Muistanko oikein 30 kymmentä? vuotta sitten tuli myyntiin APS kamerat?
Ideana on yhdistää perinteinen filmi ja sähkölaitteet.(digikameramaisesti)
Valokuvan alalaitaan tallentuu kuvan tietoja tai haluttaessa takapuolelle. Päivämäärä, kellonaika, valokuvan ottopaikan sijainti, kuvanottosuunta asteina (piiruina?), kuvauspaikan korkeus merenpinnasta.
Amerikan yhdysvalloissa suosittu?
Onko APS pokkareita edelleen saatavilla suomesta?
Onnistuuko kuvankehitys suomessa?
APS Kamera?
20
2290
Vastaukset
- Anonyymi
Muistat väärin. 30 kymmentä vuotta sitten 1700-luvulla otettiin vasta ensiaskelia camera obscura -ilmiön tuottaman kuvan säilömiseen pysyvään muotoon.
Tuolloin ei vielä yhdistetty filmiä tai sähkölaitteita, koska kumpaakaan ei oltu keksitty. Sen sijaan ensimmäiset valokuvat tallennettiin hopeanitraatilla käsitellylle paperille. Idea oli, että hopea tummuu valossa, joten camera obscuran avulla voitiin saada paperi tummumaan epätasaisesti kuvan mukaan. - Anonyymi
APS oli floppi, vaikka sitä paljon kehuttiin.
Kehitys vielä onnistuu: https://processonephoto.com
Filmiäkin löytyy kun etsii
Cameroita voi etsiä eBay:stä - Anonyymi
> Valokuvan alalaitaan tallentuu kuvan tietoja tai haluttaessa takapuolelle. Päivämäärä, kellonaika, valokuvan ottopaikan sijainti, kuvanottosuunta asteina (piiruina?), kuvauspaikan korkeus merenpinnasta.
Höpö höpö. APSissa kuvaan tallentui päivämäärä/aika, haluttu kuvasuhde (valinnanvaraa 3:2 kuvasuhteesta panoraamaan), ehkä jotain valotustietojakin (aukko/aika). Siihen aikaan kun nuo lanseerattiin ei mitkään gepsin sun muut olleet jokapojan vehkeitä hintansa puolesta. Tiedot tallennettiin muistaakseni magneettiraitaan filmin reunassa ja nämä päivämäärät sitten paperivedoksia tehtäessä "poltettiin" kuvan päälle. Tavan filmipokkareistakin osa kykeni valottamaan päiväyksen kuvaan (led-matriisi takakannessa).
Ideana oli tehdä mahdollisimman helppokäyttöinen kamera massoille. Filmiä ei tarvinnut käpälöidä, sen kun vaan tiputti kasetin kameraan. Kuvasuhteen sai valita kuvaa otettaessa, mutta kuvat tehtiin aina 10 cm paperirainalle eli koko oli normi kymppikuva (10x15 cm ... panoraama muistaakseni mitoilla 10x25 cm. Aika säälittävän kokoinen siis tämä panoraama, mutta rahkeet ei suurempaan oikeasti riittänyt, koska käytettävä filmikoko oli kinofilmiä pienempi ja panoraama tehtiin rajaamalla kuvasta ala- ja yläreuna pois.
Periaatteessa kiva idea helppokäyttöiseksi pokkariksi, mutta tuli markkinoille liian myöhään ja joutui digikameroiden jyräämäksi. 80-luvulla olisi onnistunut paremmin.Ongelma jokaisessa kinofimin korvaajassa oli se että ruutu oli pienempi ja siksi kuvanlaatu huonompi. Nuo APS:n digijutut ei lopulta olleet merkittävä etu suurimmalle osalle käyttäjiä.
- Anonyymi
Tuo on niin kuin nykyiset peilittömät.
Tulevat katoamaan muistojen joukkoon.
Turhuuksina.- Anonyymi
Ainoa ilo peilillisessä kamerassa peilistä on kuvan rajaamisessa auringonpaisteessa. Tietenkin saa lisätukea ja vakautta kameralle omasta kallostaan näpsäytysvaiheessa. Muuta ei.
Elektronisesti toimiva tähtäin korvaa peilihomman lähes täysin. - Anonyymi
Jos joku sitten kitisee että peilillinen vie sähköä vähemmän ja akku kestää pitempään, niin akkuja voi kyllä hankkia useampiakin, mikä järkevää on muutenkin, vaikka kuvaisikin kameralla missä on optis-mekaaninen peili.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jos joku sitten kitisee että peilillinen vie sähköä vähemmän ja akku kestää pitempään, niin akkuja voi kyllä hankkia useampiakin, mikä järkevää on muutenkin, vaikka kuvaisikin kameralla missä on optis-mekaaninen peili.
Akun kesto onkin hirveä ongelma. Joillain kameroilla ei yhdellä akulla saa kuin reilut 300 kuvaa.
Toista se oli silloin, kun kunnon kameroilla kuvattiin. Paristot kestivät pitkään ja filmikin riitti ja riitti ja riitti. Aika usein samalle rullalle mahtui juhannus ja joulu, joten todellakaan ollut tarvetta kesken kuvauksen alkaa rullaa vaihtamaan! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jos joku sitten kitisee että peilillinen vie sähköä vähemmän ja akku kestää pitempään, niin akkuja voi kyllä hankkia useampiakin, mikä järkevää on muutenkin, vaikka kuvaisikin kameralla missä on optis-mekaaninen peili.
1970-luvulla TM:n mukaan oli tosi tärkeää, että kameralla saattoi kuvata ilman paristoa, kun se voi loppua kesken. Nyt tuntuu lähinnä huvittavalta. Aina kun tekniikka vaihtuu, niin joku keksii vanhasta jonkun paremman, jota muka pitää kaikkein oleellisimpaan ja siksi uusi tekniikka on kelvotonta. Mustavalko-TV:ssä oli tarkempi kuva muka jne.
Ei ihan 30 vuotta sitten. APS julkaistiin 1996. Idea oli, että filmille magneettisesti tallennettiin jotain tietoja kuten päivämääriä, miten paljon rullasta on käytetty ym. Tosin halvemmissa malleissa tämä tehtiin optisesti.
Formaatti ei ollut kovin suuri menestys kuten mikään kinofilmin korvaaja. Nykyään se on täysin kuollut.
Päivämäärän tallentaminen kuvan alalaitaan ei ollut mitenkään APS:ään sidottu, Menetelmää on käytetty kinokameroissakin.- Anonyymi
Vielä... Digikamerat, myös ammattikuvaajan kamerat tuottavat tietokoneella kuvaa suurentamalla vaikkapa kuun kehrästä suttuista kuvaa.
Paras minun mielestäni nyt, on edelleen paras diakuva filmi.
Oikea paraslaatuinen filmi, parhaat kehitys nesteet, paras kolhimaton käsittely, niin avot, minä tykkäisin käsitellä tälläisiä kehitettyjä filmejä ja myös katsella niitä parhaan diaprojektorin kanssa.
APS filmikamerat uusintapainoksena voisivat olla toimiva järjestelmä odotellessa parhaita kuvanluku sensoreita digitaalikameroihin.- Anonyymi
Filmien laatu on nykyaikana aika karmeata...
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Filmien laatu on nykyaikana aika karmeata...
Kehittelin minäkin itse ja skannailin filmejä. Oli kova pala nieltäväksi, kun ensimmäiset 3-5 magapikselin dikikompaktit tekivät parempaa laatua ja ennen kaikkea hemmetisti vähemmällä työllä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kehittelin minäkin itse ja skannailin filmejä. Oli kova pala nieltäväksi, kun ensimmäiset 3-5 magapikselin dikikompaktit tekivät parempaa laatua ja ennen kaikkea hemmetisti vähemmällä työllä.
Ja jatkokäsittelymahdollisuudet ovat paljon paremmat kun kuvat ovat suoraan digimuodossa.
- Anonyymi
Filmiä käyttävät APS-kamerat olivat tavallaan digikameran esiaste. Esimerkiksi digijärkkärien APS/C- kennojen mitta on likimain sama kuin tuon filmin ruudun. Myös käyttöliittymän ja kuvan tietojen tallentamisen osalta APS-kameroita voi pitää digikameran harjoitelmina.
Pari ystävääni osyti aikanaan APS-järkkärit, mutta rungon osalta käyttö jäi melko lyhytaikaiseksi. Objektiiveja saattoi myöhemmin hyödyntää digikameroissa.- Anonyymi
Tallensiko nuo APS järkkärit muitakin tietoja, kuin päivämäärän ja kellonajan?
Minulla oli kinojärkkäri, joka tallensi muistikortille valotusohjelman (PASM, suljinajan, aukon ja varmaan myös valotuskompensoinni). Tosin muistia vain yhdelle rullalle, joten filmiä vaihdettaessa se oli voi voi.
Valokuvauksen opiskelussa nuo olivat elintärkeitä tietoja, Tottakai kaiken olisi voinut myös kirjoittaa paperille, mutta sehän nyt tuppasi a) unohtumaan b) olemaan liian hidasta ja kömpelöä kuvauksen ohessa suoritettavaksi.
Tosin kun muistia oli vain sen yhden rullan verran, piti tallennetut tiedot aina kirjata käsin ylös kuvausreissun jälkeen...
Digikamerat kattavine EXIF tietoineen olivat taivaanlahja. - Anonyymi
Muistan kun muinoin oli vain filmikameroita, ja APS teki tuloaan.
Vein filmiä kehitettäväksi, ja kyselin näkemystä APS: stä. Valokuvaamon rouva (alan vahva ammattilainen ja useampaan kertaan palkittu muotokuvaaja) sanoi, että APS on lyhenne sanoista Aivan Paska Systeemi, päättele siitä :) - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Muistan kun muinoin oli vain filmikameroita, ja APS teki tuloaan.
Vein filmiä kehitettäväksi, ja kyselin näkemystä APS: stä. Valokuvaamon rouva (alan vahva ammattilainen ja useampaan kertaan palkittu muotokuvaaja) sanoi, että APS on lyhenne sanoista Aivan Paska Systeemi, päättele siitä :)Advanced Photo System = Käänteentekevä Valokuvaus Järjestelmä= KVJ = APS
Valokuvaamon Rouva = VR, on jo varmastikin kuollut.
Itseasiassa 25 vuotta sitten. Esimerkiksi Canon Ixus oli aluksi APS kamera. Canonilla oli myös APS järkkäri. Idea oli kiinnostava, mutta ongelma oli sama kuin muillakin kinofilmin tappajilla eli ruutu oli pienempi ja siksi laatu huonompi. Nykyään formaatti on täysin kuollut.
APS:ssä filmin saattoi ottaa pois kesken ja sitten jatkaa myöhemmin. Tästä olisi ehkä voinut olla hyötyä, jos vaikka olisi tarvinnut eri valkotasapainon filmejä.- Anonyymi
Ensimmäinen kamerani oli Coca-Cola pullokorkeilla maksettu kamera. Se käytti kinofilmiä ns. Rapid-kasetissa.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 503851
- 573552
Sanna Marin ja lähestymiskielto
No just joo. Kaikella sitä pitää saada lööppejä. Taas on joku ohimennen hipaissut pyhää Mariinia.1882888- 1022716
- 432553
Joka päivä olen lukenut
Lähes kaiken. Ne sanat ja miten olet minut nähnyt. Se sattuu niin syvälle sydämeen. Ehkä vain manipuloit tai jotain. Sil212550- 232508
- 402421
Haluaisin niin paljon että
Tapahtuu jotain mutta siihen mitä toivot niin en vielä pysty. Täytyy tietää enemmän. Olen myös väsynyt tähän vaikka sydä192066- 282001