Liian kesyjä Agakonnia?

konnis

Olen omistanut jo 2 vuotta Bufo maritima -parin eli Jättikonnia, eläinkirjan nimen mukaan Agakonnia.
Kun meidän huoneistomme lämpötila on noin 25, olen antanut niiden jalotella vapaana omassa huoneessani. Minä ja mun puolisoni nyt pidetään lämpöisestä ilmasta, vaikka monet muut hikoavat tässä lämpötilassa jo.
Ne ovat tottuneet juomaan vettä, istumaan yöt pakasteastioissa joihin ne kömpivät, kun niitä janottaa... Ja koska ne ovat tottuneet ihmisten elämänrytmiin päästyään terraarion keinovankilan ulkopuolelle ihmisasuntoon, ne elävät päivärytmissä. Kuivankestävinä ne kävelevät mielellään puulattialla jossa ei ole mattoja, ja tuntuvat hakevan juotavaa vesikupeista heti kun tarvis. Nahkan ne luovat noin joka kk.
Ne kävelevät päivisin ja nukkuvat tai lepäävät, miten vain, öisin. Onko se muuten tavallista että sammakkoeläin sulkee silmät nukkuessaan? Niin ne tekevät.
Mutta ovatko ne LIIAN KESYJÄ? Ne seuraavat ihmistä, seuraavat minun askeliani kun tallon huoneessa, ja kun puhun niille, tulevat aina kohti? Tuntuu, kuin ne olisivat kaksi hitaahkoa, pulleata minikoiraa, se kuvaa niiden käytöstä.
Ja lisäksi paperipussin rapina, joka kertoo
kärpäs/jauhopukki/kastemato/...
ym. ateriasta, kun otan ostetun purnukan paperipussista, saa ne kiihdyksiin. Ne alkavat kömpiä kohti, jopa vingahdella. Voiko tuollainen eläin pitää omistajastaan, vaikkei juuri tunnistaisikaan sitä miksikään tunnetuksi eläinlajiksi? Tuntuu, että nuo 2 aga-konnaa tuntevat mut.
Ja ne pitävät, kun joskus sormenpäällä rapsutan, ts. sivelen selkää varovasti puhtaalla sormenpäällä tai mieluummin pesusienenkärjellä.
Ne sulkevat silmänsä ja vaipuvat jonkinlaiseen euforiaan, silmät puolikiinni.
Se ei ole sama kuin konnien aggressioele, siitä olen lukenut. Mutta... onko luonnotonta, jos sammakkoeläimet ovat noin... ovatko ne älykkäitä tai jotenkin, nauttiakseen olostaan, vai onko tuo jokin geenipoikkeama?

1

322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joonas@Sammakkolampi

      Ihan ensimmäiseksi pitänee kertoa että otuksen validi tieteellinen nykyään nimi on Bufo marinus.

      Agakonna, tai jättikonna kuten mä olen tottunut lajia kutsumaan lienee ainoa sammakkoeläin jonka kanssa tuo on edes jossain määrin mahdollista. Se on sen verran suuri ja kestävänahkainen ettei heti jää jalan alle tai kuole nestehukkaan. Konnien luontaisilla elinalueilla on vielä himpun lämpimämpää ja taatusti runsaasti kosteampaa (tropiikin ilmankosteus on meikäkäisen saunan tasoa), mutta kestävänä lajina jättikonna kestää huoneilmastoakin jossain määrin. Eivät ne siellä "rehevöi" ja lisäänny, mutta eivät näköjään kuolekaan, ainakaan muutamassa vuodessa. Konnathan voivat hyvällä hoidolla elää kymmeniä vuosia! Saas nähdä miten pitkän elinkaaren nämä kuivassa ja kylmässä elävät kotikonnat saavuttavat. Taataksesi konnillesi mahdollisimman hyvän ja konnanarvoisen elämän kannattaisi varmaan kuitenkin harkita tilavan terraarion hankkimista.

      Konnat yleisesti ovat sammakkoeläimistä "viisaimpia". Ne oppivat helposti ruokintaa edeltävät toimet ja tulevat kerjäämään ruokaa. Eivät ne sinua henkilönä tunne, mutta tietävät varmasti että "tuon näköinen tyyppi yleensä tarkoittaa ruokaa".

      Sitä mitä konnat todella ajattelevat rapsuttelustasi en osaa sanoa. Mutta muistathan itse aina rapsutellessasi, ja muutenkin kun konnat ovat huoneistossa vapaana jollain tavalla huolehtia hygieniasta ja myrkyllisyydestä? Jättikonnathan erittävät ihostaan voimakkaasti ärsyttävää myrkkyä (bufotoksiinia), ja vaikka konnat kesyinä eivät sitä päällesi ruiskikaan, on myrkkyä niiden iholla jatkuvasti.

      Sammakkoeläimet sulkevat usein, mutta ei aina, silmänsä nukkuessaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1445
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1137
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      103
      1020
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      877
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      850
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      64
      760
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      747
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe