Olen muutaman kerran yritellyt leipoa pullaa, tavallista pullataikinaa, jauhopussin ohjeen mukaan. kaiken teen nk. siinä pussin kyljessä sanotaan, mutta miksi himputissa minun pullat ei maistu niin hyville kuin mutsin. Mutsilla pullat on makeita ja kuohkeita, mulla mauttomia. mitä teen väärin?Joku vika tai jippo jossakin on, täytyy olla.
missä menee vikaan?
10
3500
Vastaukset
- hele
sokeria reilummin,ehkä ½ dl, mitä niissä ohjeissa on,enkä käytä kananmunaa pullataikinassa...ja taikina saa olla löysähkö....suolaa täytyy olla tarpeeksi....
- Pullan leipuri
Miksi jätät kananmunan pois ja mitä varten suolaa lisää ja paljonko on lisää. Joku vaan sano, että se kohotus täytyy tehdä tosi lämpösessä, muuten se hiiva käyttää kaiken sokerin siihen käymiseen, miten lienee? Miten sitä löysää taikinaa leipoo, laitatko vuokiin, siis minä oon täysuuno näissä jutuissa.
- Konditor/bagare
leipoa vaan leivo. Jos teet esim ½ litraa maitoa tavallisen perus pullataikinan niin laita siihen
2 dl sokeria,
200 g margariinia,
1 tl suolaa,
50 g hiivaa,
2 kpl kananmunaa
4 tl kardemummaa (on makuasia)
17 dl vehnäjauhoja taikina ei saa olla löysä vaan pehmeä sillä mielestäni on eroa. Jos taikina tuntuu löysältä niin lisää hiukan jauhoja.
Anna siis taikinan nousta leivinliinalla peiteltynä lämpimässä paikassa noin ½ tuntia. Samoin kun leivot anna pullien nousta kunnolla ennen paistamista.
Pikkupullat paistat n.225 asteisessa lämmössä ja pitkot n.200 asetta. Riippuu hiukan uunista.
Harjoittelu tekee mestarin, kohta "mutsisi" tykkää että sinulla on todella hyviä pullia.
Kananmunan jättäminen pois tekee tietenkin erilaisen takinan ja voit tehdä taikinan myös veteen.
Jos lisäät sokeria 1 dl enempi ja voita 100 g niin silloin lisäät myös hiivaa noin 20 g. Myös vehnäjauhoja hiukan enempi ehkä 2-3 dl.
Kokeile ja kysy lisää jos haluat tietää joitakin niksejä.- Pullan leipuri
Minähän harjoittelen, ja varmasti kysyn jos kysymistä tulee. Mitäs se muuten tuohon pullataikinaan vaikuttaa toi munan pois jättäminen, no kokeilen, kun joku vielä söis kaikki nuo kokeilupullat. Mutta, taikinan tekoon.
- titta.o
Pullan leipuri kirjoitti:
Minähän harjoittelen, ja varmasti kysyn jos kysymistä tulee. Mitäs se muuten tuohon pullataikinaan vaikuttaa toi munan pois jättäminen, no kokeilen, kun joku vielä söis kaikki nuo kokeilupullat. Mutta, taikinan tekoon.
Pullataikina ei todellakaan tarvitse munaa. Päinvastoin munan lisäys tekee pullasta nopeammin vanhan makuista ja sitkasta.
Olen jo parisenkymmentä vuotta tehnyt pullan pääsääntöisesti veteen ja AINA ilman munaa.
Yleensä ohjeissa on, ainakin vanhan kotileipurin (vähän tullut leivoskeltua muuallekin...) mielestä, liikaa jauhoja. Joku taisi jossain käskeä laittamaan ihan 17 dl! Huh, hu mitä tiiliskiviä tulee!
Taikinan pitää olla pehmeätä, ei kovaa, kun sen jättää nousemaan. Muuten siitä tulee liian tiivistä. Jauhothan turpoavat vielä nostatusvaiheessa.
Jauhojen määrä riippuu myös siitä, tekeekö taikinan käsin vai koneella. Koneella tehtäessä käytetään aina vähemmän jauhoja.
Myös jauhojen ikä vaikuttaa. Jos jauhot ovat tuoreita, niitä menee vähemmän kuin vanhempia. Myös leivontakarkeus on oltava oikea. Ei erikoisjauhoja pullataikinaan, vain kakkujen yms. tekoon.
***
Niistä koepullista voit tehdä vaikka korppuja: Siivuta pullat, sivele munalla ja ripottele päälle sokeria ja kanelia. Laita vaikka sata asteiseen uuniin ja jätä sinne kunnes ovat korppuja.
Niistä voi tehdä myös köyhiä ritareita.
Pappilan hätävaraa tms. tyylistä jälkkäriä - Nimetön
titta.o kirjoitti:
Pullataikina ei todellakaan tarvitse munaa. Päinvastoin munan lisäys tekee pullasta nopeammin vanhan makuista ja sitkasta.
Olen jo parisenkymmentä vuotta tehnyt pullan pääsääntöisesti veteen ja AINA ilman munaa.
Yleensä ohjeissa on, ainakin vanhan kotileipurin (vähän tullut leivoskeltua muuallekin...) mielestä, liikaa jauhoja. Joku taisi jossain käskeä laittamaan ihan 17 dl! Huh, hu mitä tiiliskiviä tulee!
Taikinan pitää olla pehmeätä, ei kovaa, kun sen jättää nousemaan. Muuten siitä tulee liian tiivistä. Jauhothan turpoavat vielä nostatusvaiheessa.
Jauhojen määrä riippuu myös siitä, tekeekö taikinan käsin vai koneella. Koneella tehtäessä käytetään aina vähemmän jauhoja.
Myös jauhojen ikä vaikuttaa. Jos jauhot ovat tuoreita, niitä menee vähemmän kuin vanhempia. Myös leivontakarkeus on oltava oikea. Ei erikoisjauhoja pullataikinaan, vain kakkujen yms. tekoon.
***
Niistä koepullista voit tehdä vaikka korppuja: Siivuta pullat, sivele munalla ja ripottele päälle sokeria ja kanelia. Laita vaikka sata asteiseen uuniin ja jätä sinne kunnes ovat korppuja.
Niistä voi tehdä myös köyhiä ritareita.
Pappilan hätävaraa tms. tyylistä jälkkäriämunat on turhaa pullataikinassa, mutta veden voi korvata esim. omenamehulla. Korppuja tehdessä kastele superlooninpala vedessä ja kasta pullaviipale siinä ja sen jälkeen kanelisokeriseoksessa ja sitten uuniin kuivaan tai pariksi päiväksi huoneenlämpöön. Kyllä ne siinäkin kuivaa. Joka tapauksessa maistuvat kesällä hyvältä.
- Mummun pulla
Nimetön kirjoitti:
munat on turhaa pullataikinassa, mutta veden voi korvata esim. omenamehulla. Korppuja tehdessä kastele superlooninpala vedessä ja kasta pullaviipale siinä ja sen jälkeen kanelisokeriseoksessa ja sitten uuniin kuivaan tai pariksi päiväksi huoneenlämpöön. Kyllä ne siinäkin kuivaa. Joka tapauksessa maistuvat kesällä hyvältä.
Munat eivät ole turhia. Ei myöskään maito. Jos joku haluaa tehdä perinteistä pullaa, niin noita on laitettava. Samalla tietenkin pitää hankkia vanhoja suomalaisia vehnäjauhoja, joiden proteiinipitoisuus oli n. 7,5 - 8,0 %. Ongelma on sittemmin poistunut ja nykyisin proteiinia on tarpeeksi leivontaan myös ilman munaa. Kannattaa myös huomata, että margariinin tilalle pitää laittaa voita. Suolaa ei myöskään pidä unohtaa.
Suurin ongelma nykyleipureilla tuntuu olevan taikinan oikea vaivaaminen. Koneella tulee aivan liian helposti ylivaivattua massaa, jossa jauhojen ja veden muodostama "verkko" menee rikki ja tuloksena on kuivahko lopputulos. Eli. Koneella vaivatessa käytetään hidasta nopeutta ja vaivataan juuri sen verran, että taikina irtoaa kulhosta. Vaivaus pitää myös keskeyttää välillä ja taikinan pitää antaa levätä.
Kun taikina on valmiiksi vaivattu, niin se saa kohota hieman ja tämän jälkeen tehdään pullia. Pullien annetaan kohota ja NYT TARKKANA! Kohonneita pullia vaivataan toinen kerta ja ne asetetaan paistopellille ja annetaan vielä kohota liinan alla. Tämän jälkeen voidellaan ja paistetaan.
Tuon toisen vaivauskerran tarkoituksena on pienentää ja tasakokoistaa pullassa olevat kaasukuplat ja näin valmiissa pullassa on oikea rakenne. Tämä valitettavasti unohtuu tai ei edes ole tiedossa nykykotileipureilla. Tuo vaivauskertojen moninkertaisuus toteutuu myös lengdiä tehdessä, koska lettejä tehdessä kaasukuplat pienenevät samalla tavalla kuin pikkupullien toisessa vaivauksessa. Tai korvapuustien tai jopa patongin teossa kun taikina kaulitaan levyksi ja rullataan. - mä sen osaan
Mummun pulla kirjoitti:
Munat eivät ole turhia. Ei myöskään maito. Jos joku haluaa tehdä perinteistä pullaa, niin noita on laitettava. Samalla tietenkin pitää hankkia vanhoja suomalaisia vehnäjauhoja, joiden proteiinipitoisuus oli n. 7,5 - 8,0 %. Ongelma on sittemmin poistunut ja nykyisin proteiinia on tarpeeksi leivontaan myös ilman munaa. Kannattaa myös huomata, että margariinin tilalle pitää laittaa voita. Suolaa ei myöskään pidä unohtaa.
