Voimakkaat taustaäänet TV:ssa

Anonyymi

Hyvä elektroniikan asiantuntija;
Television taustamusiikki ja -äänet ovat melkoisen kovempia, kuin normaali puhe. Voisikohan tätä taustahälyä vaimentaa ainakin normaalin puheen tasoon jollakin elektroniikan komponenttien kytkennällä? Tarvitsisin piirikaavion. Vai onko niitä jossain valmiina? Kova, yhtäkkinen taustamelu (-musiikki) aiheuttaa korvissa kipua.
Vesa

16

2197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Samat sanat ja itse laitan äänen pois mainoksien aikana eli hukkaan menee nekin kun liian kovalla.

    • Anonyymi

      Ottaa äänen erillisen vahvistimen kautta jossa on taajuuskorjain millä korostaa puhetaajuuksia ja vaimentaa muita taajuuksia.

    • Anonyymi

      Jos töllössä on taajuuskorjain, niin voi kokeilla sen vaikutusta.

      Erillinen vahvistin on hyvä ehdotus, paranee ääni kerralla paljon verrattuna töllön pihinään. Vahvistimen taajuuskorjaimen tai sävynsäätöjen vaikutusta kannattaa kokeilla.

      Kuulokekuuntelussa puhe yleensä erottuu hyvin. Jos et halua johtojen kanssa puljata, niin hanki langattomat kuulokkeet. Minulla on Sennheiserin RS-120 kuulokkeet, jotka toimivat radioyhteydellä, jonka kantama niin pitkä, että voin liikkua vapaasti talossa ja pihallakin ilman yhteyden katkeamista. Nämä pitää kytkeä töllön linjalähtöön ja säätää äänenvoimakkuus kuulokkeiden omasta säätimestä, jos haluaa ongelmattoman toiminnan.

    • Anonyymi

      Telkkariohjelmia tehtäessä äänimiehet eivät yleensä ymmärrä että telkkarin vitosen maksavat kaiuttimet toistaa ääntä ihan eri tavalla, kuin heidän tonneja maksavat tarkkailukaiuttimensa.
      Siksi ohjelmissa puhe häviää vaimeaksi muminaksi, ja hälyäänet toistuu niin että hyllyssä kristallit säröilee.

      • Anonyymi

        "Telkkariohjelmia tehtäessä äänimiehet eivät yleensä ymmärrä että telkkarin vitosen maksavat kaiuttimet toistaa ääntä ihan eri tavalla"

        juu... TV:n omat kaiuttimet ovat aivan käyttökelvottomat (kelvoton äänenlaatu).

        Aluksi oli kiinni tietokonekaiuttimet 2.1 -systeemillä TV:n kuulokeliitännässä.

        Toimi hyvin pari vuotta, kunnes TV:stä hajosi se kuulokeliitin.

        Sitten piti avata TV:n takakansi, ja kytkeä alkuperäiset kaiuttimet irti, ja niiden kaiuttimien johdot ulos kotelosta - ja laittaa itse paremmat kaiuttimet. Ei ne uudetkaan kaiuttimet mitään huippu-HiFiä ole, mutta ovat kuitenkin selvästi TV:n omia kaiuttimia paremmat.

        Tätä voi kysyä: miksi televisioita myydään aivan luokattoman huonoilla integroiduilla kaiuttimilla ?

        Muistaakseni jopa joissain tietokonenäytöissä on paremmat integroiduilla kaiuttimet kuin televisioissa !

        Ainakin löytyy yksi vanha litteä tietokonenäyttö (Fujitsu-Siemens), onkohan 15" vai 17" litteä näyttö, jossa todellakin on integroidut kaiuttimet, joiden laatu on TV:n omien kaiuttimien laatua parempi.

        Eipä tuonkaan Fujitsu-Siemensin tietokonenäytön kaiuttimet mitään HiFi -laatua ole, mutta silti TV -kaiuttimia paremmat.


    • Anonyymi

      Kompressori olisi jonkinlainen ratkaisu se tasaa äänenvoimakkuuseroja, joissakin telkkareissa noita valmiinakin ollut.
      Mitään hifiähän sitten tuommosen piirin jälkeen ääni ei ole, vaikka tuotahan tehdään kaikelle musiikille jo tuotantovaiheessakin.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Kompressori_(audio)

    • Anonyymi

      Itse tekisin näin:

      1. operaatiovahvistin kytkettynä ensin tasasuuntaajaksi ja sitten komparaattoriksi (vaatinee 2 operaatiovahvistinta, mutta niitä myydään dual ja jopa quad malleina niin ei ole ongelma)

      Eli ensin tasasuunnataan audiosignaali ja sitten tasasuunnattua audiosignaalia verrataan asetettuun vertailutasoon.

      JOS vertailutaso ylittyy, silloin vaimennetaan vahvistimelle menevää audiosignaalia.

      Itse vertailukytkentä tarkkailee suoraan TV:ltä lähtevää audiosignaalia, siis ennen vaimennusta. EI siis vertailla mahdollisesti jo vaimennettua signaalia, koska silloin vaimennus menisi useita kertoja päälle/pois aiheuttaen ei -toivottua voimakkuuden "pumppausta".

      Valmista kytkistä ei ole, mutta jos opettelee operaatiovahvistinten eri kytkentätavat, niin luulisi pääsevän asiassa eteenpäin.

      Helpointa on:

      Ensin TV:n vasen ja oikea lähtö summataan kytkemällä sekä vasemmasta että oikeasta kanavasta signaali vastuksen läpi MONO -signaaliksi.

      Vastukset siksi, ettei vasen ja oikea kanava ala kuormittaa toisiaan, sillä sellaisesta TV ei tykkää, vaan saattaa ainakin toimia väärin, ja pahimmassa tapauksessa vaurioitua.

      Toinen vaihtoehto olisi tarkkailla erikseen vasenta ja oikeaa kanavaa ja kytkeä vaimennus päälle aina, kun vähintään toisen kanavan signaali ylittää vertailutason.

      Itseänikin häiritsee tuo, että itse ohjelman puhe tulee liian hiljaa, mutta erikoistehosteet ja mainokset pauhaavat täysillä.

      Samalla kannattaisi esim. suodattaa pois kaikki yli 14500 Hz äänet.

      Joskus kun voi juovataajuus 15625 Hz vuotaa läpi, tai sitten noin 15000 Hz muu häiriösignaali.

    • Anonyymi

      Ohjaat äänen ensin tietokoneella ja sitten reaaliaikaisesti ajat vaikka Adoben Audition -ohjelman FFT-filtterillä läpi ja takaisin ulos full-duplexina tietokoneelta, riittää teho nykykoneilla ja fast-fourier-transformaatiolla.

      Voit helposti myös valita jos haluat kuulla vain jonkun tietyn näyttelijän äänet ainoastaan, melko helppoa.

    • Anonyymi

      Palstan hengen mukaisesti transistoreista näpräämään.
      https://aijaa.com/b8efKe
      Tein tuollaisen 70-luvulla, ja se toimi hienosti. Oli osa DJ:n ohjauskeskusta. Siihen oli liitetty myös ns. "fader". Kun DJ alkoi puhua mikkiin, musiikki vaimeni. DJ:n mikistä taso pysyi ennalta asetetussa rajassa.

    • Anonyymi

      Homma on menetetty siellä ohjelmaa tehdessä. Jos säätäminen menee pelkästään mittarinäytöllä musiikki tulee kovaa ja puhe ei kuulu. Musiikissa äänet ovat piikkeinä (harmoonisesti) pitkin spektriä joihin teho kohdistuu. Puhe on taas hajallaan ja teho leviää laajalle alueelle eikä saavuta samallaista äänenpainetta. Aikoinaan toimittaja ajoivat puhee 6dB suuremmalla musiikkiin verrattuna paremman puhe/musiikkitasapainon saavuttamiseksi. Nykyisestä käytännöstä tasoihin en tiedä.

    • Anonyymi

      Aloituksessa ei mainita millainen budjetti tällä projektilla on.

      Ensimmäinen asia on tietenkin selvittää, löytyisikö valmiina televisio jossa on automaattinen äänenvoimakkuuden säätö kytkettävissä päälle. Jos löytyy niin sen avulla voisi ongelma ratketa niin että mitään ulkoista elektroniikkaa ei tarvitsisi hankkia. Ainakin joissakin Sonyn ja LG:n telkkareissa tuo toiminto jo on eli asiaa kannattaisi kysellä telkkareita käsittelevältä palstalta tai joltakin audioharrastajien palstalta. Myös kodinkoneliikkeen myyjästä voisi olla apua.

      Ennen tuollaisen telkkarin ostamista on kyllä syytä käydä itse kokeilemassa liikkeessä että säätö todellakin toimii halutulla tavalla. Jos tarkoituksena on kuunnella ohjelmaa kuulokkeiden kautta niin lisäkysymys tietenkin on se, toimiiko automaattinen säätö myös kuulokeliitännälle vai ainoastaan kaiuttimille.

      Kakkosvaihtoehtona on se, että TV:n ääni ohjataan tulemaan ulkoisten kaiuttimien tai ulkoisessa vahvistimessa olevan kuulokeliitännän kautta. Käyttöön ostetaan sellainen vahvistin, joka itsessään tarjoaa mahdollisuuden automaattiseen äänenvoimakkuuden säätöön. Varaudu siihen että tuo on kallis laite.

      Kolmosvaihtoehtona on se, että telkkarin ja ulkoisen vahvistimen (mikä tahansa vahvistin tässä tapauksessa) väliin laitetaan automaattinen tasonsäätölaite, joka on valmiiksi kaupasta ostettu. Musiikintekijät niitä käyttävät yhdistäessään eri signaalilähteistä tulevaa materiaalia joten kannattaisi kysellä ihan soitinliikkeistä tälläistä tavaraa (esimerkiksi Samson MXP124FX, noin 160 euroa tai vastaava) . Myös telkkareita varten on sellaisia myynnissä, katso esimerkiksi googlettamalla laite Terk VR1 (mulla ei tästä mitään kokemusta eli ihan vain googlella löydetty). Lisää löytyy googlettamalla näillä hakusanoilla:

      automatic level control between TV and amplifier

      Nelosvaihtoehtona on se, että tuo automaattinen tasonsäätölaite ostetaan jostakin kiinalaisten halpakaupasta kuten dealextreme, aliexpress jne. Kiinasta. Halvalla saa ja laatu on sitä mitä sattuu eli arpapeliä.

      Viides vaihtoehto on että rakennat laitteen itse. Kytkentäkaavioita ja tee-se-itse - projekteja löytyy hakusanoilla

      diy automatic volume control

      • Anonyymi

        Saisivat edes siellä lähetyspäässä kaikkien kanavien keskinäisen äänenvoimakkuuden justeerattua samalle tasolle. Siellä se paikka automaattiselle tasonsäädölle olisi, eikä jokaisen vastaanottimessa.


    • Anonyymi

      Tarvitset laitteeseesi ns. AGC-kytkennän(Automatic Gain Control). Seillainen oli joskus ainakin Elektorin kirjoissa ja jossen erehdy, se on tämä:
      https://www.electroschematics.com/automatic-gain-control/
      Tarvitset noita kytkentöjä itse asiassa 2 kpl - stereota kun on varmaan tarkoitus kuunnella. Toinen huomattava juttu on signaalitasoissa, eli tuo on ns. preamp-kytkentä eli vahvistaa potikalla asetettuun arvoon signaalia(korvaa stereo-potikalla!) - paitsi jos signaalitaso ylittää tietyn arvon, jolloin vahvistus on 0dB.
      Saattaa toimia ihan kohtuullisesti linjatasoisilla signaaleillakin, vaikka kytkentä taitaa olla ajalta ennen em. määrittelyitä.. eli kytkennän portit on silloin line-in ja line-out nimeltään..
      Lisäksi voit haluta elokuvia katsellessa mahdollisuuden kytkeä piiri pois päältä tupla-mallisella heittokytkimellä, jos ääni kulkee esim. oikealta vasemmalle, saattaa siihen tulla mielenkiintoista efektiä!

    • Anonyymi

      Olen suivaavtunut taustaäänien voimakkuudesta ja jos kuuntelen kuulokkeilla
      taustasta tulee korvia vihlova. Naapuri valittaa ( vanha kerrostalo jossa äänieristys ole tämänpäivän tasoa) juuri näistä taustamelun kuulumisesta hänellekin.

    • Anonyymi

      Olen huomannut sellaisen asian, että suomessa tehdyissä ohjelmissa äänet on yleensä säädetty pahasti pieleen eli kolinat on liian voimakkaita ja puheesta ei toisaalta saa selvää. Erityisesti asian huomaa jos katsoo ensin jotakin ulkomaista elokuvaa ja sen jälkeen kotimaista, niin huomaa, että äänitys on tehty itse asiassa täysin väärin. Onneksi aika usein suomalaisissa ohjelmissakin saa tekstityksen päälle, minkä avulla ainakin saa selvää mitä ohjelmassa puhutaan.
      Ja mainokset on sitten 10-kertaa liian kovalla kun on joutunut säätämään äänenvoimakkuuden liian kovalle jo alunperin!

    • Anonyymi

      Meillä ratkaisuna on kotiteatterivahvistin ja Amphionin kaiuttimet.

      Amphionin kaiuttimissa on niin puhdas ääni, että ääntä voi pitää paljon pienemmällä ja siitä saa kuitenkin paremmin selvää. Ja musiikkiohjelmat aukeavat ihan eri tavalla. :) Stereokuva on hämmästyttävä, erityisesti cd:ltä toistettuna.

      Moni laittaa aikojen saatossa telkkareihin tuhansia euroja, mutta erillisiin kaiuttimiin ei senttiäkään, vaikka ne tarvitsee ostaa vain kerran.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olenko joka hetki

      Ajatuksissasi?
      Ikävä
      37
      2421
    2. Mies kateissa Lapualla

      Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla
      Lapua
      36
      2416
    3. Onko kaivattusi perään

      Moni muukin?
      Ikävä
      95
      1731
    4. Olen aina vain

      Ihmeissäni siitä että oletko niin tosissani minusta? Mitä muut ajattelisi meistä?
      Ikävä
      51
      1300
    5. Joo nyt mä sen tajuan

      Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?
      Ikävä
      86
      1281
    6. Olipa ihana rakas

      ❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau
      Ikävä
      5
      1175
    7. Kansanedustaja Teemu Keskisarja ei osallistu Linnan juhliin vaan natsikulkueeseen

      Kerääkö poliisi taas natsiliput pois osallistujilta?
      Maailman menoa
      267
      1029
    8. Nainen jos pitää sanoa

      Ne huonot puolet mitä omaat niin kestätkö kritiikin.
      Ikävä
      52
      976
    9. Kumpi teistä rakastui ensin?

      Sinä vai kaipaamasi henkilö (jos siis tunteet ovat molemminpuolisia)? Tai jos kyse ei ole vielä rakkaudesta, niin kumpi
      Ikävä
      36
      747
    10. Niin se vain on

      Haluatko kuulla salaisuuden mies rakastan sua.
      Ikävä
      27
      740
    Aihe