Pelastusopistossa Kuopiossa kuohuu

Anonyymi

Pelastusopistossa Kuopiossa kuohuu: rehtoria vastaan on nostettu syyte muun muassa työturvallisuusrikoksesta, rehtori ja kaksi johtajaa jättäytyi pois töistä

”Pelastusopistolla on ollut sisäisiä haasteita”, sanoo pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sisäministeriöstä, jonka ohjauksessa Pelastusopisto toimii.

Tällä viikolla syyttäjä on nostanut syytteen Pelastusopiston rehtoria Mervi Parviaista vastaan. Häntä syytetään työsyrjinnästä, työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rehtori on poliisin esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Parviainen ilmoitti perjantaina jäävänsä sairauslomalle työuupumuksen vuoksi. Perjantaina myös kaksi muuta Pelastusopiston johtajaa jättäytyi pois töistä. Parviaista vastaan saatetaan nostaa toinenkin syyte. Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniö vahvisti HS:lle, että samaan kokonaisuuteen liittyy myös toinen samantapainen rikosepäily. Asia on vielä poliisin tutkinnassa. Kyse on Pelastusopistossa tapahtuneista kahteen työntekijään kohdistuneista teoista, jotka tapahtuivat loppuvuodesta 2018. Ylisirniön mukaan kyse on osittain on samoista tapahtumista.

Pelastusopisto on valtion oppilaitos, joka kouluttaa hätäkeskustoiminnan ja pelastusalan ammattilaisia koko Suomeen. Se toimii sisäministeriön ohjauksessa. Pelastusopiston lisäksi pelastajia ja paloesimiehiä koulutetaan vain Helsingin pelastuslaitoksen Pelastuskoulussa pääkaupungin tarpeisiin. https://vastuullisuusuutiset.fi/fi/yleinen/pelastusopistossa-kuopiossa-kuohuu-rehtoria-vastaan-on-nostettu-syyte-muun-muassa-tyoturvallisuusrikoksesta-rehtori-ja-kaksi-johtajaa-jattaytyi-pois-toista/

11

7736

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kun valitaan joukko itseriittoisia ihmisiä johtoon, niin lopputulos on tämä.

    • Anonyymi

      Näytää aika riitaiselta ja huonosti johdetulta paikalta!


      Puhallutuksia pelastusopiston oppitunneilla – oppilailla keitti yli

      Pelastusopistolla Kuopiossa oppilaiden ja opettajien välit ovat kiristyneet.

      Pelastusopiston erimielisyyksistä kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

      Kiistaa ovat aiheuttaneet muun muassa oppilaiden puhallutukset.

      Opettajat ovat puhalluttaneet oppilaita alkometrillä oppituntien alussa.

      Luokassa on laitettu jako viiteen, ja neloset ovat joutuneet puhaltamaan eli puhallutettavat on valittu summamutikassa.

      - On laki pelastusopistosta, jossa olevan pykälän mukaan puhalluskokeeseen saa määrätä henkilöitä vain silloin, jos on perusteltua aihetta epäillä heidän olevan päihtyneenä harjoituspäivänä tai työpaikassa tapahtuvassa harjoittelussa, kertoo oppilasyhdistyksen puheenjohtaja Riikka Oravainen.

      - Puhallutusta ei myöskään saa suorittaa opettaja vaan terveydenhuoltoalan henkilö tai poliisi, hän jatkaa.

      Oravainen kuitenkin tähdentää, ettei oppilasyhdistys suvaitse tai puolustele päihtyneenä tunnilla olemista.

      - On joitakin tapauksia, joissa viisari on värähtänyt, mutta puhallutusten oikeassa kohdentamisessa on otettava maalaisjärki käteen.

      Pelastusopiston vs. koulutusjohtaja Mervi Parviainen tyrmää oppilaiden väitteet.

      - Järjestyssäännöissämme lukee, ettei pelastusopiston tiloissa esiinnytä ja ajeta pelastusajoneuvoilla päihtyneinä. Viime aikoina meillä on myös ollut tarvetta tiukentaa puhalluskäytäntöjä teoriaopetuksessa.

      Parviainen kertoo, että uusille opiskelijoille järjestettiin niin sanotut kastajaiset kevättalvella.

      - Opiskelijoiden kanssa sovittiin etukäteen, että aamulla järjestetään puhallutukset, jotta porukka on opiskelukunnossa. Tämän tarkoituksena oli hillitä kastajaisissa alkoholin käyttöä. Puhallutimme kaikki alipäällystökurssin opiskelijat, joista yksi kieltäytyi ja toinen puhalsi positiivisen tuloksen, alle 0,3 promillea. Kieltäytynyt halusi verikokeeseen, ja tulos oli negatiivinen. Lisäksi puhallutimme satunnaisotannalla pelastajakurssin opiskelijoita, joista kahden miehen tulos oli positiivinen: 0,57 ja 0,44 promillea.

      Parviainen tähdentää, ettei opisto pidä raittiusliikettä, mutta opetuksessa on nollatoleranssilinja.

      - Pelastuslaitoksilta olemme saaneet viestiä, ettei sielläkään sallita, että työntekijät ovat päihtyneinä työvuoroissa. Opetammekin oppilaat työelämän tavoille, ja kaksi henkilökunnan jäsentä puhalluttaa oppilaan, jos huomaamme, että hän on huonolla hapella tai haisee. Laissa ei lue, että pitää olla terveydenhuollon ammattilainen puhalluttamassa.

      - Korostan, että emme voi pakottaa oppilaita puhaltamaan, vaan he saavat vapaaehtoisesti puhaltaa. Jos he eivät puhalla, kerromme siitä aiheutuvat seuraukset. Tällöin oppilaat joutuvat verikokeeseen tai opettaja arvioi, onko humalatila vai ei.
      Oppilaat vaativat kunnioitusta

      Oppilasyhdistys järjesti tiistaina ulosmarssin ja jätti opiston johdolle seitsemän teesiä, joissa vaaditaan luomaan opistoon kunnioituksen henkeä, ei rangaistuksia. Esimerkiksi opiston sauna laitettiin viikoksi käyttökieltoon opiskelijoiden vuoksi, ja oppilaat laitettiin siivoamaan koulun käytävät.

      - Meitä syytettiin automaattisesti tavaroiden rikkomisesta kysymättä, olemmeko rikkoneet. En tiedä yhtäkään meistä, joka olisi rikkonut saunan tavaroita. Tutkinto-opiskelijoiden lisäksi täällä käy vierailevia kurssilaisia. Meiltä on myös kielletty tuhka-astiat, Riikka Oravainen sanoo. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000390511.html

      • Anonyymi

        Hieman täytyy kyllä viirata päässä ja olla todellisuus hukassa, mikäli on käsitys että pelastustoimessa tai yhtään missään ammatissa voidaan toimia jurrissa tai kankkusessa. Opistolla lienee asuntolassa ihan mukava rillutella, mutta ehkä pitäisi miettiä millaiseen ammattiin on kouluttautumassa. Perehtyä hieman pelastustoimen arvoihin ja tiedostaa mitä ammatti todella vaatii...

        20v työkokemuksella ammattipalokunnasta


    • Anonyymi

      Pelastusopiston rehtori syytteessä alaistensa kohtelusta – oikeus puntaroi vihjailuja työntekijöiden seksuaalisesta suuntautumisesta

      Rehtoria syytetään työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän kiistää syytteet. Asian käsittelyyn on varattu viisi päivää.

      Kuopiossa toimivan Pelastusopiston rehtorille Mervi Parviaiselle luettiin tänään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syytteet työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdesta eri tapauksesta.

      Ensimmäisen syytteen mukaan taustalla on Parviaisen käytös palaverissa. Syyttäjän tietojen mukaan Parviainen oli vihjannut kahden alaisensa olevan suhteessa keskenään marraskuussa 2018. Palaverissa oli paikalla heistä toinen. Läsnä oli myös opiston koulutusjohtaja.

      Syytteessä todetaan, että Parviainen oli palaverissa kertonut saaneensa tietoonsa muilta Pelastusopiston henkilöiltä, että alaiset olivat viettäneet tiiviisti aikaa yhdessä. Tuolloin Parviainen olisi syytteen mukaan todennut, että miehet käyttäytyivät yhdessä kuin pariskunta.

      Syytteen mukaan Parviainen ei puuttunut muun henkilökunnan vihjailuihin alaisten seksuaalisesta suuntautumisesta vaan esitti ne läsnä olleille palaverissa.

      Tämän seurauksena mukana ollut alainen jäi ensin sairauslomalle ja pian sen jälkeen irtisanoutui virkasuhteestaan tammikuun alussa 2019.

      Pelastusopistolla on ohjeet seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen.
      Varaluottamustehtävät johtivat toimiin rehtorin taholta

      Toisessa syytteessä toinen alaisista kokee rehtorin asettaneen hänet epäedulliseen asemaan, kun hänet valittiin Pelastusopiston henkilökuntayhdistyksen varaluottamusmieheksi vuosille 2019–2021 ja yhdistyksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2019.

      Syyttäjän mukaan rehtori Parviainen oli ilmoittanut tuolloin, että varaluottamusmieheksi valinta aiheuttaa luottamuspulan ja esteellisyysongelman alaisen viranhoitoa kohtaan.

      Syytteessä kerrotaan, että tämän lisäksi Parviainen oli karsinut hänelle kuuluneita työtehtäviä ja kyseenalaistanut hänen työsuorituksiaan, luotettavuutta ja ammattitaitoa. Syyttäjän mukaan Parviainen myös esitti, että työtehtävien muutokset alentavat alaisen kokonaispalkkaa.

      Alainen jäi muutaman kuukauden mittaiselle sairauslomalle joulukuussa 2019. Syksyllä 2020 Parviainen ilmoitti, ettei alainen voi jatkaa esimiestehtävissään.

      Syyttäjä vaatii rangaistukseksi Parviaiselle ensimmäisestä syytteestä 60–80 päiväsakkoa ja toisesta syytteestä 70–90 päiväsakkoa.

      Parviainen kiistää kummatkin esitetyt syytteet.

      Käräjäoikeuden istuntoa jatketaan torstaina ja perjantaina sekä tarvittaessa vapun jälkeen ensi viikon alkupäivinä. https://yle.fi/uutiset/3-11905583

      • Anonyymi

        Eikö riittäisi linkki? Miksi kopioida koko teksti???


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö riittäisi linkki? Miksi kopioida koko teksti???

        Mitä sanoo kepu!????? Miten se ottaa vastuun omistaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä sanoo kepu!????? Miten se ottaa vastuun omistaan?

        Koettavat vängätä pelastus koulututa Helsingistä tuonne, vaan vihreet pitää hanttiin ja hyvä niin. Kuka se etelästä tuonne korpeen lähtee koulutuksee ja tulee sitten vielä takas etelään hommiin. Joku tolkku se noissakin on oltava.



        https://yle.fi/uutiset/3-12172383?origin=rss

        https://yle.fi/uutiset/3-12177695


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö riittäisi linkki? Miksi kopioida koko teksti???

        Teksti ja sivusto usein katoaa jonkun ajan päästä, joten tekstin tallentaminen kopioimalla on hyvä käytäntö.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä sanoo kepu!????? Miten se ottaa vastuun omistaan?

        Mervi on vihreä


    • Anonyymi

      Mikähän mahtoi olla tuomio ihan pöhkön reksin kohdalla?

      • Anonyymi

        Tuomittiin työsyrjinnästä. Pelastusopiston rehtori tuomittiin 25 päiväsakkoa eli yhteensä 2 125 euroa. Parviainen joutuu korvaamaan alaisen oikeudenkäyntikuluja noin 38 000 euroa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe