Kaikki on taivaasta annettua

Anonyymi

Jo­han­nes Kas­ta­ja opet­taa seu­raa­ji­aan luo­pu­maan ih­mi­syl­pey­des­tä ja kiin­nit­tä­mään kat­seen Jee­suk­seen, jou­lun suu­reen ih­mee­seen.

Kol­man­nen ad­vent­ti­sun­nun­tain evan­ke­liu­mien kes­kus­hen­ki­lö on Jo­han­nes Kas­ta­ja. Raa­mat­tu ker­too, et­tä myös hä­nel­lä oli us­kol­li­sia seu­raa­jia, joi­ta kut­sut­tiin hä­nen ope­tus­lap­sik­seen. Jo­han­nek­sen omin­ta­kei­nen ole­mus ja raju ju­lis­tus ke­rä­si­vät suu­ren ylei­sön huo­mi­on. Moni kiin­nos­tui hä­nen pu­heis­taan, ope­tuk­ses­taan ja vä­ke­väs­tä pa­ran­nus­saar­nas­taan.

Evan­ke­liu­meis­ta vä­lit­tyy toi­saal­ta myös kuva sii­tä, kuin­ka use­at ih­mi­set tu­li­vat vain kat­se­le­maan tuo­ta erä­mai­den ka­rua pro­feet­taa, ”huu­ta­vaa ään­tä”. Hän oli it­ses­sään jo nä­ke­mi­sen ar­voi­nen.

Jee­sus vei ih­mis­ten huo­mi­on

Päi­vän evan­ke­liu­mi al­kaa Jo­han­nek­sen op­pi­lai­den ha­vain­nos­ta, jos­sa on kuul­ta­vis­sa huo­les­tu­nut sävy: ”Nyt on ru­ven­nut kas­ta­maan myös se mies, joka oli kans­sa­si Jor­da­nin toi­sel­la puo­len ja jos­ta an­noit hy­vän to­dis­tuk­sen. Kaik­ki me­ne­vät hä­nen luok­seen.”

Jo­han­nek­sen seu­raa­jat ko­ki­vat, et­tä jo­tain uut­ta oli al­ka­nut vä­reil­lä kan­san kes­kuu­des­sa. Ih­mis­ten pu­hee­nai­heet al­koi­vat ol­la yhä enem­män jos­sain muu­al­la kuin Jo­han­nek­ses­sa. Jo­han­nek­sen ope­tus­lap­set ha­lu­si­vat ym­mär­ret­tä­väs­ti kuul­la opet­ta­jan­sa mie­li­pi­teen muut­tu­nees­ta asi­oi­den ti­las­ta.

Näyt­ti sil­tä, et­tä joku muu vei nyt ih­mis­ten huo­mi­on. Vä­ki­jou­kot Jo­han­nek­sen ym­pä­ril­lä har­ve­ni­vat, ja kas­teel­le tu­le­via oli koko ajan vä­hem­män. Sen si­jaan ih­mi­set oli­vat al­ka­neet par­veil­la Jee­sus Na­sa­re­ti­lai­sen seu­ras­sa.

Jo­han­nek­sen op­pi­lai­den ti­lan­ne­se­los­tus vaa­ti Jo­han­nek­sel­ta se­li­tys­tä ja kan­na­not­toa. Mitä täs­tä Jee­suk­ses­ta pi­täi­si aja­tel­la? Mik­si mei­dän sa­no­mam­me ja toi­min­tam­me ei ol­lut riit­tä­vää?

Ke­nen sa­no­ma miel­lyt­tää?

Jo­han­nek­sen ope­tus­las­ten aja­tuk­sen­kul­ku ei ole mi­ten­kään ou­toa. Ih­mis­ten huo­mi­on ja kan­san­suo­si­on ta­voit­te­lu tuot­taa ny­ky­ään­kin mo­nel­le pään­vai­vaa. No­pe­a­tem­poi­sen ja re­aa­li­ai­kai­sen me­di­an ai­ka­na ih­mis­ten huo­mi­os­ta ja ajan­viet­to­ta­vois­ta käy­dään kii­vas­ta kamp­pai­lua.

Myös hen­gel­li­nen et­sin­tä on ajau­tu­nut täl­le sa­mal­le kil­pa­ra­dal­le. Ih­mi­sen si­sim­piin ky­sy­myk­siin on tar­jol­la mo­nen­lai­sia kes­ke­nään huo­mi­os­ta kil­pai­le­via vas­tauk­sia. Mikä vaih­to­eh­to miel­lyt­tää eni­ten? Ke­nen sa­no­ma käy kau­pak­si?

Kan­san­suo­si­on et­si­mi­ses­sä on vaa­ran­sa. Kris­ti­tyt ajau­tu­vat har­ha­teil­le, mi­kä­li us­kon si­säl­töä läh­de­tään ar­vi­oi­maan tai jopa muok­kaa­maan sen huo­mi­oar­von pe­rus­teel­la. Kris­tuk­sen seu­ra­kun­taa pi­tää koos­sa ja elä­vä­nä to­tuu­den sana ei­vät­kä me­di­a­huo­mio ja so­si­aa­li­nen mark­ki­na-ar­vo.

Me­nes­ty­mi­nen on siu­nauk­sen va­ras­sa

Jo­han­nes Kas­ta­jan vas­tauk­ses­sa op­pi­lail­leen on op­pi­mis­ta myös meil­le. Jo­han­nes sa­noo: ”Ku­kaan ei voi ot­taa mi­tään, el­lei sitä an­ne­ta hä­nel­le tai­vaas­ta.” Tä­hän yk­sin­ker­tai­seen vas­tauk­seen si­säl­tyy syvä vii­saus. Täl­lä lau­seel­la Jo­han­nes Kas­ta­ja aset­taa asi­at ja il­mi­öt oi­kei­siin mit­ta­suh­tei­siin­sa ja rii­suu niin seu­raa­jan­sa kuin mei­dät­kin ih­mi­syl­pey­des­tä.

Kaik­ki on kui­ten­kin lo­pul­ta Ju­ma­lan kä­des­sä. Min­kä ta­han­sa asi­an me­nes­ty­mi­nen on ol­lut ja on Ju­ma­lan sal­li­muk­sen ja siu­nauk­sen va­ras­sa. Oma älyk­kyy­tem­me tai omat li­hak­sem­me ei­vät tuo­ta tu­los­ta, jol­lei Ju­ma­la sitä sal­li.

Apos­to­li Jaa­kob pu­huu täs­tä sa­mas­ta kir­joit­ta­es­saan seu­raa­vas­ti: ”Jo­kai­nen hyvä an­ti ja jo­kai­nen täy­del­li­nen lah­ja tu­lee yl­hääl­tä, tai­vaan täh­tien Isäl­tä, jon­ka luo­na ei mi­kään muu­tu, ei valo vaih­du var­jok­si” (Jaak. 1:17).

Olen­nais­ta on jou­lun ih­me

Jo­han­nek­sen ja Jaa­ko­bin asen­ne oh­jaa mei­tä oi­ke­an­lai­seen nöy­ryy­teen Jee­suk­sen seu­raa­ji­na, niin yk­si­löi­nä kuin yh­tei­sö­nä­kin. Kris­til­li­sel­lä ju­lis­tuk­sel­la on toi­si­naan vaa­ra kään­tyä ih­mis­kes­kei­syy­teen: seu­ra­kun­nan ja sen jä­sen­ten me­nes­tyk­sen tar­kas­te­luun. Ne ei­vät kui­ten­kaan kos­kaan saa ol­la huo­mi­on kes­ki­pis­tee­nä.

Us­kon ja huo­mi­on koh­de on jo­tain, mitä ku­kaan ih­mi­nen ei ole voi­nut ot­taa, vaan se on tai­vaas­ta an­net­tua. Jo­han­nes pai­not­taa tätä ja sa­noo Jee­suk­seen vii­ta­ten: ”Hä­nen on tul­ta­va suu­rem­mak­si, mi­nun pie­nem­mäk­si.”

Edel­leen kai­ken kes­ki­ös­sä on Ju­ma­la, joka jou­lun suu­re­na ih­mee­nä tu­lee mei­dän luok­sem­me Jee­suk­ses­sa Kris­tuk­ses­sa. Hä­nen per­soo­nas­saan ja sa­nas­saan avau­tui maa­il­mal­le se, mikä to­del­la on olen­nais­ta.

Albert Halonen

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Baaritappelu

        Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
        Kokkola
        54
        5339
      2. Tappo Kokkolassa

        Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
        Kokkola
        23
        3447
      3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

        Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
        Kokkola
        28
        1572
      4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

        Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
        Sinkut
        193
        1484
      5. Mitä ihmettä

        Kaipaat hänessä
        Ikävä
        76
        1066
      6. MAKEN REMPAT

        Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
        Suomussalmi
        25
        1003
      7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

        5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
        Ähtäri
        49
        897
      8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

        Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
        Hindulaisuus
        259
        826
      9. Mulla on kyllä

        Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
        Ikävä
        35
        788
      10. Välillä käy mielessä

        olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
        Ikävä
        71
        779
      Aihe