Panonhallinnoijan rasvat ja hiilihydraatit

Anonyymi

Painonhallinnoijalle ja muille terveyttään ajatteleville päivittäiseen ruokavalioon sopivat parhaiten hedelmät, palkokasvit ja kypsentämättömät kasvikset (vihannekset, juurekset ja marjat), jotka kaikki myös suojaavat sydän- ja vesisuonitaudeilta.

Kovien rasvojen ja runsaan hiilihydraatin korvaaminen yksittäis-tyydyttymättömillä rasvahapoilla ja proteiinilla on terveysteko. Paras yksittäistyydyttymättömien rasvahappojen lähde on oliiviöljy sekä avokado.

Linolihappo on välttämätön rasvahappo, mutta sen saantia tulee rajata, ja vastaavasti alfalinoleenihapon, EPA:n ja DHA:n määrää lisätä. Monityydyttymättömien rasvahappojen parhaat lähteet ovat kala ja rasvainen kala sekä pellava-, camelina-, rypsi- ja saksanpähkinäöljyt sekä siemenet ja pähkinät.

Mitä energiatiheämpi elintarvike, sitä varmemmalla kädellä tuotetta on annosteltava. Koska varsinkin hiilihydraattien saantia on rajoitettava, elintarvikkeet tulee valita mahdollisimman kuitupitoisina.

12

61

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Arakidonihappo (AA) on ainoa eläinperäinen mutta monityydyttymätön ihmiselle välttämätön rasvahappo. Aikuisen ihmisen elimistö kykenee tuottamaan arakidonihappoa linolihaposta. Arakidonihappoa saa myös tarvittavan määrän muutamasta kananmunasta viikossa tai pienestä määrästä lihaa.

      Linolihappo (LA) on välttämätön monityydyttymätön omega-6-rasvahappo, mutta liika omega-6 lisää mahdollista elimistön matala-asteista tulehdusta. Terveydelle edulliset vaikutukset saavutetaan, kun linolihapon määrä on 10 g/vrk. On tiedossa, että linolihappo kuitenkin vähentää alfalinoleenihapon muuntumista EPA:ksi ja DHA:ksi.

      Alfalinoleenihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo. Terveydelle edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 2 g ALA:a. Eniten ALA:a on pellava- ja camelinaöljyssä ja -siemenissä sekä rypsiöljyssä ja saksanpähkinöissä.

      Omega-3-rasvahappoihin kuuluvat kalan ja muiden merieläinten sisältämä dokosaheksaeenihappo eli DHA, eikosapentaeenihappo eli EPA sekä klupanodonihappo DPA. Terveydelle edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA:a ja DHA:ta.

      Rasvoista erityisesti kertatyydyttymätön rasva oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua sydän- ja vesisuonitauteihin, jonka lisäksi ravinnon tyydyttyneiden rasvahappojen korvaamisella tyydyttymättömillä rasvahapoilla on havaittu olevan veren kolesteroliarvoja parantava vaikutus. Eniten yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja on avokadossa, oliiviöljyssä ja rypsiöljyssä sekä pähkinöissä ja possun silavassa.

      Oliiviöljyn polyfenolit (hydroksityrosoli ja sen johdannaiset oleuro­peiini ja tyrosoli) edistä­vät veren rasva-aineiden suo­jaamista hapettumisstressiltä.

    • Anonyymi

      Mitä siis tiedämme tänään...?

      Tiedämme, että kaikki elintarvikkeiden sisältämä öljy ja -rasva - jatkossa rasva - sisältää saman verran energiaa. Tiedämme, että rasvat ovat eläin- tai kasviperäisiä, ja rasvatyypin määräävät rasvahapot, jotka voivat olla tyydyttyneitä, kerta- tai monityydyttymättömiä.

      (1) Tyydyttynyt eli kova rasva ei ole haitallista pieninä ja kohtuullisina määrinä, mutta sillä ei tiedetä saavutettavan erityisiä terveydellisiä etuja. Tyydyttynyt rasva lisää veren kolesteroliarvoja, mutta sitä ei voida automaattisesti johtaa suurempaan kuolleisuuteen;

      (2) Kertatyydyttymätön rasva suojaa parhaiten sydän- ja verisuonitaudeilta (sv-) ja näistä syistä johtuvilta kuolemilta;

      (3) On todennäköistä, että hiilihydraattien hyvin runsas saanti (yli puolet energiasta) on suoraan yhteydessä kohonneeseen sydän- ja vesisuonitautiriskiin;

      (4) Kohtuullinen suolan käyttö eli 5 - 10 grammaa suolaa päivässä on paras tapa välttää sydän- ja vesisuonitaudeista johtuvat kuolemat;

      (5) Hedelmät, palkokasvit ja kypsentämättömät kasvikset suojaavat sv-taudeilta;

      (6) Kovien rasvojen ja runsaan hiilihydraatin korvaaminen yksittäis-tyydyttymättömillä rasvahapoilla on terveysteko.

