Keskustan maaseutua suosiva veromalli pysyy valmistelussa

Helppo olla keskustan linjan takana.

Tämä tarkoittaa käytännössä etenkin sen ratkaisemista, tarvitaanko päästövähennyksien saavuttamiseen polttoaineiden hintojen lisäkorotuksia, jotka ovat hallituspuolueille kiistakapula. Tutkijat ja sisäministeri Maria Ohisalo ovat arvioineet, että tämä on edellytys vähennystavoitteeseen pääsylle, mutta etenkin keskustapuolue vastustaa ajatusta.
”Hallitus linjannut liikenteen päästövähennyksiä. Ehdotus lähtee lausunnoille. Olennaista on vähentää päästöjä, ei lisätä liikkumisen hintaa tai vaikeuttaa autoilua. Hallitusohjelman mukaiset polttoaineveron korotukset on tehty, eikä uusia tule. Keskusta varmistaa sen”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tviittasi perjantaina.


Hallitus on julkaissut luonnoksen liikenteen päästövähennysten tiekartaksi. Se sisältää ensimmäisen vaiheen keinoina 19 toimenpidettä, jotka ”edistävät osiirtymää kohti fossiilitonta liikennettä”. Jatkovalmistelussa pysyy myös muun muassa keskustan esittämä uusi autoilun veromalli, joka suosisi syrjäseutujen autoilijoita mutta kiristäisi autoilun hintaa kaupungeissa.

Marinin hallituksen saaman uuden ennusteen mukaan kotimaan liikenteen hiilidioksidipäästöt putoavat nykyisillä toimenpiteillä yhteensä noin 37 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Koska tavoitteena on vähintään 50 prosentin päästövähenemä, joutuu hallitus lisäämään päästövähennyksiä tuottavia toimenpiteitä.

Suunnitelma on kunnianhimoinen, sillä laskelmaan sisältyy muun muassa oletus, jonka mukaan Suomessa on vuonna 2030 yhteensä noin 700 000 sähkökäyttöistä henkilöautoa (täyssähköautot, ladattavat hybridit ja vetyautot) ja noin 130 000 kaasukäyttöistä henkilöautoa.

Ensimmäisessä vaiheessa edistettäisiin fossiilisten polttoaineiden korvaamista, ajoneuvokannan uudistamista ja liikennejärjestelmän energiatehokkuutta erilaisin tuin ja kannustimin:
Ensimmäisen vaiheen keinot olisivat seuraavat:

Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen

1) Sisällytetään biokaasu ja sähköpolttoaineet jakeluvelvoitteeseen ja nostetaan biopolttoaineiden jakeluvelvoite 34 prosenttiin

2) Jakeluinfratuki julkisille lataus- ja tankkausasemille

3) Latausinfratuki taloyhtiöille ja työpaikoille

4) Huoltoasemien latauspisteet

5) Latauspalveluiden yhteiskäyttö ja roaming

6) Sähkötiepilotit

Autokannan uudistaminen

7) Autovalmistajia koskevan sitovan CO2-raja-arvon päivittäminen

8) Täyssähköautojen hankintatuki

9) Pakettiautojen hankintatuki

10) Raskaan kaluston hankintatuki

11) Romutuspalkkiokampanjat

12) Konversiotuet etanoli- ja kaasuautoille

13) Julkisen sektorin puhtaat ajoneuvohankinnat

14) Puhtaiden ajoneuvojen tutkimus

Liikennejärjestelmän tehostaminen
LUE MYÖS
Bensan hinta voi yhä nousta ”viimeisenä keinona” – Nyt hallituksesta väläytetään ”rahaa pankkitilille” tukena laajalle joukolle suomalaisia
Veronmaksajat tyrmää ministeri Harakan puheet polttoaineverosta: ”Toteuttamiskelvotonta – Onko ajatus vain lisätä kuormaa työssä käyville?”
Miten ihmiset saisi hankkimaan heti sähköautoja, entä raju korotus polttoaineveroon? Näin hallituksen punnitsemat toimet vaikuttaisivat liikenteen päästöihin

15) Kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelma

16) Joukkoliikennetuet

17) Liikkumisen ohjauksen tuki

18) Yhdistettyjen kuljetusten edistäminen

19) Suuret ajoneuvot tiekuljetuksissa

Liikenneministeri Timo Harakan (sd) mukaan hallitus lähtee liikkeelle ”tukemalla ja kannustamalla yrityksiä ja kansalaisia yhä kestävämpiin liikennemuotoihin”.

”Syksyllä hallitus arvioi, onko tarvetta lisätoimille liikenteen päästöjen puolittamiseksi”, Harakka jatkaa.

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mikkonen sanoi että sähköauto maksaa itsensä 2 vuodessa. Miten tuollainen tomppeli päässyt ministeriksi.`Itseasiassa sähköauto ei maksa itseään koskaan normi käyttäjälle.
      Vaikka tekniikka sinänsä on sähköautossa hyvä moottorin osalta, akut akilleen kantapää. Joka kaupungissa pieniä pyrähdyksiä tekee siinä menee. Omakotitalo asukkaalle passaa silloin hyvin. Ikuinen lataus, jota pitempimatkaiset tulee kovin moittimaan, pitää matkalla tunteja ladata, ja pakkanen syö akkua runsaasti. Dieseli joka vaimolla, ajaa tankillisella 1500 km. syö n 4,2 l /100 km keskikulutuksella. ns "OMA" AUTONI ON SÄHKÖLLÄ, AJAA n 300-400 km täydellä latingilla, nyt pakasilla huomattava pudotus, kun en uutena ottanut akun lämmitintä, jota lämmittää verkosta n ½ ajan. Tässä pienessä ajossa, mökillä ja sellaista menee hyvin, mutta kun pidemmälle lähdetään silloin on 2 -auto. Nytkin ollaan mökillä Nauvossa, ja on hitaammalla latauksella, nopeampi lataus vaatii järjestelyjä sähköverkkoon. Raakile on vielä akkupuoli, kuin latauspuolikin.

      ps ilman nimimerkkiä kännykällä tässä kirjoitan.

      • Tomppeli olet itse, kun sähköauton ostit. Mikkosta omasta hölmöydestäsi on turha syyttää.


      • Anonyymi
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Tomppeli olet itse, kun sähköauton ostit. Mikkosta omasta hölmöydestäsi on turha syyttää.

        Ei maailma ole koskaan valmis,tuskin itselläsikään.Vaika näsäviisasta näyttelet.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei maailma ole koskaan valmis,tuskin itselläsikään.Vaika näsäviisasta näyttelet.

        Mutta miksi ostaa susituotteita ensimmäisten joukossa? Älykkäämpi olisi odottanut 10-20 vuotta, että nähdään, saadaanko noista sähköautoista edes siinä ajassa toimivia tuotteita.


      • Anonyymi
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Mutta miksi ostaa susituotteita ensimmäisten joukossa? Älykkäämpi olisi odottanut 10-20 vuotta, että nähdään, saadaanko noista sähköautoista edes siinä ajassa toimivia tuotteita.

        Kun rahaa on,sama mihin haaskaa leluihin.Oikeassa olet ajan suhteen.Kohta huomataan mistä sähkö,kun jo ollaan vajailla.


    • Anonyymi

      Paljon on kritikoitu rakenteilla olevasta ydinvoimalasta, mutta maailma ajautuu yhä enemmän sähkönkäyttöön, joten ei mene pitkäänkään, kun ääni kellossa muuttuu.
      Onneksi laitos on suomalaisten oma, tuontisähkö tulee tulevaisuudessa maksamaan maltaita.

    • Anonyymi

      Jotta kolmen tonnin kotterolla ajavat vaihtaisivat sähköautoon täytyisi hankintatuen tai romutuspalkkion olla n. 30 000€. Ei persaukisena, kädestä suuhun elävänä kahdella tonnilla sähköautoja ostella. Ja meitä on monta.

      • Anonyymi

        Mikkosen mukaan se maksaa itsensä jo parissavuodessa.
        Aika hullun yksinkertainen ministeriksi.


    • Anonyymi

      USA on tuhon tiellä!
      Tuo tiettyjen maiden tulijoiden rajoitus on ollut jenkeille hyvä juttu, toivottavasti meidän päättäjissä joskus olisi samanlaista johtajuutta turvata Suomen kansalaiset radikaaleilta.
      Osanottoni amerikkalaiset. Tästä se alkaa.

      Biden on luvannut palauttaa ensimmäisenä työpäivänään kaikki Barack Obaman virkakaudella asetetut ympäristösäännökset, jotka Trump kumosi. Hän voi tehdä tämän presidentin asetuksella.

      Biden on sanonut, että hän haluaa saattaa USA:n polulle, joka johtaa hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Hän on luvannut kutsua ensimmäisen sadan päivän aikana maailman johtajat koolle ilmastohuippukokoukseen.
      Vai että ilmastohuippukokoukseen?
      No sinne voidaan lähettää Suomesta yksi vihreä ministeri antamaan neuvot, miten ihmisiltä viedään mahdollisuus vapaaseen liikkumiseen autoilla ja miten työtä tekevän kansan selkänahasta revitään viimeisetkin rahat tuon ilmaston takia, vaikka meidän maamme onkin hiilinielujensa ansiosta jo noin 70%:sti hiilineutraali. Paljastetaan samalla mihin nuo rahat meillä menevät!
      Ihan vaan rangaistaan kansaa siksi, että ilmasto antaa hyvän tekosyyn. Tällaiseen tuo Biden tarttuu ihan varmasti!

      Korona kuriin, rajat auki ja talous kuntoon. Juuri niin, tuo on sellainen vaalilupaus, että tyhmempikin tajuaa, että Biden lyö kirveellä omaan jalkaansa.

      Biden on vannonut pyörtävänsä virkakautensa ensimmäisen sadan päivän aikana useita muitakin Trumpin maahanmuuttoa koskevia asetuksia. Hän aikoo palauttaa alaikäisenä laittomasti maahan tulleiden oikeuden pysyvään oleskelulupaan, pysäyttää Trumpin rajamuurin rakentamisen ja nostaa pakolaiskiintiön seitsenkertaiseksi.

    • Anonyymi

      Tässä on fiksu aloitus. Persut voi ottaa mallia sivistyneitä kepulaisista.

    • Anonyymi

      Biden on vannonut pyörtävänsä virkakautensa ensimmäisen sadan päivän aikana useita muitakin Trumpin maahanmuuttoa koskevia asetuksia. Hän aikoo palauttaa alaikäisenä laittomasti maahan tulleiden oikeuden pysyvään oleskelulupaan, pysäyttää Trumpin rajamuurin rakentamisen ja nostaa pakolaiskiintiön seitsenkertaiseksi.

    • Anonyymi

      Muuttui linja heti kerralla.

    • Anonyymi

      Jussi, minä olen kaupungista, mutta olen täsmälleen kanssasi samaa mieltä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      326
      3674
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      223
      3166
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      146
      2613
    4. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      20
      2122
    5. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      2115
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      16
      1947
    7. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      17
      1765
    8. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1742
    9. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      292
      1458
    10. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      123
      1362
    Aihe