Ristipääruuvit ja kärkipala, sorvauksen esto?

Anonyymi

Nyt mennään perusasioiden äärelle. Olen kyllästynyt siihen että kun tekee niinkin yksinkertaista asiaa kuin vääntää ruuvia puuhun akkuporakoneella niin lähes aina käy niin että kärkipala ei olekaan ihan sopiva ja sitten menee pilalle sekä pala että ruuvin kanta.

Torx-päällä ei tule ikinä ongelmia. Mutta ristipäällä hyvin usein. Ristipää voi olla joko vanha Phillips tai uudempi Pozidriv. Usein koko ei ole ihan oikea vaikka tyyppi olisikin ja sitten sorvataan kumpikin pilalle. Yleensä sovitan kärkeä ruuviin ensin käsin että onko koko sopiva. Siitä huolimatta kun vääntää koneella niin huomaa vasta ettei ihan ollutkaan mutta ruuvi on jo pilalla.

Onko kellään hyvää vinkkiä tähän? Miten varmistaa että ristipääpalan koko on täsmälleen oikea? Pala pitää tietysti olla laadukas mutta se ei auta jos koko on väärin, sillä vain sorvaa ruuvinkannan vielä pahemmin.

14

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Älä tee kun et osaa!

    • Anonyymi

      Onhan noiden ruuvien kannoissa selvä merkintä siitä, onko pyseessä phillips vai pozidriv.

    • Anonyymi

      "Ristipää voi olla joko vanha Phillips tai uudempi Pozidriv"

      Tai jokin muu, nuo eivät ole ainoat ristipäät. Esim. Supadriv. Mutta oikea bitsi oikeaan ruuviin, niin ei kyllä pitäisi "sorvata" ellei bitsi ole halvinta kuraa. Tai ruuvi. Hyvä bitsi-sarja ei kuitenkaan paljoa maksa. Mutta kyllä: Torx on hyvä.

    • Anonyymi

      "Miten varmistaa että ristipääpalan koko on täsmälleen oikea? "

      Kokeilemalla, sen pitää istua just eikä melkein. jos bitsi esim. kantaa on se väärä.

    • Anonyymi

      kyllä se pala yrittää nousta ruuvin kannasta pois vaikka olisi mikä torx...jos ei jaksa painaa helkkarin kovalla voimalla.
      Van allen -kärki lienee paras kuitenkin eli hex. Niitähän voi käyttää jopa torx-kolossa kun katsoo sopivan. Toisin päin ei :)

      • Anonyymi

        Hyvinhän noi toimii toisinpäinkin.


    • Anonyymi

      > Onko kellään hyvää vinkkiä tähän?

      Ristipääkärjet kehitettiin koneelliseen ruuvinvääntöön .... aikana, jolloin vääntövehkeissä ei ollut momentin rajoitusta! Joten ne suunniteltiin ihan tarkoituksella siten, että momentin kasvaessa vääntökärki pomppaa irti kannasta. Tähän ei mikään auta. Tosin sehän on tietenkin selvää, että jos ei ruuvi ja vääntökärki ole täsmälleen oikeaa paria (sekä koko että tyyppi PZ/Philips), niin tämä sutaisu ja ruuvin kannan tuhoutuminen tulee heti kättelyssä.

      Ei näitä olisi enää pitänyt viimeisten 30 vuoden aikana lainkaan käyttää, mutta kovin hidasta on eroon pääsy. Tilalle tosiaan torxia tms. Onneksi talttapäätä ei enää tule vastaan. Siitäkin eroon pääsy kesti vuosikymmeniä.

      • Anonyymi

        Phillips on tarkoitetty koneisiin, joissa ei ole momentinrajoitusta. Poziddrv on tarkoitettu koneisiin, joissa on momentinrajoitus. Niin yksinkertaista se on.


      • Anonyymi

        Eipä ole vielä tullut vastaan M0.5 ruuvia Torx-kannalla. Ristipäitä on nähty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Phillips on tarkoitetty koneisiin, joissa ei ole momentinrajoitusta. Poziddrv on tarkoitettu koneisiin, joissa on momentinrajoitus. Niin yksinkertaista se on.

        > Phillips on tarkoitetty koneisiin, joissa ei ole momentinrajoitusta. Poziddrv on tarkoitettu koneisiin, joissa on momentinrajoitus. Niin yksinkertaista se on.

        Joo, joo, "It was designed to allow more torque to be applied" sanoo wikipedia eli tämä pomppaa ulos ja tuhoaa kantansa vähän isommalla vääntömomentilla kuin Phillips. Mutta sama itsetuhomekanismi silti ja PZ on myös siitä kiva, että vääntökärjen pitää olla just eikä melkein oikeaa kokoa tai mallia. Muutoin tulee se täystuho heti kättelyssä.


    • Anonyymi

      Niin kun jo mainittiin, ph ristipää on tarkoituksella huono..

      PZ ruuvi ja PZ kärki sopivat mielestäni hyvin yhteen.. mutta mutta...

      Olen itse huomannut että kun olen laiskuudesta ruuvannut PH ruuveja PZ kärjellä ja päinvastoin, kärki on kärsinyt aikalailla eikä sovi oikeastaan mihinkään enää...

    • Anonyymi

      Tähän on helppo ratkaisu, älä käytä niitä voimaa vaativissa paikoissa. Olen suosiolla viskannut ristipääruuvilla varustetut pidemmät ruuvit metallinkeräykseen. Oikean kärjen etsimisestä, jos on ruuvi ja kärki, joka melkein sopii, niin aika viitseliäs saa olla, että siinä tilanteessa lähtisi etsimään oikeaa kärkeä.

      • Anonyymi

        Tuo onkin ainoa oikea periaate. Tai sama vielä pidemmälle jalostettuna; aina kun ostan jokin seinään kiinnitettävän hyllyn tms. niin ostan myös miel. torx -kantaiset ruuvit ja asennusseinään sopivat ankkurit. Hyllyn mukana tulevat ristipääruuvit ja halvimmat mahdolliset proput lentävät roskiin. Ei niillä etenkään kipsiseinään saisi kestävää kiinnitystä ja ristipääruuveista kun onnistuu kannat tuhoamaan, niin niitä ei enää tarpeen tullen saa auki.

        Kerran tuli laiskoteltua eli yritin laittaa tuuletinvalaisimen kattoon (ontelolaattaa = betonia) kiinni mukana toimitetuilla kiinnitystarpeilla. Hiukka hämmästytti 8 mm reikää vaativat proput. Siinä olikin halvalla iskuporalla jyystämistä ... eli kulutin yhden poranteränkin loppuun. Sitten härveli kattoon ja ruuveja kiristämään. Ei kiristy, mikä mättää? Niin, ei pure Ø4 mm ruuvi Ø8 mm proppuun! Tällaista paskaa ne härvelien ja hyllyjen mukana toimitettavat kiinnitystarpeet ovat - muovipussiin on lyöty mitä vaan käteen sattunutta.
        Noille ruuveille ja valaisimen painolle olisi vallan mainiosti riittänyt 6 mm proput.

        Oikean kärjen ongelma ratkeaa kantamalla aina poran/vääntimen mukana kärkisarjaa, jossa ovat yleisimmät PH PZ kuusiokanta torx -kärjet. Jos matkassa on mukana vain jokin "melkein sopiva", niin kiusaus kokeilla sen kanssa onneaan on yleensä liian iso.


    • Anonyymi

      Ristipäivä ostettaessa tietää mikä on oikea pää. Eikä ole ongelmia sen jälkeen. Pakkauksessa lienee myös merkintä, Jos ei ole niin tee! Miljoonalaatikosta käytettäessä voi tietty mennä vikaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      74
      2200
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1721
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      156
      1579
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1368
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1362
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      290
      1217
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1089
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1043
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1042
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      912
    Aihe