... tieto elvytyskiellostani (DNR-päätös), jonka olen tehnyt Kanta-palvelussa olevaan hoitotahtooni, kirjataan varsinaisiin potilaskertomustietoihini lääkärin toimesta.
Luin jostain lehtijutusta että elvytyskielto pitäisi näkyä sekä oman terveyskeskuksen ja sairaanhoitopiirin potilasrekisteritiedoissa niin että lääkäri kirjaa sen potilaskertomukseen potilaan tahtona silloin kun potilas on sen ilmaissut hoitotahdossaan.
Onko joku oikea tapa toimia, esimerkiksi joku lomake jolla terveyskeskusta ja sairaanhoitopiiriä pyydetään kirjaamaan Kanta-pavelussa olevasta hoitotahdosta elvytyskielto kyseisten potilastietorekisterien potilaskertomukseen?
Korona-aikana haluan hoitaa nämäkin asiat varmuuden vuoksi ajoissa.
Tein elvytyskiellon Kanta-palvelussa olevaan hoitotahtooni, mutta miten pitää toimia jotta
2
1403
Vastaukset
- Anonyymi
En osaa auttaa, mutta jään seuraamaan. Tein itsekin vuoden alussa Kanta-palvelussa hoitotahtooni elvytyskiellon ja olen miettinyt juuri tätä asiaa.
- Anonyymi
Yllättävän sairauskohtauksen tai onnettomuuden seurauksena henkilö voi joutua sellaiseen tilaan, jossa hän ei kykene kertomaan hoitotahtonsa elvytyskiellosta ensihoidolle. JOTEN on TÄRKEÄÄ, että tieto hoitotahdon elvytyskiellosta näkyy ensihoidon käytössä olevasta potilastietorekisteristä, eli sairaanhoitopiirin käytössä olevan potilastietorekisterin varsinaisista potilasmerkinnöistä. Jos elvytyskielto (jonka henkilö on tehnyt Kanta-palveluun tallentamaansa hoitotahtoonsa) on saatavilla vain tästä nimenomaisesta kohdasta, niin elvytyskieltotieto ei varmuudella saavuta ensihoitoa edellä mainituissa yllättävissä tilanteissa.
Ensihoito ei yleensä tarkista Kanta-palvelun hoitotahtokohtaa ennen kuin aloittaa potilaan elvytystoimenpiteet. Mutta jos henkilö on jo perus- ja erikoissairaanhoidossa, esim. vakavan sairautensa vuoksi, niin potilaan lääkäri on luonnollisesti merkinnyt tiedon (Kanta-palvelussa olevan) hoitotahdon elvytyskiellosta potilaan varsinaiseen potilaskertomukseen. Toki näissä elämänvaiheissa on kaikki keskustelut käyty potilaan ja lääkärin välillä kasvokkainkin.
Tiedossa on tapaus, jossa onnettomuudessa loukkaantuneen tajuttoman potilaan elvytystä aloittava ensihoito on nähnyt potilaan rintakehässä tatuoinnin, jossa lukee 'elvytyskielto'. Siinä tilanteessa ensihoidon on pitänyt miettiä tarkkaan oikeaa toimintatapaa; on pitänyt huomioida juridiset ja lääketieteelliset näkökulmat sekä arvioida elvytyskielto-tatuoinnin vahvuutta hoitotahdon ilmaisuna. Tätä tapausta on pohdittu ja käsitelty useasti terveydenhuollon ammattihenkilöiden välisissä keskusteluissa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet toisen kanssa
...ja minä yhä vain sinua kaipaan. Tiedän ettet ole onnellinen siellä. Älä hukkaa aitoa onnea ja rakkautta hukkaan vain2251598- 371459
Kuka teistä on paras nainen
A-nainen? J-nainen? K-nainen? M-nainen? S-nainen? Vai kenties joku muu...? 😊631299Immu otti pataan
Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!741290- 781214
Osaako joku selittää tätä
Että miksi mulle on joka toinen ventovieras ihminen tyly ainakin ilmeillään ja eleillään?761199Jos me joskus nähtäisiin
niin ei kai sen vielä tarvitsisi merkitä sen enempää? Ja voihan olla ettei kumpikaan enää siinä vaiheessa edes haluaisi1031173- 541008
Lesken uusi
Onko totta että puolangan kunnalla töissä ollut mies joka kuoli niin sen vaimolla jo uusi lohduttaja. Pitäneekö paikkans181002Persun suusta:"Köyhät on luusereita ja ansaitsevat köyhyyden"
Ministeri Juuston apulainen näin uhoaa. Mitäs siinä. Kyllä on jo tiedetty muutaman vuoden hallitustyön pohjalta että per181894