Diagnoosit ja jatkohoidot

Anonyymi

Hei! Minulla on diagnosoitu diabetes, vaikkakaan en kyseistä sairautta sairasta. Sinänsä totta on, että sokerini olivat koholla ja tarvitsin hetkeksi lääkärin apuakin, mutta tasapaino löytyi n. viikossa ja olen ollut lääkkeettä pitkiä jaksoja. Asia on vakava, ja olen lukenut tätä, sekä facebookin palstoja ja herättänyt muutamanlaisia kysymyksiä ja ajatuksia. Toivon että ylläpito ei poista tätä, vaan keskustellaan asiasta rakentavasti ja saataisiin asioihin selvyyttä.

Palstoja lukiessa, ja omakohtaisen kokemuksen kautta, lääkäri herkällä kirjoittaa diagnoosin ja määrää lääkkeet, sekä lähettää diabeteshoitajalle. Itse sain pikakoulutuksen lääkkeisiin ja mittarin käyttöön db-hoitajalta. Kuitenkin olin tuolta poistuessa äimän käkenä ja sata kysymystä mielessä. Hoitajalta, sekä lääkäriltä näitä kysymyksiä myöhemmin, he eivät osaa vastata asiaan. Miksi? Lääkärin ymmärrän, hän on tk-lääkäri ilman erikoistumisia, taulukosta katsotaan numero ja sen perusteella diagnoosi. Minulla ei itselläni sinällään ollut pahoja ongelmia, koska määrätietoisesti tiesin valitseman; lääkkeettömän hoidon auttavan minua, tarvitsin vain muutaman päivän apua jotta sain asiat rullaamaan. Silti minulle vaihdetaan ja kirjoitellaan uusia lääkkeitä vaikka kerron aamupaastojen olevan 5,5, ennen ruokailuja 5,2-5,5 ja 2 h ruokailun jälkeen 6,5-luokkaa, söin sitten mitä tahansa, vaikka pääsääntöisesti vhh:lla mennytkin.

Kuitenkin tuolla palstoilla kirjoittelee 10 vuotta sairastaneita, jotka ovat edelleen hukassa ja ihmeissään lääkkeiden oireista. Monella on diagnoosi, lääkkeet, mutta ei db-hoitajan aikaa. Sitten on niitä joilla yhden paastoarvon luokkaa 7 määrätty lääkkeet, jatkoapu teillä tietämättömillä, vaikka asiaa olisi pitänyt tutkia ja sitten miettiä se lääkitys.

Diabetes on suurta kohderyhmää koskettava elintapasairaus, sen vaaroja kauhistellaan, mutta tärkeintä näyttää olevan saada se diagnoosi kirjoitettua pienilläkin arvoilla, lääkkeet potilaalle ja pois silmistä. Jos se kerta on niin vakava, niin ymmärtääkö lääkärit maalatessaan niitä kauhukuvia, mitä ne ihmismielessä aiheuttaa? Samalla kuitenkaan eivät konkreettisesti auta ihmisiä, vaan jätetään sen jälkeen "heitteille"? Diagnoosi itsessään aiheuttaa, varsinkin terveellä mielenterveyshaittoja, unettomia öitä ja se on omiaan itsessään nostamaan stressitasoa ja sitä kautta verensokereita. Jos aihe on oikeasti niin vakava kuin esitetään, olisi tärkeää että sen diagnoosin kirjoittaa ja asiaa hoitaa nimenomaan daibetekseen erikoistunut lääkäri ja hoitohenkilökunta.

Omalla kohdalla merkitsevin apu oli saada yörytmi kuntoon, henkinen paletti järjestykseen. Lisäsin, tai siis palautin liikunnan, terveellisemmät ruoat ruokavalioon, sekä kalanmaksaöljyn, multivita-tabletit ja magnesium-lisät. Nämä seikat vaikuttivat pitkälti siihen, että verensokerit on aina hallinnassa. 8 viikon hoitojaksolla, omatoimiset hoitoni ovat auttaneet paremmin sokeritasapainoon kuin mitkään noista lääkkeistä yhteensäkään. Ja yhtä kaikki, kohonneille sokereille oli minun tapauksessani käypä syy, mutta sillä ei ole merkitystä. Vain numerot taulukossa merkitsee.

Nyt tämän aiheettoman diagnoosin takia, en uskalla mennä lääkärille enää ensinkään. Jos varvasta vihloo, niin pelkään liitännäissairausleimaa, vaikka olisin kyseisen varpaan potkaissut oven karmiin.

En ymmärrä.

3

95

  Vastaukset

  • Niin, ja mainitaan vielä etten ole asian suhteen uskovainen mihinkään suuntaan, vaan hankkimastani tiedosta esimerkiksi asiantuntijoiltakin joutuu jyvät erottelemaan akanoista.

  • Palataan asiaan. Sokerit olleet monta kuukautta balanssissa. Nyt jos vähänkin nilkkaan koskee tai jalkaa kutittaa tulee mieleen lääkärin uhkakuvat amputaatioista ja sokeudesta. Ei ihan käy järkeen miksi tällaista uhkailua harrastetaan. Ja kys. lääkäri sanoi että syöt näitä lääkkeitä lopun ikääsi. Nauroi vielä päälle. Ja oli eräälle toisellekin sanonut noin. Lääkäriin ei uskalla mennä enää minkään vaivan takia kun pelkää että kirjoittavat lisää lääkkeitä ja raskauttavia asioita omakantaan.

  • Pitkä sokeri 34, kolesterolit ok, forxiga jarrutti painonpudotusta itse asiassa paino nousi 8 viikon forxiga kuurin kanssa pari kiloa, vaikka lisäsin liikuntaa ja elin kurinalaista elämää. 16 viikkoa, ollaan satalukemista heittämällä terveen puolella. Paastot nousi forxigan kanssa 5,5-->6,1.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   196
   7828
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   5293
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   4216
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3145