Aihe

Oppimisvaikeudet ja yrittäjyys

Anonyymi

En tiedä, onko tämä nyt oikea paikka tälle keskustelulle. No, olkoot nyt täällä. Ravintolatyö-kategoriaan olin ensimmäisenä tämän mietteeni laittaa, koska kyseessä on kahvilayrittäjyyden harkitseminen.

Ollessani ammattikoulussa ravintola-alalla kävi monesti mielessä oman kahvilan perustaminen pitäessäni kahvilatyöstä, sillä reuman takia olen fysiikaltani heikko ja sen takia ko. työ on vielä joten kuten helppoa fyysisesti. A la carte-ravintolassa ollessani työssäoppimisjaksolla pienikokoisuuteni tuli hidasteeksi lautasten kantamisessa. Olen tietenkin ottanut huomioon, että ihan jo sairauden takia pitää huolehtia omasta fyysisestä kunnosta.

Enemmän minua on askarruttanut oppimisvaikeuteni, jotka ulottuu matematiikkaan. Osaan peruslaskutoimituksia ja tiedän, miten prosenttilaskuja lasketaan, mutta kun pitäisi ratkaista X:ää ja Y:tä, niin johan vaikeaksi menee. En edes väliaikaisesti pystyisi sisäistämään noin monimutkaista laskutoimitusta. Korkeintaan sinint, cosinit ja tangetit olen sisäistänyt väliaikaisesti ylä- ja ammattikoulussa.

Yläkoulun TET-jaksoilla ollessani kahdessa kaupassa minulla vahvistui halu palvelualalle. No, minun piti kuitenkin unohtaa tuo kaupan ala, sillä äitikin painotti että siinä tarvitaan matematiikkaa. Totta kai samaa kuulin ravintola-alan. Tuntuu, että osa äidin puheista kuulosti siltä, ettei kannata edes yrittää. Kuitenkin hain ravintola-alalle opiskelemaan, ja pitää myöntää, että alussa oli vaikeaa hahmottaa vaa'an näytöltä milloin se näyttää 50 grammaa ja milloin 5 kiloa. Osaan totta kai erottaa suuren luvun pienestä luvusta. Näkömuististani aloin oppia vaa'an luvut ja se on myös auttanut laskemaan päässä takaisin annetut rahatkin, vaikka aina minä lyön kassaan sen annetun käteisen määrän halutessani olla tarkempi oikeista summista.

Vaikka minulla on koko ajan mielessä kahvilayrittäjyys, niin silti minua painaa joten kuten äidin sanat vaikken kassalla tuota mitään ongelmia eikä kukaan ole kysynyt vääristä summista minulta. Ihan oikeissa töissä olen käynyt.

Minulla on liike-ideakin valmiina ja olen miettinyt, että minkälaisia työntekijöitä mahdollinen yritykseni tarvitsisi. Olen ajatellut ihan ensimmäisenä kokeilla pop up-kahvilaa yhden päivän nähdäkseni, että mitä siitä tulisi. Oma arvioni tekemistäni tuotteista on keskinkertainen. Pop up-kahvilani tuotteet painottuisi vähähiilihydraattisuuteen noudattaessani kyseistä ruokavaliota, mutta varsinaisessa kahvilatoiminnassa suurin osa tuotteista olisi "tavallista" mutta leivottuna aitoon voihin ja muutenkin lisäaineettomasti. Puhtaus ja luonnollisuus kuuluisi arvoihini ruuan suhteen. Tuolla luulisi ainakin erottuvan joukosta, kun nykyään moniin leivoksiin tungetaan margariinia.

2

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   No eipä sinun tarvitse kahvilayrittäjänä edes 1. asteen yhtälöitä ratkoa. Tärkeintä on matematiikassa siellä lukujen hahmottaminen ja kassaan lyötävien hintojen realistisuus. Kaikkein tärkeintä on asiakaspalvelu ja tuotteet, joita kahvilassasi tarjoilet. Sinne on turha tuoda mitään ruokamarkettien tiskiltä hankittuja massatuotteita myyntiin, sillä asiakkaat huomaavat ne pian ja häipyvät. Joko leivot tuotteet itse tai hankit ne paremmista leipomoista.

  • Anonyymi

   Meihin iskostuu syvälle käsitykset, jotka jostakin ulkopuolelta on aistittu tai ihan "kerrottu."
   Osa näistä on varmasti totta, osa osaksi totta ja osa täyttä pötyä.

   Samaa mieltä edellisen kanssa: oma intohimo ja asiakaspalvelu on kahvilanpyörittäjälle tärkeintä (no hygienia ja turvallisuus tietenkin myös) Kaikkea muuta oppii ajan kanssa. Ja apuja löytyy. Ehkä jopa joku kumppani siihen kaveriksi toimimaan?

   En tiedä, oletko jostakin isommasta kaupungista tai sellaisen läheltä, mutta kannattaa tutustua yrittäjyyteen liittyviin kursseihin ja koulutuksiin. Liikeidea kirkastuu, saat yrittäjähenkisiä uusia tuttuja ja opit myös juuri kahvilatoimintaan liittyvien numeroiden tutkimista myös.
   https://www.takk.fi/koulutukset/ammattialat/yrittajyys/#alkavat

   Nyt voi myös etänä ja ilmaiseksi tehdä mm. avoimen yliopiston kursseja tai osallistua vaikka kiinnostaville luennoille.
   Jos olet facebookissa, kannattaa liittyä yrittäjyyteen liittyviin ryhmiin. Osa on tarkoitettu niille, joilla on jo olemassa oleva yritys, mutta moni noista fb:n yrittäjäryhmistä on myös suunnittelu- ja haaveiluvaiheessa oleville avoin.

   Jo nyt voi selvitellä tukkuasioita, hygieniaan ja asiakaspaikkamääriin liittyvää lainsäädäntöä jne, mutta nämä ehkä jo työelämästä tuttuja.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Liikenne topissa

   Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
   Virrat
   43
   11875
  2. Naisen vessakäynti suhteen alussa

   Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
   Parisuhde
   156
   9130
  3. Maisa se jaksaa valehdella

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   221
   7100
  4. Liedenpohja

   Mikä hässäkkä siälä on päällä ??
   Virrat
   13
   4293
  5. Karanteenimääräyksiä rikkovaa ei rangaista.

   Ulkomailta tuleva koronatartuttaja saa Suomessa liikuskella ja juhlia estoitta. Omantunnon kysymys on noudattaako karanteenimääräyksiä toista on mones
   Maailman menoa
   191
   2840