Pörssikurssien ja taloudentilan suhde ihmetyttää

Anonyymi

Lähes kaikki maat ovat syvässä lamassa, mutta pörssikurssit vain nousevat. Olisko syynä korkopolitiikka. Nyt ei laman iskiessä voi laittaa rahoja tilille, kun ei tule senttiäkään korkoa. Järjen mukaan tämän korkotason pitäisi johtaa valtavaan inflaatioon, kun raha on käytännössä arvotonta tilin täytettä.
Vielä ei ole hinnat kovin pahasti nousseet, mutta eikö se ole väistämätöntä nollakoron vallitessa? Niinistökin tätä on pohtinut. Nyt tekaistu raha ohjataan pahimmin velkaantuneiden maiden velkakirjoihin. Mitäs jos kukaan ei enää arvosta näitä velkakirjoja, vaain esimerkiksi Italian velat todetaan arvottomiksi? Miten EU reagoi tähän. Ostaako Komissio lisää näitä arvottomia velkakirjoja? Kirjaantuuko tämä jotenkin Suomen velaksi?

13

51

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aloittajan selvennys: Komissio ja Euroopan keskuspankki kulkevat käsikynkkää.

    • Anonyymi

      Warren Buffettin firma on myynyt osakepositioitaan kymmenillä miljardeilla. Kässiä heillä taitaa olla jotain 140 miljardia odottelemassa romahdusta.

      Buffett tietää mitä tekee, joten pidän osakepainon pienehkönä (20 %) toistaiseksi.

      Kullan hinta hiipii jatkuvasti ylöspäin mutta fyysinen kulta on epäkäytännölistä ostaa, omistaa ja myydä. Lisäksi jos ostaa väärästä paikasta, voi saada kullalla päällystettyä paskaa (volframia). Kulta on tavallaan hyvin epälikvidia kamaa eikä sillä voi kaupassakaan maksaa. Pysyn erossa arvometalleista, jotka ovat lähinnä spekulanttien instrumentteja.

    • Anonyymi

      Q2:n talousluvut voivat olla käännekohta.
      Tai sitten eivät ole? Ovatko odotukset jo ennakkoon kursseissa?
      Jos niin, tuleeko kurssinousu lukujen ollessa odotettua paremmat?

      • Anonyymi

        Jenkkien asuntomarkkina crashaa pahasti maaliskuussa 2021. Syynä on se, että 6 kk lyhennysvapaaseen saatu 6 kk jatkoaika päättyyy silloin ja markkinoille tulee paljon kämppiä myyntiin laskevin hinnoin.

        Viimeistään silloin pankkien luottotappiotkin lähtevät nousuun.

        Korona on muutenkin kaikkea muuta kuin ohi. Tautitapauksia tulee joka päivä uusi ennätys ja kasvuvauhti on globaalisti edelleen eksponentiaalinen.

        Q2 tulokset tulevat olemaan kolmessa eri kategoriassa:

        1. Harvinaisin: tulosjulkistaja yllättää ennakoitua paremmalla tuloksella. Näitä yrityksiä tulee olemaan todella vähän. Tyyliin Netflix yms. jotka ovat hyötyneet tilanteesta.

        2. Selkeästi yleisin: tulosjulkistaja tekee paskan tuloksen mutta markkinat on siihen jo ainakin psykologisesti varautunut. "Aijaa, tuli paska tulos, sitähän ennakoimmekin". Se ei kuitenkaan poista faktaa, että luvut ovat huonoja.

        3. Päivä päivältä kasvava määrä: tulosjulkistaja tekee yllättäen sysipaskan tuloksen joka alittaa markkinoidenkin pessimistiset ennusteet selvästi.


    • Anonyymi

      Aloittaja: Mielenkiintoinen pointti tuo USA:n asuntomarkkina. Ruotsissa varmaankin sama vakuusongelma. Jotkut yhtiöt tekee pandemian aikanakin enemmän tulosta kuin ennen sitä, Microsoft, Amazon jne. Ostin itsekin yhtä lottokuponkia, Zoom videopalvelu. Luulin keväällä, että vakuutusyhtiöt pärjäävät aina, siinä erehdyin pahasti. Trump ehtii vielä virka-aikanaan hyvin ajamaan koko maailmantalouden syvään lamaan tullimaksuillaan.

    • Anonyymi

      Pörssejä kannattelevat matalien korkojen lisäksi ainakin keskuspankkien osto-ohjelmat ja valtioiden elvytyspaketit. Yksi syy matalaan inflaatioon on se, että keskuspankkien luoma uusi raha ei mene reaalitalouteen vaan pakkautuu esim. juurikin osakemarkkinoille, asuntoihin jne. Eli se ei näy normaaleissa kuluttajahintaindekseissä.

      Italian velat olisivat oikeasti huomattavasti arvottomampia kuin ne nyt ovat (ts. niiden korko olisi korkeampi), jos EKP ei ostaisi niitä tai ne eivät olisi virallisesti riskittömiä arvopapereita pankkien taseissa. Kuinka kauan EKP voi sitten tätä jatkaa jos Italia ja muut eivät saa talouttaan paremmalle tolalle? Eipä sitä taida kukaan tietää, mutta aivan varmasti sitä ei voida jatkaa loputtomiin ilman että koko korttitalo romahtaa.

    • Anonyymi

      Ketään ei enää mitkään velat kiinnosta. Aina on löytynyt joku kepulikonsti millä romahtaneesta sillasta huolimatta rotkon yli mennään heittämällä. Velat maksakoot ne jotka vielä 3000-luvulla tällä pallolla mennä ketkuttaa.

      Tai ehkä vasta 4000-luvulla...

    • Anonyymi

      Pörssit ovat viimeisen 2,5...3kk aikana täysin irronneet realitaloudesta. Esim USA'ssa Nasdaq onn nyt kaikkien aikojen maksimissa yli 10000 pisateessä, vaikka korona kiihtyy, vaikka yli 50000 lisätartuntaa päivässä. Samoin DAX'n 12600 on lähellä kaikkien aikojen maksimiaan. Pörssien uskottavuus on täysin mennyt. Tuotto-odotus seuraavalle 2...3 vuodelle on hyvin pieni, tai paremminkin riski pörssien laskulle seuraavienm 2...3 vuden tähtäyksellä on suurempi kuin mahdollisuus nousulle. Jossain vaiheessa, vuosien kuluttua pörssittietenkin asettuvat oikeaan suhteeseen yritysten tulosten ja tulosnäkymien kanssa.

      • Anonyymi

        On tässä markkinan vahvuudessa myös jotain logiikkaakin. M2-rahamäärä maailmassa on kasvanut rajusti ja sen rahan on pakko mennä jonnekin. Osakkeet ovat ns. vähiten huono vaihtoehto koska niissä on sentään positiivinen tuotto-odotus, koroista on tarjolla lähinnä negatiivista reaalituottoa. Yritysten odotetaan tänäkin vuonna tekevän positiivisen vuosituloksen, vaikka se laskeekin edellisvuodesta.


    • Anonyymi

      Pörssit ovat täysin irti reaalitalouden tilasta. Näin erityisesti USA'ssa, jossa Nasdaqkaikkien aikojen maksimissa 10500 pisteessä ja samaan aikaan korona raivoaa ja maassa 30 miljoonaa työtäntä. Mutta sama myös Euroopassa. Usko pörssien toiminnan loogisuuteen on mennyt. Toinen esimerkki pörssien oudosta käyttäytymisestä oli vuodenaihde 2018/2019. Alkaen lokakuusta 2018 vuodenvaihteeseeen mennessä indeksit laskivat ilman mitää erityistä syytä 20..25%, kunnen heti tammikuun alusta alkoivat jyrkästi nousta, Nyt koronan vielä raskaasti jäytäessä tal talouksia pörssit ovet ehtineet nousta uusiin korkeuksiin. Pörssien järjetön käytön luo epäluottamusta ja tekee sijoittajan varovaikseksi.

      • Anonyymi

        Pörssi on kyllä täysin sekaisin, mutta ei ensimmäistä kertaa. Sijoittajien tunneperäinen laumakäyttäytyminen milloin mihinkin suuntaan on paremminkin sääntö kuin poikkeus, suunta vain vaihtelee. Myös USA:ssa indeksien kalleus kuitenkin johtuu pitkälti melko harvalukuisten yhtiöiden noususta (kuten kuplissa yleensäkin) eikä koko markkinaa voi pitää niin kalliina, vaikkakin kalliimpana kuin Euroopassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pörssi on kyllä täysin sekaisin, mutta ei ensimmäistä kertaa. Sijoittajien tunneperäinen laumakäyttäytyminen milloin mihinkin suuntaan on paremminkin sääntö kuin poikkeus, suunta vain vaihtelee. Myös USA:ssa indeksien kalleus kuitenkin johtuu pitkälti melko harvalukuisten yhtiöiden noususta (kuten kuplissa yleensäkin) eikä koko markkinaa voi pitää niin kalliina, vaikkakin kalliimpana kuin Euroopassa.

        Katsokaapa vaikkapa Teslan, Microsoftin, Applen, Amazonin kurssien kehitystä, nouseet muutamassa vuodessa 4..5 kertaiseksi. Ja erityisesti hirmuien nousu viimeisen kolmen kuukauden aikana. Täysin epäuskottavaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Katsokaapa vaikkapa Teslan, Microsoftin, Applen, Amazonin kurssien kehitystä, nouseet muutamassa vuodessa 4..5 kertaiseksi. Ja erityisesti hirmuien nousu viimeisen kolmen kuukauden aikana. Täysin epäuskottavaa.

        Juuri nuo ovat erittäin yliarvostettuja, eivätkä pelkästään yliarvostettuja vaan todella ISOJA yhtiöitä markkina-arvoltaan niin, että dominoivat indeksejäkin. Myös USA:n pörssissä on silti kohtuuhintaisia osakkeita ja toimialoja, jotka jäävät tähtiosakkeiden katveeseen, esim. perusteollisuus ja pankit.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe