässä sekä luontoa ja kilvoitella kristityllä tiellä. Silloin vähemmän haittaa itselle, muille, luonnolle, yhteiskunnalle.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kristillistä elämää ei kannata vaihtaa syntien, moraalittomuuksien, päihteiden, irstaisuuksien, pahuuksien, rikollisuuksien, väkivallan, yms. orjuuteen, liekaan, joka vie elämää kaikenlaiseen turmioon. Kannattaa elämässä kilvoitella viisaiden, hyvien asioiden mukaan. Ohjata itseään koeteltujen, kestävien viisauksien, kehityksen mukaan. Ei hektisten himojen, halujen, huumeiden, viinan, väkivallan, rikollisuuden varaan. Kunnioittaa voi tseään, muita hyvässä sekä luontoa ja kilvoitella kristityllä tiellä. Silloin vähemmän haittaa itselle, muille, luonnolle, yhteiskunnalle.

    Juu ei lestiksillä mitään himoja oo mihin ei kannata antautua, naivat ku kanit, mitä se on muuta ku lihan himoa.... Häh


   • Anonyymi kirjoitti:

    Juu ei lestiksillä mitään himoja oo mihin ei kannata antautua, naivat ku kanit, mitä se on muuta ku lihan himoa.... Häh

    niin ja monella on viinan himo,ja saunakaljan himo,on näitä lessuhimoja,ja vieraan kiimahajunhimo,


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kristillistä elämää ei kannata vaihtaa syntien, moraalittomuuksien, päihteiden, irstaisuuksien, pahuuksien, rikollisuuksien, väkivallan, yms. orjuuteen, liekaan, joka vie elämää kaikenlaiseen turmioon. Kannattaa elämässä kilvoitella viisaiden, hyvien asioiden mukaan. Ohjata itseään koeteltujen, kestävien viisauksien, kehityksen mukaan. Ei hektisten himojen, halujen, huumeiden, viinan, väkivallan, rikollisuuden varaan. Kunnioittaa voi tseään, muita hyvässä sekä luontoa ja kilvoitella kristityllä tiellä. Silloin vähemmän haittaa itselle, muille, luonnolle, yhteiskunnalle.

    Siis korkea moraali on riippumaton uskonnollisesta näkemyksestä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kristillistä elämää ei kannata vaihtaa syntien, moraalittomuuksien, päihteiden, irstaisuuksien, pahuuksien, rikollisuuksien, väkivallan, yms. orjuuteen, liekaan, joka vie elämää kaikenlaiseen turmioon. Kannattaa elämässä kilvoitella viisaiden, hyvien asioiden mukaan. Ohjata itseään koeteltujen, kestävien viisauksien, kehityksen mukaan. Ei hektisten himojen, halujen, huumeiden, viinan, väkivallan, rikollisuuden varaan. Kunnioittaa voi tseään, muita hyvässä sekä luontoa ja kilvoitella kristityllä tiellä. Silloin vähemmän haittaa itselle, muille, luonnolle, yhteiskunnalle.

    Täällä meidän perällä lestanuoret on melkein järkeään pikkurikollisia, pienemmät kiusaajia. Vanhemmat ajaa autoillaan kuin hullut. Ja roskat - niitä tieten on lupa levittää. En ainakaa lähinaapureiksi haluaisi, pakko sietää.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mies pimittää rahankäyttöään

   Sain selville, että mieheni on jo kuukausia käyttänyt isoja summia rahaa tietämättäni harrastuksiinsa. Samaan aikaan hän on kertonut, ettei hänellä ty
   Parisuhde
   107
   6722
  2. Niko Ranta-Aho kaulailee illallisella Bandidos pomon kanssa Espanjassa

   Noniiiin. Niko pääs oottaa vankilatuomiota vapaalle. Läks Espanjaan. Nyt laitto kuvaa, kaulailee bandidos rikollisjärjestön pomon kanssa ja 2 muun kar
   Kotimaiset julkkisjuorut
   86
   1469