Ristipääruuvit ja kärkipala, sorvauksen esto?

Anonyymi

Nyt mennään perusasioiden äärelle. Olen kyllästynyt siihen että kun tekee niinkin yksinkertaista asiaa kuin vääntää ruuvia puuhun akkuporakoneella niin lähes aina käy niin että kärkipala ei olekaan ihan sopiva ja sitten menee pilalle sekä pala että ruuvin kanta.

Torx-päällä ei tule ikinä ongelmia. Mutta ristipäällä hyvin usein. Ristipää voi olla joko vanha Phillips tai uudempi Pozidriv. Usein koko ei ole ihan oikea vaikka tyyppi olisikin ja sitten sorvataan kumpikin pilalle. Yleensä sovitan kärkeä ruuviin ensin käsin että onko koko sopiva. Siitä huolimatta kun vääntää koneella niin huomaa vasta ettei ihan ollutkaan mutta ruuvi on jo pilalla.

Onko kellään hyvää vinkkiä tähän? Miten varmistaa että ristipääpalan koko on täsmälleen oikea? Pala pitää tietysti olla laadukas mutta se ei auta jos koko on väärin, sillä vain sorvaa ruuvinkannan vielä pahemmin.

14

184

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Älä tee kun et osaa!

  • Anonyymi

   Onhan noiden ruuvien kannoissa selvä merkintä siitä, onko pyseessä phillips vai pozidriv.

  • Anonyymi

   "Ristipää voi olla joko vanha Phillips tai uudempi Pozidriv"

   Tai jokin muu, nuo eivät ole ainoat ristipäät. Esim. Supadriv. Mutta oikea bitsi oikeaan ruuviin, niin ei kyllä pitäisi "sorvata" ellei bitsi ole halvinta kuraa. Tai ruuvi. Hyvä bitsi-sarja ei kuitenkaan paljoa maksa. Mutta kyllä: Torx on hyvä.

  • Anonyymi

   "Miten varmistaa että ristipääpalan koko on täsmälleen oikea? "

   Kokeilemalla, sen pitää istua just eikä melkein. jos bitsi esim. kantaa on se väärä.

  • Anonyymi

   kyllä se pala yrittää nousta ruuvin kannasta pois vaikka olisi mikä torx...jos ei jaksa painaa helkkarin kovalla voimalla.
   Van allen -kärki lienee paras kuitenkin eli hex. Niitähän voi käyttää jopa torx-kolossa kun katsoo sopivan. Toisin päin ei :)

   • Anonyymi

    Hyvinhän noi toimii toisinpäinkin.


  • Anonyymi

   > Onko kellään hyvää vinkkiä tähän?

   Ristipääkärjet kehitettiin koneelliseen ruuvinvääntöön .... aikana, jolloin vääntövehkeissä ei ollut momentin rajoitusta! Joten ne suunniteltiin ihan tarkoituksella siten, että momentin kasvaessa vääntökärki pomppaa irti kannasta. Tähän ei mikään auta. Tosin sehän on tietenkin selvää, että jos ei ruuvi ja vääntökärki ole täsmälleen oikeaa paria (sekä koko että tyyppi PZ/Philips), niin tämä sutaisu ja ruuvin kannan tuhoutuminen tulee heti kättelyssä.

   Ei näitä olisi enää pitänyt viimeisten 30 vuoden aikana lainkaan käyttää, mutta kovin hidasta on eroon pääsy. Tilalle tosiaan torxia tms. Onneksi talttapäätä ei enää tule vastaan. Siitäkin eroon pääsy kesti vuosikymmeniä.

   • Anonyymi

    Phillips on tarkoitetty koneisiin, joissa ei ole momentinrajoitusta. Poziddrv on tarkoitettu koneisiin, joissa on momentinrajoitus. Niin yksinkertaista se on.


   • Anonyymi

    Eipä ole vielä tullut vastaan M0.5 ruuvia Torx-kannalla. Ristipäitä on nähty.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Phillips on tarkoitetty koneisiin, joissa ei ole momentinrajoitusta. Poziddrv on tarkoitettu koneisiin, joissa on momentinrajoitus. Niin yksinkertaista se on.

    > Phillips on tarkoitetty koneisiin, joissa ei ole momentinrajoitusta. Poziddrv on tarkoitettu koneisiin, joissa on momentinrajoitus. Niin yksinkertaista se on.

    Joo, joo, "It was designed to allow more torque to be applied" sanoo wikipedia eli tämä pomppaa ulos ja tuhoaa kantansa vähän isommalla vääntömomentilla kuin Phillips. Mutta sama itsetuhomekanismi silti ja PZ on myös siitä kiva, että vääntökärjen pitää olla just eikä melkein oikeaa kokoa tai mallia. Muutoin tulee se täystuho heti kättelyssä.


  • Anonyymi

   Niin kun jo mainittiin, ph ristipää on tarkoituksella huono..

   PZ ruuvi ja PZ kärki sopivat mielestäni hyvin yhteen.. mutta mutta...

   Olen itse huomannut että kun olen laiskuudesta ruuvannut PH ruuveja PZ kärjellä ja päinvastoin, kärki on kärsinyt aikalailla eikä sovi oikeastaan mihinkään enää...

  • Anonyymi

   Tähän on helppo ratkaisu, älä käytä niitä voimaa vaativissa paikoissa. Olen suosiolla viskannut ristipääruuvilla varustetut pidemmät ruuvit metallinkeräykseen. Oikean kärjen etsimisestä, jos on ruuvi ja kärki, joka melkein sopii, niin aika viitseliäs saa olla, että siinä tilanteessa lähtisi etsimään oikeaa kärkeä.

   • Anonyymi

    Tuo onkin ainoa oikea periaate. Tai sama vielä pidemmälle jalostettuna; aina kun ostan jokin seinään kiinnitettävän hyllyn tms. niin ostan myös miel. torx -kantaiset ruuvit ja asennusseinään sopivat ankkurit. Hyllyn mukana tulevat ristipääruuvit ja halvimmat mahdolliset proput lentävät roskiin. Ei niillä etenkään kipsiseinään saisi kestävää kiinnitystä ja ristipääruuveista kun onnistuu kannat tuhoamaan, niin niitä ei enää tarpeen tullen saa auki.

    Kerran tuli laiskoteltua eli yritin laittaa tuuletinvalaisimen kattoon (ontelolaattaa = betonia) kiinni mukana toimitetuilla kiinnitystarpeilla. Hiukka hämmästytti 8 mm reikää vaativat proput. Siinä olikin halvalla iskuporalla jyystämistä ... eli kulutin yhden poranteränkin loppuun. Sitten härveli kattoon ja ruuveja kiristämään. Ei kiristy, mikä mättää? Niin, ei pure Ø4 mm ruuvi Ø8 mm proppuun! Tällaista paskaa ne härvelien ja hyllyjen mukana toimitettavat kiinnitystarpeet ovat - muovipussiin on lyöty mitä vaan käteen sattunutta.
    Noille ruuveille ja valaisimen painolle olisi vallan mainiosti riittänyt 6 mm proput.

    Oikean kärjen ongelma ratkeaa kantamalla aina poran/vääntimen mukana kärkisarjaa, jossa ovat yleisimmät PH PZ kuusiokanta torx -kärjet. Jos matkassa on mukana vain jokin "melkein sopiva", niin kiusaus kokeilla sen kanssa onneaan on yleensä liian iso.


  • Anonyymi

   Ristipäivä ostettaessa tietää mikä on oikea pää. Eikä ole ongelmia sen jälkeen. Pakkauksessa lienee myös merkintä, Jos ei ole niin tee! Miljoonalaatikosta käytettäessä voi tietty mennä vikaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Valkeakosken murhaaja

   Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
   Maailman menoa
   183
   11550
  2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

   Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
   Valkeakoski
   148
   2303
  3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

   Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
   Sinkut
   248
   1471
  4. Sille yhelle vaa

   Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
   Ikävä
   61
   1050
  5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

   Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
   Ikävä
   53
   930
  6. Hiljaista on

   Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
   Ikävä
   61
   872
  7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

   ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
   Ikävä
   42
   767
  8. Onhan sulla

   Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
   Ikävä
   52
   729
  9. Olen ylpeä sinusta

   nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
   Tunteet
   26
   706
  10. Kysymys iltaan

   Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
   Ikävä
   42
   689
  Aihe