Koettelemuksissa uskonne todetaan aidoksi

Anonyymi

Mil­lai­sia ko­et­te­le­muk­sia ja vas­toin­käy­mi­siä sinä olet elä­mäs­sä­si koh­dan­nut?

Olet­ko koh­dan­nut elä­mäs­sä­si asi­oi­ta, jot­ka ovat ko­e­tel­leet elä­mä­nus­koa, us­koa tu­le­vai­suu­teen? On­ko jo­kin ko­et­te­le­mus tun­tu­nut mu­ser­ta­van si­nut al­leen niin, et­tä koko elä­mä ja tu­le­vai­suus on näyt­tä­nyt mah­dot­to­mal­ta?

Raa­ma­tun hen­ki­löil­lä­kin ko­et­te­le­muk­sia

Koh­taam­me eri­lai­sia ko­et­te­le­muk­sia ja vas­toin­käy­mi­siä. Se on ih­mi­sen osa. Nii­hin suh­tau­tu­mi­nen ja niis­tä sel­vi­ä­mi­nen on var­maan hy­vin yk­si­löl­lis­tä. Vas­toin­käy­mi­set ku­lut­ta­vat hen­ki­siä voi­ma­va­ro­ja. Ne ah­dis­ta­vat. Nii­den ylit­se saat­taa ol­la vai­kea näh­dä. Yh­teis­tä niil­le kai­kil­le on, et­tä ne tu­le­vat kuin ras­kas is­ku, joka ko­et­te­lee elä­män pe­rus­tuk­sia.

Raa­ma­tun van­hat ker­to­muk­set avaa­vat sitä, et­tä ah­dis­tuk­set ja ko­et­te­le­muk­set oli­vat jo vuo­si­tu­han­sia sit­ten osa ih­mis­ten elä­mää. Kun Daa­vid sai vies­tin poi­kan­sa Ab­sa­lo­min kuo­le­mas­ta, hä­nen ah­dis­tuk­sen­sa oli kä­sin kos­ke­tel­ta­van suu­ri. ”Ku­nin­gas jou­tui suun­nil­taan su­rus­ta. Hän nou­si it­kien port­ti­ra­ken­nuk­sen ylä­ker­taan ja huu­si men­nes­sään: 'Poi­ka­ni Ab­sa­lom, oma poi­ka­ni Ab­sa­lom! Kun­pa oli­sin saa­nut kuol­la si­nun si­jas­ta­si, Ab­sa­lom, poi­ka­ni, poi­ka­ni!'” (2. Sam. 18:33.)

Mikä on Ju­ma­lan tar­koi­tus?

Moo­ses kan­san­joh­ta­ja­na koki mo­nia koet­te­le­muk­sia ja vas­toin­käy­mi­siä, jot­ka ah­dis­ti­vat. Ru­kouk­sis­sa hän kään­tyi Ju­ma­lan puo­leen. Ju­ma­la kuu­li ah­dis­tu­neen mie­hen ru­kouk­sen. ”Mitä sinä Moo­ses huu­dat”, oli Ju­ma­lan yl­lät­tä­vä ky­sy­mys (2. Moos. 14:15). Ab­ra­ham sai Ju­ma­lal­ta teh­tä­vän oman poi­kan­sa uh­raa­mi­ses­ta. Oli­ko se in­hi­mil­li­sen elä­män mit­ta­puul­la ko­vin ti­lan­ne, mi­hin ih­mi­nen voi jou­tua?

Raa­ma­tun mu­kaan Ju­ma­la sal­lii ih­mi­sil­le ko­et­te­le­muk­sia. Pie­ta­rin kir­jeen ope­tus on, et­tä ko­et­te­le­muk­set koi­tu­vat us­ko­ne­lä­mäl­le siu­nauk­sek­si. ”Kul­ta­kin koe­tel­laan tu­les­sa, ja on­han tei­dän us­kon­ne pal­jon ar­vok­kaam­paa kuin ka­to­a­va kul­ta. Ko­et­te­le­muk­sis­sa tei­dän us­kon­ne to­de­taan ai­dok­si, ja sii­tä koi­tuu Jee­suk­sen Kris­tuk­sen il­mes­ty­es­sä ylis­tys­tä, kirk­kaut­ta ja kun­ni­aa.” (1. Piet. 1:7.)

Joi­den­kin ko­et­te­le­mus­ten tar­koi­tus on polt­taa ja ku­lut­taa meis­tä pois sel­lais­ta, joka on us­ko­ne­lä­mäl­le vie­ras­ta tai va­hin­gol­lis­ta. Olet­ko jak­sa­nut us­koa näin sil­loin, kun ko­et­te­le­muk­set ovat si­nua koh­dan­neet? Mei­dän on jos­kus ai­van mah­do­ton­ta ym­mär­tää ko­et­te­le­mus­ten si­säl­tä­vän Tai­vaan Isän hy­vän tar­koi­tuk­sen. Teem­me nii­den ah­dis­ta­ma­na mik­si-ky­sy­myk­siä, joi­hin em­me usein­kaan löy­dä vas­tauk­sia.

Her­ra, li­sää meil­le us­koa

Useim­mi­ten jou­dum­me vain luot­ta­maan ja us­ko­maan, et­tä Tai­vaan Isän tar­koi­tus on hyvä ja et­tä hän pi­tää omis­tan­sa huo­len kiu­saus­ten ja ko­et­te­le­mus­ten­kin hel­tees­sä. Jou­dum­me ope­tus­las­ten ta­voin sa­no­maan: ”Her­ra li­sää meil­le us­koa!” Sa­nan­las­kuis­sa on tämä pu­et­tu ly­hy­een ja yti­mek­kää­seen muo­toon: ”Ho­pe­al­le su­la­tin, kul­lal­le uu­ni, mut­ta sy­dä­met ko­et­te­lee Her­ra” (Sa­nanl. 17:3).

Jaa­kob ke­hot­taa jopa pi­tä­mään ko­et­te­le­muk­set ilon ai­hee­na (Jaak. 1:2). Myös Paa­va­li näki, et­tä vai­vat ja ko­et­te­le­muk­set voi­vat kir­kas­taa us­kon pää­mää­rää (Room 5:3–5).

Ko­et­te­le­muk­sia koh­da­tes­sam­me voim­me lä­hes­tyä ru­kouk­sis­sa Tai­vaan Isää. Us­ko­vai­set voi­vat pyy­tää toi­si­aan muis­ta­maan hei­tä ru­kouk­sis­sa. Us­ko­am­me ko­et­te­le­vat mo­nen­lai­set asi­at.

Ko­et­te­le­mus­ten ja kiu­saus­ten vä­syt­tä­mäl­le suu­rin­ta loh­tua tuo se tie­toi­suus, et­tä Va­pah­ta­jam­me Jee­sus Kris­tus voi kiu­sat­tu­ja aut­taa. Hä­nen pyhä evan­ke­liu­min­sa loh­dut­taa ja an­taa voi­maa. Ole hy­väs­sä tur­vas­sa! Ker­ran us­kon­kil­voi­tus päät­tyy ja edes­säm­me on ”Jee­suk­sen Kris­tuk­sen il­mes­ty­es­sä ylis­tys­tä, kirk­kaut­ta ja kun­niaa”.

Mik­ko Käl­kä­jä

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      1 Tämän tähden, te pyhät veljet, te, jotka olette saaneet taivaasta kutsun, kiinnittäkää katseenne Jeesukseen, joka on tunnustuksemme apostoli ja ylipappi.
      2 Hän on herransa luottamuksen arvoinen, niin kuin Mooses oli "kaikissa hänen huoneensa asioissa",
      3 mutta hänet on katsottu suuremman kunnian arvoiseksi, yhtä paljon suuremman kuin rakentajan kunnia on rakennuksen kunniaa suurempi.
      4 Jokainen talo on jonkun rakentama, mutta Jumala on rakentanut kaiken.
      5 Mooses oli kyllä uskottu "kaikissa hänen huoneensa asioissa", mutta silti vain palvelija, elävä todiste siitä, mitä Jumala oli myöhemmin puhuva.
      6 Kristus sen sijaan on Poika, jonka haltuun on uskottu Jumalan koko rakennus. Tämä rakennus olemme me, kunhan loppuun saakka säilytämme rohkeutemme ja luottavaisin ja iloisin mielin tuomme julki toivomme.

      • Anonyymi

        2 Joku katsoo voivansa syödä kaikkea, mutta heikkouskoinen syö vain kasviksia.
        3 Joka syö kaikkea, älköön halveksiko sitä joka ei syö, ja joka taas ei syö kaikkea, älköön tuomitko sitä joka syö. Onhan Jumala ottanut omakseen hänetkin.
        4 Mikä oikeus sinulla on tuomita toisen palvelijaa? Oman isäntänsä edessä hän seisoo tai kaatuu -- vaikka kyllä hän seisoo, sillä Herra kykenee pitämään hänet pystyssä. [


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        2 Joku katsoo voivansa syödä kaikkea, mutta heikkouskoinen syö vain kasviksia.
        3 Joka syö kaikkea, älköön halveksiko sitä joka ei syö, ja joka taas ei syö kaikkea, älköön tuomitko sitä joka syö. Onhan Jumala ottanut omakseen hänetkin.
        4 Mikä oikeus sinulla on tuomita toisen palvelijaa? Oman isäntänsä edessä hän seisoo tai kaatuu -- vaikka kyllä hän seisoo, sillä Herra kykenee pitämään hänet pystyssä. [

        9 Näin ne, joilla on usko, saavat siunauksen yhdessä Abrahamin kanssa, joka uskoi.
        10 Ne taas, jotka luottavat lain noudattamiseen, ovat kirouksen alaisia. Onhan kirjoitettu: "Kirottu on jokainen, joka ei tee kaikkea, mitä lain kirja käskee."


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      26
      4108
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      299
      3534
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      29
      2431
    4. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      37
      2339
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      139
      2071
    6. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      1916
    7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      120
      1801
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      8
      1515
    9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      2
      1393
    10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      19
      1300
    Aihe