Renkaan valmistajan suosittelema maksimipaine

Anonyymi

Kun lukee näitä rengaskeskusteluita, niin niissä lähes aina puhutaan autonvalmistajan suosittelemista paineista erikuormilla ja joskus eri nopeuksilla. Siitä herkää kysymys miksi rengasvalmistajan suosittelemaan maksimipainetta ei huomioida näissä keskusteluissa saati sitten miksi se on siellä renkaan kyljessä ilmoitettu ylipäätään?

Itse olen ymmärtänyt asian niin, että maksimipainettakin voi huoletta käyttää. Tekeehän se auton ajokäyttäytymisestä napakampaa. Polttoainetta säästyy ja ihan oman emppiirisen kokemuksen mukaan renkaan kestävyys lisääntyy. Toisin sanoen rengas ei ala pykimään kyljistä, runkovauriot ovat vähäisempiä ja kilometrisuorite kasvaa merkittävästi.

Nimimerkillä: Nytkin renkaissa 3.0 bar painetta.

12

292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Se ihan oma asiasi, millä paineilla ajelet.

    • Anonyymi

      Aina kannattaa korottaa valmistajan suosituksista se 0,3 bar, niin rullaa kevyesti tai kun kuormaa on paljon, niin on aina järkevää pitää vähän korkeampia paineita

    • Anonyymi

      2.8-3.0bar on passeli mk5 Mondeoon. Pienemmillä paineilla kiemurtelee urissa.

    • Anonyymi

      Autonvalmistajan suosittelema paine ei ole maksimipaine vaan kyseiselle autolle heidän suunnitelmien mukaan sopiva paine. Rengasvalmistajan maksimipaine on kyseiselle renkaalle annettu yläraja. Saattaa olla ihan hyvä jos rengasta ei tarvitse pingottaa ihan maksimiin, ehkä renkaan käyttöiän kannalta, ehkä renkaan toiminnan optimikohta voi olla jossain maksimin alapuolella tms.

    • Anonyymi

      Mieluiten enempi kuin vähempi painetta. 2.5 bar on sopiva paine, jos ei suosituksia viitsi katsoa. 2.8 bar on jo maksimin maksimi paine, enempää ei kannata laittaa.

      • Anonyymi

        Ei ole vielä maksimipaine. Nykyisissä auton renkaissa se on valmistajan ilmoittama 3,5 bar:n maksimi paine. Ihan niin korkeaksi en ole laittanut paineita talvirenkaassa, mutta kummasti tuo auto rauhoittui ajossa, kun nostin reilusti yli autonvalmistajan suosituksista eli on sillä renkaankin valmistajalla jokin tieto renkaiden ominaisuuksista eri paineilla.


    • Anonyymi

      Rengasvalmistaja ei ole suunnitellut renkaita sinun autoosi. Rengasvalmistajalla ei ole tiedossa autosi painoa, painojakaumaa, eikä mitään muutkaan tietoa, kuin se, että auton valmistaja on valinnut kyseisen renkaan auton suositusrengastukseksi.
      Mutta renkaanvalmistaja osaa kertoa renkaan kyljessä, mikä on maksimi paine, minkä jälkeen renkaan maksimikuormalla, rengasta ei ole enää turvallista käyttää. Varmasti ilmoitetun maksimin ja todellisen riskipaineen välillä on varmuusmarginaalia.
      Auton valmistaja sen sijaan joutuu tutkimaan renkaan käyttäytymistä autossa, ja asettaa sen mukaa rengaspainesuositukset. Auton valmistaja sovittaa ne jousituksen kanssa toimivaksi paketiksi. Esimerkiksi kovanopeuksisessa kaarreajossa saattaa sivuttaispito jäädä puutteelliseksi, kun kova rengas yrittää pompottaa autoa, enemmän kuin iskunvaimennus pystyy pomputusta vähentämään. Seurauksena selvästi huononeva pito kaarteessa, autoon soveltumattomilla paineilla.
      No bensiinin säästäjä ei välttämättä ole kiinnostunut renkaan pito-ominaisuuksista renkaassa...

      • Anonyymi

        Bensiinin säästäjä ei yleensä aja edes sallittua enimmäisnopeutta, vaan vähän alle jotta kohonnut ilmanvastus ei suuresti haittaa säästöjä. Jos lisäksi nostaa renkaiden ilmanpainetta maltillisesti esim. vain 0,3 bar, niin se vain keventää ajoa, sillä rengas rullaan vapaammin.
        Kaarreajoon suositan kohtuunopeuksia eli se 40-60 , kun taas extreme-toimittajat ajavat epätoivoisesti autoja äärirajoilla eli ympyrärataa nopeudella 80-90 , jolloin väkisinkin löytyy se rajanopeus millä auto poistuu hallitsemattomasti ympyrän kaarelta .
        Kun pitää väkisin saada revittyä eroja renkaiden välille.


      • Anonyymi

        "Mutta renkaanvalmistaja osaa kertoa renkaan kyljessä, mikä on maksimi paine, minkä jälkeen renkaan maksimikuormalla, rengasta ei ole enää turvallista käyttää. Varmasti ilmoitetun maksimin ja todellisen riskipaineen välillä on varmuusmarginaalia." Täsmälleen näin. Paineen nostolla haetaan lisäkantavuutta piittaamatta renkaan muista ominaisuuksista. Kovilla paineilla rengas muuttuu täysin joustamattomaksi tyyliin umpikumirengas. Toki marginaalia räjähdyspisteeseen on, runsaastikin.
        Korotetut rengaspaineet tulee käyttöön lähinnä peräkärryissä kun ajetaan ylikuormia.


    • Anonyymi

      Tämä asia on vähän niin kuin stereoissa. Jos sinulla on huippuluokan stereot ja siihen vaatimattomammat kaiuttimet, niin et pääse nauttimaan kaikista äänentoiston ominaisuuksista. Rengasvalmistajat ilmoittavat asian jotenkin näin. Esim. STRO-normiston mukaisen kantavuus luokka 84 eli 500 kg renkaalle, saisi maksimi paine olla se 3,5 baria. Missään ei puhuta ylikuormasta, kuten aiemmin näkyy väitetyn. Eikä sitä rengasvalmistaja voi edes suositella ymmärrettävistä syistä.

      Sitten rengasvalmistajilta löytyy tietoa millä paineella renkaan ominaisuudet ovat optimaalisimmillaan. Tähän ei taas autonvalmistaja voi vaikuttaa. Joillakin automerkeillä on jopa hyväksymismerkinnät renkaissa, vähän niin kuin on asianlaita öljyissä.

      Nyt kun huomioidaan optimaalisin rengaspaine, niin se on jotakin auton- ja rengasvalmistajan suositusten välissä, tietysti käyttölämpötila huomioiden. Asiaan vaikuttava vielä rengaskoko, pyörökulmat, kallistuksenvakaajien mitoitus, vetotapa ja akselimassat Oikeat paineet selviää oikeastaan vain kokeilemalla.

      Jotta asian saisi vielä monimutkaisemmaksi, niin ajettaessa vesikelillä kuten uraisella tiellämme, suositellaan rengapaineiden nostamista käytetystä arvosta 0,4 - 0,7 baria vesiliirtoriskin vähentämiseksi. Tämä tietysti vähentää varsinaista märkäpitoa. Kyse on siitä mihin kukin kuljettaja haluaa tai ymmärtää optimoida omaa ajosuoritustaan.

      • Anonyymi

        "Sitten rengasvalmistajilta löytyy tietoa millä paineella renkaan ominaisuudet ovat optimaalisimmillaan. Tähän ei taas autonvalmistaja voi vaikuttaa. Joillakin automerkeillä on jopa hyväksymismerkinnät renkaissa, vähän niin kuin on asianlaita öljyissä.
        "
        Näin siis rengasvalmistajan omalla testimenetelmällä. Mutta auton valmistaja taas tietää esimerkiksi auton painojakaumat eri kuormilla ja sen takia monesti suosittelee eri paineita auton kuormauksen mukaan. Ensiasennusrenkaiden osalta voi myös olettaa, että suositeltavat paineet on myös nimenomaan optimoitu kyseiselle renkaalle kyseisessä automallissa.
        Nämä tosiaan ovat keskivertopaineita, joilla keskimääräinen tulos turvallisuuden, äänitason, ajotuntuman ja polttoaineen kulutuksen suhteen saavutetaan. Paineen nosto auton valmistajan suosituksesta keskimäärin heikentää turvallisuutta ja nostaa äänitasoa, mutta parantaa polttoainetaloudellisuutta, ajotuntuma on jonkun verran subjektiivinen kokemus, joten se jonkun mielestä paranee, toisen mielestä huononee


    • Anonyymi

      Tämän keskustelun innoittamana katsoin 16" talvirenkaiden kuvetta ja melkoiset paineet siellä oli. Maksimi kuormalla 650 kg per rengas, maksimipaineeksi suositeltiin 4,5 baria. Rengasvalmistaja on tunnettu merkki ja joskus ollut testivoittajakin. Kyllä noi renkaat taitavat kestävä' melkoisia paineita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      246
      2399
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      173
      1529
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1376
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1095
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1089
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      980
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      218
      967
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      875
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      700
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      699
    Aihe