Aihe

Tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus - koskee kaikkia

Anonyymi

4 § lueteltu tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus koskee ihan kaikkia tienkäyttäjiä ja ihan kaikkia tilanteita liikenteessä.

Pykälässä lukee näin: "Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi."

Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa. Mieti että miten voi ennakoida toisten tekemisisä, jos ei tiedä, mitä ne toiset tekevät. Jokaisen liikkujan on oltava hereillä että mitä ne muut siinä ympärillä tekevät.

Tämä ei ole pelkästään ajoneuvojen velvollisuus, vaan jokaisen tiekäyttäjän velvollisuus.

5

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kevyenliikenteenväylillä Jalankulkijoiden on oltava hereillä, että mitä ne pyöräilijät tekevät. Tietenkin vastaavasti pyöräilijöiden on oltava hereillä, että mitä ne jalankulkijat tekevät. Polkupyöräilijöillä on sitten lisää velvollisuuksia, kuten tilanteeseen sopiva nopeus ja turvallisen tilan antamien, mutta jalankulkijoilla on myös velvollisuus katsoa, mitä ne pyöräilijät tekevät.

   Viimeisenä pointtina toki se, että lapset eivät vielä osaa tarpeeksi hyvin ja saattavat tehdä yllättäviä asioita. Siksi pitääkin esim. lapsia varoa erityisen paljon liikenteessä. Heiltä ei voida olettaa samaa osaamista kuin aikuisilta.

  • Anonyymi

   Jalankulkijoissa on huononäköisiä, sokeitakin.
   Ja huonokuuloisia, kuurojakin. Hidasliikkeisiä, liikuntavammaisiakin. Kännisiä, huumeisiakin. Värikästä porukkaa eikä viat aina näy.

   • Anonyymi

    Tästä syystä laki velvoittaakin esim. noudattamaan erityistä varovaisuutta lasta, vanhusta, eri tavoin vammaista ihmistä tai muuta henkilöä kohtaan, jolla on ilmeisiä vaikeuksia selviytyä turvallisesti liikenteessä. Lisäksi polkupyörällä ajettaessa on annettava jalankulkijalle turvallinen tila tiellä ja sovitettava nopeus tilanteeseen.

    Yllä lueteltu ei kuitenkaan poista tervejärkiseltä normaalilta aikuiselta jalankulkijalta ennakointivelvollisuutta, eli velvollisuutta "olla hereillä" mitä liikenteessä tapahtuu ja mitä muut siellä tekevät.


  • Anonyymi

   Ennakointivelvollisuus on toissijainen sääntö.

   Sen tarkoitus on pitää ihmisiä valppaina niiden ajoneuvon kuljettajien varalta, jotka eivät osaa tai välitä noudattaa niitä ensisijaisia sääntöjä. Niitä on ajoneuvoa kuljetettaessa tiedettävä ja muistettava aika paljon. Ja jos ei muista, alle jääjä on aina se, johon sattuu.

   Ensisijaisten sääntöjen perusteella liikkumiseen riittää aika pitkälle se, kun muistaa ettei kenenkään päälle saa ajaa. Tarkennuksia opetetaan autokoulussa ja niitä voi tutkia vaikka Liikenneturvan sivuilta.

   • Anonyymi

    Ei se ole toissijainen sääntö. Se on ihan samalla viivalla kaikkien muidenkin pykälien kanssa. Tarkoituksesta olen kuitenkin samaa mieltä. Aloituksessakin tämä mainitaan, eli miten voi ennakoida toisten tekemisisä, jos ei tiedä, mitä ne toiset tekevät. Jokaisen liikkujan on oltava hereillä, eli valppaana.

    Toki pitää huomioida ihmiset, joilta muiden huomioiminen ei yhtä hyvin onnistu, kuten lapset, vanhukset, eri tavoin vammaiset ihmiset jne. Heitä on 29 § mukaan varottava erityisesti.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut

   "Talvella 2018 hän sai ALS-diagnoosin. Ensioireet hän huomasi syksyllä 2018. Tuolloin Maijanen alkoi tuntea kummallisia lihaskramppeja ja huomasi, ett
   Maailman menoa
   117
   5818
  2. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   122
   3970
  3. Sofia muutti hotelliin ilmaiseksi

   "Seiskan saamien tietojen mukaan kohukaunotar Sofia Belorf, 30, olisi muuttanut helsinkiläiseen luksushotelliin äskettäin. Seiskan saamien tietojen mu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   388
   2193