Nuorten kohtelu vaelluksella/erämaassa?

metsawalker

Haluaisin kuulla mielipiteitä siitä, että kohdellaanko nuoria mielestänne huonosti tai liian hyvin vaelluksella?
Nuorella tarkoitan n 10-20vuotiasta henkilöä. Olen kuullut juttuja että nuoria on halveksittu vanhempien eränkävijöiden toimista esim. kämpillä jne. Itse en ole vielä tälläiseen törmännyt (omalla kohdallani) mutta olen kyllä nähnyt tilanteen missä joku vaellusripari oli vallannut koko kämpän itselleen ja kaikki makuupaikat olivat täynnä. Juuri ennen kämppää tuli vastaan keski-ikäinen mies, joka rupesi juttelemaan meille(=minä 16v ja kaverini 15v) ja kyseli että olimmeko mekin vaellus riparilla? kun emme olleet niin mies kertoi että seuraaava kämppä oli ihan täynnä keltanokkia ja sanoi: "Jos aiotte yöpyä tuvassa, niin palatkaa edelliselle kämpälle, sillä sinne ei mahdu enään hyttystäkään" Tulos yövyimme teltassa muutaman kilometrin päässä kämpästä (siis kuljimme kämpän ohi ja meno oli tosiaan aika rajua)
Mielestäni ryhmän ohjaajan olisi pitänyt huomioida asia ja käskeä ottamaan teltat mukaan.
Eli minkälaisia kokemuksia teillä on asiasta?

Ja lopuksi: Vanhemmat vaeltajat, älkää yleistäkö! Kaikki nuoret eivät ole samanlaisia kuin esimerkissäni!

6

952

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksin tai kaksin vaeltaja

      Minulle on jäänyt sellainen mielikuva mm. Saariselän tuvista, että isojen ryhmien ei ole sallittu majoittua autiotupiin vaan heidän on käytettävä maksullisia varaustupia tai majoituttava telttoihin. Sääntö on tarkoitettu estämään juuri kuvailemasi kaltaiset tapaukset.

      Järkevä ja huomaavainen retkenjärjestäjä toki välttää valtaamasta autiotupia vaikka sitä ei olisi nimenomaisesti kiellettykään. Ei siis mikään ihme, jos tuvan valloittanut nuorisoporukka ei ole saanut sympatiapisteitä erämaan rauhaa etsivistä muista vaeltajista.

      Aivan ilmeisesti mainitsemallasi isolla ripariporukalla on ollut retkenjärjestäjä, joka on joko ymmärtämätön tai piittaamaton muiden retkeilijöiden tarpeista. Jos kyseessä on seurakunta johon sinulla on kontakteja, niin juuri nyt, kun ensi kesän riparit ovat suunnittelun alla, olisi oikea aika muistuttaa järjestäjiä oikeista toimintatavoista.

      • Valoa

        Autiotupien sääntöhän on jo ammoisista ajoista lähtien ollut, että uusimmalle tulijalle on aina tilaa. Ensin tulleen velvollisuus on väistää ja tilaa antaa - hän on tuvasta jo nauttia saanut.

        Omituista retken suunnittelemista kyllä, jos joku riparin kokoinen sakki tukeutuu autiotupiin.. Sellainenhan ei ole niiden henki ja tarkoitus kyllä laisinkaan. Vaan sieltä tosiaan pitäisi tilaa AINA muille(kin) kulkijoille löytyä..

        Varaustuvat ja -kammit ovat aina käytettävissä kyllä - ja jollain riparien hinnoilla kyllä sellaisiinkin varmasti on varaa. Onhan se yhteishengenkin kannalta parempi, jos osa sakista ei joudu jalkautumaan, kuten heidän pitäisi, jos muitakin käyttäjiä autiotuvalle saapuu.


    • pajunoksa

      Mitä vittua työ siellä korvessa nysväätte!!??Menkää salille podaamaan ni ei tarvii nysvätä!!PENAA JA HAUKKAA JA PALAUTUKSEEN SUSTAA JA DECAA JEE!!!

      • Vincet

        Mitä ihmettä sä tällä palstalle teet. Mene sinä kynäniska sinne salifoorumille kehumaan olemattomista penkkituloksista, äläkä tule tänne arvostelemaan toisten harrastuksia joihin ei tarvita douppausta.


    • mie

      Mein riparilla yövyttiin teltoissa vaikka mökkiin olisi päässyt. Kaksi vaeltajaa iltamyöhällä tuli rauhalliselle yöpymisalueelle, mutta jatkoivat pysähtymättä matkaa, sillä varmasti kuvittelivat meidän pitävän kamalaa metakkaa. Toisella leirillä yövyimme ensimmäisen yön ulkona teltoissa, vaikka mökki oli tyhjä. Toisena yönä osa porukasta nukkui sisällä (oli nimittäin pirun kylmä se eka yö, kesäkuussa satoi lunta). Taisi olla joku mies samalla alueella, mutta se oli ihan mukava ja nukkui omassa teltassa. Ja kun oltiin yksi päivä paikallaan niin aina kun joku vaeltaja tuli mökille niin annettiin tilaa ja poistuttiin mökin läheisyydestä. Ruokarauhaa heille.

      En tiie oikein, joillain on kauheita ennakkoluuloja meitä nuoria kohtaan, toiset taas suhtautuu ihan hyvin ja kärsivällisesti. Mut nuorten ja niiden ohjaajien tulis kunnioittaa muita liikkujia. ei saa mennä luontoon jos ei saa porukkaa hiljaseks.

      • on...

        eli kirjoittamaton sääntö että tupia ei isolla porukalla vallata ja meteliä ei saa kuulua. aina pitäisi olla teltta mukana, edes hätä majoitteena. eka tekee tilaa tulijalle ja niin edes päin(koskee kaiken ikäisiä!!!) tuvat ovat toki hyviä tuki pisteitä vaikka olisikin teltassa ulko puolella, varusteet kuivaksi ja niin edelleen. samaten viimeinen tuvassa tekee sytykkeet pesään/kaminaan! ja roskat kannetaaan mukana! nuoria syrjitään koska usein nuoret nimen omaa valtaavat tuvat, jättävät roskat ja unohtavat sytykkeet, ei reilua mutta ikävä kyllä totta. ymmärtäkäämme kaiken ikäisiä vaeltajia ja ennen kaikkiae otetaan toiset huomioon!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1645
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1509
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      68
      1419
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      38
      1373
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      49
      1314
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1248
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1126
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1092
    Aihe