Suurin ongelma nykyleipureilla tuntuu olevan taikinan oikea vaivaaminen. Koneella tulee aivan liian helposti ylivaivattua massaa, jossa jauhojen ja veden muodostama "verkko" menee rikki ja tuloksena on kuivahko lopputulos. Eli. Koneella vaivatessa käytetään hidasta nopeutta ja vaivataan juuri sen verran, että taikina irtoaa kulhosta. Vaivaus pitää myös keskeyttää välillä ja taikinan pitää antaa levätä.
Kun taikina on valmiiksi vaivattu, niin se saa kohota hieman ja tämän jälkeen tehdään pullia. Pullien annetaan kohota ja NYT TARKKANA! Kohonneita pullia vaivataan toinen kerta ja ne asetetaan paistopellille ja annetaan vielä kohota liinan alla. Tämän jälkeen voidellaan ja paistetaan.
Tuon toisen vaivauskerran tarkoituksena on pienentää ja tasakokoistaa pullassa olevat kaasukuplat ja näin valmiissa pullassa on oikea rakenne. Tämä valitettavasti unohtuu tai ei edes ole tiedossa nykykotileipureilla. Tuo vaivauskertojen moninkertaisuus toteutuu myös lengdiä tehdessä, koska lettejä tehdessä kaasukuplat pienenevät samalla tavalla kuin pikkupullien toisessa vaivauksessa. Tai korvapuustien tai jopa patongin teossa kun taikina kaulitaan levyksi ja rullataan.Kuis sää valmiita pullia viel vaivaat, jos niis o välis vaikk rasvat ja kanelit? Sanos miks pitää olla kananmunia? Mikä merkitys niil o?
- Boston kakku/pulla
Oletko kuulolla, annatko vinkkejä tohon bostonkakkuun. Aattelin tehdä sen valurautapaistinpannuun, ei kait se vaadi mitään akrobatiaa sitten muuten. Mitäs siihen päälle laitetaan, onks se tomusokeria vai mitä. kiitos neuvoista.
- pullan leipuri
Hei vain kaikille leipureille. Oonpa tässä nyt muutaman pullataikinan tehnyt ja pullat paistellut, tehden kaikista näistä viesteistä sellaisen oman ohjeen ja viimeksi kun leivoin viikonloppuna niin tulihan niistä pullista vihdoin hyvän makuisia. Huvittavinta oli, että tarjosin niitä vieraille, jotka ovat seuranneet tätä leipuriharrastusta. Osa porukasta ei uskonut että pullat oli todella itse tehtyjä. Oikeesti niistä tuli hyviä. Taikinasta en tehnyt liian jankkia ja kohotin tosi lämpösessä, mutta tein siihen pullataikinaan aluksi taikinajuuren, ja annoin sen kohota aluksi ja sitten vasta lisäsin lisää jauhoja ja kohotin taas. Ton taikinajuurijutun sain vanhasta keittokirjasta, niin on kuulema ennen tehtykin isoja pullataikinoita.Niin ja se uunin lämpö on hyvä olla kohdallaan. Kun sitä lämpöö on tarpeeksi pullat näkyvät paistuvan nopeesti ja meheviksi, mutta liian kauan ei todellakaan saa paistaa tai nisuista tulee kuvia korppuja. Leivonta jatkuu taas lauantaina ja kokeilussa on Bostonkakku.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen miettinyt kauan
miten reagoisin, kun näen sinut taas. Ehkä ladannut tuohon hetkeen liikaa odotuksia. Ja sitten kun lopulta olit siinä, h292350- 1282293
- 1582054
- 351650
Ostiko maailma sinut minulta?
Kun et enää resonoi kuin ennen. Kun et enää ihmetellen katso ympärillesi ja pohdi mitä mäen takana on? Ymmärrän ja tue201648- 511037
- 86995
- 18939
Minna Kuukka joutui jekuttamaan ovelasti TTK:n takia - Tästä oli kyse - Tunnustaa: "No joo, joo..."
Symppis Minna Kuukka! Minna on kyllä erinomainen valinta Tanssii Tähtien Kanssa -oppilaaksi - vai mitä mieltä olet? To24932- 114904