      • Anonyymi

        (4) Runsas suolan _kohottaa verenpainetta_. Natriumin tarve on hyvin pieni, vain 0,5 grammaa päivässä, suolaksi laskettuna 1,3 grammaa.
        Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5 g (vajaa 1 tl) päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 g päivässä. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.
        Suomalaisten suolan saanti on suosituksiin nähden liian suurta. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        (4) Runsas suolan _kohottaa verenpainetta_. Natriumin tarve on hyvin pieni, vain 0,5 grammaa päivässä, suolaksi laskettuna 1,3 grammaa.
        Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5 g (vajaa 1 tl) päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 g päivässä. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.
        Suomalaisten suolan saanti on suosituksiin nähden liian suurta. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa

        Alhainen sydän- ja verisuonitautikuolleisuus korreloi kohtuulliseen suolankäyttöön, ja kohtuullisena suolankäyttönä pidetään lukemia 5 - 10 g NaCl/vrk.

        On näyttöä siitä, että runsas suolankäyttö (yli 12,5 g NaCl/vrk) kohottaa verenpainetta ja sitä kautta lisää sydänkuolleisuutta. Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että pienet annokset eli alle 5 g NaCl/vrk alentaisivat sydänkuolleisuutta, vaan mieluumminkin päinvastoin. On kuitenkin mahdollista, että alhainen suolansaanti korreloi myös varsinaisten kivennäisainepuutosten kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alhainen sydän- ja verisuonitautikuolleisuus korreloi kohtuulliseen suolankäyttöön, ja kohtuullisena suolankäyttönä pidetään lukemia 5 - 10 g NaCl/vrk.

        On näyttöä siitä, että runsas suolankäyttö (yli 12,5 g NaCl/vrk) kohottaa verenpainetta ja sitä kautta lisää sydänkuolleisuutta. Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että pienet annokset eli alle 5 g NaCl/vrk alentaisivat sydänkuolleisuutta, vaan mieluumminkin päinvastoin. On kuitenkin mahdollista, että alhainen suolansaanti korreloi myös varsinaisten kivennäisainepuutosten kanssa.

        Jos suolamäärä laskee 5 grammaan päivässä, verenpaineen yläarvo laskee keskimäärin 6 ja ala-arvo 4 mmHg.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos suolamäärä laskee 5 grammaan päivässä, verenpaineen yläarvo laskee keskimäärin 6 ja ala-arvo 4 mmHg.

        Tämä on hyvä asia, mutta näyttöä kuolematapauksien lisääntymisistä tai vähenemisistä ei ole olemassa.

        Puhutaan vain suolan kohtuullisesta käytöstä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos suolamäärä laskee 5 grammaan päivässä, verenpaineen yläarvo laskee keskimäärin 6 ja ala-arvo 4 mmHg.

        Tutkijoiden mukaan maltillinen suolansaanti voisi pikemminkin olla jopa terveydelle hyväksi, sillä liian vähäinen natriumin saanti voi aiheuttaa jopa sydäninfarkteja. Tutkijoiden mukaan liian vähän suolaa on alle 5 grammaa eli alle teelusikallinen päivässä. Tutkimukseen osallistui yli 95 000 ihmistä yli 300 yhteisöstä 18 eri maasta. Osallistujat söivät keskimäärin 7,5–12,5 grammaa suolaa päivässä.

        Tutkimus on saanut paljon kritiikkiä maailmalla eri terveyden asiantuntijoilta. Yhteys matalalla suolan saannilla ja korkealla sydänsairauksien riskillä tuskin on todellinen, sillä ei ole olemassa mitään selitystä tukemaan väitettä. (LANCET)


    • Anonyymi

      Piti lukea pianonhallinnoijan!

      • Anonyymi

        Vai pitikö lukea painonhallinnoijan?

        Päätä itse.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai pitikö lukea painonhallinnoijan?

        Päätä itse.

        Pano ja otto.


    • Anonyymi

      Kaikille normaalilla tavalla eläville ihmisille, terveellisin ruokavalio sellainen joka:

      1) varmistaa että kaikkien aterioiden energiamäärä on kohtuullinen, siis enintään 400 kCal/ateria, ja sen että vuorokauden yhteenlaskettu dietaarinen energiansaanti ei ylitä vuorokautista kokonaisenergiankulutusta.

      2) varmistaa että syö seuraavan aterian vasta siten, ja vasta sitten, kun kokee erittäin selviä nälän tuntemuksia.

      3) varmistaa hyvälaatuisten (eläinperäisten) proteiinien saannin oikemääräisenä ja oikein ajoitettuna. Enintään 25 g/ateria ja kokonaismäärältään 0.75 g … 1.5 g per kehonpainokilo vuorokaudessa. On siis valittava ruokavalioon sellaisia aineksia joilla energia tulee suurimmassa määrin proteiineista.

      4) varmistaa kaikkien suojaravintoaineiden oikeamääräisen saannin. Ei paljon liikaa, eikä yhtään liian vähän.

      5) poistaa totaalisen täydellisesti aivan kaikki lisätyt öljyt ja lisätyt rasvat.

      6) karttaa kaikkea jossa on öljyä/rasvaa enemmän kuin 0,2%. Mutta kuitenkin sisältää viikossa noin 140 g jotain rasvaista kalaa, joka on valmistettu ilman mitään lisättyä öljyä/rasvaa.

      Epänormaaleilla tavoilla eläville, kuten hikimurheilusaleilla alituiseen ähkiville, tai munamankelia solkenaan sotkeville, on ruokavaliota sovitettava epänormaaliksi siten että ruokavalio, rajallisten mahdollisuuksiensa rajoissa, parhaiten korjaa epänormaalin elämäntavan aiheuttamia vaurioita mahdollisimman hyvin.

      Painonhallitsijalle ylläoleva tarkoittaa panostamista proteiinien oikeamääräiseen
      saantiin sekä kasvikuntaan, tiukasti poislukien rasvaiset avokadot, oliivit ja kaikki pähkinät.

      Laihduttajalle ylläoleva tarkoittaa panostamista proteiinien oikeamääräiseen saantiin sekä maanpäällisiin kasviksiin (siis ei juureksiin eikä marjoihin, eikä hedelmiin, eikä mihinkään pähkinöihin), ja tiukasti poislukien rasvaiset avokadot ja oliivit sekä kaikki suojaravintoaineköyhät energianlähteet kuten riisit, marjat, hedelmät, juurekset, viljat (ja kaikki niistä prosessoidut tuotteet). Ensisijaisesti tähdäten dietaarisen energiansaannin minimoimiseen, koska siten laihuttaminen on mahdollisimman tehokasta ja heleppo-heikeillä on vähiten aikaa saalistaa laihduttaja teräviin kynsiinsä.

    • Anonyymi

      Proteiini on sekä hallinnoijalle että laihduttajalle hyvästä, ja se voi olla peräisin lihasta, kalasta ja muista merenelävistä, munista, maitotuotteista sekä varsinkin kasvikunnan tuotteista, kuten palkokasvit (papu, härkäpapu, herne, kikherne, soijapapu, linssi), kvinoa, tofu ja seitan. Punaisen lihan määrää kannattaa rajoittaa puoleen kiloon viikossa, sillä punainen liha rasittaa varsinkin paksusuolta.

      Proteiinin tulee muodostaa 15 - 25 % päivittäisestä energiansaannista. Proteiini pitää hyvin nälkää loitolla.

      Pehmeiden rasvojen osuutta voi kasvattaa huonojen, prosessoitujen ja nopeiden hiilihydraattien sekä kovien eläinrasvojen kustannuksella. Parhaat rasvalähteet ovat kala, monotyydyttymättömät kylmäpuristettu oliiviöljy sekä avokadoöljy, avokadot sekä rypsiöljy, camelinaöljy sekä siemenet ja pähkinät, varsinkin saksanpähkinä ja -öljy.

      Koska rasvaa sisältävät tuotteet sisältävät runsaasti energiaa eli ne ovat energiarikkaita, niiden saantia tulee tietoisesti rajoittaa. Kokonaisrasvan tulee muodostaa 35 - 45 % päivittäisestä energiasta, ja parhaiten tyydyttymättömistä rasvahapoista.

      Hiilihydraattien osuus ei saa muodostaa yli 50 % päivittäisestä energiatasosta. Parhaat hiilihydraattilähteet ovat hedelmät, palkokasvit ja kypsentämättömät kasvikset eli vihannekset, juurekset ja marjat. Kuidun ja resistentin tärkkelyksen määrän lisäämiseksi parhaat päivittäiset tuotteet ovat kokojyväviljat (kaura, ohra ja ruis leipänä tai jäähdytettynä pastana tai puurona, ruskea riisi jäähdytettynä) sekä höyrytetty tai keitetty peruna jäähdytettynä tai perunajauhona vaikkapa marjakiisselissä.

      Kasvikset peruna mukaan lukien ovat energiaköyhiä elintarvikkeita, ja ne pitävät nälkää hyvin loitolla, samoin kuin marjat ja hedelmät.

      Myös laihduttajien kannattaa tiedostaa, että liikkuminen on terveysteko, ja liikkumalla voi estää ns. säästöliekin syntymisen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      117
      5670
    2. Halaisin sua mies

      Jos voisin 💗
      Ikävä
      29
      2070
    3. Onkohan meillä kummallakin joku pakkomielle toisiimme

      Vähän luulen että on..
      Ikävä
      177
      1912
    4. Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?

      gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.
      Maailman menoa
      65
      1080
    5. Mitä tämä on

      Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut
      Tunteet
      10
      1043
    6. Hyvää yötä kaivatulleni

      En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä
      Tunteet
      24
      977
    7. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      73
      947
    8. Tilinpäätösvaltuusto 27.5

      Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty
      Pyhäjärvi
      42
      887
    9. Nyt on konstit vähänä.

      Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,
      Kiuruvesi
      24
      872
    10. Hevoset ajoteillä Karhulanvaaralla

      Minkä ihmeen takia osaamattomat ihmiset tuovat hevosia ajoteille ja pyöräteille? Eilen oli kolari lähellä tämän takia. I
      Suomussalmi
      12
      745
    Aihe