Pelastusopistossa Kuopiossa kuohuu

Anonyymi

Pelastusopistossa Kuopiossa kuohuu: rehtoria vastaan on nostettu syyte muun muassa työturvallisuusrikoksesta, rehtori ja kaksi johtajaa jättäytyi pois töistä

”Pelastusopistolla on ollut sisäisiä haasteita”, sanoo pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sisäministeriöstä, jonka ohjauksessa Pelastusopisto toimii.

Tällä viikolla syyttäjä on nostanut syytteen Pelastusopiston rehtoria Mervi Parviaista vastaan. Häntä syytetään työsyrjinnästä, työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rehtori on poliisin esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Parviainen ilmoitti perjantaina jäävänsä sairauslomalle työuupumuksen vuoksi. Perjantaina myös kaksi muuta Pelastusopiston johtajaa jättäytyi pois töistä. Parviaista vastaan saatetaan nostaa toinenkin syyte. Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniö vahvisti HS:lle, että samaan kokonaisuuteen liittyy myös toinen samantapainen rikosepäily. Asia on vielä poliisin tutkinnassa. Kyse on Pelastusopistossa tapahtuneista kahteen työntekijään kohdistuneista teoista, jotka tapahtuivat loppuvuodesta 2018. Ylisirniön mukaan kyse on osittain on samoista tapahtumista.

Pelastusopisto on valtion oppilaitos, joka kouluttaa hätäkeskustoiminnan ja pelastusalan ammattilaisia koko Suomeen. Se toimii sisäministeriön ohjauksessa. Pelastusopiston lisäksi pelastajia ja paloesimiehiä koulutetaan vain Helsingin pelastuslaitoksen Pelastuskoulussa pääkaupungin tarpeisiin. https://vastuullisuusuutiset.fi/fi/yleinen/pelastusopistossa-kuopiossa-kuohuu-rehtoria-vastaan-on-nostettu-syyte-muun-muassa-tyoturvallisuusrikoksesta-rehtori-ja-kaksi-johtajaa-jattaytyi-pois-toista/

7

2534

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kun valitaan joukko itseriittoisia ihmisiä johtoon, niin lopputulos on tämä.

  • Anonyymi

   Näytää aika riitaiselta ja huonosti johdetulta paikalta!

   Puhallutuksia pelastusopiston oppitunneilla – oppilailla keitti yli

   Pelastusopistolla Kuopiossa oppilaiden ja opettajien välit ovat kiristyneet.

   Pelastusopiston erimielisyyksistä kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

   Kiistaa ovat aiheuttaneet muun muassa oppilaiden puhallutukset.

   Opettajat ovat puhalluttaneet oppilaita alkometrillä oppituntien alussa.

   Luokassa on laitettu jako viiteen, ja neloset ovat joutuneet puhaltamaan eli puhallutettavat on valittu summamutikassa.

   - On laki pelastusopistosta, jossa olevan pykälän mukaan puhalluskokeeseen saa määrätä henkilöitä vain silloin, jos on perusteltua aihetta epäillä heidän olevan päihtyneenä harjoituspäivänä tai työpaikassa tapahtuvassa harjoittelussa, kertoo oppilasyhdistyksen puheenjohtaja Riikka Oravainen.

   - Puhallutusta ei myöskään saa suorittaa opettaja vaan terveydenhuoltoalan henkilö tai poliisi, hän jatkaa.

   Oravainen kuitenkin tähdentää, ettei oppilasyhdistys suvaitse tai puolustele päihtyneenä tunnilla olemista.

   - On joitakin tapauksia, joissa viisari on värähtänyt, mutta puhallutusten oikeassa kohdentamisessa on otettava maalaisjärki käteen.

   Pelastusopiston vs. koulutusjohtaja Mervi Parviainen tyrmää oppilaiden väitteet.

   - Järjestyssäännöissämme lukee, ettei pelastusopiston tiloissa esiinnytä ja ajeta pelastusajoneuvoilla päihtyneinä. Viime aikoina meillä on myös ollut tarvetta tiukentaa puhalluskäytäntöjä teoriaopetuksessa.

   Parviainen kertoo, että uusille opiskelijoille järjestettiin niin sanotut kastajaiset kevättalvella.

   - Opiskelijoiden kanssa sovittiin etukäteen, että aamulla järjestetään puhallutukset, jotta porukka on opiskelukunnossa. Tämän tarkoituksena oli hillitä kastajaisissa alkoholin käyttöä. Puhallutimme kaikki alipäällystökurssin opiskelijat, joista yksi kieltäytyi ja toinen puhalsi positiivisen tuloksen, alle 0,3 promillea. Kieltäytynyt halusi verikokeeseen, ja tulos oli negatiivinen. Lisäksi puhallutimme satunnaisotannalla pelastajakurssin opiskelijoita, joista kahden miehen tulos oli positiivinen: 0,57 ja 0,44 promillea.

   Parviainen tähdentää, ettei opisto pidä raittiusliikettä, mutta opetuksessa on nollatoleranssilinja.

   - Pelastuslaitoksilta olemme saaneet viestiä, ettei sielläkään sallita, että työntekijät ovat päihtyneinä työvuoroissa. Opetammekin oppilaat työelämän tavoille, ja kaksi henkilökunnan jäsentä puhalluttaa oppilaan, jos huomaamme, että hän on huonolla hapella tai haisee. Laissa ei lue, että pitää olla terveydenhuollon ammattilainen puhalluttamassa.

   - Korostan, että emme voi pakottaa oppilaita puhaltamaan, vaan he saavat vapaaehtoisesti puhaltaa. Jos he eivät puhalla, kerromme siitä aiheutuvat seuraukset. Tällöin oppilaat joutuvat verikokeeseen tai opettaja arvioi, onko humalatila vai ei.
   Oppilaat vaativat kunnioitusta

   Oppilasyhdistys järjesti tiistaina ulosmarssin ja jätti opiston johdolle seitsemän teesiä, joissa vaaditaan luomaan opistoon kunnioituksen henkeä, ei rangaistuksia. Esimerkiksi opiston sauna laitettiin viikoksi käyttökieltoon opiskelijoiden vuoksi, ja oppilaat laitettiin siivoamaan koulun käytävät.

   - Meitä syytettiin automaattisesti tavaroiden rikkomisesta kysymättä, olemmeko rikkoneet. En tiedä yhtäkään meistä, joka olisi rikkonut saunan tavaroita. Tutkinto-opiskelijoiden lisäksi täällä käy vierailevia kurssilaisia. Meiltä on myös kielletty tuhka-astiat, Riikka Oravainen sanoo. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000390511.html

  • Anonyymi

   Pelastusopiston rehtori syytteessä alaistensa kohtelusta – oikeus puntaroi vihjailuja työntekijöiden seksuaalisesta suuntautumisesta

   Rehtoria syytetään työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän kiistää syytteet. Asian käsittelyyn on varattu viisi päivää.

   Kuopiossa toimivan Pelastusopiston rehtorille Mervi Parviaiselle luettiin tänään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syytteet työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdesta eri tapauksesta.

   Ensimmäisen syytteen mukaan taustalla on Parviaisen käytös palaverissa. Syyttäjän tietojen mukaan Parviainen oli vihjannut kahden alaisensa olevan suhteessa keskenään marraskuussa 2018. Palaverissa oli paikalla heistä toinen. Läsnä oli myös opiston koulutusjohtaja.

   Syytteessä todetaan, että Parviainen oli palaverissa kertonut saaneensa tietoonsa muilta Pelastusopiston henkilöiltä, että alaiset olivat viettäneet tiiviisti aikaa yhdessä. Tuolloin Parviainen olisi syytteen mukaan todennut, että miehet käyttäytyivät yhdessä kuin pariskunta.

   Syytteen mukaan Parviainen ei puuttunut muun henkilökunnan vihjailuihin alaisten seksuaalisesta suuntautumisesta vaan esitti ne läsnä olleille palaverissa.

   Tämän seurauksena mukana ollut alainen jäi ensin sairauslomalle ja pian sen jälkeen irtisanoutui virkasuhteestaan tammikuun alussa 2019.

   Pelastusopistolla on ohjeet seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen.
   Varaluottamustehtävät johtivat toimiin rehtorin taholta

   Toisessa syytteessä toinen alaisista kokee rehtorin asettaneen hänet epäedulliseen asemaan, kun hänet valittiin Pelastusopiston henkilökuntayhdistyksen varaluottamusmieheksi vuosille 2019–2021 ja yhdistyksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2019.

   Syyttäjän mukaan rehtori Parviainen oli ilmoittanut tuolloin, että varaluottamusmieheksi valinta aiheuttaa luottamuspulan ja esteellisyysongelman alaisen viranhoitoa kohtaan.

   Syytteessä kerrotaan, että tämän lisäksi Parviainen oli karsinut hänelle kuuluneita työtehtäviä ja kyseenalaistanut hänen työsuorituksiaan, luotettavuutta ja ammattitaitoa. Syyttäjän mukaan Parviainen myös esitti, että työtehtävien muutokset alentavat alaisen kokonaispalkkaa.

   Alainen jäi muutaman kuukauden mittaiselle sairauslomalle joulukuussa 2019. Syksyllä 2020 Parviainen ilmoitti, ettei alainen voi jatkaa esimiestehtävissään.

   Syyttäjä vaatii rangaistukseksi Parviaiselle ensimmäisestä syytteestä 60–80 päiväsakkoa ja toisesta syytteestä 70–90 päiväsakkoa.

   Parviainen kiistää kummatkin esitetyt syytteet.

   Käräjäoikeuden istuntoa jatketaan torstaina ja perjantaina sekä tarvittaessa vapun jälkeen ensi viikon alkupäivinä. https://yle.fi/uutiset/3-11905583

   • Anonyymi

    Eikö riittäisi linkki? Miksi kopioida koko teksti???


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eikö riittäisi linkki? Miksi kopioida koko teksti???

    Mitä sanoo kepu!????? Miten se ottaa vastuun omistaan?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mitä sanoo kepu!????? Miten se ottaa vastuun omistaan?

    Koettavat vängätä pelastus koulututa Helsingistä tuonne, vaan vihreet pitää hanttiin ja hyvä niin. Kuka se etelästä tuonne korpeen lähtee koulutuksee ja tulee sitten vielä takas etelään hommiin. Joku tolkku se noissakin on oltava.

    https://yle.fi/uutiset/3-12172383?origin=rss

    https://yle.fi/uutiset/3-12177695


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eikö riittäisi linkki? Miksi kopioida koko teksti???

    Teksti ja sivusto usein katoaa jonkun ajan päästä, joten tekstin tallentaminen kopioimalla on hyvä käytäntö.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   22
   2745
  2. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   52
   2279
  3. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

   Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
   Kotimaiset julkkisjuorut
   147
   1683
  4. Bachelor-Tuomakselta ikävä yllätys - Hanna tyrmistyi miehen käytöksestä: "Kun kamerat sammuivat..."

   No voihan… Hanna sai kuvausten aikana Tuomaksesta lämpimän, ystävällisen ja avoimen kuvan. Kun kamerat sammuivat, kuinkas sitten kävikään... https://
   Bachelor
   15
   1640
  5. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   125
   1223
  6. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   16
   990
  7. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   218
   931
  8. Haluan lämmittää välejämme

   Haluan saada ja antaa sulle nautintoja, onko se väärin? 💜 Se riittää jos et halua muuta, en tarvitse enempää.
   Ikävä
   55
   737
  9. Ihan sekaisin susta taas

   Miksi piti näin rakastua, jos en sua (miestä) koskaan voi saada?
   Ikävä
   83
   730
  10. Tämä oikeasti sattuu

   Alan ymmärtää sua paremmin.
   Ikävä
   45
   697
  Aihe