Tuuletuksen tehostaminen talvella pressun alla kikka viitonen

Anonyymi

Veneeni talvet ulkona venepressun alla. Talvea varteen kaikki verhoilut, patjat, kuomu, elektroniikka yms. pois veneestä. Edellisessä veneessä käytin normaalin tuuletuksen( luukut ulos vähän auki, pressun päät raollaan jne.) lisäksi kosteuden poistamiseksi keraamista jauhetta sisältäviä pusseja. Ne imevät kosteutta ja ovat uudelleen käytettäviä kuivauksen jälkeen. Nykyisessä olen ilman kierron parantamiseksi veneen sisällä edellisten lisäksi jo vuosia käyttänyt vanhoja tietokoneen kotelotuulettimia. Sain vinkin veneilijä kolleegalta. Laitoin tuulettimet muovisiin litran palasterasioihin, joista pohja poistettu. Kytkin tuulettimet ohuilla kaapeleilla vanhaan tietokoneen ATX virtalähteen, jossa on useita n. 5 voltin ulostuloja (cd-aasemaa yms. ) varten. Kytkemällä virtalähteen emolevyyn tulevan leveän liittimen tietyt nastat hyppylangalla yhteen virtalähde alkaa toimia. Jos olet joskus avannut vanhan perinteisen tietokoneen kotelon, tiedät leveän liittimen emolevylle. Sitten vaan 220 v kaapeli kiinni virtalähteeseen ja puhaltimet pyörivät. Eivät välitä pakkasesta tms. ja ovat lähes ikuisia. Mittasin puolen vuoden kulutuksen kwh mittarilla ja oli rahaksi muutettuna n. 20 € eli ei paljon mitään. Onko kukaan palstan lukija kokeillut tai käyttääkö vastaavaa tuuletusta? Ei poista kosteutta, mutta ilma kiertää tosi hyvin veneen sisällä.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olet tehnyt sen mokan että olet käyttänyt kosteudenkeräimiä ja samalla pitänyt luukkuja raollaan. Eli olet tuulettanut uutta kosteaa ilmaa veneen sisälle koko ajan.

      Et tarvitse mitään tuollaisia lapsellisia viritelmiä kun käytät kunnollisia kosteudenkeräimiä, vähintään yksi per hytti mieluiten kaksi, ja sinetöit kaikki tuuletusaukot tiiviisti teipillä. Ennen sulkua tehostettu kuivaus lämmittämällä työmaapuhaltimella kaikki tilat vaikkapa 30 asteseen niin, että kaikki on kunnolla kuivaa, ja sitten vaan tiiviit sulut ja keräimet sisään.

      Keväällä kaikki sisällä on rutikuivaa. Kuivempaa kuin kesällä. Jos ei ole, olet jättänyt jonkun raon sulkematta. Eikä tarvitse viedä mitään veneestä pois ainakaan kosteuden takia.

    • Anonyymi

      Haalit ulkoa kosteaa ilmaa, jota yrität kuivata.
      Itsellä ainoat lisäreiät talvella auki olevat läpiviennit. Muuten tuuletus on samakuin koko kesän, eli luukut kiinni. Veneen tulee luonnollosesti olla täysin kuiva syksyllä. Ei ole mitään kosteuden imijöitä sen jälkeen kaivattu, täysin turhaa touhua. Aina on vene pysynyt täysin kuivana sisältä koko talven.

    • Anonyymi

      Tarkoitin auki olevilla luukuilla veneen sisällä monien koteloiden yms. päällä olevia luukkuja. Niitä on mm. lattialla, kaappien sisällä, istuinlaatikoiden alla, lattialla pilssin, septitankin, läpiviennit jne. huoltoluukut. Kannella oleva kattoikkuna ja myös liukuovi ovat talvella kiinni. Kaikki kajuuttojen ja vessan kiinteät tuuletusluukut ovat talvella auki. Niitä ei saakaan kiinni muuten kuin "teippamalla". Syksyllä huoltotöiden ja wc:n vesijärjestelmän tyhjennyksen sekä verhojen, pehmusteiden yms. poisviennin ja talvisuojan laiton jälkeen olen laittanut lämmityksen päälle muutamaksi päiväksi. Myös moottoritilan (sisämoottori) luukut auki lämmityksen ajan. Akselivetoisissa on aina syksyllä vähän vettä ainakin moottoritilan kohdalla pilssissä, Samoin lv-varaajan ja putkistojen tyhjennyksessä valuu vähän vettä pilssiin. Veneen sisätilat, liukuikkunoiden tiivisteet ym. sekä pilssi kuivuvat lämmityksen avulla hyvin ja vene valmis talven tuloon.
      Ensimmäiselle kommentoijalle sanoisin. Oliko tarkoitus jotenkin loukata tai halveksia tekemiäni mielestäsi "lapsellisia" virityksiä. Varmaan sana "tarpeettomia" olisi ollut parempi ja sivistyneempi ilmaisu asialle. Noilla toimenpiteillä vene on kuitenkin talvehtinut hyvin ilman hometta. Lisäksi ainakaan meidän pursiseurassa en ole kuullut kenenkään "teippaavan" venettä tiiviiksi pulloksi talven ajaksi tosin varmaan joku noinkin tekee.

      • Anonyymi

        Kannattaa valita joko tuo ylempänä ehdotettu ratkaisu, jossa teipataan kaikki kiinni ja laitetaan kosteudenkerääjät, tai sitten kunnon tuuletus. Jos on sekä tuuletus että keräimet, yrität kuivata ilmakehäämme. Keräimiin kyllä kertyy vettä, mutta ilma veneessä ei käytännössä ole lainkaan kuivempaa kuin olisi ilman niitä, koska uutta ilmaa ja kosteutta tulee kokoajan veneeseen.


    • Anonyymi

      Miksi vanhoja tietokoneen osia ja 5 voltin jännitettä? Veneen sähköjärjestelmään suoraan sopiva 12 voltin tuuletin maksaa elektroniikkaliikkeessä muutamia euroja. Sellaiset minulla vaihtavat veneen ilmaa ympäri vuoden kiinteästi asennettuna.

      • Anonyymi

        Voisi olla hyvä idea. Tuulettimien virrankulutus vaatii varmaan, että maasähkö on kytketty koko talven ja akkujen lataus, vai miten tuon olet hoitanut? Lisäksi nuo kotelotuulettimet ainakin toimivat myös pakkasessa ja virran kulutus tosi pieni. Voi olla että akkulaturin sähkön kulutus ei ole suurempi kuin tietokoneen virtalähteen, tiedä häntä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voisi olla hyvä idea. Tuulettimien virrankulutus vaatii varmaan, että maasähkö on kytketty koko talven ja akkujen lataus, vai miten tuon olet hoitanut? Lisäksi nuo kotelotuulettimet ainakin toimivat myös pakkasessa ja virran kulutus tosi pieni. Voi olla että akkulaturin sähkön kulutus ei ole suurempi kuin tietokoneen virtalähteen, tiedä häntä.

        Virrankulutus on niin pieni, muistaakseni luokkaa 100 mA, että riittää ladata muutama kerta talvessa. Ei meidän telakalla pysyvää verkkovirtaa saakaan olla kytkettynä, joten tuo suoraan muuntajalla toimiva viritys ei toimisi.


    • Anonyymi

      Kuten edellä mainittiin, on kaksi vaihtoehtoa: Sulkea räppänät ja kuivata sisäilma tai järjestää mahdollisimman hyvä ilmanvaihto. Yhdistelmässä ei järkeä. Sisäilman kierrättämisestä puhaltimilla on varmaankin jonkin verran hyötyä molemmissa vaihtoehdoissa.

      Pressun alla olevan veneen ilmanvaihto toimii huonosti. Kaikki räppänät on käytännössä kannen tasolla ja lämpötilaero ei saa sen takia aikaan oikein mitään ilmavirtaa. Laiturissa ilmanvaihto toimii paremmin kun tuulee ja ilmanvaihtoventtiilien välille syntyy paine-eroja. Telakalla auttaa hurjasti, kun irroittaa esim läpivientianturin jos sellaiseen on mahdollisuus. Kannattaa toki laittaa läpiviennin reikään verkko, ettei tule pikkulintuja tms pesimään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1619
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe