Jumala ylläpitää maailmaa

Anonyymi

Is­tu­tam­me pe­ru­noi­ta pi­ha­pel­lol­la. Jär­vel­tä pu­hal­taa voi­ma­kas itä­tuu­li ja len­nät­tää il­maan ka­nan­kak­ka­ra­kei­ta ja niis­tä jau­hau­tu­nut­ta pö­lyä.

Is­tu­tus­ka­ve­ri­na­ni on ai­kuis­tu­nut poi­ka, joka on käy­mäs­sä lap­suus­ko­dis­saan vii­meis­tä ker­taa en­nen häi­tään. ”Kan­nat­taa­ko näi­tä ai­van pie­niä lait­taa?” hän ky­se­lee. To­te­an, et­tä pie­nes­sä­kin sie­men­pe­ru­nas­sa on kaik­ki, mitä uu­den elä­män al­kuun tar­vi­taan.

Kau­pun­ki­lais­läh­töi­se­nä ko­ti­tar­ve­vil­je­li­jä­nä­kin tie­dän, et­tä kan­nat­taa odot­taa, et­tä maa­pe­rä läm­pe­nee riit­tä­väs­ti ei­kä ole lii­an mär­kä, kun kyl­vän sie­me­nen. Ke­sän ai­ka­na tar­vi­taan sit­ten va­loa, läm­pöä ja ra­vin­tei­ta. Kas­te­ma­dot ja tu­han­net muut pie­nem­mät eli­öt pi­tä­vät huo­len, et­tä ra­vin­teet va­pau­tu­vat maa­han, jol­loin uu­det kas­vin alut voi­vat nii­tä hyö­dyn­tää. Luon­non kier­to­kul­ku on ih­me. Ju­ma­la on sen luo­nut, ja Ju­ma­la sen yl­lä­pi­tää.

Ih­mi­se­nä pon­nis­te­len teh­däk­se­ni kas­vun olo­suh­teet otol­li­sik­si. Hei­nä­kuun alus­sa mul­taan pe­ru­nan, jot­ta rik­ka­ruo­ho­jen kas­vu talt­tui­si ja jot­ta kos­teu­so­lo­suh­teet py­syi­si­vät hy­vi­nä. Kuun lop­pu­puo­lel­la sit­ten otan muo­vi­va­din ja kuo­kan ja kai­van mul­lan se­as­ta en­sim­mäi­set puh­taan vaa­le­at uu­det pe­ru­nat. Ju­ma­la on taas an­ta­nut kas­vun ta­pah­tua.

Ih­mi­sen vas­tuu luo­ma­kun­nas­ta?

Maa­il­mas­sam­me mo­nil­la on puu­te jo­ka­päi­väi­ses­tä lei­väs­tä. Ih­mi­nen omal­la toi­min­nal­laan tu­ho­aa elä­mää, saas­tut­taa maa­ta, ve­siä ja il­maa. Vas­tuu­ta luon­non var­je­lus­ta em­me ole kai­kil­ta osin osan­neet ot­taa. Myös ka­teus, rii­dat, vä­ki­val­ta ja so­dat tu­ho­a­vat elä­män edel­ly­tyk­siä.

On vält­tä­mä­tön­tä, et­tä me opim­me en­tis­tä pa­rem­min ja­ka­maan sitä hy­vää, min­kä Ju­ma­la siu­naa. Kii­tol­li­suus sii­tä, et­tä voim­me hy­väs­sä yh­teis­kun­nas­sa rau­has­sa vil­jel­lä maa­ta, sai­si nä­kyä avoi­me­na suh­tau­tu­mi­se­na maa­il­man hä­tään. Uu­si su­ku­pol­vi jou­tuu en­tis­tä ki­pe­äm­min kan­ta­maan täs­tä vas­tuu­ta.

Kyl­vö ja kas­vu sy­dä­mes­sä

Per­het­tä pe­rus­ta­mas­sa ole­va poi­ka pu­he­lee iloi­se­na ta­paa­mi­ses­ta vih­ki­pa­pin kans­sa. Tämä poi­ka­ni, jon­ka kas­vu­ki­pu­ja olen lä­hel­tä seu­ran­nut, ha­lu­aa nyt avi­o­liit­toon as­tu­es­saan pyy­tää elä­mään­sä Ju­ma­lan siu­naus­ta. Täl­le po­jal­le, niin kuin mi­nul­le­kin, on ai­van to­del­lis­ta pel­to­mul­lan ja sie­men­pe­ru­noi­den maa­il­man li­säk­si se maa­il­ma, jota me kum­pi­kaan em­me voi näh­dä. Myös sen maa­il­man Ju­ma­la on luo­nut ja päi­vä päi­väl­tä yl­lä­pi­tää.

Ju­ma­lan kä­des­sä on sen maa­il­man sie­me­nen, Ju­ma­lan sa­nan, kyl­vö. Hä­nen val­las­saan on sy­dän­ten maa­pe­rän muok­kaus ja ra­vit­se­mi­nen. Ih­mi­sen teh­tä­vä on Ju­ma­lan apu­lai­se­na vil­jel­lä ja var­jel­la myös tuo­ta maa­il­maa. Ja myös sii­hen maa­il­maan ulot­tuu ih­mi­sen kyky tu­ho­ta kaik­kea sitä hy­vää, jon­ka Ju­ma­la siu­naa.

Nuo­rem­mat si­sa­ruk­set tu­le­vat iso­vel­jen ka­ve­rik­si pel­lol­le. Seu­raan si­sa­rus­ten tou­hua, läm­pöä ja iloa, jota he tun­te­vat yh­des­sä­o­los­ta. Ajat­te­len, mi­ten las­te­ni elä­män­päi­vät ovat vain Ju­ma­lan tie­dos­sa.

Ih­mi­se­lä­män luon­nol­li­nen kier­to­kul­ku on, et­tä lap­set var­tut­tu­aan pe­rus­ta­vat per­hei­tä, pyy­tä­vät Ju­ma­lal­ta uu­den elä­män lah­jaa, ruok­ki­vat ja kas­vat­ta­vat taas uu­den su­ku­pol­ven. Saan luot­taa sii­hen, et­tä Ju­ma­la pi­tää huo­len heis­tä, an­taa ruo­kaa pöy­tään ja an­taa myös sa­nan näl­kää.

Uu­si tai­vas, uu­si maa

Tämä maa­il­ma ih­mi­si­neen huo­kaa tur­me­luk­sen al­la. Ju­ma­lan suun­ni­tel­maan kuu­luu, et­tä ker­ran luo­daan uu­si tai­vas ja uu­si maa, joka on va­paa tu­hon voi­mis­ta, maa­il­ma, jos­sa ei ole puu­tet­ta, saas­tei­ta, vä­ki­val­taa ei­kä ki­pua kes­ke­ne­räi­syy­des­tä. Mut­ta jo täs­sä ajas­sa, täs­sä maa­il­mas­sa, me saam­me kii­tol­li­si­na naut­tia kai­kes­ta sii­tä hy­väs­tä ja kau­niis­ta, joka mei­tä luon­nos­sa ja ih­mi­se­lä­mäs­sä ym­pä­röi.

Teks­ti: Jari Hint­sa­la

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tykkään kulkea luonnossa ja usein ihmettelen, kuinka ihmeelliseksi ja monimuotoiseksi Jumala on sen luonut.

    • Anonyymi

      1 Sen tähden meidän on tarkoin ja tunnollisesti pidettävä mielessämme se, minkä olemme kuulleet, ettemme ajautuisi virran vieminä harhaan.
      2 Johan sekin sanoma, jonka enkelit toivat, osoittautui paikkansa pitäväksi, ja jokainen rikkomus ja tottelemattomuus sai ansaitsemansa palkan.
      3 Kuinka sitten me voisimme välttää rangaistuksen, jos emme pidä arvossa sitä suurta pelastusta, jota itse Herra ensimmäisenä julisti? Ne, jotka kuulivat hänen julistuksensa, ovat sen todistuksellaan vahvistaneet ja välittäneet meille,
      4 ja itse Jumala vahvisti heidän todistuksensa: hän antoi heidän tehdä tunnustekoja ja ihmeitä, monia voimallisia tekoja, ja jakoi Pyhän Hengen lahjoja tahtonsa mukaan. [

    • Anonyymi

      Huonosti on hoitanut suomen asioita uskonto on pötypuhetta

    • Anonyymi

      HänHän muistuttaa Itseään, kuten Nooan ajan jälkeen, mutta se on vielä arvoitus. Ihmisen uhan merkit on ilmeiset, ja monet pettyvät.

    • Anonyymi

      Nostamme perunaruton pilaamia pottuloita savisesta pihapellostamme.
      Lammelta puhaltaa navakka länsituuli johon sopii töräyttää ilmavaivat ilman että kukaan huomaa mitään.
      Osa mukuloista on pakkasen panemia, osa on kelvannut myyrille.
      Jumala on selkeästi siunannut omiaan.
      Jumalanrauhaan

    • Anonyymi

      1 Hyväksykää joukkoonne myös sellainen, joka on uskossaan heikko, älkääkä ruvetko kiistelemään mielipiteistä.

      • Anonyymi

        3 Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa.
        4 Jo ennen maailman luomista hän on valinnut meidät Kristuksessa olemaan edessään pyhiä ja nuhteettomia Kristuksesta osallisina.


    • Anonyymi

      Inhimillisyys on hyve. Mutta ihmettelen miksi tarvitset siihen maskotiksi juutalaisten jumalataruja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2072
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe