Itävaltalaiset ja sveitsiläiset eivät ole saksalaisia

Anonyymi

vaikka niin opetetaan. Olen keskustellut saksalaisten, itävaltalaisten sekä sveitsiläisten kanssa asiasta ja minulle on kerrottu, että he eivät ymmärrä toistensa puhetta eli kieltä. Kyseessä on kolme sukukieltä eli myös kolme eri kansaa.

Näin se vaan menee vaikka Suomen kouluissa paasataan saksalais oppien mukaan miten kaikki nämä kansat puhuvat saksaa. Mutta eivät puhu.

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lykkäät pötyä.
      Tuollaista ei Suomessa opeteta.

      Saksa on kyllä Itävallan pääkieli,mutta siinä on omat murteensa.

      Sveitsissä on eri kanttooneilla omat kielensä: saksa ( valtakieli) , ranska, retoromaani ja italiakin.

      • Anonyymi

        Saksa on kyllä Itävallan pääkieli,mutta siinä on omat murteensa.

        Kyse ei ole murteista vaan eri kielistä. Poliittisista syistä puhutaan että olisi vain murrekysymys kun halutaan lietsoa keinotekoista yhteyttä. Ihan sama asia kuin kiinankielessä ja arabiassa. Joskus puhuttiin myös yhdestä saamenkielestä ja sen murteista, enää ei puhuta.


    • Au contraire! Minä olen umpisuomalainen joka on koulussa lukenut saksaa. Olen matkaillut paljonkin kaikissa kolmessa mainitussa maassa ja tehnyt Sveitsissä opinnäytettä. Olen pystynyt mainiosti tulemaan toimeen oppimallani kielellä.

      Itävalta on kiistatta osa historiallista Saksaa. Sveitsissä oli I maailmansodan sytyttyä yhteenottoja saksalaisten ja ranskalaisten kansanryhmien välillä.

    • Anonyymi

      Sveitsissä puhuttu saksa kuuluu alemannimurteisiin ja sitä kutsutaan sveitsinsaksaksi (usein ”Mundart”). Se jakautuu edelleen useisiin pienempiin murteisiin, joiden puhujat kuitenkin yleensä ymmärtävät toisiaan. Tiedotusvälineissä ja kirjallisuudessa käytetty saksa, Schweizer Hochdeutsch, eroaa suuresti puhutusta kielestä ja sitä opetetaan kouluissa. Tämä saksan muoto eroaa lisäksi jonkin verran Saksassa käytetystä kirjakielestä. Samoin maan ranskankielisessä osassa on aiemmin puhuttu lukuisia murteita (patois), joista suurin osa on kuitenkin jo kuollut. Nämä murteet eivät ole ranskan vaan arpitaanin (franco-provençal) murteita. Sveitsissä käytetty ranska ei juuri eroa standardista ranskasta.[89]

      • Anonyymi

        Itävallan väestö on varsin homogeenista, 88,6 % puhuu saksaa päivittäisenä käyttökielenään. Etnisistä ryhmistä suurin ovat itävaltalaiset, joita on noin 91,1 % maan väestöstä. Merkittäviä vähemmistöjä ovat entisen Jugoslavian alueen kansalaisuudet, eli kroaatit, serbit, sloveenit ja bosniakit, joita on yhteensä noin 4 % väestöstä. Lisäksi noin 1,6 % on turkkilaisia ja 0,9 % saksalaisia.[3]


      • Anonyymi

        Et sitten tiedä että kukaan kantasuomalainen ei puhu suomen kirjakieltä äidinkielenään. Sama juttu saksan kanssa. Itävaltalaiset puhuvat saksan murretta. Väitätkö että Hitler ei puhunut saksaa, vaan 'itävaltaa'? :) Älä häpäise itseäsi enempää.
        Ihan virallisestikin Sveitsissä ja Itävallassa puhutaan saksaa ja tämä kieli on myös opiskelukieli (kirjakieli saksa).
        Ihmiset puhuvat samaa kieltä jos he ymmärtävät toisiaan ilman toisen kielen opiskelua. Minä ymmärrän täysin 'meän kielistä' tai vienan karjalaa puhuvaa.


    • Anonyymi

      Kyllä minullakin on vaikeuksia ymmärtää savon murretta, rauman murteesta puhumattakaan.

    • Anonyymi

      Kun Jurgen Klinsmann valittiin Saksan maajoukkueen päävalmentajaksi, niin pelaajat valittivat etteivät ymmärrä schwabia, jotain ihme kieltä.

      • Anonyymi

        Murteet voivat suurestikin erota valtakielestä ja varsinkin sen kirjakielestä. Näin on mm.Norjassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Murteet voivat suurestikin erota valtakielestä ja varsinkin sen kirjakielestä. Näin on mm.Norjassa.

        No, norjalaisethan ovat saaneet aikaiseksi kieliriidan, vaikka kyseessä onkin yksikielinen maa. Esim. Nesbö pitää nynorskin puhujia naurettavina.


      • Anonyymi

        Klinsmanin silloinen maajoukkueen kakkosvalmentaja Joachim Löw puhuu myös schwabia eli samaa saksankielen murretta kuin Klinsmann.


    • Anonyymi

      Itävallassa on Kärntenin alue jonka kieltä sanotaan virallisesti saksan kieleksi mutta jota kukaan saksalainen tuskin vähääkään ymmärtää. Ero on melkein kuin suomi ja viro. Aivan sama jos flaamiakin haluttaisiin kutsua saksankieleksi.

      • Anonyymi

        Tanska on kuin puhuttaisiin ruotsia kuuma peruna suussa. Flaami on kuin puhuttaisiin saksaa kuuma peruna suussa.


    • Anonyymi

      Saksankielisillä mailla on yhteinen kirjakieli, jonka mahdollisiset muutoksiset ja uudistuksiset tehdään yhteisillä päätöksillä. Tätä ns. Hochdeutschia ymmärretään kaikissa saksankielisissä maissa.

      Mitä kieliin ja murteisiin tulee, niin Amsterdamissa ja Wienissä puhutaan selvästi eri kieliä, mutta jos kävelee niiden välin kylästä kylään, niin vierekkäisissä kylissä puhutaan aina lähes samanlaista murretta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      104
      1656
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1285
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1200
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      142
      1148
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      3
      1136
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1049
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      1031
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      952
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      937
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      824
    Aihe