Kaupunkilaiset pitävät landea pystyssä

Mielipidepankki

Maaseudun tulevaisuus on yhä vähenevässä määrin riippuvainen maa- ja metsätaloudesta. Maaseutu jakaantuu pärjääviin ja kurjistuviin osiin. Pärjäävälle maaseudulle on ominaista liikkuminen. Eli sinne liikutaan etelän suurista kaupungeista. Maaseudun tulevaisuus on nyt koronan seurauksenakin yhä enemmän riippuvainen kaupunkilaisten tuomista rahavirroista. Se tapahtuu kesämökkibuumin ja kotimaan matkailun kautta. Hyötyjiä ovat Mäntyharjun tapaiset kesämökkikunnat ja Lapin hiihto- ja laskettelukeskukset. Eli sellaiset alueet, joilla on mahdollisuuksia tarjota houkutteleviä lomailu- ja vapaa-ajanviettokohteita suurille massoille. Tarvitaan tunturi ja järvimaisemaa. Moderni kuluttaja haluaa myös hyvää palvelutarjontaa, minkä vuoksi moni maaseutupitäjä putoaa pelistä pois jo alkumetreillä.

Minusta tuntuu, että tämä on parhainta mitä lande voi saavuttaa. Se hävittää ja metsittää pikkuhiljaa elinkelvottoman osan landea eli pinta-alalla mitattuna hyvinkin suuren osan. Jäljelle jäävät kaupunkilaisten suosimat matkailukeitaat voivat vastaavasti koko ajan paljon paremmin. Saattaa olla, että näemme johonkin päin Suomea syntyvän mini Las Vegas -tyyppisiä vapaa-ajanviettokohteita, joihin turisteja pyritään houkuttelemaan monipuolisella palvelutarjonnalle. Todennäköisesti nämä syntyvät itäiseen Lappiin tai Itä-Suomeen, koska venäläiset ovat siinä suuri potentiaali.

4

<50

  Vastaukset

  • En ymmärrä ajatustasi, että maaseutu olisi koronan seurauksena enemmän riippuvainen kaupunkilaisten tuomista rahavirroista kuin toisin päin. Suhteellisesti enemmän korona yleisörajoituksineen on koskenut kaupunkien talouselämää, koska niissä rahavirrat pyörivät enemmän palvelusektorilla kuin maaseudulla. Eivät ne nykyään harvalukuisiksi käyneet maaseudun lounasbaarit ja keskikaljakuppilat ole harmitelleet, etteivät saaneet täyttää kaikkia istumapaikkoja. Uutisista olemme kuulleet, että kyläkaupoille koronakevät oli suorastaan menestys, kun kaupungeissa töissä käyvätkin välttivät suuria marketteja ja keskittivät ostoksensa oman kylänsä kauppoihin, joissa on tutusti korkeintaan muutama asiakas.

   Teollisuudessa kauppa suuntautuu omalta paikkakunnalta ulospäin, joten maaseudun ja kaupunkien teollisuusyritykset ovat koronan aiheuttamien vaikeuksien suhteen samassa jamassa.

   Kotimaiselle maataloudelle kulunut kevät oli hyvä, sillä kotimaisten tuotteiden kysyntä ja arvostus lisääntyi. Ilmiö voi kestää pitempäänkin.

  • Enpä luottaisi mökkikuntiin, veden laatu monesti paskaa.

  • Sosialistit saa mitään aikaiseksi varastavat toisten taskuista. Heillä ei omaa rahaa.

  • Lisäyksenä vielä, että Lapin hiihto- ja laskettelukeskukset tulivat tunnetuiksi viime keväänä koronaviruslinkoina, mistä johtuen ne suljettiin loppukeväästä ja menettivät parin kuukauden tuotot. En olisi vakuuttunut, että maineensa palautuu ensi keväänäkään, ainakaan mikäli rokotetta koronalle ei onnistuta kehittämään ja saada jakeluun myös suomalaisille. Toki Lapin ja Kainuun laskettelukeskukset voidaan muistaa edes hieman turvallisempina paikkoina kuin Italian ja Itävallan vastaavat laitokset pääkaupunkiseutulaisille, mutta laskettelun ja koronan liittyminen yhteen muistetaan vielä vuosia. Mahdollisia hyötyjiä voisivat olla paikkakunnat, joissa on palveluja ylämäkeen tai tasamaalla hiihtämiseen.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuka maksaa ei-turvallisesta maasta tulevan pakkokatanteenin..

   ..eivät kai veronmaksajat Kelan ansiosidonnaisella päivärahalla? Vastuuton mokailija maksakoon mokiensa kulut itse! Se on Ruotsin risteilyltä tai Balk
   Maailman menoa
   213
   6597
  2. Heti alkoivat "asiantuntijat" sössöttämään

   ettei hallituksella ole oikeus pistää ihmisiä pakkokaranteeniin https://yle.fi/uutiset/3-11487500
   Maailman menoa
   333
   3037
  3. Martina ja Nanna tehtailevat petoksia

   Martina ja Nanna eivät aio palauttaa rahoja Espanjan treenileirin ostaneille. Leiri peruuntui koronan takia. En tiedä mihin ovat rahat tuhlanneet, ehk
   61
   1236