Tiedon jakaminen asiantuntijatyössä?

Anonyymi

Miksi teistä hiljaisen, oleellisen tiedon panttaaminen on niin yleistä?

Oleellista tietoa jaetaan hyvin epämuodollisesti kollegoille vaan työn lomassa.
Pelkästään dokumentaation (Sharepoint, sähköposti, kirjallinen dokumentaatio jne)
avulla hiljaista tietoa on käytännössä hyvin vaikea jakaa.. Kun käytännön työ on kumminkin aivan erilaista kuin lukea jotain Sharepointin selvästi väkisin väännettyä vanhaa PDF-ohjetta, ja tietokin vanhenee nopeasti..

Toisaalta.. se mikä on yksilön omaa ns. tietopääomaa, pitääkö se saada kaikkien yhteiseksi pääomaksi?

Työnantajan intresseissähän on taas se, että kaikki pitää saada mahdollisimman halvalla, mieluummin tietysti ilmaiseksi, ja vielä jossain Intiassa..

kys. aloitteleva koodari

14

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      onko se kuitenkaan vain yksllön omaa tietopääomaa jos hiljainen osaaminen ja tietämys on kehittynyt yhden firman teettämissä töissä työsuhteessa. Samoin on laita työsuhdekeksinnöissä, joiden kaupalliset oikeudet siirtyvät työnantajalle työnantajan niin halutessa. Yhden firman prosesseista syntynyt hiljainen osaaminen harvemmin on edes siirrettävissä toiseen firmaan.

      • Anonyymi

        Mites kaikki verkostoitumisesta syntyneet arvokkaat kontaktit, ja esim. hiljainen tieto mistä ei kannata ostaa yhtään mitään...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mites kaikki verkostoitumisesta syntyneet arvokkaat kontaktit, ja esim. hiljainen tieto mistä ei kannata ostaa yhtään mitään...

        periatteessa on silti työantajan omaisuutta kontktiverkoston rakentaminen. Monesti on kilpailukieltosopimuksia. Jos lähdet firmasta pois niin et saa kaapata asiakkaita/asiakkuuksia itsellesi.


    • Anonyymi

      On aika tavallista, että jotkin hommat ovat yhden ihmisen takana. Ei sinänsä ongelma, jos tuo henkilö jakaa tietoaan, viestii tärkeitä asioista ja kirjaa olennaisia asioita jatkuvasti talteen.

      Ääritapauksessa työntekijä saattaa pitää haalimansa tiedot ja taidot ikään kuin ominaan. Dokumentointia hän ei suostu tekemään, joten tätä kriittisiä sovelluksia hallinnoivaa gurua joudutaan monesti häiritsemään myös hänen lomillaan.

      Johto ei mahda tämän työntekijän toiminnalle mitään, pyynnöt työntehtävien jakamisesta muiden kanssa kaikuvat kuin kuuroille korville. Kukaan ei ole töissä ikuisesti, joten jossain kohtaa törmätään betoniseisään, jos meininkiin ei tule muutosta.

      • Anonyymi

        "On aika tavallista, että jotkin hommat ovat yhden ihmisen takana. Ei sinänsä ongelma, jos tuo henkilö jakaa tietoaan, viestii tärkeitä asioista ja kirjaa olennaisia asioita jatkuvasti talteen."

        Ja sen "yhden ihmisen" takana on aina 3 pikkupäällikköä pikkutakeissaan jotka eivät itse suostu yhtään mitään dokumentoimaan..

        M.O.T


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "On aika tavallista, että jotkin hommat ovat yhden ihmisen takana. Ei sinänsä ongelma, jos tuo henkilö jakaa tietoaan, viestii tärkeitä asioista ja kirjaa olennaisia asioita jatkuvasti talteen."

        Ja sen "yhden ihmisen" takana on aina 3 pikkupäällikköä pikkutakeissaan jotka eivät itse suostu yhtään mitään dokumentoimaan..

        M.O.T

        koodaus pitäsi kommentoida oikeaoppisesti työnaikana itse koodiin. Osa porukasta ei vain osaa tehdä kommentointia oikeaoppisesti. On kyhätty koodia joka epätoivoisesti on saatu menemään debuggereista läpi. Monen väännön jälkeen koodi "toimii". Kommentointi on vaikeata kun on softa on väkisin harsittu kasaaan. Mitä sitten se arvokas hiljainen tieto onkaan. Sitä on usein vähemmän kuin uskotelllaan.


    • Anonyymi

      Otetaan vertauksesta leipomo. Vanha leipuri tekee leipää tietotaidollaan hyvin ja tehokkaasti ja saa siitä hyvää palkkaa.

      Kannattaisiko leipomon omistajan palkat nuori ja pienipalkkainen joka oppisi taidot ja sen jälkeen antaa potkut vanhalle leipurille. Palkan erotuksen omistaja voi pitää itse.

      Sitten mietitään sama suuremmassa mittakaavassa. Kannattaisiko edellämainittu temppu tehdä sadalle vanhalle leipurille ja omistajan pitää palkkojen erotuksen itse.

      Tehokas tapa suojautua tällaiselta touhulta on pitää leivän tekemisen pienet hienoudet ihan omana tietona.

      • Anonyymi

        joopa joo. Ei ylimainosteta liikaa hiljaista osaamista. Turussa oli turun sinappi merkkillä sinappituote. Kymmeniä vuosia tekivät sinappia. Sitten tuotanto lopettiin Turussa ja siirrettiiin Puolaan. Vanhat sinappimyllyt eivät siirtyneet. Ei myöskään sinapinvalmistajat. Mitään ns. Hiljaista tietoa ei siirtynyt, Ostin myös Puolassa valmistettua "Turun sinappia". Aivan samanlaista maultansa ja rakenteeltansa. Ihmeellistä että taito syntyi tyhjstä. Toki ko. sinapin menekki väheni kun ihmiset alkoivat boikotoimaan brändin siirtoa toiseen maahan, Saattoipa Puoalainen Turun sinappi olla jopa parempaa kun vanhat loppuun ajatetut sinappimyllyt jäivät Pansioon. Okei. Mielikuviahan nämä ovat. Leipomoja riittää Suomessakin. Ei sen loppujen lopuksi mitän salatiedettä ole leivän valmistus. Parasta siirtää aina kokemustietoa nuoremmille aina kun firmaan heitä palkataan. He sitten itse oppivat ja kehittävät uutta tietoa vuorostansa. On paljon hiljaista tietoa ja osaamista joka on ihan falskiakin. On opittu tapa tehdä asioita "falskisti" ja homma jää päälle. Ne vanhat "jäärät". Tiedät varmaan mitä tarkoitan. Aina on ollut joukossa hyviä tekijöitä ja jopa niitä tunareita. Ja nykyisessä tekniiikaan perustuvassa maailmassa koneet tekevät suurimman osan työstä.


    • Anonyymi

      Itse näen ennemmin ongelman piilevän jaetun tiedon löytämisessä. Keksitkö juuri parhaiten sopivasti taivutetun sanamuodon tai sanaparin? Hakutoiminnot eivät tunnista asiayhteyksiä, joten tiedon löytäminen on pullonkaulua. Tämä mainittu "hiljainen tieto" on usein sitä, että samassa työyhteisössä pitkään työskennellyt vielä muistaa aiheen ja asiakkaan nimen yhteyden, mutta tarkempien yksityiskohtien puuttuessa tälläkään "tiedolla" ei pitkälle pääse.

      Harvassa organisaatiossa on taloudellisia resursseja työllistää joukkoa assistentteja, joiden päätyönä on pitää dokumentaatioita ajan tasalla monesta eri käyttötarpeesta.
      Asiakasorganisaatioilla voi olla sama tilanne, ja koskien jo vain omaa käyttöympäristöään koskien.

    • Anonyymi

      Onko ongelma siinä, että odotetaan jonkun tulevan ja kertovan. Olisi parempi kysyä ja etsiä itse.

      • Anonyymi

        "Olisi parempi kysyä ja etsiä itse."

        Tuntuu etten saa kunnollista perehdytystä työhön,
        kaikki kiireisiä, korona-aikana pitkälti etänä.
        Todella hankalaa päästä "sisään" työyhteisöön,
        toimintatapoihin, kirjoittamattomiin sääntöihin jne.

        Yksi joka auttaisi mielellään, ei oikein osaa vastata kunnolla teknisiin kysymyksiin.
        Se joka asioista kunnolla tietää, häntä taas ei kiinnosta olla perehdyttämässä,
        kun tekee laskutettavaa työtä..


    • Anonyymi

      Työsopimuslaissa sanotaan, että palkan pitää olla vähintään tavanomaista ja kohtalaista tai tesin mukaista. Siten työntekijät tekevät vain sen, josta saavat palkkaa. Monikaan ei maksa kolleegalleen, että neuvoisi jossain asiassa.

    • Anonyymi

      "Miksi teistä hiljaisen, oleellisen tiedon panttaaminen on niin yleistä?"

      Tervetuloa alalle.

      Tiedon panttaaminen on seurausta työelämän epävarmuudesta. Jatkuvien YT-neuvotteluiden ja ulkoistusten rassaamalla IT-alalla työntekijän kannattaa (varsinkin työuran myöhemmässä vaiheessa) pyrkiä tekemään itsestään mahdollisimman korvaamaton, ja se onnistuu parhaiten pimittämällä tietoa. Kun tieto on ainoastaan oman pään sisällä, ei tekemistä voida ulkoistaa esimerkiksi Intiaan niin helposti.

      Kun tietää olevansa vaikeasti korvattavissa, saa iltaisin paremmin nukahdettua.

      Tiedon panttaaminen tekee toki työskentelystä joissain tilanteissa hankalaa, mutta kyseessä on täysin ymmärrettävä vastareaktio siihen, että työnantaja on epäonnistunut turvallisen työskentelyilmapiirin luomisessa.

      Hyvissä ja vakavaraisissa firmoissa tiedon panttaamista tapahtuu vähemmän.

    • Anonyymi

      Vastauksia:

      Eipä sitä voi sinne Sharepointtiin millään laittaa kaikkea mitä muistinkätköistä löytyy.
      Jokapaikassa neuvojen ja kommenttien jakaja saa aika helposti ylpeähkön besserwisserin maineen ja neuvojen arvo laskee. >> tuokin tuossa vaan yks moottoriturpa << jota ei Oikeasti Edes Kiinnosta muiden ajatukset.

      Miksi joku ylipäätään haluaisi että kolleega osaisi yhtä paljon kuin sinä? HÄH?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2580
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1950
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1499
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1028
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      913
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe