Kokemuksia escitalopramista

Anonyymi

Joo siis millaisia kokemuksia teillä on tästä lääkkeestä. Oon 15-v ja mun masennus lääke päätettiin vaihtaa tohon. Lääkäri vaan oli silleen et kannattaa vaihtaa ja määräs sen ei kertonu mitää haittavaikutuksista mulle eikä vanhemmille, nyt sit mua pelottaa alottaa se ku kuullu niin paljon mitä kaikkee haittavaikutuksia on...

15

726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olisko sun parempi käydä esim. terapiassa kuin yksinään syödä lääkettä jota ei suositella edes lapsille.

      • Anonyymi

        Käyn kyllä.. Minkä minä sille voin et mulle tungetaan jotain hemmetin lääkkeitä. Tästä nykysestä ollu oikeesti apua, mutta lääkärin mielestä ei näemmä riittävästi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Käyn kyllä.. Minkä minä sille voin et mulle tungetaan jotain hemmetin lääkkeitä. Tästä nykysestä ollu oikeesti apua, mutta lääkärin mielestä ei näemmä riittävästi.

        Olen eri kommentoija. Hyvä että olet päässyt terapiaan. Toivottavasti terapiasta on apua. Minun mielestäni lääkkeitä ei pitäisi ainakaan lisätä, ja oikeastaan niitä ei olisi pitänyt aloittakaan. SSRI-lääkkeillä todellakin on paljon haittavaikutuksia, etenkin nuorille.

        Kauanko olet käynyt terapiassa, ja tunnetko tulevasi toimeen terapeutin kanssa, sillähän on paljon vaikutuksia terapian onnistumiseen? Terapeutteja on monenlaisia ja monella tavalla koulutettuja.


    • Anonyymi

      Teemu kysyy Teemu vastaa Teemu häröilee.

    • Anonyymi

      Siis onko lääkäreillä oikeesti niin kova pula asiakkaista, että alkavat koukuttaa tuon ikäisiä?!

    • Anonyymi

      Tässä linkissä on Ylen artikkeli, jossa haastatellaan lääkintöneuvosta SSRI:n vaikutuksesta nuoriin, ja osa tekstistä alla:
      https://yle.fi/uutiset/3-6173100

      Masennuslääkkeiden käyttö on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Psykiatriseen hoitoon pääsy on vaikeaa, ja hoito korvataan usein masennuslääkkeillä. Lääkintöneuvos, psykiatri, emeritusylilääkäri Tapani Sipilä varoittaa masennuslääkkeiden mahdollisista vaarallisista sivuvaikutuksista.
      Hänen mukaansa mielialalääkkeiden syönnin sivuvaikutuksena itsemurhakäyttäytyminen voi lisääntyä, samoin aggressiivisuus. Potilaalla voi myös ilmetä uppiniskaista ja vastahakoista käytöstä.

      - Sivuvaikutus on silloin vaarallinen, jos nuori on jo aluksi raivon partaalla ja tulee lääkityksen vuoksi ehkä vielä vihaisemmaksi. Mikäli hän ottaa siihen vielä alkoholia tai jotain huumetta, ja jos hän vielä saa sopivasti ampuma-aseen käsiinsä, voi tulla tosi surullisia tapahtumia, toteaa Sipilä.

      Puoli miljoonaa suomalaista syö pillereitä masennukseen. Suurin osa niistä on serotoniinin vahvistajia, niin sanottuja SSRI-lääkkeitä, joiden sivuvaikutuksista varoitetaan lääkeoppaissa. 10 000 alle 19-vuotiaista ja yli 20 000 20-24-vuotiasta syö SSRI-lääkkeitä. Lääkintöneuvos Tapani Sipilän mielestä kyse on jo medikalisaatiosta.

      - Minusta se on valtava luku. Väkisinkin silloin törmää sivuvaikutuksiin. Kaikkiin mielialalääkkeisiin, jotka vahvistavat serotoniini-vaikutusta, pitää suhtautua varovasti, ettei tulisi esimerkiksi tätä vihan lisääntymistä, muistuttaa Sipilä.
      - Ainoastaan niistä lääkkeistä, joissa serotoniinin vaikutusta on voimistettu, löytyy varoitus sivuvaikutuksesta. Tämä nähdäkseni on se yhteys, sanoo Sipilä.

      Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatrian professorin Mauri Marttusen mukaan nuorten psykiatriseen hoitoon pääsy voi kestää viikkoja, jopa kuukausia. Marttusen mielestä lievään masennukseen ei pitäisi määrätä lääkkeitä, eikä lääkehoitoa saavia nuoria tulisi jättää yksin.
      - Lääkehoito edellyttää tietysti sitä, että potilaan tilaa seurataan huolellisesti etenkin hoidon alkuvaiheessa, jolloin sivuvaikutukset ovat yleisempiä, Marttunen sanoo.
      Tavallinen mielipaha liian herkästi katsotaan perusteeksi masennuslääkitykselle.
      Lääkintöneuvos Tapani Sipilä toteaa kuitenkin, että hoitoon pääsy on huonoa ja se korvataan usein pillereillä, vaikka pelkkä keskustelu voisi auttaa nuoria lievissä tapauksissa.
      - Eihän meidän nuorisopsykiatria kykene mihinkään tarkkaan seurantaan. Lääkärin puheille pääsee aika harvoin ja moni sivuvaikutus voi jäädä huomaamatta, Sipilä toteaa.
      Hänen mukaansa omaisetkin ovat vaikeassa tilanteessa, kun hoitoon on hakeuduttu ja resepti saatu, mutta nuori sanookin olonsa tulevan vain huonommaksi.
      - Tuolloin vanhemmat sanovat, että se on lääkärin määräys ja sinun pitää lääkkeet ottaa, kuvailee lääkintöneuvos Tapani Sipilä.
      - Kun nuorella on hyvin vaikea tilanne, psyykkinen pahoinvointi, umpikujatilanne, voi mielialalääkkeestä olla enemmän haittaa kuin hyötyä, varoittaa Sipilä.

      SSRI-lääkkeet tulivat markkinoille parikymmentä vuotta sitten. Nopeassa tahdissa lanseerattiin useita lääkkeitä, jokainen voimakkaan markkinointikampanjan saattelemina. Ne suunnattiin lähinnä terveyskeskuslääkäreille ja psykiatreille, ja lääkkeet saavuttivat nopeasti vahvan aseman masennuksen hoidossa.
      Aina ei varmaan muisteta lääkkeiden sivuvaikutuksia, vaikka varoituksen niistä löytyvät Pharmaca Fennicasta, arvioi Sipilä.
      - Masennuslääkkeitä määrätään hyvin paljon terveyskeskuksissa ja aikuisille myös työterveyshuollossa. Psykiatrien ja nuorisopsykiatrien määräämät lääkkeet ovat tästä vain osa, sanoo Sipilä.
      - Kun on tullut vallalle se oppi, että masennus on valtavan yleistä eikä sitä aina huomata, masennusta ei aina hoideta tarpeeksi pontevasti. Tämä vaikuttaa niin, että lääkkeisiin turvaudutaan yhä useammin. Entä sitten, jos ei ole muuta tarjottavanakaan kuin lääkehoitoa, kritisoi Sipilä.
      - Tavalliseen elämään kuuluvat alakuloisuudet. Tavallinen mielipaha katsotaan liian herkästi perusteeksi masennuslääkitykselle, sanoo lääkintöneuvos Tapani Sipilä.
      Hän kysyy, miksi nuoret aikuiset ajautuvat nykyisin niin herkästi eläkkeelle. Sipilä arvioi senkin liittyvän lääkekysymykseen.

      - On ehkä liian herkästi aloitettu lääkehoito, saatu sivuvaikutukset ja entistä huonompi olo potilaille. Ehkä ajaudutaan kierteeseen, sairauslomalle, työkyvyttömyyteen, pohtii Sipilä.
      Viime vuosina saatujen yllättävien tutkimustulosten mukaan masennuslääkkeet eivät edes parantaneet potilaita. Lääkintöneuvos Tapani Sipilän mukaan lääkkeiden haitat säilyvät silloinkin.
      - Sivuvaikutuksia näillä masennuslääkkeillä on ehdottomasti aina, mutta eivät ne aina paranna, hän muistuttaa.

      • Anonyymi

        Sipilä muistuttaa, sanoo, kertoo, arvioi, varoittaa, kritisoi, toteaa. Sipilä sitä ja tätä.
        Muistutat suuresti Kuopion palstan papukaijaa
        jolla ei ole todellakaan ole kaikki kotona.


    • Anonyymi

      Lapsi tai nuori ei masennu tai ahdistu, ellei jotain erityistä negatiivista tapahdu hänen lähiympäristössään. Perheessä, tai koulussa. Sieltä pitää syyt etsiä. Nuorta ei pitäisi edes diagnosoida, se antaa hänelle jo sairaanroolin, ja siirtää huomion pois lähi-ihmissuhteista.

      Lääkintöneuvos tuossa edellisessä artikkelissa on aivan oikeassa. Lisäisin vain, että "mielipaha" on liian lievä ilmaus todelliselle henkiselle tuskalle, mitä monet nuoret (ja aikuisetkin tietysti) kokevat. Siihen ei auta psyyken huumaaminen millään aineella, vaan ainoastaan syihin puuttuminen, ympäristön ja elämänolojen korjaaminen. Terapia voi olla yksi keino. Jos on vaikka koulukiusaamista, se pitäisi saada loppumaan. Jos nuori käy terapiassa, pitäisi vanhempienkin yleensä käydä. Ongelma ei ole vain nuoressa, eikä kukaan ole ns. "ongelmanuori." Tsemppiä aloittajalle:)

    • Anonyymi

      Olen keskustelun aloittaja. Olen nyt syönyt tätä lääkettä tammikuusta asti ja syön sen 20mg päivässä joka tietääkseni on isoin annos mitä tätä lääkettä saa syödä. Oon ollut vaan väsyneen pitää enkä jaksa edes aamuisin nousta ylös.. Lääkäri sanoi ettei johdu lääkkeestä sillä sen pitäisi just piristää joten mun lääkäri vaan meinaa nostaa tän vielä 40mg päivässä????????? Vaikka ei tä lääke selvästi sovi mulle ja ei sitä noin paljoa mun ymmärtääkseni saa antaa vai saako???

      • Anonyymi

        Nyt taidat trollata. Jos tuo olisi totta lääkärisi on todennäköisesti typerä, kuten 15vuotiaille SSRI lääkkeitä määräävistä lääkäreistä kaikki ovat minun silmissäni jo lähtökohtaisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt taidat trollata. Jos tuo olisi totta lääkärisi on todennäköisesti typerä, kuten 15vuotiaille SSRI lääkkeitä määräävistä lääkäreistä kaikki ovat minun silmissäni jo lähtökohtaisesti.

        Jos maksimiannos 20 mg ei toimi nostettaessa niin tuskin lääkeyhtiön suosituksia suuremman annoksen määrääminen asiaa ratkaisee. Kyllähän lääkärit saa sooloilla ja jotkut sivuuttavat nämä lääkeyhtiöiden määrittämät turvarajat ja heidän mielestä tuo on ihan turvallistakin. Itselläni 20 mg veti apatiaan ja päiväväsymykseen. Syy oli lääke jonka annos oli minulle liian iso.


    • Anonyymi

      ON SITÄ SUOMESSA ANNETTU 9 VUOTIALLEKIN SERONIL LÄÄKETTÄ
      VASTOIN TEHTAAN SUOSITUKSIA
      SUOMESSA ANNETAAN LAPSILLE VAIKKA MITÄ

      • Anonyymi

        NÄIN 9 VUOTIAAN SERONIL TEKI HÄNESTÄ HITÄÄN HYVIN HITÄÄN HÄN MYÖS TASAPAINO PETTI HELPOSTI TULI TOSI HEIKOKSI
        SILLE ANNETTIIN VAIN KOLLMASOSA TAI PULET MITÄ LÄÄKÄRI MÄÄRÄS
        OLIS VARMAA KÄYNY HUONOSTI JOS OLIS JATKANUT VUOSI KESTI TOIPUMISEEN 2 -3KK LÄÄKETTÄ


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Mikä propakanda tehas toi MadinJokapaikassa on? Jos ei vuonna 2021 saa otettuu yhtään omaa kuvaa vaikka kännykällä, vaan kaikki on jostain pintresistä?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2122
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1674
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1501
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      32
      1486
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe