Vuorotellen taistelun ja rauhan aikoja
Ensi sunnuntaina julkistetaan SRK:n historian kolmas osa Myrskyjen keskellä, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen historia 3 (1962–1980). Kirjan sisältö on herättänyt mielenkiintoa, onhan kysymyksessä aika, jonka moni lukija on itse henkilökohtaisesti elänyt.
Tutkimus avaa murrosta, jonka keskellä SRK:n ja rauhanyhdistysten vastuunkantajat tekivät työtään. 1960-luvulla radikalisoituminen eteni laajalla rintamalla, ja yhteiskunnalliset rakennemuutokset olivat ennennäkemättömiä. Tuolloin vanhoillislestadiolaisessa kristillisyydessä koettiin tarpeelliseksi toimia maallistumista vastaan ja puolustaa Raamatun perustalle rakentuvaa uskoa ja elämää. Pyrkimyksenä oli sekä yksittäisten ihmisten että koko uskovien yhteisön varjeltuminen yhdessä uskossa, rakkaudessa, opissa ja hengessä.
Rauhanyhdistyksissä järjestettyjen keskustelujen lähtökohtana oli uskovaisten yhteyden vaaliminen. Niissä koettiin siunauksen hetkiä, kun ajan paineiden keskellä taisteleva sai henkilökohtaisesti uskoa armoevankeliumin. Uskovaiset halusivat korjata asioita ja pysyä kristillisyyden rakkaudessa.
Keskusteluissa alkoi kuitenkin 1970-luvun puolivälin jälkeen ilmetä myös kristillisyydelle vieraita piirteitä. Esiintyi toimintamalleja ja opetusta, jotka aiheuttivat hämmennystä ja ahdistusta ja ovat jälkeenpäin herättäneet laajaa kritiikkiä. Näistä kristillisyyden keskuuteen ilmaantuneista oppiharhoista ja väärinkäytöksistä SRK esitti pahoittelunsa vuonna 2011.
Tutkimuksen ajanjaksona koettiin poikkeuksellisen voimakasta SRK:n ja rauhanyhdistysten toiminnan laajenemisen aikaa. Lapsi- ja nuorisotyössä alettiin pyhäkoulun rinnalla pitää lapsille päiväkerhoja ja nuorille raamattuluokkia. Erilaiset nuortenpäivät muotoutuivat säännöllisiksi tapahtumiksi, ja lehtien lisäksi alettiin julkaista yhä enemmän kirjoja. Tuolloin hankittiin myös ensimmäiset leirikeskukset, ja leirityö rakentui niiden ympärille.
Kristillisyyden elämään on historiassa sisältynyt vuorotellen taistelun ja rauhan aikoja. Tänä päivänä on monella tarve puhua hoitokokousajan kokemuksista. Keskustelua on hyvä käydä herkällä korvalla kuunnellen ja Jumalan huolenpitoon turvautuen.
Jumalan Henki on rakkauden ja anteeksiantamuksen henki. Se ohjaa Jumalan sanan mukaiseen elämään ja Kristuksen mielellä tukemaan matkaystäviä tiellä, joka vie taivaaseen.
25
205
Vastaukset
- Anonyymi
Vanha avaus.
- Anonyymi
Teidänkin synnit on veriruskeat. On tehty syntejä kouluissa työpaikoilla juopoteltu huorattu käyty prostituoiduissa, huumeita homoiltu . Näpistelty . Puhuttu pahaa. Esitetty lakia noudattavaa juutalaista kirottu muita ja kirottu kristittyjä on avioliiton ulkopuolisia lapsia raiskauksia abortteja väkivaltaa lunttauata väärentelyä saatanalle laittamista . Teitä ei erota mikään jehovista , jahveista, hellareissa,vapareissa, synagogilta,moskeijoista. Yhtä pahaa ulkokultaista valkoiseksi kalkittu seinää. Päältä toista sisältä toista . Muiden kristittyjen kiroaminen on synneistä suurimpia.
- Anonyymi
Olen lukenut kirjan. Aloitin kirjan lukemisen viimeisestä osasta - III SRK ajan muutosten keskellä - minkä jälkeen alusta - I SRK:n toiminta kehittyy ja II SRK:n hallinto ja organisaatio.
Olihan kirja raskasta joskin mielenkiintoista luettavaa. Kirjasta saa sellaisen käsityksen, että hoitokokoukset pääosin loppuivat vuoteen 1980. Kokemukset ovat kyllä toiset. Mutta tarkoitetaanko kirjassa mahdollisesti sitä, että SRK:lla ei myöhemmin ollut mitään tekemistä järjestettyjen tilaisuuksien kanssa. Eli tieto - vakavasta harhaopista - ei ilmeisesti ollut saavuttanut kaikkia, koska "sairas hoitaminen/kiusaaminen" keksityillä/tekastuilla syillä, joista puhuteltava ei tiennyt eikä edellenkään tiedä mitään - vielä jatkui 1980-luvulla ainakin tietämälläni/tuntemallani paikkakunnalla.
Myrskyjen keskellä
s. 457 "Äärimmillään hoitokokouksissa saattoi esiintyä suoranaiseen kiusantekoon viittaavia piirteitä, joita ei voi selittää muuten kuin hoitotehtävissä olleiden henkilöiden kyynistymisellä ja harkintakyvyn pettämisellä."
Myrskyjen keskellä
s. 491 "SRK joutui 1960- ja 1970-lukujen aikana selvittelemään lukuisia yksittäisiä puhujiin liittyneitä ongelmia, joita paikalliset vanhoillislestadiolaiset eivät kyenneet ratkaisemaan. SRK pyrki tällaisissa tapauksissa kuulemaan kaikkia asianosaisia ja löytämään sovitteluratkaisun. Usein näin tapahtuikin. Jos erimielisyyden syy oli ollut puhujan toiminnassa, SRK piti parempana, ettei hän puhunut, vaikka itse asia olisikin korjattu. Oma aloitteisesti SRK puuttui yksittäisen puhujan asioihin silloin, kun ongelma oli yleisessä tiedossa mutta paikalliset eivät olleet siihen puuttuneet."- Anonyymi
Luulen, että harhaopista puhuttiin vasta joskus 2000-luvulla. Sen aikaisia käsityksiä ei ole peruttu esim. Päivämiehessä tai muualla, josta kaikki olisivat saaneet tietoa uudesta ymmärryksestä. Vielä 1990-luvun alussa johtokunnan jäsenen vetämää hoitokokousta vanhaan malliin.
Kirja on mielenkiintoinen, mutta sievistelee SRK:n osuutta hoitokokouksista. Asia laitettu liiaksi yhden ihmisen (HS) syyksi, on siinä muutkin olleet mukana. Korostan vielä, että osa hoitokokouksista oli varmaan aiheellisiakin, mutta ihmisen on sellaisissa vaikea toimia, niin että rakkaus ja armo olisivat mukana. Saattoi olla melkein yhtä julmaa kuin tällä palstalla kohtelu vanhoillislestadiolaisia kohtaan.... - Anonyymi
Laajamittaiset hoitokokoukset loppuvat toki 80-luvun alussa, mutta ne jätti jäljet, joista kärsittiin pitkälle 90-luvulle saakka. Monet uskovaiset olivat turhan tiukkoja ja samalla kyttäiltiin toisten tekemisiä. Koska monien uskovaisten välit olivat 80-luvulla hyvin tulehtuneita, järjestettiin ylimääräisiä sovittelukokouksia vuonna 85. Muistan itsekin tällaisen kokouksen hyvn selvästi ja se oli aikamoisen riitaisa. 70-luvun traumat olivat jättäneet moniin Jumalan lapsiin jälkiä. Moni hoitokokousmyllyn läpikäynyt olisi ollut oikeasti terapian tarpeessa, mutta vielä 80-luvulla ”hengellisiä” asioita ei sopinut hoitaa terapiassa. Vasta 2000-luvun alussa on alettu ymmärtämään paremmin näitä traumoja ja niitä on päästy hoitamaan myös kristillisyytemme sisällä. Hankalistakin asioista on voinut puhua. Paitsi 2010 vuoteen tultaessa alkoivat uudet myrskyt, kun moni puhujaveli jäi kiinni pedofiliasta. Moni alkoi vaatii liikkeelle muutosta ja aina nämä muutosvaatimukset eivät olleet Pyhän Hengen mukaisia. Varsinaisia hoitokokouksia ei enää aloitettu, mutta moni harhaan astunut kertoi, että heitä oltaisiin ”kurmuutettu”. En sitten tiedä, mitä tämä kurmuutaminen oikein tarkoittaa.
Tätä nimitystä on käyttänyt ahkerasti mm. Johannes Alaranta ja Tuomas Pelkonen. - Anonyymi
Hoitokokousselvitykset ovat vasta alussa - väärinkäytökset tulee korjata. Siitä ei selittelyillä selviä, vaikka hoitajat yrittävätkin keksiä käytökselleen kaikenlaisia tekosyitä. Jokainen tuntee paikkakuntansa "aktiivihoitajat". Näitä henkilöitä ja heidän käyttäytymistään ei kukaan koskaan unohda. Mitään ei ole anteeksi annettu, koska mitään ei ole anteeksi pyydettykään. Näkisin, että esim. puhuja on yhteisössä sen verran vastuullisessa asemassa, että mikäli hän on ollut osallisena suoranaiseen kiusaamisen, hänet tulee vapauttaa tehtävästään, vaikka hän korjaisikin tekonsa.
Usein kuulee saarnoissa puhuttavan, että ketään ei pakoteta uskomaan. Se nyt on yksinkertaisuudessaan selvä asia. Tästä saa kuitenkin aivan väärän käsityksen tai tämän voi kuulija tulkita täysin väärin puhuttaessa hoitokokouksista/-tilaisuuksista. Tuolloin ei ollut kysymys siitä, etteikö ihmiset olisi halunneet uskoa, vaan siitä, että heidän tuli tunnustaa juuri puhuteltavan keksimin sanoin ilmaistuna asioita, joista he eivät tienneet mitään. Siis hoitajat pakottivat puhuteltavaa tekemään parannusta jostakin hoitajan /hoitajien omista synneistä ja heidän omantuntonsa kautta/ehdoilla. Jos puhuteltava ei osannut ilmaista/arvannut, mistä hoitaja puhutteli, puhuteltavaa kiusattiin ehei, ei, enhän minä sitä tarkoittanut..., ei, ei aivan muusta on kysymys..., olet ymmärtänyt väärin... jne. Kun puhuteltava ei arvannut syytä Kristuksen kirkkolakia käytettiin väkivallan apuvälineenä ja koolle kutsuttiin aina vain isompi ja isompi porukka kiusaamaan ja pilkkaamaan ei se ymmärrä -periaatteella. Tiedän tapauksen, jossa hoitaja toimi "siunaajana" ja kysyttäessä, mitä hänen asiansa koski, hän vastasi, että mikä sinulle riittää, jos ei anteeksianto riitä. Tapaus laajeni, koska syy jäi täysin epäselväksi ja on sitä edelleenkin. Tapauksella on kaksi päätekijää. Käsittääkseni tämä on väkivaltaa ja ainakin lähentelee Pyhän Hengen pilkkaa. - Anonyymi
Hoitajille kysymys, että mitä tulikaan tehtyä? Hoitajien on aika astua esiin ja kertoa rehellisesti mistä oli kysymys. Yhteisö auttaa järjestämällä keskudtelutilaiduuden - tarvittaessa julkisen - jossa hoitajan uskonkäsitykset mennään läpi.
- Anonyymi
Ai kiusaa. Laittaa saatanalle Jeesukseen uskovia olemattomista tavallisista asioista .
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Luulen, että harhaopista puhuttiin vasta joskus 2000-luvulla. Sen aikaisia käsityksiä ei ole peruttu esim. Päivämiehessä tai muualla, josta kaikki olisivat saaneet tietoa uudesta ymmärryksestä. Vielä 1990-luvun alussa johtokunnan jäsenen vetämää hoitokokousta vanhaan malliin.
Kirja on mielenkiintoinen, mutta sievistelee SRK:n osuutta hoitokokouksista. Asia laitettu liiaksi yhden ihmisen (HS) syyksi, on siinä muutkin olleet mukana. Korostan vielä, että osa hoitokokouksista oli varmaan aiheellisiakin, mutta ihmisen on sellaisissa vaikea toimia, niin että rakkaus ja armo olisivat mukana. Saattoi olla melkein yhtä julmaa kuin tällä palstalla kohtelu vanhoillislestadiolaisia kohtaan....Lestoillakin on avioeroja silti haukkuvat muita myös hellarit eroilee asuu avoliitossa .
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Laajamittaiset hoitokokoukset loppuvat toki 80-luvun alussa, mutta ne jätti jäljet, joista kärsittiin pitkälle 90-luvulle saakka. Monet uskovaiset olivat turhan tiukkoja ja samalla kyttäiltiin toisten tekemisiä. Koska monien uskovaisten välit olivat 80-luvulla hyvin tulehtuneita, järjestettiin ylimääräisiä sovittelukokouksia vuonna 85. Muistan itsekin tällaisen kokouksen hyvn selvästi ja se oli aikamoisen riitaisa. 70-luvun traumat olivat jättäneet moniin Jumalan lapsiin jälkiä. Moni hoitokokousmyllyn läpikäynyt olisi ollut oikeasti terapian tarpeessa, mutta vielä 80-luvulla ”hengellisiä” asioita ei sopinut hoitaa terapiassa. Vasta 2000-luvun alussa on alettu ymmärtämään paremmin näitä traumoja ja niitä on päästy hoitamaan myös kristillisyytemme sisällä. Hankalistakin asioista on voinut puhua. Paitsi 2010 vuoteen tultaessa alkoivat uudet myrskyt, kun moni puhujaveli jäi kiinni pedofiliasta. Moni alkoi vaatii liikkeelle muutosta ja aina nämä muutosvaatimukset eivät olleet Pyhän Hengen mukaisia. Varsinaisia hoitokokouksia ei enää aloitettu, mutta moni harhaan astunut kertoi, että heitä oltaisiin ”kurmuutettu”. En sitten tiedä, mitä tämä kurmuutaminen oikein tarkoittaa.
Tätä nimitystä on käyttänyt ahkerasti mm. Johannes Alaranta ja Tuomas Pelkonen.Tiedetään ettei moinen käytös ole mitään Jeesuksen uskoa vaan vanhaa lakia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hoitokokousselvitykset ovat vasta alussa - väärinkäytökset tulee korjata. Siitä ei selittelyillä selviä, vaikka hoitajat yrittävätkin keksiä käytökselleen kaikenlaisia tekosyitä. Jokainen tuntee paikkakuntansa "aktiivihoitajat". Näitä henkilöitä ja heidän käyttäytymistään ei kukaan koskaan unohda. Mitään ei ole anteeksi annettu, koska mitään ei ole anteeksi pyydettykään. Näkisin, että esim. puhuja on yhteisössä sen verran vastuullisessa asemassa, että mikäli hän on ollut osallisena suoranaiseen kiusaamisen, hänet tulee vapauttaa tehtävästään, vaikka hän korjaisikin tekonsa.
Usein kuulee saarnoissa puhuttavan, että ketään ei pakoteta uskomaan. Se nyt on yksinkertaisuudessaan selvä asia. Tästä saa kuitenkin aivan väärän käsityksen tai tämän voi kuulija tulkita täysin väärin puhuttaessa hoitokokouksista/-tilaisuuksista. Tuolloin ei ollut kysymys siitä, etteikö ihmiset olisi halunneet uskoa, vaan siitä, että heidän tuli tunnustaa juuri puhuteltavan keksimin sanoin ilmaistuna asioita, joista he eivät tienneet mitään. Siis hoitajat pakottivat puhuteltavaa tekemään parannusta jostakin hoitajan /hoitajien omista synneistä ja heidän omantuntonsa kautta/ehdoilla. Jos puhuteltava ei osannut ilmaista/arvannut, mistä hoitaja puhutteli, puhuteltavaa kiusattiin ehei, ei, enhän minä sitä tarkoittanut..., ei, ei aivan muusta on kysymys..., olet ymmärtänyt väärin... jne. Kun puhuteltava ei arvannut syytä Kristuksen kirkkolakia käytettiin väkivallan apuvälineenä ja koolle kutsuttiin aina vain isompi ja isompi porukka kiusaamaan ja pilkkaamaan ei se ymmärrä -periaatteella. Tiedän tapauksen, jossa hoitaja toimi "siunaajana" ja kysyttäessä, mitä hänen asiansa koski, hän vastasi, että mikä sinulle riittää, jos ei anteeksianto riitä. Tapaus laajeni, koska syy jäi täysin epäselväksi ja on sitä edelleenkin. Tapauksella on kaksi päätekijää. Käsittääkseni tämä on väkivaltaa ja ainakin lähentelee Pyhän Hengen pilkkaa.Hengen pilkkaa on se kun sanoo kristittyjä saatanaksi ja Jeesusta . Se on hengen pilkka mikä on ikuinen synti .
- Anonyymi
Reisjärven loppiaispäivän alustus 5.1.-21 on kuunneltavissa opiston youtube, jossa
Kinnusen Mikko piti alustuksen, siis kannattaa kuunnella ja katsoa se video !!!
Oli mielestäni "paljon puhuva" alustus ! Antaa ajattelemisen aihetta !!!
Opiston sivuilta löytyy !!!!- Anonyymi
Harmi, ku se totteutettiin videona. Meillä videot kaikessa muodossa oli aina syntiä!
- Anonyymi
Niin YouTube ei sitten olekaan syntiä ?? Siellä on myös pornovideot .
- Anonyymi
Niin, siellä kehotettiin mm. Pitämään "hoitokokouksia" väärille teille joutuneille ystäville.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin YouTube ei sitten olekaan syntiä ?? Siellä on myös pornovideot .
Kielto koskee vain huonoja pornovideoita: Ällös katsoasos huonojaos pornovidoitaos. Se on 11. käsky.
- Anonyymi
Minä olen kokenut koulu-tv:n kiellon ja ruumiillisen kurituksen lapsuudessa. Käykö vl-lapsi vieläkään esim. teatterissa koulussa?
- Anonyymi
Koulu TV ei näytä pornoa lapsille mutta terveystietoa kyllä . Tavalliset netit näyttää ja TV .
- Anonyymi
Jokaisella on henkilökohtainen vastuu teoistaan, niin myös hoitokokouksissa väärinmenetelleillä hoitajilla. Hoitajat eivät voi siirtää vastuuta menettelyistään esim. Srk:lle tai muulle taholle.
- Anonyymi
Totta.
- AnonyymiUUSI
SRK ja yhdistysten johto kiertelee vastuutaan kuin parhaat poliitikot ja psykopaatit. Pahimmillaan uhriudutaan kuin rikoksistaan kärähtänyt Venäjä. Johdon hoitokokouksin kuriin pelottelema vanhoillislestadiolainen yhteisö mahdollistaa väkivallan jatkumisen. Hoitokokouksissa ja pelkässä uhassa niiden käyttöön, on liikkeen johtohenkilöillä pelkoon kätketty aarre.
- AnonyymiUUSI
Pesäpallomailat on yhä varastossa Lempäälässsä. Olisiko syytä ottaa esille Itä-Länsi ottelua varten.
- AnonyymiUUSI
Asioita menneisyydestä on käyty läpi "omassa piirissä", jotka asiat eivät tarvitse olla esillä täällä "ruodittavana", julkisesti !
Jos olette "sisällä" VL-uskossa, ehkä tiedättekin. Seurakuntapäiviä on pidetty, joten pulinat nyt pois !!! Ulkopuolisilta !- AnonyymiUUSI
Tämä on juuri se oikea foorumi hoitajien korjaamattomille asioille. Hoitajien on turha yleisellä tasolla huudella asioiden korjaamisesta. On korjaamattomia asioita, jotka tulee korjata julkisesti.
- AnonyymiUUSI
Ne mitään taisteluja oo ollu, omia mokia ja ny selitellää
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Naisen vessakäynti suhteen alussa
Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin21414360Liikenne topissa
Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio4013351Maisa se jaksaa valehdella
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma2858859- 396353
Karanteenimääräyksiä rikkovaa ei rangaista.
Ulkomailta tuleva koronatartuttaja saa Suomessa liikuskella ja juhlia estoitta. Omantunnon kysymys on noudattaako karanteenimääräyksiä toista on mones2263672