Sebringin rengasmelu hiljeni

Scy

Chrysler Sebringin huonoinpana puolena on tälläkin palstalla monta kertaa mainittu melko kova rengasmelu. Tämä ominaisuus taitaa vaivata kaikkia Chryslereitä, ehkä 300C:tä lukuunottamatta.

Itse kyllästyin rengasmeluun ja päätin aloittaa auton hiljentämisen ensimmäiseksi kesärenkaat vaihtamalla. Tulos yllätti jopa positiivisesti!

Sebringiin on asennettu alkuperäisenä turhankin kovat V-nopeusluokan (240km/h) renkaat, Michelin Pilot Primacyt, jotka eivät käyttökokemusten mukaan ole kuitenkaan huonot (ainakaan alemmassa H-nopeusluokassa).

Joka tapauksessa ainakin Sebringissä nuo V-nopeusluokan ensiasennus-Michelinit toimivat todella huonosti ja pitävät Suomen karkeilla teillä hirveää kuminaa - ääni on jopa kovempi kuin nastallisilla Hakkapeliitoilla kuivalla tiellä.

Muutenkin autoon riittää Suomen olosuhteissa H-nopeusluokan renkaat (210km/h).

Ensi alkuun ajattelin korvata alkuperäiset missukat monen rengasliikkeen hiljaiseksi kehumilla Nokian NRHi:llä. Lueskelin kuitenkin Suomi24:n keskustelupalstalta käyttökokemuksia ja monet olivat pettyneet NRHi:n pitämään kovaan rengasmeteliin ja vaihtaneet tilalle testeissäkin hiljaisimmaksi julistetut GoodYear Hydragripit (H-nopeusluokka).

Näinpä tein siis itsekin ja kun sain nuo Goodyear Hydragrip 205/60R16 -nakit alle, ei voi kuin todeta, että kyllä kannatti.

Rengasmeteli pieneni todella huomattavasti ja kesärenkaat ovat nyt hiljaisemmat kuin aiemmat hakkapeliitat, jotka nekin olivat hiljaisemmat kuin nuo michelinit. Kaupunkinopeuksissa renkaat eivät pidä juuri mitään ääntä. Motarilla kävin kokeilemassa matkanopeuksia ja ääni on todella hillittyä aina 90km/h nopeuteen saakka. Vasta noin 100km/h ja siitä ylittävissä nopeuksissa renkaat alkavat pitää michelineistä tuttua kuminaa, joskin merkittävästi vaimeampana.

Aikaisemmin Sebringillä ajellessa autossa ei kuullut puhua normaalilla äänellä ja radiota täytyi vääntää matkanopeuksissa paljon isommalle. Nyt rengasmeteli muuttui satasen nopeuksissakin hillityksi eikä autossa tarvitse huutaa.

Renkailla näyttää pystyvän vaikuttamaan (ainakin Sebringin tapauksessa) melkoisesti rengasmetelin vähenemiseen ja noihin Hydragrippeihin olen kyllä todella tyytyväinen. Ainoana negatiivisena ominaisuutena täytynee ehkä mainita ohjaustunnon pieni heikkeneminen: renkaat ovat ehkä hivenen uraherkemmät kuin michelinit ja reagoivat tien kallisteluun hieman voimakkaammin.

Tämän olen kuitenkin valmis kestämään kun tuosta rengasmetelistä sai leikattua valtavan siivun pois.

Seuraavaksi voisi miettiä muita äänieristysratkaisuja (äänieristysmattoa ja massaa pyöränkoteloihin yms). Sebringistä voisi saada näillä konsteilla jopa todella hiljaisen auton.

4

1188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jukkap

      Mahtaisiko Sebring-kokemuksesi ja kokeilusi olla suoraan siirrettävissä Neoniin? Olisi myös mielenkiintoista kuulla neonistien kesärengaskommentteja.
      Itselleni (Neon -03) rengasasia tuli ajankohtaiseksi, kun huomasin kesärenkaita alle laittaessani, että alkukesästä joutuu väkisin rengaskaupoille. Mutta mitkä ostaa? Nyt autossa on alla Goodyearin renkaat tyyppiä Eagle jotain (185/65/14") . Niitä ei parhaalla tahdollakaan voi pitää hiljaisina. Sen huomasi taas äänettömien Blizzakien jälkeen. Merkillistä, kun siirtyy kesärenkaaseen talvipyörästä, ääni lisääntyy! Edellisessä Neonissa oli alla Michelinit mutta niidenkään hiljaisuus ei täysiä pisteitä saanut. En tosin koskaan ole osannut valita parempia rengastyyppejä. Minulle on varmaan myyty ne halvimmat misukat tai goodyearit. Vasta nyt Scyn kirjoitus sai huomaamaan asian. Eli kysymys yksinkertaisimmillaan: millä kesärenkailla liikkuu Neon mukavimmin suomalaisilla tienopeuksilla?

      • Scy

        Veikkaisin, että Goodyear Eagle (jotain) voi kuitenkin olla ihan eri rengas kuin Goodyear Hydragrip. Nopeusluokka kenties eri (mitä korkeampi nopeusluokka, sitä kovempi rengasääni), kumiseos erilainen ja pintakuviointi erilainen.

        Hydragrip lienee yhtä lailla hiljainen myös Neonin rengaskoossa. Kai niitä voi olla muitakin hiljaisia, mutta ainakin Tuulilasin testin mukaan H-nopeusluokan "mukavin" on tuo Hydragrip.


    • sebring

      Tarvitseeko tuulilasiin laittaa se joku tarra, jos hankkii H-nopeusluokan renkaat alkuperäisten V-luokan renkaiden tilalle?

      • DGC

        http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1998/19980779

        Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta 779/1998, 3. luku, 10. § ja 5. momentti:

        5. Autoon saa vaihtaa sen rakenteellisesti sallitun suurimman nopeuden edellyttämää nopeusluokkaa alemman nopeusluokan renkaat. Vaihtaminen on sallittu ehdolla, että autoon vaihdettavat renkaat ovat vähintään nopeusluokkaa Q (160 km/h) ja että auton suurimman rakenteellisen nopeuden edellyttämää nopeusluokkaa alemman nopeusluokan kesärenkaista on ohjaamossa kuljettajalle helposti näkyvään paikkaan pysyvästi kiinnitetty kilpi tai tarra, josta selvästi ilmenee suurin sallittu renkaiden rajoittama ajonopeus.

        ----

        Eli tuulilasiin ei tarvitse (eikä saa) laittaa tarraa, mutta jossain päin kojelautaa näkyvällä paikalla sellainen pitäisi olla ja koskee vain kesärenkaita. Talvirenkaat saavat olla alemman nopeusluokan ilman tarraakin ja käytännössä aina ovatkin. Eri asia sitten on se, välittääkö kukaan käytännössä tällaisesta pykälästä. Onkohan kellään jäänyt katsastus tällaisesta kiinni?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1955
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1878
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      139
      1430
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe