Paljon paneeleita varjoon?

Anonyymi

Olen rakentanut kalliisti ja melko isosti saareen, koska löysin pitkän etsimisen jälkeen kohteen, joka kolahti.

Pitäisi vielä hankkia paneelit, mutta kunnollista paikkaa ei ole. Mietin sellaista vaihtoehtoa, että ostan katon täyteen paneeleita ja korvaan suoran paisteen puutteen paneelien määrällä.

Tavallaanhan se on rahan heittämistä kaivoon, mutta eikö suuri paneelimäärä toisaalta antaisi jotakin myöhempään syksyllä? Mökki tulee ympärivuotiseen käyttöön.

Tarve ei ole suuri.

-porakaivo
-energiatehokas jääkaappi
-kattotuulettimia
-valaistus
-televisio
-pienelektroniikan lataus

Vai ostanko pirusti akkuja ja jonkinlaisen automaattiaggregaatin, joka herää lataamaan, kun tarve on?

7

176

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ja mitähän seuraavaksi?

  • Anonyymi

   Paneelit kannattaa tadellakin säilyttää varjoisassa paikassa, mieluiten maakellarissa. Siellä ne säilyvät uudenveroisina sukupolvesta toiseen.

  • Anonyymi

   Paneelit tuottavat huonolla paikalla 5-10 prosenttia siitä, minkä ne tuottaisivat auringossa.

   Jos pistää paneeleita katon täyteen, niin kyllä tuo voi toimia.

  • Anonyymi

   Noista mainituista kululuttajista vain valaistusta toteutettuna ledeillä voi pitää pienenä kuluttajana.

   Porakaivon pumppu kuluttaa käydessään aika reippaasti, toisaalta vuorokautinen käyntiaika on varsin pieni, eli ei ongelma sinänsä.

   Jääkaappi on, se kuluttaa paljon enemmän kuin luvataan. Itsellä veneessä 25 litrainen AAA energialuokan kaksi vuotta vanha arkkumallinen (arkku on energiatehokkaampi kuin ovellinen malli) jääkaappi elektronisellla lämpötilansäädöllä (sen hinnalla ostaa kyllä kevyesti 230 V täyskorkeat jääkaapin ja pakastinkaapin laadusta tinkimättä). 150 Ah vuoden vanhoilla akuilla se jaksaa pyöriä kaksi vuorokautta (muu sähkönkäyttö 10" tabletin lataus kerran vuorokaudessa, perusälypuhelimen lataus kerran vuorokaudessa, yhden ledivalon käyttämistä enimmillään 2 tuntia vuorokaudessa ja diesel lämmittimellä kabiinitilojen kuivaamista puolisen tuntia ennen nukkumaanmenoa). Tuossa on lisäksi tukena yksi pienehkö aurinkopaneli.

   Eli joko aloittaja unohtaa sähkökäyttöisen jääkaapin ja television sekä kokonaan ympärivuotisen käytön, niin kyllä keskikesällä suurimman osan ajasta porakaivosta tulee vettä ja valot palavat.

   Lisäksi vielä se, että ihmisellä. Jolla on varaa rakentaa saareen, se ei ole halpaa huvia mantereelle rakentamiseen verrattuna, porrauttaa saareen porakaivo, ja haluaa ympärivuotista käyttöä, niin on varaa hommata sähköliittymäkin!

   Valtakunnan verkon hyödyt:

   + sinun ei koskaan tarvitse pelätä sähkön loppumista
   + voit ostaa edullisia kodinkoneita
   + voit käyttää sähköliettä ja - uunia
   + voit asentaa sähkölämmityksen, etenkin talvella on mukava tulla peruslämpimään mökkiin
   + sinun tarvitse suunnitella 4 päivän reissua niin, että ekat 2 päivää syödään tuorettakin ruokaa ja seuraavat eletään säilykkeillä

   Miinuksena se, että homma nyt vähän kirpasee hankintavaiheessa ja siitä tulee peruskustannuksia.

   Mikäli aloittaja haluaa, niin tervetuloa viikon purjehdusreissulle kanssani. Siinä vaiheessa ymmärtää mitä sähkönkäytössä säästäminen oikeasti on. Itse hankkisin milloin vain veneeseeni sähköliittymän, mikäli se olisi mahdollista. Mahdollistahan se ei ole, enkä vaihda hareastusta tästä syystä, se tarjoaa kuitenkin niin paljon iloa muilla tavoin, en kuitenkaan ymmärrä ihmistä, joka ei hanki hyödykettä jonka saa rahalla!

  • Anonyymi

   Ympärivuotisessä käytössä agregaatti tai verkkosähkö on ainoa vaihtoehto, joka oikeasti toimii. Laita kaasukaappi niin sähkön kulutus putoaa huomattavasti. Ruokaa joudut kuitenkin laittamaan kaasuliedellä.
   Jos oikein haluat rakentaa, niin laita aurinkopaneelit, tuulivoimala sekä generaattori ja niille automaattinen ohjausjärjestelmä. Tulee kyllä pirun kalliiksi ja vaatii huoltoa, mutta silloin pääset omavaraiseksi.
   Miten muuten lämmität mökkiä?

  • Anonyymi

   Tässä aloittajalle toinen näkökulma mökkeilijältä, jolla on samantapainen tilanne.

   -Kattotuuletin pienimmällä nopeudella vie noin 20 wattia tai alle, eikä sitä käytetä talvella kuin hyvin lyhytaikaisesti kamiinan ja takan lämmön levittämiseen tai kesällä, kun on kuuma ja paljon aurinkoa paneeleille.

   -Laadukas venejääkaappi pyörii 20-40 watin keskikulutuksella, eikä sitä tarvitse talvella käyttää, koska silloin voi käyttää kylmäbokseja tai säilyttää ruokaa ulkona. Kaasujääkaappi on varteenotettava vaihtoehto.

   -Porakaivon kulutus on hyvin pieni, koska eipä vettä jaksa kantaakaan kuin hyvin rajallisesti. Itselläni on siis vesiposti, josta toimitetaan vesi kantamalla sekä mökkiin että saunaan.

   Sähköliittymän ehdottaminen saareen mainitulla käytöllä on järjen köyhyyttä. Perustamiskulut ovat hirmuiset, samoin liittymästä juoksevat kulut, mutta sen sijaan sähköä käytetään aivan olemattoman vähän. Paljon järkevämpää on ostaa paljon akkuja ja niin suuri aggregaatti ja laturi, että lataaminen on nopeaa. Kun suuren akkupankin lataa 50 prosentista 75 prosenttiin, käyttöaikaa saa paljon, mutta lataamisaika jää lyhyeksi.

   Lisäksi itseäni häiritsee omavaraisuudesta luopuminen. Niin kauan kuin kaikki tuotetaan paikan päällä, pääsen mökkeilyfiilikseen, mutta jos mökillä on kiinteä sähkö, fiilikset katoavat ja rupeaa tekemään mieli viemäriä, astianpesukonetta ja monenlaisia mukavuuksia.

   Ymmärrän kaksi mökkeilyn tapaa.

   1. Omavarainen luontomökkeily, johon kuuluukin hankaluus ja rajallisuus. Silloin rentoutuminen perustuu tekemiseen ja vaivannäköön. Se on hyvää lääkettä henkisen työn vastapainoksi.

   2. Omakotimökkeily, jossa mökki vastaa varustelutasoltaan taloa.

   Välimuotoja en ymmärrä, en etenkään syrjäisillä seuduilla, joilla luonto on keskiössä.

   Itselleni mökkeilyssä juttu on nimenomaan luonto ja ruoanlaitto tulella.

  • Anonyymi

   Miten olis puiden karsiminen etelän suunnalta ns. ylispuiden poistomenetelmällä. Ei tarvitse koko näkösuojaa tuhota, kunhan aurinko paistaa edes alkukesästä syksyyn puiden yli paneeleille? Salliiko rakennuslupa paneeliston asentamisen telineelle? Kallioon olisi hyvä porata/pultata teline tukevasti. Esim. 4*330W paneeleilla pääsisit jo pitkälle, eikä tulisi isokaan "lätkä". Eikä sitä tarvi paraatipaikalle pultata tietenkään. Tuulivoimala kylkeen hybridiksi? Ovat aika edullisia. Saaressa tulee kuitenkin paremmin kuin mantereella. Esim. https://www.electrotori.net/product/194/tuulivoimala-s-400w-12v24v

   Kaikenlaisia järjestelmiä on, joihin saa kylkeen agregaatin automaattikäynnistyksellä varmistamaan. Agregaatilla lataat nopeasti akut taas siihen kuntoon että aurinkoa voi hetken odotellakin.

   Mietippä. Älä nyt ensimmäisenä ala pommittamaan ja rei-ittämään mökkisi kattoa täyteen paneeleja, kun vaihtoehtoja on. Paneelit on joo halpoja kappaleelta, mutta päälle tulee kaikki kiinnikkeet, kaapeloinnit ym. Ilmaisia lounaita ei ole.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 256
   2339
  2. Ensitreffit alttarilla: Kouvolan komistus Miikka yllättää Henni-vaimon: "Sie oot toivonut sitä..."

   Miikka ja Henni on kyllä söpö pari. Onhan siinä romantiikkaa, kun Miikka hurauttaa "valkealla ratsullaan", valkealla pakettiautolla, hakemaan tuoretta
   Ensitreffit alttarilla
   7
   1807
  3. Esko Eerikäinen sai karvaan muiston Martina Aitolehden kanssa tosi-tv:stä: "Pureskelen vieläkin..."

   Esko Eerikäinen ja Martina Aitolehti olivat kyllä aikamoinen pari, totta tosiaan. Räväkät persoonat ovat kumpikin monilahjakkuuksia. Eerikäinen on
   Kotimaiset julkkisjuorut
   25
   1342
  4. Ketkä räjäyttivät Nord Stream I ja II kaasuputket?

   Suomessa jo "tiedetään" syyllinen, jos kuuntelemme hurjimpia syytöksiä - jopa 'Mainilan laukaukset' |1 ovat nousseet esille --- .. muualla EU-Euroopa
   Maailman menoa
   306
   1321
  5. Kenellä on suurin motiivi sabotoida Nord Streamin kaasuputkea..

   Muistin virkistämiseksi..... https://www.savonsanomat.fi/uutissuomalainen/3180533
   Maailman menoa
   231
   1243
  6. Maajussi Arho lähti tv-sarjaan hälläväliä asenteella - Mieli muuttui: "Oli aika yllätyksellinen..."

   Arho on tainnut sulattaa monen tv-katsojan sydämen... Ja ehkä se maajussin sydänkin on sulanut jollekin tietylle morsiolle. Lue Arhon haastattelu: h
   Maajussille morsian
   12
   1037
  7. Anna Puu, 40, julkaisi ennen-jälkeen -kuvat happopistoshoidosta: "Ei ihan hirveesti tee mieli..."

   Anna Puu on kertonut Instassa käyneensä kauneusklinikalla. Hän kertoo kärsineensä kaulan juonteista ja paljastaa googlanneensa "kaulan kiristys" -hak
   Kotimaiset julkkisjuorut
   9
   954
  8. Päivän Zieppi

   Mikä on Sara-tytön some-vastaisku, kun 7eiska on julkaissut mimmistä kuvan, jossa kaksoisleuka näkyy selvästi? Itkupotkuraivari tulollaan. Jeejee. Onn
   Kotimaiset julkkisjuorut
   92
   877
  9. Uudet Eränkävijät yllättävät: Ex-ammattisotilas, YouTube-tähti, 11-vuotias eräjorma, nuoripari...

   Harmi, ettei Äijä-koira ja Aki Huhtanen ainakaan ohjelmatietojen mukaan ole enää mukana ohjelmassa. Mutta onhan tuossa toki ihan hyvä kattaus ja katso
   Tv-sarjat
   6
   670
  10. Mitä Alfatv:lle todella kuuluu?

   Tämän klo 18.00 Uutisplus AlfaTV:n päätoimittaja Hannu Haukka ja hallituksen puheenjohtaja Andreas Wirth vastaavat kysymyksiin koskien AlfaTV:n tilann
   Luterilaisuus
   198
   639
  Aihe