Skitsofrenikolla suurempi riski sairastaa koronan vakava muoto.

Anonyymi

Ylen uutisen mukaan Yhdysvalloissa, Britanniassa ja jopa ruotsissa on havaittu että Skitsofreenikoilla on suurempi todennäköisyys sairastua koronan vaikea muoto.

Tutkimusmateriaali on vielä heikkoa, eikä todellisia syitä tähän tiedetä, mutta mitä te lottoaisitte?

Onko kyse kuitenkin siitä, että skitsofrenia aiheuttaa aivovaurioita / tulehduksia jotka altistaa?
Onko kyse lääkkeiden aiheuttamasta kemikalisaatiosta tai vammasta?
Vai jostain muusta artikkelissa esitetystä arvauksesta, kuten elinolot?

Mitä luulette, tuleeko skitsofreenikot näkymään suomalaisissa tautitilastoissa koronan yhteydessä?

13

60

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Köyhyys ja kodittomuus on aina kaikkialla maailmassa ollut yhteydessä suurempaan sairastavuuteen ja kuolleisuuteen oli kyse sitten tuberkuloosista, sydän- ja verisuonisairauksista tai vaikka COVID-19 aiheuttamasta keuhkokuumeesta. Ei tuo nyt mikään uutinen ole, vaan sitä on tutkittu vuosikymmeniä. Sosioekonomisten luokkien väliset erot sairastavuudessa ja kuolleisuudessa myös infektioihin ovat huomattavia, vaikka kontrolloitaisiin taustamuuttujat kuten elintavat. On vastuutonta uutisointia, että fiktiivinen sairaus kuten skitsofrenia tai maanis-depresiivisyys itsessään lisäsivät alttiutta kuolla keuhkokuumeeseen. Noihin diagnooseihin muuttujat ovat aina sosiaalisia ja liittyvät ihmisten stressimekanismeihin ja heikkoihin yhteiskunnan turvaverkkoihin, joihin myös noihin diagnooseihin yhdistyvä stigma kytkeytyy. Yhtä tieteellistä ja kummallista olisi sanoa, että musta iho lisää Yhdysvalloissa kuolleisuutta keuhkokuumeesen. Mustalla iholla ja keuhkokuumeeseen kuolemisella tuskin on mitään tekemistä keskenään, mutta voi olla että korrelaatio säilyy vaikka kontrolloisit tietyt riskitekijät. Korrelaatio säilyy monien tutkimusten mukaan jopa silloin, kun tarkastelet hyvinvoivia työelämässä olevia ihmisiä keskenään suhteessa heidän sosioekonomiseen asemaansa ja kontrolloisit tunnetut riskitekijät, niin kuolleisuus laskisi suhteessa sosioekonomiseen asemaan oli kyse sitten keuhkokuumesta tai sydänkohtauksesta. Esimerkiksi Whitehall tutkimuksessa ylipainon, vähäisemmän fyysisen aktiivisuuden ja vähäisemmän vapaa-ajan yms. muiden taustamuuttujien kontrolloinnin jälkeen työssäkävien tavallisten byrokraattien välillä kuolleisuus sydän- ja verisuonisiarauksiin oli 2,1 kertainen suhteessa ylempiin sosioekonomisin luokkiin. Voi vain kuvitella, miltä tuntuu olla koditon, syrjäytynyt ja stigmatisoitu ihminen Yhdysvalloissa . Monissa maissahan itsemurha diagnosoidaan skitsofreniasta johtuvaksi kuolemaksi, jos ihmisellä on skitsofreniadiagoosi. Näin on eräs kuolinsyytutkija keronut. Nän ei tehdä Suomessa, mistä johtuen osin Suomi johtaa itsemurhakuolleisuudessa, koska on sellainen sääntö kuin että valhe, emävalhe ja tilasto. Ihminen joka kuolee keuhkokuumeeseen skitsofrenian takia on vähän kuin ihminen, joka kuolee skitsofreniaan heittäytyessään junan alle.

    • Anonyymi

      Minä kun luulin, että psykiatrisen diagnoosin omaavat ihmiset ovat immuuneja fyysisille sairauksille.

    • Anonyymi

      Psykoosi sairaat ryhmässä 2
      https://yle.fi/uutiset/3-11774455

      Nyt olis aika kiva kuulla, miten paljon vähemmän viina tuhoaa aivosoluja kuin lääkkeet, tai miten paljon paremmassa sosioekonomisessa asemassa riippuvuus sairaat ovatkaan.

      • Anonyymi

        Minusta olisi kiva kuulla, miten paljon, tai vähän, viinan ja lääkkeiden vuosia kestänyt yhteiskäyttö saa aivosoluissa aikaiseksi.
        Niin, ja sosioekonominen asemani on heikommasta päästä......


    • Anonyymi

      Oma arvaukseni olisi, että elintavat saattavat vaikuttaa tuohon korona-asiaan.

      Esim. tupakointi on aika isossa asemassa yleensäkin mielenterveyspotilailla, eli sehän kertoo keuhkojen tilasta, joka on varmasti huonompi kuin tupakoimattomilla.

      Ehkä harvempi skitsofreniaa sairastava myöskään liikkuu tarpeeksi, eli yleiskuntokin voi olla heikohko.

      Pelkkä skitsofrenia sairautena ei varmasti vaikuta siihen tuleeko korona vakavana vai ei.
      Tuskinpa myöskään pelkästään lääkityksistä johtuisi.

      Eli taitaa olla ns. monen tekijän summa.

    • Anonyymi

      Ei kannata luottaa enäåä noihin valtalehtiin!

      Tässä ihan uutta tietoa Ruotsista:
      1:33:00 Tucker Carlson: Sweden's Covid-19 death rate drops to near zero

    • Anonyymi

      Näyttäisi paremminkin siltä, että rokotteen saajilla on suurin mahdollisuus kuolla.

    • Anonyymi

      On tiedetty pitkään, että skitsofreniapotilaiden keski-ikä jää paljon keskimääräistä alemmaksi. Ero on kymmeniä vuosia. Eli skitsofrenia tai todennäköisesti sen mukanaan tuomat elintavat vanhentavat ennenaikaisesti.

      Moni skitsofreenikko on keskivartalolihava, ei liiku ja tupakoi ketjussa. Kyse on elämäntavoista. Tiedän myös hoikan keskimääräistä kauemmin eläneen kasvispainotteisella ruokavaliolla olevan ihmisen, jolla on skitsofreniadiagnoosi. Hän on välttänyt terveysongelmat, koska on elänyt terveellisesti.

      Kyseessä on varmasti pääosin elämäntapatekijät.

      • Anonyymi

        Lääkkeet lihottaa ja aiheuttaa metabolista oireyhtymää sekä diabetestä. Väittäisin, että suurin syy on neuroleptit joita skitsofreenikot joutuvat käyttämään.


    • Anonyymi

      Syy tuohon on tosiaan se, että neurokeptit aiheuttavat massiivista painonnousua, ja lihavuus altistaa vakavalle koronalle. Eli... kaikkien vakavien mielenterveysongelmien linkittäminen vakavan koronan riskiin selittynee lähinnä lihottavilla psyykenlääkkeillä. Ja psykoosilääkkeet tosiaan lyhentävät käyttäjänsä elinikää 10-20 vuotta, lähinnä tuon lihomisen ansiosta. Eli älkää syyllistäkö ihmisiä "huonoista elämäntavoista", jos syy painonnousuun/ jaksamattomuuteen on lääkkeet. Pelastuisi varmaan enemmän elinvuosia jos siirryttäisiin lääkkeettömiin mielenterveyden hoitokeinoihin, kuin koko koronanhallintaoperaatiossa. Joka ehkä osittain selittää, miten jotkut asiantuntijat olivat niin halukkaita saamaan läpi laumaimmuniteettistrategian. Jos joku näkee ihan hyväksyttävänä lyhentää toisen elinikää 10-20 vuotta aineilla jotka vahingoittavat hänen aivojaan, ehkei virusepidemian antaminen levitä väestön läpi säästösyistä tunnu ollenkaan pahalle.

    • Anonyymi

      Skit... hommaan riittää (skit, paska ruot.) elämännäkemyksellinen erimielisyys psykiatrin kanssa. Meillä, ehkä teillä, se ja sh jaksaa irvailla kun ei potilasalokas hyväksy dominoivaa ai kontaktia. Katelkaaåa Lukion ps 1-5 kirjaa. Siellä on nimiviite tutkimukseen, joka...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5454
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2416
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1947
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      47
      1658
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1581
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1378
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe