Mihin sijoittaa?

Anonyymi

Moikka, olen tosiaan 16-vuotias poika ja olen jo vuosia ajatellut aloittavani sijoittamisen ja olen sitä varten säästänyt rahaa jonkin verran. Nyt minulla on säästössä noin 5000€ ja mietin mihin kannattaisi sijoittaa näin aluksia ja kuinka paljon. Isäni on sijoittanut koko elämänsä ja ehdotti OMX Helsinki 25 osaketta. Osaisiko joku kertoa ja auttaa miten pääsen alkuun? Onko mahdollista sijoittaa siten, että tuottoa alkaisi näkyä suhtkoht ”nopeasti”, mutta samalla pitkän kaavan kautta. Riskejä olen valmis ottamaan, mutta samalla en niitä haluaisi näin alussa haluaisi koko rahan edestä ottaa. Kiitos vastauksista jo etukäteen, ja myös pidemmät vastaukset ovat tervetulleita!

22

198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suurimmalle osasta ihmisistä paras tapa sijoitaa on passiivisesti indeksirahastojen kautta. OMXH25 indeksiin pääsee kiinni esim. Nordnetin Suomi-rahastolla.

      • Anonyymi

        Tai sitten Seligsonin OMXH25 ETF, joka on pörssinoteeratu rahasto, mitä isäsi varmaankin tarkoitti.


    • Anonyymi

      Ite oon laittanu nyt rahat kiinni indeksirahastoihin ja sellasiin maihin, jotka taistelee koronan kanssa ja kurssit on pohjalla. Laita sellaseen maahan koko raha ja siirrät puolen vuoden päästä rahat jonnekkin parempaan.... Nyt esim: Brasilia on pulassa ja kurssit on pohjalla ja Intia myös.... puolen vuoden päästä kun korona on ohi, niin olet tuplannut rahan....

      Vertaa noiden maiden indeksien tippumiset ennen koronaa ja nyt....huomaa sellainen seikka, että kun arvo on tippunut lähtöarvosta -30% ja kun se selvii koronasta ja indeksin arvo nousee lähtöpisteeseen, niin se on noussu 60%, joten osta nyt jotain tuollaista, joka on tippunu tuon -30%.
      Tuo OMX Helsinki 25 on ihan hyvä, mutta se on jo noussu koronan aiheuttamasta kuopasta jo aikalailla, joten laittaisin sen 5 tonnii niihin joilla on tuo korona nousu edessä ja kun ne maat on noussu hyvään arvoon, niin sitten siirtäisin ehköpä rahat tuohon OMX Hki 25:seen tai Ameriikkaan tai Kiinaan....

    • Anonyymi

      Indeksirahastot tai ETF:t ovat mahdollisia vaihtoehtoja, koska niissä on alhaiset juoksevat kulut eli hallinnointikulut. Indeksirahastoja saa ihan sijoitusyhtiöiden ja pankkien kautta ja ETF:iä voi ostaa pörssistä pörssivälittäjän ja taitaa olla mahdollista ostaa ihan pankkienkin kautta. Myös rahastot saattavat käyttää ETF:iä omissa salkuissaan. Aktiivisissa rahastoissa on usein se heikkous, että aktiivinen sijoittaminen nostaa kustannuksia mutta ei välttämättä takaa tuottoja. Tästä on tehty tutkimuksia, joita löytyy varmasti netistä. ETF:iä ja rahastoja löytyy hyvin moneen lähtöön. Yksinkertaisemmillaan voi ostaa jotain suosittua ja tunnettua ETF:ää tai indeksirahastoa, mikä sijoittaa globaaliin indeksiin. Silloin tulee käytännössä maailmanlaajuinen hajautus yhdellä ostolla.

      Ostoja voi tehdä ajallisesti, että ostaa tasaisesti tietyllä summalla. Näin tulee ostettua välillä vähän halvemmalla ja välillä kalliimmalla. Tietysti liian pienen kertasumman ongelmaksi voi muodostua suhteettoman suuret kaupankäyntikulut. Taitaa olla niin, että edes sijoitusalan kovimmat gurut eivät väitä tietävänsä mihin suuntaan osakemarkkinat ovat milloinkin lyhyellä aikavälillä menossa. Ajatus on että pitkässä juoksussa vaihtelut tasaantuvat ja nuorella aloittelijalla on suurena etunaan valtavan pitkä sijoitushorisontti. Kannattaa kokeilla laskurilla mikä on lopputulos, kun antaa korkoa korolle efektin vaikuttaa 10 ja 50 vuotta. Ero lopputuloksessa on osakemarkkinoiden keskimääräisellä tuotolla laskettuna valtava. Sitten voi vielä katsoa valitseeko sijoituskohteen, joka maksaa tuotot ulos tietyn väliajoin vai sijoittaa ne suoraan takaisin markkinoille.

      Kannattaa käyttää aikaa ja lueskella esimerkiksi rahastojen ja ETF:ien esitteitä ja muutenkin tutustua kaikkeen sijoittamiseen liittyvään mahdollisimman hyvin jos kiinnostusta riittää. Silloin tietää parhaiten mitä tekee ja mikä tuntuu itsestä hyvältä ja mikä ei. Ennen kaikkea kannattaa itse tutustua huolella siihen mihin on sijoittamassa, kuunnella itseään ennen kuin tekee sijoituspäätöksen ja pyrkiä pohjaamaan päätös saatavilla oleviin faktoihin. Kaikki sijoitukset eivät aina mene nappiin, mutta niistä voi ottaa oppia ja toimia toisin jatkossa. Sijoitusosaamisen hankkimisen voi ajatella arvokaaksi sijoitukseksi jo itsessään.

    • Anonyymi

      Nuorena aloittavana ottaisin nopean startin, sijoittaisin summan puoliksi
      vaikkapa suht hyvää osinkoa maksaviin Realty Incomeen ja Coca-Colaan.
      Taas vähän myöhemmin, kun säästössä olisi jälleen noin 1000-1500 euroa, joku uusi yhtiö ostoon (esim. Sampo, Fortum, Pepsico, Nike tms.). Keräisin vähintään 15 osinkoyhtiön salkkua usean vuoden aikana ja sijoittaisin osinkoja uudestaan muiden säästöjen kanssa, vaikkapa neljästi vuodessa. Tästä se korkoa korolle lähtisi hiipimään...

    • Anonyymi

      Sijoita tesla sähköautoon,vaikka homma on
      alussa nousua riittää.Valmet on myös
      litium akkuteollisuudessa mukana.

      • Anonyymi

        Kirjoitin eilen jutun ärsyttäviin asioihin muusikoiden netissä niin siitäkös wall street ja nasdaq sitten yltyikin reippaaseen noin -2% laskuun vaikka ensin oli vain -0,2% ja aasia romahti perässä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kirjoitin eilen jutun ärsyttäviin asioihin muusikoiden netissä niin siitäkös wall street ja nasdaq sitten yltyikin reippaaseen noin -2% laskuun vaikka ensin oli vain -0,2% ja aasia romahti perässä.

        Lasku johtuu vain siitä että nino perui jälleen moikkaamisen ja se alkoi ärsyttämään. Poliittiset jännitteet vaikuttavat myös jonkin verran.


    • Anonyymi

      Itse olen 40 vuotias ja en suosittele sijoittamista 16 vuotiaana. 5000 euroa on iso raha jolla 16 vuotias voi elää mukavan nuoruuden kun on vapaa kulkemaan. Sitten kun olet neljän kymmenen ja ollut 20 vuotta työelämässä niin ei ole mitään merkitystä oletko sijoittanut 5000 aikoinaan. Hyvällä tuurilla sijoitus on noussut 20000 euroon mut eipä se ole nelikymmiselle iso raha. Ei läheskään yhtä iso kuin 5000 euroa 16 vuotiaalle

      • Anonyymi

        Onhan nuo rahastot likvidejä.

        Minusta hyvä idea on siirtää tulojensa mukaisesti joku summa sijoituksiin niin tulee ajallista hajautusta.

        Kyllähän sitä rahaa voi sieltä sitten nostaa välillä jos on tarvetta.


      • Anonyymi

        Juuri tuo summa vähintään tarvitaan kuluihin kun muuttaa vuokralle. Kaveri on äärettömän fiksu.


      • Anonyymi

        Mielestäni sijoittaminen ja sen opettelu kannattaa aloittaa samantien jos siihel öytyy kiinnostusta. Vanha sananlasku menee niin että minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Vanhana taitajanaki jos haluat oikeasti tienata niin markkinoita ja taloustrendejä pitää seurata jos haluaa että rahoillensa saa tuottoa.

        Sijoittaminen on todennäköisyyksillä pelaamista. Jos jokin ala on tällä hetkellä melko pieni, esim. robotiikka. Niin on melko varmaa että robotiikka tulee yleistymään tulevaisuudessa hyvinkin suuresti, koska sen avulla voidaan kustannustehokkaasti korvata työntekijät. Tottakai esim. teolisuus, siivous ja hoito-alan yritykset odottavat kuola valuen milloinka voivat korvata hoitajat roboteilla.

        Markkinat ja markkinatrendit muuttuvat jatkuvasti. Silti vuosien päähän voi luoda ennusteita joiden pohjalta voi sijoittaa potentiaalisiin kasvuyhtiöihin. Todennäköisyyksien hallinta on kaikki kaikessa.


    • Anonyymi

      Valikoisin joukon rahastoja tai ETF:iä mistä tulee hajautusta ja laittaisin vaikka joka kuukausi 200€ yhteen rahastoon vuorotellen. Tärkeätä olisi hajauttaa ajallisesti, maantieteellisesti ja myös toimialan mukaan.

      Itselläni on neljä ETF:ää joihin siirrän rahaa vuorottelemalla vähän kerrassaan. Pidän tätä tällä hetkellä pieniriskisenä vaihtoehtona. Toistaiseksi tuottoa ei juurikaan tule, mutta onnistun säilyttämään pääomani arvon kun rahan arvo laskee.

      • Anonyymi

        Nordea Nordic small cap on ollut kovassa nousussa viime aikoina ylittäen vanhat ennätystasonsa kun sen sijaan korkorahastoissa on ollut nähtävissä hienoista laskupainetta samoin kuin aasiassa,


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nordea Nordic small cap on ollut kovassa nousussa viime aikoina ylittäen vanhat ennätystasonsa kun sen sijaan korkorahastoissa on ollut nähtävissä hienoista laskupainetta samoin kuin aasiassa,

        Lue Seppo Saarion kirjat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lue Seppo Saarion kirjat.

        Minä myin Nordean Pohjoismaa rahastot silloin maaliskuussa niin jopas ne lähti nousemaan sen jälkeen uusille ennätystasoille varsinkin tuo Nordea Nordic Small Cap. Muuten olisivat vajonneet pohjamutiin miltä se tosiaan silloin myös näytti kuten muistatte. Nordea Nordic small capin kurssi on nyt 18 kun sen aiempi ennätys ennen koronakriisiä oli jotakin 16. Kyllähän se keskuspankkien elvytyskin jotain vaikuttaa mutta ei minulla ollut kiinni niissä kuin jotain 15 000 e vaan. Niin minulle on ennenkin käynyt jo monta kertaa. Ei tämä ollut suinkaan ensimmäinen kerta. Kun myyn jonkin rahaston niin johan ne alkaa nousemaan


    • Anonyymi

      nordic small cap nordea
      seligson p amerikka, top25global ja ehkä suomi tai pharma

    • Anonyymi

      Olis itsellä tonnin verran jäänyt veronpalautuksista jäljelle ja ajattelin jos sijoittais ne johonkin. En vaan tiedä mitään muuta kun tää Nordnet mistä paljon puhutaan mutta vaikutti sekavalta. Törmäsin tommoseen Taalerikauppaan jota ylläpitää mobify Oy. Ilmeisesti joku laskupalvelu missä saa taloudelleen pelivaraa. Mutta Taalerikauppa vaikutti selkeältä, onko kellään kokemuksia tästä:
      https://tc.tradetracker.net/?c=30590&m=1569113&a=84926&r=&u=

      • Anonyymi

        joo....laita taaleriin vaan se tonni ! hyvä sijoitus !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        joo....laita taaleriin vaan se tonni ! hyvä sijoitus !

        niin ja tuskin kellään on tosta kokemusta, niinkuin huomaat ettei oikeen ole innnostuneita kommentoijia.....buuhahahaha !


    • Anonyymi

      Mistäköhän tuo Nordea Pohjoismaat rahaston lasku johtuu pohjoismaisten pörssien noustessakin , vaikka esim. Odinilla vastaava rahasto on ollut plussalla? Pitäisikö myydä?

    • Anonyymi

      Bitcoinin arvio vuosille 24-26 on 320k.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1485
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1275
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1204
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      12
      1097
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1087
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1073
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe