Mikä on hyvä kummi?

Kummi itsekin

On tämä kummi-keskustelu kyllä tunteita jakava. Mitä ihmettä ovat "kummin velvollisuudet" jotka vilahtelevat aika monessa keskustelussa? Olen itse kummi, enkä todellakaan koe velvollisuudekseni minkäänlaista kasvatus-lahjomis-rahastus-lastenkaitsija roolin omaksumista. Lapsen kasvatus kuuluu yksin ja ainoastaan vanhemmille, en käsitä jos kummeilta sellaista vaaditaan. Vanhemmat ovat lapsen itselleen hankkineet, ei kummi: miksi minun pitäisi hänet pitää rahoissa ja lahjoissa.
Minä olen kummina ystävä.
En ole muutenkaan mikään hirveä hösöttäjä ja kaahkoilija pienten vauvojen perään, joiksi eräät sukulaisenikin näyttävät muuttuvan lapsia nähdessään. Tiedän tosin muutaman kohdalla, että näytelmää koko touhu.
Lapset pitävät minusta ja minä heistä, olen rehellinen ja oma itseni.
Nykyisenkin kummilaspeni äidin olen kuullut kertoilevan, kuinka huono kummi olenkaan: en edes ole antanut rahaa ! Isä ei ole samaa mieltä, kohauttelee olkiaan kun ei uskalla vaimoaan kohtaan olla eri mieltä.
No rahaa saavat kyllä odottaa, sitä ei tule.

16

11904

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hsn

      Olen siskoni esikoisen kummi. En hukuta häntä raha-tai tavaralahjoihin. Merkkipäivinä muistan ehkä runsaammin kuin muita siskoni lapsia. Olen myös yhden ystävättäreni esikoisen kummi. Oltiin hyviä kavereita ja minusta tuli hänen lapsensa sylikummi. Mutta sitten jokin muuttui. En tiedä vaikuttiko se että rupesin itsekkin odottamaan lasta. En ainakaan myönnä, sillä kävin odotusaikana heillä kylässä paljonkin. Mutta tämä ystävättärein ei ole kummilapseni kanssa käynyt meillä viimeisen kolmen vuoden aikana kuin kerran. Yli vuosi oli ettei edes soiteltu kun kaikki oli niin yksipuolista. Minun piti mennä kylään ja minun soittaa. Mietin vaan että onko vain kummilla velvollisuuksia? Eikö kummilapsen tai tämän vanhemman tarvitse pitää yhteyttä kummiin?

      • Kummi itsekin

        En viitsinyt eilen tuosta edes mainita, mutta jostain syystä meillä on täsmälleen sama juttu tuon vierailuasian kanssa ?!??

        Isä tuo lapsia (toinen heistä kummityttömme) meille ja on muutenkin kylässä ja välimme ovat tosi välittömät. Hänen vaimonsa jostain syystä ei ole käynyt nytkään neljään kuukauteen ja huomaan että asia miestä vaivaa, mutta emme kysele turhia / luo paineita, eihän se isän vika ole.

        Noista puheista olen päässyt selville sattumoisin heidän vanhemman lapsensa suusta on tullut muutama asia julki sekä kummilapsemme äidin siskon käytös on aika hmm...kummallista. Hän vihjailee meille, että kyllä täällä talossa vaan olisi tilaa näille kummilapsillekin jne..
        Kun en oikein käsitä, että onko tarkoitus, että he muuttavat meille...koskaaan -korostan- en koskaa ole kieltänyt meille tulemasta kylään.

        Meitä on kai niin moneksi... Kaikille kummeiksi pyydetyille ohjeeksi: kysy aina etukäteen, mitä kummilta odotetaan vanhempien taholta. Vaikka kummiksi ryhdytäänkin lapselle, on ainakin aluksi tärkeää tulla toimeen vanhempien kanssa. Kun lapset ovat pieniä, he pystyvät myrkyttämään lapsen mielen kyllä kaikilla mielipiteillään kummia kohtaan. Teini-ikää lähestyessään lapsi onneksi näkee vanhempien läpi eikä enää kuuntele.

        Ilmeisesti kaiken tälläisen pahansuopaisuuden tai muun kummallisen kyräilyn takana on suomalainen perusluonne: kateus. En tarkoita sitä tavallista mammonan kateutta, olemmehan itsekin ihan tavallisia ihmisiä. Tarkoitan kateutta joka vain piilee ihmisessä ja pulpahtaa pintaa joka asiassa: siinä että tykkään kummitytöstämme ja hänen siskostaan ja kiljahtelevat reimusta minut tai meidät nähdessään. Siitä että heidän isänsä tykkää meistä jne.. Harmillista että näin pitää olla..


      • Emmma

        Olen veljeni lapsen kummi, nyt veljeni vaimo käyttäytyy siihen malliin, että haluan luopua kummiudesta. Veljeni vaimo vie veljeäni kuin pässiä narusta. Kun kaikki ei mene niinkuin hän on ajatellut niin tämän jälkeen meillä ei ole mitään yhteistä veljeni ja tämän vaimon kanssa. Ei edes puheväleissä. Miten voin tämän jälkeen olla kummikaan ?


    • Miia

      Hyvä kummi on kiinnostunut lapsesta,kyselee kuulumisia,käy katsomassa yms.Ja on tietysti myös vanhempien ystävä ja tukena hyvässä ja pahassa.Näin ei meillä kuitenkaan yhden kummin osalta ole,hän kun päätti yhtäkkiä ettei ole enää missään tekemisissä meidän vanhempien kanssa ja ihan vain siksi ettei kestänyt kuulla totuutta alkoholismistaan kun sen hänelle kerroin.Ystävänä aloin olla huolissani jo hänen lapsistaan ja masennuksistaan ryyppyreissujen jälkeen,mutta hänpä katkaisi yhteydenpidon täysin.Lapseni on kuulemma tervetullut hänen luokseen jos ei vierasta,minä ja mieheni emme ole tervetulleita!Olen lapsilleni valinnut kummit ihmisistä jotka ovat ystäviäni ja joiden kanssa olemme muutenkin tekemisissä,samoin itse olen kummi lapsille joiden vanhempien kanssa tulemme toimeen vallan mainiosti ja touhuamme kaikenlaista yhdessä.Mun puolesta kummi jota ei kiinnosta lapsi pätkääkään,voi unohtaa olevansa kummi,onneksi sentään on muita kummeja jotka välittävät.

      • Kummi itsekin

        Kummiuden voi aina käsittääkseni irtisanoa, puolin toisin.
        Alkoholi on sellainen asia, jolle ei omaa tai toisen lasta saa kyllä koskaan altistaan. Minä en ainakaan ikinä laittaisi lastani sellaiseen kyläpaikkaan päivä/yökylään jossa juopotellaan.


      • mippe78
        Kummi itsekin kirjoitti:

        Kummiuden voi aina käsittääkseni irtisanoa, puolin toisin.
        Alkoholi on sellainen asia, jolle ei omaa tai toisen lasta saa kyllä koskaan altistaan. Minä en ainakaan ikinä laittaisi lastani sellaiseen kyläpaikkaan päivä/yökylään jossa juopotellaan.

        Kummiudesta ei voi erota,mutta kummeja voi aina lisätä lisää lapselle.
        Itse juuri otin asiasta selvää,ja olen saanut uudet kummit lapselleni koska aijemmat kummit olivat virhe,ei yhteyksiä eikä muutakaan.


    • Kumtät

      Mulla on sama juttu. Itse pitäisi olla hirveän aktiivinen, mutta ei tahdo rahat riittää mm. matkusteluun. Kiitosta ei saa, lahjoja pitäisi niska limassa raahata ja nekään ei sitten useimmiten kelpaa. Itse pitäisi soittaa ja kysyä kuulumisia. Mitään muistoa en ole pojasta saanut... En jaksaisi enää itse yrittää olla hyvä kummi kun ei saa mitään kiitosta!

      • omalla tavallaan

        jokainen kummi toimii omalla tavallaan eikä kenellekkään kai aseteta minkäänlaisia velvoitteita. Tärkeintä kai kummeudessa on olla lapsen ja lapsen vanhempien tukena ja toimia ystävänä. Itselläni on ihana kummilapsi, joka kanssa haluan ja saankin viettää aikaani niin paljon kuin vain haluan. En hukuta lasta lahjoihin, mutta muistan kyllä merkkipäivinä. En pidä sitä minään velvoitteena, mutta teen niin koska itse haluan.
        Lapsi pitää todella siitä, että hänen kanssaan viettää aikaa, enkä todella koskaan ole pitänyt sitä minkäänlaisena velvoitteena.
        Kummitodistuksessa ei mielestäni mainita muuta kuin, että kummin tehtävänä on olla kummilapsen vanhempien ja lapsen tukena.
        Velvoitteista puhutaan monessa keskustelussa, itsekin olen sitä käyttänyt, mutta ei siihen kannata tarttua niin vakavasti. :)
        Jokainen kummi toimii tavallaan ja pitää ns. velvoitteinaan niitä asioita jotka itse katsoo tärkeäksi. Tärkeämpää kuin mitkään lahjat on viettää aikaa kummilapsen perheen kanssa. Se jos joku on tärkeää. Itse hoidan lasta silloin kun siihen tarjoutuu mahdollisuus ja olen ilmaissut olevani aina mahdollisuuksien mukaan käytettävissä.
        Mutta kuten jo useaan otteeseen sanottu, jokainen toimikoon tavallaan.


    • äiti

      edes jotain, jos käyt heillä harvoin.

      Kummit on vastuussa lapsen kasvatuksesta USKOON ja jos et sitä oo viel ymmärtäny, miks edes suostuit?! Ei ollut kuitenkaan pakko.

      Et taida arvostaa saamaasi kunniatehtävää?

    • Ria

      Musta tulee ensi kuussa kummi, enkä aio minäkään rahoissa kummilastani pitää, tai antaa mitää kasvatus vinkkejä ellei ole tarve :)

    • on vähintäänkin

      vaikeata, olen huomannut. Ensin kaikki on hyvin ja kun sinusta tulee kummi...kaikki muuttuu. itselläni on lähemmäs kymmenen kummilasta. Muutama on niistä jo aikuisia ja loput vielä ihan pieniä. yhtä lasta olisi mukava nähdä ja tavata mutta toinen vanhempi on sitä mieltä, että lapsi vahingoittuu, jos on kenenkään muun kuin itsensä huolehdittavana. Alussa aina kehoitin, että meille voi lapsen aina tuoda, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. Enää en siihen kehoittele. Sitten lähettelevät kuvia kun ovat jossain naapurissa...jälkikäteen....ja jos heille soittelee, kehuvat kuinka kiireisiä ovat ja että aikaa ei ole. Jep, sekaisia viestejä.
      Viimeisimmän kummilapsen vanhemmat ovat aivan ihania. Todella rentoja ja ihania lapsilleen, eivätkä ainakaan vielä antaneet sekaisia viestejä. Mielestäni koko kummihomma on aivan jälkeensäjäänyt. Lapsella tulee olemaan ne tärkeät ihmiset katsomatta siihen onko se henkilö kummi vai ei. Ja lapsihan koko hommassa on se tärkein. Ei kukaan muu.

    • tc-18

      no kerron tässä omaa kokemustani. mun ensimmäinen kummipoika , siskopuolen nuorimmainen on nyt teini iässä ja nuorempi kummipoika , siskopuolen tyttären esikoinen vuoden vanha. siskopuolen poikaa oon kuljettanu mukana ja on reissattu paljon ja harrastettu paljon kaikenlaista siitä lähtien ku poika meni kouluun.omasta mielestäni kummin ja kummilapsen vanhempien väliset asiat ei saa vaikuttaa kummin ja lapsen väliseen suhteeseen ,myöskään usein se ei ole lapsen vika jos välit on huonot. tosin omat välini molempien kummilapsieni vanhempiin on hyvät.
      Usein olen ihmetellyt etteikö kummin ja kumminlapsen välit saa olla läheiset kun olen joutunut kertomaan että poika on minun kummilapseni eikä oma poika ja jota on sitten tivattu että miksi ihmeessä kummipoika kulkee sun mukana ? ainakin itse rakastan kummipoikiani kuin omia lapsiani ja olen aina valmis auttamaan ja olemaan heidän elämässään mukana !

    • 3 lapsen kummi
    • kumminkullat

      mielestäni hyvä kummi on sellainen joka välittää,kuuntelee ja käy tapaamassa kummilapsiaan. ylimääräisiä raha ja tavara lahjoja ei tarvitse lähetellä, tärkeinät on läheisyys ja se, että lapsi tuntee kummin välittävän ja olevan kiinnostunut hänestä. toki jouluna ja synttäreinä täytyy muistaa lahjalla mutta muuten yhteydenpito ja kylässä käyminen riittää, toki plussaa jos vie kummilapsiaajn johonkin ja tarjoutuu lapsenvahdiksi tai yökyläpaikaksi. itse olen 16 vuotias kahden lapsen nuori,mutta ylpeä kummi!

      • 5 nuoren kummi 50+

        Nimimerkki kumminkullat, 16-v. nuori, tiivistää tavallisen, ei niin kirkollisesti suuntautuneen kummiuden tässä yllä paremmin kuin moni muu kirjoittaja.
        Jos jaksat ylläpitää kummisuhdetta niin varmasti hyvin menee jatkossakin.
        Olen itse 50 ja viidestä kummilapsestani enää yksi on edes alaikäinen, mutta hyvin on yhteyttä pidetty edelleen ja olen kokenut olevani tarpeellinen keskustelukumppani esim. opintoihin ja ammatinvalintaan liittyvissä asioissa usemmallekin heistä. En ehkä kaikille, joku toinen on sitten näiden kohdalla onnistunut paremmin, hyvä niin, ei tämä mikään kummikilpa ole.
        Täydelliseen suoritukseen enhän toki pyri.


    • kripsa

      Mun mielestä hyvä kummi on se joka pitää yhteyttä, muistaa merkkipäivinä ja käy katsomassa lasta silloin tällöin ainekin! Mun kummit ei juuri oo käyny kattomassa mua tai mitään, mut en mä siitä katkera ole. Mä oon 17 ja sain tänään kuulla että musta tulee kummi, kun mun ystävä teki raskaustestin ja sai tietää olevansa raskaana. Mä olen vieläkin tavallaan shokissa että musta tulikin näin nopeasti kummi, kun luulin että joskus parin vuoden päästä vasta, mutta silti päätin että musta tulee hyvä kummi joka auttaa lapsen vanhempia, ottaa lasta hoitoon välillä ja käy tapaamassa lasta. Ollaan vasta mun ystävän kanssa näin nuoria, ja vaikka meille tulisi joku välirikko, niin mä en aijo koskaan tehdä sitä virhettä mitkä monet tekee että unohtaa lapsen kokonaan jos ei ole väleissä vanhempien kanssa. Se jos mikä on väärin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4856
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3066
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1777
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1591
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1461
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      18
      1218
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1203
    9. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1167
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1167
    Aihe