Tuomioistuimen edessä

Anonyymi

Us­kos­sa val­vo­val­la on evan­ke­liu­min siu­naus ja pe­las­tuk­sen lu­paus.

Jee­sus ja ope­tus­lap­set oli­vat ol­leet Je­ru­sa­le­min temp­pe­lis­sä. Jee­sus en­nus­ti hei­dän siel­lä ol­les­saan temp­pe­lin hä­vi­tyk­sen. Kun he oli­vat Öl­jy­mä­el­lä, ope­tus­lap­set ky­syi­vät Jee­suk­sel­ta: ”Sano meil­le, mil­loin se kaik­ki ta­pah­tuu, mikä on merk­ki­nä si­nun tu­los­ta­si ja tä­män maa­il­ma lo­pus­ta?” (Matt 24:3.)

Täs­tä ky­sy­myk­ses­tä al­kaa jak­so, jos­sa Jee­sus pu­huu ope­tus­lap­sil­leen lo­pun ajan ta­pah­tu­mis­ta. Jak­so lop­puu Jee­suk­sen ku­vauk­seen vii­mei­ses­tä tuo­mi­os­ta.

Lo­pun ajan mer­kit

Aluk­si Jee­sus pu­huu mer­keis­tä en­nen maa­il­man­lop­pua. Ai­ko­jen lo­pun ajan­koh­dan tie­tää kui­ten­kin vain Ju­ma­la: ”Mut­ta sitä päi­vää ja het­keä ei tie­dä ku­kaan, ei­vät tai­vaan en­ke­lit ei­kä edes Poi­ka, sen tie­tää vain Isä” (Matt. 24:36).

Jee­sus pu­hui suu­res­ta ah­din­gos­ta. Ah­din­ko on niin suu­ri, et­tei sitä ole ol­lut maa­il­man alus­ta läh­tien ei­kä tule kos­kaan ole­maan. Toi­saal­ta Jee­sus roh­kai­see: ”Mut­ta joka kes­tää lop­puun as­ti, pe­las­tuu.”

Vaik­ka ah­din­ko on suu­ri, evan­ke­liu­min voi­ma on vie­lä suu­rem­pi. ”Tämä val­ta­kun­nan evan­ke­liu­mi ju­lis­te­taan kaik­ki­al­le maa­il­maan, kai­kil­le kan­soil­le to­dis­tuk­sek­si” (Matt. 24:14).

Pe­las­ta­va us­ko

Jee­sus pai­not­ti us­kon tär­keyt­tä ker­to­mal­la kak­si ver­taus­ku­vaa us­kos­sa val­vo­mi­ses­ta. Kol­mas ver­taus ker­too pal­ve­li­joil­le us­ko­tuis­ta ra­hois­ta. Nämä kol­me ver­taus­ta ku­vaa­vat, mi­ten us­ko nä­kyy ih­mi­sen elä­mäs­sä.

Hyvä pal­ve­li­ja oli se, joka to­teut­ti her­ran­sa tah­don. Vii­sail­la mor­sius­nei­doil­la oli öl­jyä lamp­puun. Hyvä pal­ve­li­ja ot­ti vas­tuun an­ne­tus­ta teh­tä­väs­tä. Ver­tauk­set ku­vaa­vat Ju­ma­lan las­ta ih­mi­se­nä, joka kil­voit­te­lee hen­ki­lö­koh­tai­ses­sa us­kos­saan ja kan­taa vas­tuu­ta omas­ta ja tois­ten ih­mis­ten elä­mäs­tä.

”Tul­kaa tän­ne, te Isä­ni siu­naa­mat”

Öl­jy­mä­el­lä ope­tus­lap­sil­le pu­hu­nut Jee­sus tuli maan pääl­le nöy­rä­nä, tois­ten pal­ve­li­ja­na. Ai­ko­jen lo­pus­sa Jee­sus tu­lee kirk­kau­des­saan ja is­tuu­tuu kirk­kau­ten­sa val­tais­tui­mel­le.

Il­mes­tys­kir­jas­sa ker­ro­taan vii­mei­ses­tä tuo­mi­os­ta: ”Kir­jat avat­tiin, avat­tiin myös elä­män kir­ja, ja kuol­leet tuo­mit­tiin sen pe­rus­teel­la, mitä kir­joi­hin oli mer­kit­ty, ku­kin te­ko­jen­sa mu­kaan” (Ilm. 20:12).

Sil­loin Jee­sus ko­ko­aa kaik­ki ih­mi­set eteen­sä. Jee­sus ker­too, et­tä hän erot­taa ih­mi­set toi­sis­taan, oi­ke­al­le ja va­sem­mal­le puo­lel­le. Oi­ke­al­la ole­vil­le hän sa­noo: ”Tul­kaa tän­ne, te Isä­ni siu­naa­mat. Te saat­te nyt pe­riä val­ta­kun­nan, joka on ol­lut val­mii­na tei­tä var­ten maa­il­man luo­mi­ses­ta as­ti.”

Va­sem­mal­la ole­vil­le hän sa­noo: ”Men­kää pois mi­nun luo­ta­ni, te ki­ro­tut.” Tuo­mi­on pe­rus­tee­na on siu­naus tai sen puu­te.

Paa­va­li kir­joit­ti, et­tä Ju­ma­la te­kee ih­mi­sen van­hurs­kaak­si eli it­sel­leen kel­paa­vak­si us­kon kaut­ta. He, joil­la on us­ko, saa­vat siu­nauk­sen yh­des­sä Ab­ra­ha­min kans­sa (Gal. 3:7–9). Ab­ra­ham us­koi Ju­ma­laan ja hä­nen lu­pauk­seen­sa: Ju­ma­lan poi­ka tu­lee maan pääl­le ja so­vit­taa ih­mis­ten syn­nit. Kaik­ki sa­mal­la ta­val­la us­ko­vat ovat Ju­ma­lan siu­naa­mia.

Kuu­li­ai­suus Py­häl­le Hen­gel­le vie pe­ril­le

Us­ko nä­kyy Ju­ma­lan lap­sen elä­mäs­sä tun­to­merk­kei­nä, us­kon he­del­mi­nä. Pyhä Hen­ki sy­dä­mel­lä syn­nyt­tää ha­lun teh­dä hy­vää. Ker­ran Jee­sus voi to­de­ta: ”To­ti­ses­ti kai­ken, min­kä te olet­te teh­neet yh­del­le näis­tä vä­him­mis­tä vel­jis­tä­ni, sen te olet­te teh­neet mi­nul­le.”

Jo­han­nes kir­joit­taa Il­mes­tys­kir­jas­sa: ”Hän pyyh­kii hei­dän sil­mis­tään joka ai­no­an kyy­ne­leen. Kuo­le­maa ei enää ole, ei mur­het­ta, va­li­tus­ta ei­kä vai­vaa.” (Ilm. 21:4.)

Il­mes­tys­kir­ja piir­tää kau­niin ku­van tai­vaan ko­dis­ta. Sa­mal­la se on kuva Ju­ma­lan val­ta­kun­nas­ta maan pääl­lä. Tuo­mi­o­sun­nun­tain teks­ti on eh­do­ton ja lo­pul­li­nen, mut­ta sii­nä on sa­no­ma evan­ke­liu­min si­säl­tä­mäs­tä siu­nauk­ses­ta ja lu­paus pe­las­tuk­ses­ta.

Us­kon kaut­ta saa jo nyt iloi­ta ian­kaik­ki­ses­ta elä­mäs­tä. Ju­ma­la pi­tää omis­taan hy­vää huol­ta joka päi­vä.

Teri Hiltunen

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

        Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
        Kotimaiset julkkisjuorut
        144
        2131
      2. Taasko se show alkaa

        Koo osottaa taas mieltään
        Ikävä
        27
        1938
      3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

        Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
        Ikävä
        23
        1888
      4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

        Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
        Perussuomalaiset
        85
        1690
      5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

        Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
        Perussuomalaiset
        62
        1488
      6. Sakarjan kirjan 6. luku

        Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
        Profetiat
        20
        1276
      7. Avaa sydämesi mulle

        ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
        Ikävä
        38
        1180
      8. Söpö lutunen oot

        Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
        Ikävä
        11
        1168
      9. Elia tulee vielä

        Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
        Helluntailaisuus
        37
        1163
      10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        10
        1157
      Aihe