Aihe

Kokemuksia escitalopramista

Anonyymi

Joo siis millaisia kokemuksia teillä on tästä lääkkeestä. Oon 15-v ja mun masennus lääke päätettiin vaihtaa tohon. Lääkäri vaan oli silleen et kannattaa vaihtaa ja määräs sen ei kertonu mitää haittavaikutuksista mulle eikä vanhemmille, nyt sit mua pelottaa alottaa se ku kuullu niin paljon mitä kaikkee haittavaikutuksia on...

7

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Olisko sun parempi käydä esim. terapiassa kuin yksinään syödä lääkettä jota ei suositella edes lapsille.

   • Anonyymi

    Käyn kyllä.. Minkä minä sille voin et mulle tungetaan jotain hemmetin lääkkeitä. Tästä nykysestä ollu oikeesti apua, mutta lääkärin mielestä ei näemmä riittävästi.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Käyn kyllä.. Minkä minä sille voin et mulle tungetaan jotain hemmetin lääkkeitä. Tästä nykysestä ollu oikeesti apua, mutta lääkärin mielestä ei näemmä riittävästi.

    Olen eri kommentoija. Hyvä että olet päässyt terapiaan. Toivottavasti terapiasta on apua. Minun mielestäni lääkkeitä ei pitäisi ainakaan lisätä, ja oikeastaan niitä ei olisi pitänyt aloittakaan. SSRI-lääkkeillä todellakin on paljon haittavaikutuksia, etenkin nuorille.

    Kauanko olet käynyt terapiassa, ja tunnetko tulevasi toimeen terapeutin kanssa, sillähän on paljon vaikutuksia terapian onnistumiseen? Terapeutteja on monenlaisia ja monella tavalla koulutettuja.


  • Anonyymi

   Teemu kysyy Teemu vastaa Teemu häröilee.

  • Anonyymi

   Siis onko lääkäreillä oikeesti niin kova pula asiakkaista, että alkavat koukuttaa tuon ikäisiä?!

  • Anonyymi

   Tässä linkissä on Ylen artikkeli, jossa haastatellaan lääkintöneuvosta SSRI:n vaikutuksesta nuoriin, ja osa tekstistä alla:
   https://yle.fi/uutiset/3-6173100

   Masennuslääkkeiden käyttö on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Psykiatriseen hoitoon pääsy on vaikeaa, ja hoito korvataan usein masennuslääkkeillä. Lääkintöneuvos, psykiatri, emeritusylilääkäri Tapani Sipilä varoittaa masennuslääkkeiden mahdollisista vaarallisista sivuvaikutuksista.
   Hänen mukaansa mielialalääkkeiden syönnin sivuvaikutuksena itsemurhakäyttäytyminen voi lisääntyä, samoin aggressiivisuus. Potilaalla voi myös ilmetä uppiniskaista ja vastahakoista käytöstä.

   - Sivuvaikutus on silloin vaarallinen, jos nuori on jo aluksi raivon partaalla ja tulee lääkityksen vuoksi ehkä vielä vihaisemmaksi. Mikäli hän ottaa siihen vielä alkoholia tai jotain huumetta, ja jos hän vielä saa sopivasti ampuma-aseen käsiinsä, voi tulla tosi surullisia tapahtumia, toteaa Sipilä.

   Puoli miljoonaa suomalaista syö pillereitä masennukseen. Suurin osa niistä on serotoniinin vahvistajia, niin sanottuja SSRI-lääkkeitä, joiden sivuvaikutuksista varoitetaan lääkeoppaissa. 10 000 alle 19-vuotiaista ja yli 20 000 20-24-vuotiasta syö SSRI-lääkkeitä. Lääkintöneuvos Tapani Sipilän mielestä kyse on jo medikalisaatiosta.

   - Minusta se on valtava luku. Väkisinkin silloin törmää sivuvaikutuksiin. Kaikkiin mielialalääkkeisiin, jotka vahvistavat serotoniini-vaikutusta, pitää suhtautua varovasti, ettei tulisi esimerkiksi tätä vihan lisääntymistä, muistuttaa Sipilä.
   - Ainoastaan niistä lääkkeistä, joissa serotoniinin vaikutusta on voimistettu, löytyy varoitus sivuvaikutuksesta. Tämä nähdäkseni on se yhteys, sanoo Sipilä.

   Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatrian professorin Mauri Marttusen mukaan nuorten psykiatriseen hoitoon pääsy voi kestää viikkoja, jopa kuukausia. Marttusen mielestä lievään masennukseen ei pitäisi määrätä lääkkeitä, eikä lääkehoitoa saavia nuoria tulisi jättää yksin.
   - Lääkehoito edellyttää tietysti sitä, että potilaan tilaa seurataan huolellisesti etenkin hoidon alkuvaiheessa, jolloin sivuvaikutukset ovat yleisempiä, Marttunen sanoo.
   Tavallinen mielipaha liian herkästi katsotaan perusteeksi masennuslääkitykselle.
   Lääkintöneuvos Tapani Sipilä toteaa kuitenkin, että hoitoon pääsy on huonoa ja se korvataan usein pillereillä, vaikka pelkkä keskustelu voisi auttaa nuoria lievissä tapauksissa.
   - Eihän meidän nuorisopsykiatria kykene mihinkään tarkkaan seurantaan. Lääkärin puheille pääsee aika harvoin ja moni sivuvaikutus voi jäädä huomaamatta, Sipilä toteaa.
   Hänen mukaansa omaisetkin ovat vaikeassa tilanteessa, kun hoitoon on hakeuduttu ja resepti saatu, mutta nuori sanookin olonsa tulevan vain huonommaksi.
   - Tuolloin vanhemmat sanovat, että se on lääkärin määräys ja sinun pitää lääkkeet ottaa, kuvailee lääkintöneuvos Tapani Sipilä.
   - Kun nuorella on hyvin vaikea tilanne, psyykkinen pahoinvointi, umpikujatilanne, voi mielialalääkkeestä olla enemmän haittaa kuin hyötyä, varoittaa Sipilä.

   SSRI-lääkkeet tulivat markkinoille parikymmentä vuotta sitten. Nopeassa tahdissa lanseerattiin useita lääkkeitä, jokainen voimakkaan markkinointikampanjan saattelemina. Ne suunnattiin lähinnä terveyskeskuslääkäreille ja psykiatreille, ja lääkkeet saavuttivat nopeasti vahvan aseman masennuksen hoidossa.
   Aina ei varmaan muisteta lääkkeiden sivuvaikutuksia, vaikka varoituksen niistä löytyvät Pharmaca Fennicasta, arvioi Sipilä.
   - Masennuslääkkeitä määrätään hyvin paljon terveyskeskuksissa ja aikuisille myös työterveyshuollossa. Psykiatrien ja nuorisopsykiatrien määräämät lääkkeet ovat tästä vain osa, sanoo Sipilä.
   - Kun on tullut vallalle se oppi, että masennus on valtavan yleistä eikä sitä aina huomata, masennusta ei aina hoideta tarpeeksi pontevasti. Tämä vaikuttaa niin, että lääkkeisiin turvaudutaan yhä useammin. Entä sitten, jos ei ole muuta tarjottavanakaan kuin lääkehoitoa, kritisoi Sipilä.
   - Tavalliseen elämään kuuluvat alakuloisuudet. Tavallinen mielipaha katsotaan liian herkästi perusteeksi masennuslääkitykselle, sanoo lääkintöneuvos Tapani Sipilä.
   Hän kysyy, miksi nuoret aikuiset ajautuvat nykyisin niin herkästi eläkkeelle. Sipilä arvioi senkin liittyvän lääkekysymykseen.

   - On ehkä liian herkästi aloitettu lääkehoito, saatu sivuvaikutukset ja entistä huonompi olo potilaille. Ehkä ajaudutaan kierteeseen, sairauslomalle, työkyvyttömyyteen, pohtii Sipilä.
   Viime vuosina saatujen yllättävien tutkimustulosten mukaan masennuslääkkeet eivät edes parantaneet potilaita. Lääkintöneuvos Tapani Sipilän mukaan lääkkeiden haitat säilyvät silloinkin.
   - Sivuvaikutuksia näillä masennuslääkkeillä on ehdottomasti aina, mutta eivät ne aina paranna, hän muistuttaa.

  • Anonyymi

   Lapsi tai nuori ei masennu tai ahdistu, ellei jotain erityistä negatiivista tapahdu hänen lähiympäristössään. Perheessä, tai koulussa. Sieltä pitää syyt etsiä. Nuorta ei pitäisi edes diagnosoida, se antaa hänelle jo sairaanroolin, ja siirtää huomion pois lähi-ihmissuhteista.

   Lääkintöneuvos tuossa edellisessä artikkelissa on aivan oikeassa. Lisäisin vain, että "mielipaha" on liian lievä ilmaus todelliselle henkiselle tuskalle, mitä monet nuoret (ja aikuisetkin tietysti) kokevat. Siihen ei auta psyyken huumaaminen millään aineella, vaan ainoastaan syihin puuttuminen, ympäristön ja elämänolojen korjaaminen. Terapia voi olla yksi keino. Jos on vaikka koulukiusaamista, se pitäisi saada loppumaan. Jos nuori käy terapiassa, pitäisi vanhempienkin yleensä käydä. Ongelma ei ole vain nuoressa, eikä kukaan ole ns. "ongelmanuori." Tsemppiä aloittajalle:)

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   271
   18054
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   307
   5127
  3. Maisa otti raskauskirtin esille

   Viimeinen oljenkorsi.... Miten "yllättävää".. .. :D
   Kotimaiset julkkisjuorut
   160
   2808
  4. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   201
   2392