Mattojen tamppaajat

Anonyymi

Siivousemännän terveiset
Onko liikaa pyydetty, että rajoittaisitte mattojenne tamppaamista johonkin muuhun ajankohtaan kuin aamuun tai aamupäivään? Joissain taloyhtiöissä tästä on annettu selkeät ohjeetkin. On äärimmäisen epämukavaa herätä armottomaan tamppaamisen paukkeeseen useita kertoja viikossa, pahimmillaan joka päivä. Se on meluhaittana melkoista, kun ääni kaikuu talojen seinistä moninkertaiseksi. Kannattaa myös puntaroida viisaan mielen kautta, onko toimintasi enää tehokasta ja kannattavaa nykypäivänä ja jättää se kuuluisa suomalainen omapäisyys narikkaan. Nykypäivän imurit ovat sen verran tehokkaita, että mattojen tamppaaminen on menneisyyden havinoita. Imuroimalla pölyn saa matosta syvemmältä pois. Tampatessa pöly nousee ja laskeutuu heti takaisin ja maton sähköisyys vetää pölyt uudelleen maton pintaan. Piiskaaminen voi myös heikentää mattoa ja maton rakenne voi rikkoontua, mikä taas saa maton pölyämään yhä enemmän. Mattoja on kuitenkin hyvä tuulettaa silloin tällöin. Toinen hyvä keino raikastaa matto on imuroida se ensin puhtaaksi, ripotella maton päälle ruokasoodaa, antaa sen vaikuttaa tunnin ja sen jälkeen imuroida pois. Teitpä mattosi kanssa mitä tahansa, niin ajankohdan tamppaukselle voit ainakin valita tai niin kuin monet meistä, siirtyä tehokkaampiin siivouskeinoihin. Monilla aloilla työvuoroja tehdään kaikkina vuorokauden aikoina, joten kaikki eivät myöskään ole automaattisesti töissä kello kahdeksan tai yhdeksän jälkeen arkiaamusta. Jotkut ovat kotona muista syistä, varsinkin näin korona-aikaan, josta tulikin mieleeni, että ei välttämättä ole viisasta levittää pölyjä näin pandemia-aikana... Joten, jos niitä mattoja kaiken argumentointini jälkeen edelleen on pakko tampata, niin voisitteko ystävällisesti siirtää mattojen tamppaustanne vaikkapa iltapäivään tai iltaan, näin säilyisi naapureiden mielenrauha sekä naapurisopu.
Kiitos

11

307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Täytyy myöntää, että vähän yllätyin siitä miten jossain tamppausenkin olevan säännelty yhtiön järjestyssäännöissä. Ymmärrän kyllä, että se voi ottaa päähän, jos useampi tamppaa toistuvasti varhain aamulla tai myöhään illalla, mutta siltikin kyseessä on normaalit elämisen äänet. Tamppaan itsekin, ja kunnolla, ehkä tavan vuoksi mutta ei imurilla kyllä kaikki lähde. Tamppaan tosn vain joitain kertoja vuodessa enkä koskaan aikaisin aamusta.

      Paljon pahempia täällä, ja miksei muuallakin on erilaiset mölyapinat, jotka tahallaan tai ymmärtämättömyyttään kommentoivat toisia tai toisille sopimattomasti. Fiksu miettii ensin vähän mistä kyse ja miten reagoi sekä vähintäänkin ymmärtää mikä on ihmisen vapaaehtoista ja tietoista toimintaa ja milloin taas jotain täytyy olla ilmeisen todennäköisesti pielessä - jopa siinä määrin, että siihen olisi tarpeen puuttua.

      lajijasuris

      • Anonyymi

        Tamppaus on jäänne ajoilta, jolloin imurit olivat huonoja ja kalliita, eivätkä vielä yleistyneet kotitalouksissa ja siksi muuta vaihtoehtoa mattojen siivoukselle ei ollut. Nykypäivän imurit ovat jo pitkään olleet riittävän tehokkaita imemään pölyn ja irtolian riittävän syvältä matosta. Pudistelulla ja harjauksella voi tehostaa mattojen siivousta halutessaan, tamppaus on menneen talven lumia ja rikkoo maton rakenteita, jonka jälkeen matto pölyttyy entisestään. Niin kuin aloituksessa selitettiin, tampatessa pöly vaan hyppii eestaas matolla laskeutuen staattisen sähkö vuoksi takaisin maton pinnalle. Asiaan liittyvät faktat asiantuntijoiden ja ammattilaisten suusta selviää nopealla googlettamisellakin. Tuuletetut matot antavat kodille hetkeksi raikkaan tuoksun, sen voin ymmärtää, eikä mattojen tuuletus aiheuta muille meluhaittaa, niin kuin ei pudistelu tai harjauskaan.

        Ja mitä tulee taloyhtiöiden järjestyssääntöihin, niin kaikissa taloyhtiöissä ei asiasta ole edes sovittu, puhutaan nyt kuitenkin sekä kerros- että rivitalojen järjestyssäännöistä. Järjestyssäännöillä on tarkoitus taata KAIKILLE asukkaille asumisen rauha vuorokauden eri aikoina. Se mikä ei toista häiritse, voi toiselle olla kynnyskysymys. Mattojen tamppaus on monissa taloyhtiöissä kokonaan kielletty sen aiheuttaman melu- ja pölyhaitan vuoksi. Normaaleihin elämisen ääniin ei voi puuttua ei, mutta sillä tarkoitetaan esimerkiksi vessassa käyminen keskellä yötä tai lasten leikit taloyhtiön pihalla. Mattojen tamppaus sen sijaan vastaa meluhaitaltaan jo aivan eri luokkaa ja tapahtuessaan joka päivä parhaimmillaan monen tunnin ajan, on jo haitta-asteena melkoinen. Tutkimukset osoittavat monenlaisia terveyshaittoja jatkuvalle haitta-asteiselle melulle altistuttaessa, esimerkiksi uni- ja keskittymisvaikeuksia, sydän- ja verisuonitauteja sekä kaiken kaikkiaan hermostuneisuutta ja aggressiivisuutta. On sanomattakin selvää, että tällaiset terveyshaitat vaikeuttavat merkittävästi toisten ihmisten elämää. Omassa ja viereisessä taloyhtiössä tamppaaminen alkoi tänäänkin ennen kello kahdeksaa aamulla ja kaikui molempien taloyhtiöiden seinistä, kun kaksi eri arjen sankaria päättivät ryhtyä samoihin aikoihin konserttiin. Pahimmillaan tamppaaminen on kestänyt tauotettuina koko päivän. Edes sunnuntaisin pihapiiri ei saa rauhaa asialta, emmekä ole ainoita alueella, joita asia häiritsee. Maksavatko tyhmän itsepäiset mattojen tamppaajat toisten terveyshaitat ja niiden aiheuttamat ongelmat toisten jaksamisessa elämässä kokonaisvaltaisesti? Menetykset ansioissa ja yleisesti ottaen kaikessa jaksamisessa elämässään, kun ei edes yhtä päivää viikosta saa levätä kunnolla?

        Mölyapinoita on valitettavasti joka paikassa, jotkut keksivät valitettavaa ihan vain muiden kiusaksi ja toisten vuorovaikutustaidoissa ja henkisessä kypsyydessä on isoja puutteita. Ei kuulu omaan toimenkuvaani viestiä huutamalla ja syyttelemällä, se ei ole rakentavaa. Oman käytökseni ratkaisee pitkälti se, että miten toinen ottaa asiani vastaan ja miten hän suhtautuu minuun ja millä tavoin käyttäytyy. Vertaa esimerkiksi ristinollaan, peliliikkeesi määräytyvät vastustajan liikkeiden mukaan. Mutta kaikki me olemme vain ihmisiä ja omat henkilökohtaiset sietokyvyn rajamme eivät ole loputtomia, saati, kun erinäiset haavoittuvuustekijät astuvat mukaan kuvaan; stressi, nukkumattomuus, läheisen huono vointi tai kuolema, sairaudet, työttömyys, lomautus, rahahuolet, vaikeudet parisuhteessa, työpaineet, vanhemmuuden haasteet, ongelmat muissa ihmissuhteissa, you name it. Silloin olemme herkempiä purkautumaan toisille ihmisille, varsinkin, jos toisen toiminta tuntuu meistä häiritsevältä ja piittaamattomalta. Ja on totta, faktat eivät ole aina hallussa, siksi suin päin sotaan ei kannata lähteä, vaan tuoda se oma asia asiallisesti ja syyttelemättä esiin. Jotkut tietysti ovat yksinkertaisesti häiriintyneitä luonteeltaan, eikä järkipuhe auta. Olettamuksena on kuitenkin se, että fiksu aikuinen ihminen pystyy ymmärtämään toisen näkökulmia, kun hän ne hyvin argumentoi ja taidokkaasti viestii. Fiksuutta on myös ottaa toisen ihmisen näkökulmat huomioon ja ymmärtää toisen puutteet mahdollisessa vuorovaikutuksessa ja toimia itse parempana esimerkkinä sekä ohjata sitä kautta toistakin parempaan. Fiksu ja toista validoiva käyttäytyminen ei edellytä samaa mieltä olemista, mutta fiksu ihminen osaa neuvotella ja etsiä yhteisen maaperän eri näkökulmista huolimatta, mikäli hän haluaa tavoitteensa asian suhteen toteutuvan. Toinen fiksu osapuoli ottaa asian vastaan ja huomioi sen yhteisesti sovitun mukaan, vaikka ei samaa mieltä olisikaan, mutta huomioi toisen näkökulman tästä huolimatta. Aidostihan tämä toteutuu käytännössä, eikä vain sanahelinällä ja käytännössä se myöskin mitataan, että kuinka aito toinen on ollut lupauksissaan, vai kunnioittaako toista ja yhteisesti sovittuja asioita yhtään. Jos ei toistenkaan pyyntöjä koskaan toteuta, niin tuskinpa saa itsekään pyynnöilleen vastinetta kovinkaan tehokkaasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tamppaus on jäänne ajoilta, jolloin imurit olivat huonoja ja kalliita, eivätkä vielä yleistyneet kotitalouksissa ja siksi muuta vaihtoehtoa mattojen siivoukselle ei ollut. Nykypäivän imurit ovat jo pitkään olleet riittävän tehokkaita imemään pölyn ja irtolian riittävän syvältä matosta. Pudistelulla ja harjauksella voi tehostaa mattojen siivousta halutessaan, tamppaus on menneen talven lumia ja rikkoo maton rakenteita, jonka jälkeen matto pölyttyy entisestään. Niin kuin aloituksessa selitettiin, tampatessa pöly vaan hyppii eestaas matolla laskeutuen staattisen sähkö vuoksi takaisin maton pinnalle. Asiaan liittyvät faktat asiantuntijoiden ja ammattilaisten suusta selviää nopealla googlettamisellakin. Tuuletetut matot antavat kodille hetkeksi raikkaan tuoksun, sen voin ymmärtää, eikä mattojen tuuletus aiheuta muille meluhaittaa, niin kuin ei pudistelu tai harjauskaan.

        Ja mitä tulee taloyhtiöiden järjestyssääntöihin, niin kaikissa taloyhtiöissä ei asiasta ole edes sovittu, puhutaan nyt kuitenkin sekä kerros- että rivitalojen järjestyssäännöistä. Järjestyssäännöillä on tarkoitus taata KAIKILLE asukkaille asumisen rauha vuorokauden eri aikoina. Se mikä ei toista häiritse, voi toiselle olla kynnyskysymys. Mattojen tamppaus on monissa taloyhtiöissä kokonaan kielletty sen aiheuttaman melu- ja pölyhaitan vuoksi. Normaaleihin elämisen ääniin ei voi puuttua ei, mutta sillä tarkoitetaan esimerkiksi vessassa käyminen keskellä yötä tai lasten leikit taloyhtiön pihalla. Mattojen tamppaus sen sijaan vastaa meluhaitaltaan jo aivan eri luokkaa ja tapahtuessaan joka päivä parhaimmillaan monen tunnin ajan, on jo haitta-asteena melkoinen. Tutkimukset osoittavat monenlaisia terveyshaittoja jatkuvalle haitta-asteiselle melulle altistuttaessa, esimerkiksi uni- ja keskittymisvaikeuksia, sydän- ja verisuonitauteja sekä kaiken kaikkiaan hermostuneisuutta ja aggressiivisuutta. On sanomattakin selvää, että tällaiset terveyshaitat vaikeuttavat merkittävästi toisten ihmisten elämää. Omassa ja viereisessä taloyhtiössä tamppaaminen alkoi tänäänkin ennen kello kahdeksaa aamulla ja kaikui molempien taloyhtiöiden seinistä, kun kaksi eri arjen sankaria päättivät ryhtyä samoihin aikoihin konserttiin. Pahimmillaan tamppaaminen on kestänyt tauotettuina koko päivän. Edes sunnuntaisin pihapiiri ei saa rauhaa asialta, emmekä ole ainoita alueella, joita asia häiritsee. Maksavatko tyhmän itsepäiset mattojen tamppaajat toisten terveyshaitat ja niiden aiheuttamat ongelmat toisten jaksamisessa elämässä kokonaisvaltaisesti? Menetykset ansioissa ja yleisesti ottaen kaikessa jaksamisessa elämässään, kun ei edes yhtä päivää viikosta saa levätä kunnolla?

        Mölyapinoita on valitettavasti joka paikassa, jotkut keksivät valitettavaa ihan vain muiden kiusaksi ja toisten vuorovaikutustaidoissa ja henkisessä kypsyydessä on isoja puutteita. Ei kuulu omaan toimenkuvaani viestiä huutamalla ja syyttelemällä, se ei ole rakentavaa. Oman käytökseni ratkaisee pitkälti se, että miten toinen ottaa asiani vastaan ja miten hän suhtautuu minuun ja millä tavoin käyttäytyy. Vertaa esimerkiksi ristinollaan, peliliikkeesi määräytyvät vastustajan liikkeiden mukaan. Mutta kaikki me olemme vain ihmisiä ja omat henkilökohtaiset sietokyvyn rajamme eivät ole loputtomia, saati, kun erinäiset haavoittuvuustekijät astuvat mukaan kuvaan; stressi, nukkumattomuus, läheisen huono vointi tai kuolema, sairaudet, työttömyys, lomautus, rahahuolet, vaikeudet parisuhteessa, työpaineet, vanhemmuuden haasteet, ongelmat muissa ihmissuhteissa, you name it. Silloin olemme herkempiä purkautumaan toisille ihmisille, varsinkin, jos toisen toiminta tuntuu meistä häiritsevältä ja piittaamattomalta. Ja on totta, faktat eivät ole aina hallussa, siksi suin päin sotaan ei kannata lähteä, vaan tuoda se oma asia asiallisesti ja syyttelemättä esiin. Jotkut tietysti ovat yksinkertaisesti häiriintyneitä luonteeltaan, eikä järkipuhe auta. Olettamuksena on kuitenkin se, että fiksu aikuinen ihminen pystyy ymmärtämään toisen näkökulmia, kun hän ne hyvin argumentoi ja taidokkaasti viestii. Fiksuutta on myös ottaa toisen ihmisen näkökulmat huomioon ja ymmärtää toisen puutteet mahdollisessa vuorovaikutuksessa ja toimia itse parempana esimerkkinä sekä ohjata sitä kautta toistakin parempaan. Fiksu ja toista validoiva käyttäytyminen ei edellytä samaa mieltä olemista, mutta fiksu ihminen osaa neuvotella ja etsiä yhteisen maaperän eri näkökulmista huolimatta, mikäli hän haluaa tavoitteensa asian suhteen toteutuvan. Toinen fiksu osapuoli ottaa asian vastaan ja huomioi sen yhteisesti sovitun mukaan, vaikka ei samaa mieltä olisikaan, mutta huomioi toisen näkökulman tästä huolimatta. Aidostihan tämä toteutuu käytännössä, eikä vain sanahelinällä ja käytännössä se myöskin mitataan, että kuinka aito toinen on ollut lupauksissaan, vai kunnioittaako toista ja yhteisesti sovittuja asioita yhtään. Jos ei toistenkaan pyyntöjä koskaan toteuta, niin tuskinpa saa itsekään pyynnöilleen vastinetta kovinkaan tehokkaasti.

        Kiitos pitkästä ja perusteellisesta vastauksesta/kommenteista monesta eri näkökulmasta. Silmä lepää ja mieli tykkää, kun joku on oikeasti funtsinut asioita, eikä käy kiistäminen kyllä. Kai se niin on, että tamppaus on aika tarpeetonta, mutta tuuletus silloin tällöin sekä tarvittaessa pesu ihan paikallaan. Mattoharja on ihan hyvä jos irtoroskaa mitä ei imurilla saa tai sitä ei ole. Viestintä on tosiaan hyvin monitahoista ja siitä pystyy päätteleen sekä sillä voi vaikuttaa vaikka kuinka paljon. Vaatii toki jonkin verran paneutumista, että voi sisäistää asioita, joista kirjoitit. Ihminen on hyvin oppivainen, jos vain todellista tahtoa on tai peräti pakko muuttua.

        lajijasuris


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos pitkästä ja perusteellisesta vastauksesta/kommenteista monesta eri näkökulmasta. Silmä lepää ja mieli tykkää, kun joku on oikeasti funtsinut asioita, eikä käy kiistäminen kyllä. Kai se niin on, että tamppaus on aika tarpeetonta, mutta tuuletus silloin tällöin sekä tarvittaessa pesu ihan paikallaan. Mattoharja on ihan hyvä jos irtoroskaa mitä ei imurilla saa tai sitä ei ole. Viestintä on tosiaan hyvin monitahoista ja siitä pystyy päätteleen sekä sillä voi vaikuttaa vaikka kuinka paljon. Vaatii toki jonkin verran paneutumista, että voi sisäistää asioita, joista kirjoitit. Ihminen on hyvin oppivainen, jos vain todellista tahtoa on tai peräti pakko muuttua.

        lajijasuris

        Aloittaja näyttää superisti peukkua lajijasurikselle! Mukava kuulla, että arvostat vaivannäköäni ja mielipiteitäni asian suhteen. Jospa tällä vaikuttaisi positiivisesti muidenkin ajatuksiin ja asenteisiin. Kiitos!


    • Anonyymi

      Kyllä järjestyssäännöissä on tamppausajat. Eikä mattoja nyt enää niin kauheesti tampata vaan tuuletaan sen jälkeen kun on ensin imuroitu. Eise hakkaaminen matoille hyväks ole.

      • Anonyymi

        mikäs hyöty mattojen tuulettamisesta on?? Niin. Voihan matot jotenkin raitistua ulkoilmassa. Mene ja tiedä. Matto tulisi imuroida mieluusti molemmin puolin että tomut ja santa irtoaa. Vain yläpuolelta kevytimurointi jättää pohjapuolen tomuiseksi. Maton alle kulkeutuu santaa ja tomua kuin varkain. Joskus pitää uskaltaa mennä ulos mattokääröjen kanssa. Mattopiiskalla tamppaamisen sijasta mattojen kopistelua. Tamppaamalla pölyt jäävät mattoon ja räime on kova. Pari kaveria siihen kopistelemiseen tarvitaan maton molempiin päihin. Yhteistyöjuttu. Tiimityötä. The Dynamic Duo. Tosin vaatii jonkin verran sitä fysiikkaa ihmiskropalta ja näppisvoimia. Haittana pölyäminen. Allergiselle voi tulla silmä ja hengitysongelmia. Kopistelusta aiheutuva melu on pari pykälää inhimillisempi kuin maton piiskaamisesta tulevat tykinlaukaukset. Lopettakaa mattojen kurittaminen ja piiskalla tamppaaminen. Joskus maailmassa se oli hyvinkin fiksua puuhaa, kun oli kakluunit, kylmät verannat ja juuriluudat lankkulattioiden lakaisemiseen. Perinteet voivat olla hyviäkin, mutta mattojen tamppaamisperinne saisi jäädä ja tallettua syvälle historian aikakirjoihin. Mitä ihmettä mää taas sepitän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        mikäs hyöty mattojen tuulettamisesta on?? Niin. Voihan matot jotenkin raitistua ulkoilmassa. Mene ja tiedä. Matto tulisi imuroida mieluusti molemmin puolin että tomut ja santa irtoaa. Vain yläpuolelta kevytimurointi jättää pohjapuolen tomuiseksi. Maton alle kulkeutuu santaa ja tomua kuin varkain. Joskus pitää uskaltaa mennä ulos mattokääröjen kanssa. Mattopiiskalla tamppaamisen sijasta mattojen kopistelua. Tamppaamalla pölyt jäävät mattoon ja räime on kova. Pari kaveria siihen kopistelemiseen tarvitaan maton molempiin päihin. Yhteistyöjuttu. Tiimityötä. The Dynamic Duo. Tosin vaatii jonkin verran sitä fysiikkaa ihmiskropalta ja näppisvoimia. Haittana pölyäminen. Allergiselle voi tulla silmä ja hengitysongelmia. Kopistelusta aiheutuva melu on pari pykälää inhimillisempi kuin maton piiskaamisesta tulevat tykinlaukaukset. Lopettakaa mattojen kurittaminen ja piiskalla tamppaaminen. Joskus maailmassa se oli hyvinkin fiksua puuhaa, kun oli kakluunit, kylmät verannat ja juuriluudat lankkulattioiden lakaisemiseen. Perinteet voivat olla hyviäkin, mutta mattojen tamppaamisperinne saisi jäädä ja tallettua syvälle historian aikakirjoihin. Mitä ihmettä mää taas sepitän.

        Voe hyvää päivää.... ei voi olla totta että mattojen tamppaukin häiritsee....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voe hyvää päivää.... ei voi olla totta että mattojen tamppaukin häiritsee....

        Siinä kohtaa häiritsee, jos tamppausta kuuntelee monesta eri suunnasta joka päivä ja pahimmillaan koko päivän, eikä edes sunnuntaisin saa rauhaa. Meluasteelta sama, jos laittaisin musiikit jumputtamaan joka päivä klo 8. Et eiköhän sekin ajan myötä ala häiritsemään ketä tahansa, vaikka miten suvaitsevainen ja rento olisi. Jokaisella on myös oikeus omaan kotirauhaan ja se kattaa myös äänet.


      • Anonyymi

        Ei kaikissa järjestyssäännöissä ole nimenomaisesta asiasta mainintaa. Hiljaisuusaika on eri asia, kuin erikseen sovitut mattojen tamppausajat.


    • Anonyymi

      Vittu mitä itkemistä ja elvistelyä. Itehän on aina täydellinen ja ketää ei haittaa mikää toimes, koska kukaa ei ole jaksanu kitistä.

      • Anonyymi

        Olipa säälittävä provo.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      3228
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2141
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1915
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe