Unet ja psykoosi.

Anonyymi

Oen itse sairastanut psykoosin ja vasta viimeaikkoina mieleeni on tullut, että voisiko se olla yhteydessä siihen etten muista unia.

Noin kolmannes ihmisistä ei muista uniaan kuten en minäkään. Aivothan vaativat unta juuri palautuakseen ja toisaalta oppinen tapahtuu unessa.

Unilla kai on siis aivoille paljon merkitystä. mutta onko tutkittu onko unien muistamattomuudella ja psykoosilla yhteyttä.

voisivatko öiset painajaisunet tulla jotenkin takautuvasti unia muistamattoman ihmisen mieleen valvetilassa harhakuvitelmina tai jopa valemuistoina?

13

1956

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En usko että unien muistamattomuudella olisi yhteyttä psykooseihin.
      Kun kirjoitit että kolmannes ihmisistä ei muista uniaan niin kuitenkaan kaikilla näillä kolmanneksella ihmisistä ei ole psykoottisia taipumuksia.

      Unen aikana aivot lepäävät ja luultavasti käyvät läpi myös päivän tapahtumia. Myös oppimista, opitun muistiin jäämistä tapahtuu nukkuessa.

      Jos on taipuvainen psykoottisuuteen niin luulisin öisten painajaisten johtuvan kenties jostain mikä siellä omassa mielessä yrittää käsitellä jotain, ehkä sekavaakin asiaa.
      Elämäntilanne saattaa olla vaikka sellainen josta haluaa päästä irti ja hereillä ollessa sitä ei osaa käsitellä mielessään niin sitten se yöllä yrittää tulla tajuntaan.

      Ehkä ajan myötä saadaan uutta tietoa kun nukkumista ja unenlaatua tutkitaan.

      Itselläni aina joskus käy niin että muistan uneni ihan heti kun herään ja jo aika pian se häviää mielestä.
      Myös niin käy joskus että herätessäni en muista uniani mutta voi tulla mieleen vaikka keskellä päivää että ai niin, näin sellaista ja sellaista unta.

      • Anonyymi

        Eihän kaikilla kolmanneksella unia muistamattomista olekaan psykoosia. Mutta heidän kaikkien mielessä ei myöskään ole sellaisia asioita jotka kaihertavat mielessä.

        Kuten sanoit unen aikana aivot käyvät mielessä läpi päivän tapahtumia. tuo, että ihminen ei muista untaan voi olla ongelma, jos hänen tietoisessa mielessään ei ole muistikuvaa siitä miten hän on unessaan asian käsitellyt. juttu voi jäädä painamaan mieltä ja kaikenalaiset harha ajatukset ottavat vallan. Toisaalta painajaisiakaan ei ihminen siis ole käsitellyt tietoisessa mielessän nukkuessaan loppuun joten tämä voisi painaa alitajunnassa.

        Tuo käsittelemätön painajainen voisi nousta alitajunnasta valveilla ollessa harhaluulona esim vainoharhana tietoiseen mieleen ja ottaa tietoisuudessa vallan...jotain tällaista päättelisin.

        Mutta olenko ihan hakoteillä, onkohan tällaisesta mitään tutkimusta tai edes teoriaa tiedemaailmassa.


    • Anonyymi

      Kun minulla oli vakava masennus, en muistanut nähneeni unia lainkaan. Skitsofrenia-yhteydestä en osaa sanoa.

    • Anonyymi

      Hei, aloittaja. En tiedä vastausta kysymykseesi. Mutta minulla on varmaa tietoa siitä mitä sanoit: voisivatko öiset painajaisunet tulla jotenkin takautuvasti unia muistamattoman ihmisen mieleen valvetilassa harhakuvitelmina tai jopa valemuistoina?

      Ihminen on pitkälti unien vallassa päivälläkin, mutta sitä sanotaan normaaliksi tilaksi. Se mitä ajattelee (mitä mieleen juolahtaa) - irrallisia asioita koetaan yöllä unina ja päivällä ajatteluna. Minäkuvaan ja ajatteluun perustuva tunnetila on periaatteessa uneksimista. Ihminen erehtyy helposti, koemme tunnetiloja yöllisistä unistammekin, vaikka niillähän ei ole mitään muuta perustaa kuin ajatuksemme, tai pelkomme ja toiveemme. Kun nämä pelko ja toiveet otetaan pois, niin ei ole enää uneksimista, eikä maailman projisointia menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Moni etsiikin sellaista "hengellisyyttä" eli hiljaisuutta.

      Pointtina oli että valemuistot ja valveunet ovat jatkuvasti vaikuttamassa meihin ja niiden mukaan elämme kuvitelmissamme ja niiden vetämänä. Elämme muokatussa todellisuudessa ja teemme asioita kuvitelmiemme mukaan ja muilta saatujen unien mukaan...

    • Anonyymi

      Unia on tutkittu skitsofrenikoilla ja erot normaalien ihmisten uniin ovat, että niillä on tapana olla
      -enemmän yksinkertaisia
      -vähemmän kehittyviä
      -vähemmän tunteellisia ja itse on unessa vähemmän mukana
      -enemmän negatiivista, väkivaltaisia ja epäystävällisiä unia
      -enemmän sekavia unia
      -enemmän tuntemattomia kuin tuttuja henkilöitä

      Monissa mielenterveyden sairauksessa unen laatu muuttuu ja unen vaiheet voivat vaihdella esimerkiksi REM-unta voi olla vähän. Unen muistamiseen vaikuttaa eniten se missä unen vaiheessa ihminen herää.

      Mitään selvää linkkiä ei ole, mutta esimerkiksi unen vaiheiden muuttuminen ja unien yksinkertaisuus voivat vaikuttaa unien huonoon muistamiseen.

      • Anonyymi

        Ovatko tähän tutkimukseen osallistuneet skitsofrenikot olleet lääkittyjä?Skitsofrenikothan eivät fyysisesti mitenkään eroa terveistä lukuunottamatta lääkkeiden aiheuttamia aivomuutoksia, on tutkittu fakta että nämä lääkkeeet aiheuttavat tunteiden latistumista sekä aivokudoksen tuhoutumista.


      • Anonyymi

        Eläinkokeissa on vahvistettu psykoosilääkityksen sekä aivojen tilavuuden pienenemisen välinen yhteys. Kun makakiapinoita altistettiin psykoosilääkitykselle 17-27 kuukauden ajaksi, niiden aivojen painosta hävisi solujen tuhoutumisen vuoksi 8-11%. Tutkimusten valossa skitsofreniaa sellaisena kuin se tunnetaan, ei ole olemassa, sillä potilaiden kokemat negatiiviset ja kognitiiviset oireet johtuvat lääkityksestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ovatko tähän tutkimukseen osallistuneet skitsofrenikot olleet lääkittyjä?Skitsofrenikothan eivät fyysisesti mitenkään eroa terveistä lukuunottamatta lääkkeiden aiheuttamia aivomuutoksia, on tutkittu fakta että nämä lääkkeeet aiheuttavat tunteiden latistumista sekä aivokudoksen tuhoutumista.

        Kyllä olivat, ja tarkistettiin, että lääkkeitä oli otettu säännöllisesti. Unohdin tämän mainita, kiitos. Täytyy myös muistaa, että unien sisältö ja laatu vaihtelee jokaisella ihmisellä mm. mielentilan, elämäntilanteen ja iän mukaan, jolloin unien sisällön tutkiminen yhdellä kerralla (ei esimerkiksi vuosia kestävällä seurantatutkimuksella) ei ikinä anna täysin luotettavas tulosta (tosin mikään tutkimus ei ole täysin tällainen)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä olivat, ja tarkistettiin, että lääkkeitä oli otettu säännöllisesti. Unohdin tämän mainita, kiitos. Täytyy myös muistaa, että unien sisältö ja laatu vaihtelee jokaisella ihmisellä mm. mielentilan, elämäntilanteen ja iän mukaan, jolloin unien sisällön tutkiminen yhdellä kerralla (ei esimerkiksi vuosia kestävällä seurantatutkimuksella) ei ikinä anna täysin luotettavas tulosta (tosin mikään tutkimus ei ole täysin tällainen)

        Tätä arvelinkin ja se asettaa tutkimuksen validiteetin kyseenalaiseksi.


    • Anonyymi

      Psykoosilääkkeillä voi olla myös fyysisiä haittavaikutuksia.
      Itselläni Zyprexa aiheutti jalkoihin lihaskramppeja, eli ilmeisesti jotenkin myös hermostoon vaikuttavat.
      Ja onhan myös painonnousu fyysinen haitta.

    • Anonyymi

      Mä kärsin korkeasta verenpaineesta ja sydänlääkäri oli kirjoittanut että yöllinen verenpaineen heittely johtuu siitä kun on psyykkistä sairautta ja potilas nukkuu levottomasti.
      En usko tuohon levottomaan nukkumiseen koska unessa ollessani en liikahda mihinkään suuntaan yhtään.
      Jos olen unessa tunnin tai vaikka kuusi tuntia niin ihan samassa asennossa siitä herään mihin nukahdinkin.
      Tosin paikallaan nukkumisessa on huonotkin puolensa kun herätessä on koko keho ihan jumissa liikkumattomuuden takia.

      Mutta tosiaan ajattelen että jos levottomasti nukkuu niin silloin kyllä pyörii ja liikehtii unissaan.

      • Anonyymi

        Mulla itse toistuvat lähes joka yö samankaltaiset psykoosimaiset tilanteet. Olen mennyt nukkumaan usein myöhään, sillä olen työtön eikä juuri muitakaan menoja ole ollut. Nukkuminen on sitten venynyt siihen 9-10 aamuun. Unen puutteesta olen kärsinyt jo viime vuoden lopulta lähtien. Otin käytön 1,5 mg melatoniinin, joka auttoi vähäsen jonkin aikaa, mutta nyt työttömyyden myötä siitäkään ei ole ollut hyötyä.

        Joka tapauksessa niissä psykoottisissa tilanteissa joka kerta avaan vain yhtäkkiä silmäni, sillä jo unen aikana näen kuinka kännykälläni maksan jonkun suurisummaisen tilauksen ja nousee ahdistava paniikki, että tyhjensinkö mä mun tilini.
        Tilanne tuntuu tuossa tilanteessa niin todelliselta, että alan ääneen hokemaan, että ei ei ei, kunnes tajuan itse, että olen vain nukkunut ja pankkitilin saldo on kuitenkin ollut keskellä päivää sama, vaikka sitä ei ole tarvinnut katsoa.

        Olen tällä hetkellä psykiatrisella hoitaja-jaksolla, jonka jälkeen on tarkoitus saada lähete psykiatrille psykoterapiaa varteen ja jonot kunnallisella ovat pitkiä. Seuraava ja viimeinen käynti on kuun lopulla ja ajattelin mainita nettiterapian mahdollisuuden, jota hoitaja ei jostain syystä ole ikinä muistanut mainita.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe