Se on talvea nyt pakkaspäivien aikaa.

Anonyymi

Lähipäivinä ulkoillessani olen huomioinut:"Missä piileskelevät talvilinnut?Puihin ja pensaisiin asetetut lintulaudat
, puiden oksilla talikääryleet, odottavat turhaan nokkijoita. Eipä ole talvilintuja näkynyt lähialueilla.

https://www.youtube.com/watch?v=cMtB9rH3HeU

Tässä linkki talven ajan laulajiin, näin oli ennen mutta nyt on nyt, ainoastaan yhden talitintin olen nähnyt pihapuussa, mutta ei kaunista laulun laulua ole ollut kuultavissa.
Onkohan se Koronan paholainen tehnyt apuhrvennusta näiden sirkuttajienkin joukossa.

Täällä Kaakonkulmalla tänään kirkas aurinkoinen päivä, ylhäällä upea sininen taivas jolla ei sitten pilven häivää. Pakkas mittari näyttää
-20 C. Siksipä huopikkaat jalkaan, kokeilemaan raikasta pakkaspäivän ilmaa, mutta missä talven sirkuttajat?Oravat vain hyppelehtivät puiden oksilla.
Nyt menen kauppaan ostamaan madetta ja kotona talvikeittoa keittämään, nam, nam, marinat saa jäädä unholaan.
L.

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minua ihmetyttää, kun meteorologit vouhkaavat miten kamalat pakkaset ovat tulossa.
      Sitten lukemat ovat 10-20. Pohjoisessa vähän enemmän.
      Tähän aikaan vuodesta ihan normaalia tuo pitäisi olla.
      Siihen aikaan, kun talvisin olin enimmäkseen maalla ja oli linturuokintaa.
      Havaitsin, että pakkasella linnut vähenivät näköpiiristä.
      Kun taas pakkanen väheni, lintulaudoilla alkoi vilske.

    • Anonyymi

      Suuri osa linnuista kuolee näin talvipakkasilla.
      Jos ne eivät saa säännöllisesti ravintoa, niin loppu on lähellä.

      Mikäli pikkulinnut ovat 15 tuntia ilman ravintoa, se koituu niille kohtalokkaaksi.
      Niiden kaikki energia kuluu lämpimänä olemiseen.
      Huolehtikaa niiden ruokinnasta!

      • Anonyymi

        Samaa mieltä. Pienen talvilinnut tarvitsevat jokapäivä ruokaa pysyäkseen lämpimänä ja yleensä elossa.
        Keltasirkkuja vierailee säännöllisesti parin tusinan lauma. Ne syövät kauraa, sitäkin vaan maasta.

        Fasaaneita kana ja kukko käyvät joka aamu nokkimassa kauran jyviä. Tinteille laitan kuorittua auringonkukan siementä.
        Uskon, että ihmiset eivät ruoki lintuja, koska ne ulostavat tiheään silloin kun niillä on ruokaa. Ulosteissa saattaa olla salmonellaa.


    • Anonyymi

      Katsahdan melkein jokapäivä talvilintujen ruokintapaikalle ....ei linnun lintua ...vaikka ruokaa on yllinkyllin ....monenlaista tarjolla ..
      mimmimum-..mi

      • Anonyymi

        Outoa, kyllä täällä lounaisessa suomessa on meidän ruokintapaikalla talitinttejä ja varpusia vaikka miten paljon. Muitakin, mutta ei joka päivä. Menevät kyllä aikaisin jonnekkin nukkumaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Outoa, kyllä täällä lounaisessa suomessa on meidän ruokintapaikalla talitinttejä ja varpusia vaikka miten paljon. Muitakin, mutta ei joka päivä. Menevät kyllä aikaisin jonnekkin nukkumaan.

        Tuntuu se vähän oudolta ... onko paikka sitten valittu jotenkin väärin ... Mutta kun ajattelen sitä ruuan määrää ja monipuolisuutta ...niin vähän kyllä ihmettelee ....missä linnut ?
        mimmimum-..mi


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tuntuu se vähän oudolta ... onko paikka sitten valittu jotenkin väärin ... Mutta kun ajattelen sitä ruuan määrää ja monipuolisuutta ...niin vähän kyllä ihmettelee ....missä linnut ?
        mimmimum-..mi

        Minulle jäi semmoinen kuva, että kovemmilla pakkasella jossain välissä kävivät sen verran syömässä, että hengen pitimiksi. Sitten taas jonnekin toisen kylkeen lämpimään.
        Kun pakkanen hellitti, hyppelivät oksilla ja tappelivat paikasta lintulaudoilla.


    • Sittenhän ne linnut vasta alkavatkin sirkuttelemaan, kun niitten pesimisaika alkaa. Eihän ne talvella muut kuin ehkä varis joskus rääkäisee.

      Kyllä niitä täällä meillä on näkynyt pyrähtelevän parvissa tuosta ohitse.
      Minä en niitä syöttele, kun en halua linnunkakkaa parvekkeelleni. Joskus talitintti käy kurkkimassa ikkunasta, mutta en ole huomaavinaankaan ennenkuin sitten, jos sisälle tulee.

      Enää 9 päivää pakkasen puolella ja sitten meille luvataan jo nollaa ja siitä vähän plussan puolelle. Ei meillä kovia pakkasia ole ollutkaan, muutama aste miinuksen puolella. Ennätys taisi olla yhtenä yönä -14, mutta sen kertansa vain.

    • Osa linnuista saattaa kuolla myös ruuan puutteeseen, syksyllä paikkalinnut siirtyvät paikkoihin missä ovat jo aiempina vuosina löytäneet ruokansa, pohjoisilla leveysateilla linnut muuttaa ruuan esiintymisen vuoksi mm. siementen, pihlajamarjojen ym. ruuan esiintymis vaihtelujen vuoksi liikehtiä useita satoja kilometriä, Luontolive talvilintu paikalla näkyi Siperiasta kotoisin oleva Pähkinä nakkeli. Kylmyys ei kovin paha syy vaikka energian tarve kasvaa.

      Joka päivä lentää satoja variksia joukossa myös vähän naakkoja asuintaloni yli, aamulla n. viiden kilometrin päässä olevalle kaatopaikalle, iltasella tapahtuu päinvastainen siirtyminen yöpymis paikalle, huomasin heti tämän kun muutin tänne n. 20 vuotta sitten, miksi tätä siirtymistä tapahtuu en ymmärrä, jos olisin lintu en kehtoisi liikkua, jos se on heistä mukavaa tuo parvissa lentäminen. Käyhän ihmisetkin ravintoloissa syömässä matkojen päässä, huvinsa kullakin.

      • Lokeista on täällä on ollut aikoinaan samanlaisia havaintoja , ne lensivät suurina laumoina aamuin illoin samaa reittiä Espoon Ämmässuon kaatopaikalle ja takaisin kuin työpaikalleen. Kaipa sieltä ennen syötävää löytyi ja tosiaan yhteisöllistä tuo parveilu. Nyt varmaan sielläkin on ajanmukainen jätteenkäsittelykeskus ollut jo pitkään. Lokit ovat nyt tietenkin talvehtimisalueillaan, mutta keväällä taas kyntöjen aikaan kansoittavat pellot matoja noukkien. Naakkakanta on täällä etelärannikollakin suuri myös talvisaikaan, ovat taajamalintuja ja joskus saattavat tulla lintulaudallekin.

        Runsasta lajistoa ei ole meidänkään pihapiirissä näkynyt, vaikka ruokitaan rasvamakkaroilla, murskatuilla maapähkinöillä ja mustarastaille tarjoan myös hedelmiä. Tavallisimmin pyrähtelee sini- ja talitiaisia ja pikkuvarpusia, mustarastaita muutama talvehtimaan jäänyt syö enimmäkseen maasta. Joskus on vieraillut pähkinähakkeja, joita Lohjan Karkalin lehdossa näkee runsaamminkin, täälläkin kasvaa ympäristössä pähkinäpensaita, mutta oravat ehtivät ensin. Närhien ääntä kuuluu joskus metsiköstä, mutta pihassa en ole bongannut tänä talvena, kuten en punatulkkujakaan.

        Varmaankin kovat pakkaset ovat pikkulintukantoja verottaneet ja välillä huolestuttaa, kun omaa piensiipikarjaa ei hetkeen näy. Ilmeisesti ne mahan täytettyään menevät lämmittelemään kuka minnekin. Jos auton moottori on lämmin, auton alus on hetken lämmittelypaikkana. Pönttöjen kevätpuhdistuksesta näkee, että niissä on talvellakin asuttu, tuotu lämmikettä ja pehmikettä. Ennen laitettiin koiran harjaustupot oksille, linnut noukkivat myös langanpätkiä heinien ja sammalten lisäksi. Myös virpomaoksien höyhenet laitan kierrätykseen, samoin vanhojen untuvatyynyjen sisuksia. Joskus saakin nähdä ihanan värikästä pesätaidetta! Puiden koloissa on suojaisia paikkoja ja ilmeisesti niissä lämmittelevät kylkikyljessä. Talon ja varaston vinttiosassa niitä ilmeisesti oleilee myös, ja tutuilla mustarastailla on takakuistin alla oma residenssinsä, tuulelta ja pedoilta suojaisa paikka.

        Rankasta talvesta selvittyään täällä talvehtivilla onkin etulyöntiasema keväällä valita parhaat pesimäpaikat, ja rasittaa sekä karsii pitkä muuttomatkakin pikkuystäviämme.
        Pikkulinnut palkitsevat ruokinta-apumme aivan ylenpalttisesti kevään tullen konserteillaan ja noukkivat tuhohyönteisiä ravinnoksi poikasilleen.


    • Anonyymi

      Sorsille annan tekohengitystä :-(

      Per-kel

      • Vietkö pullan muruja sorsille,
        Lapsuudessani oli kivaa kun lapsuuskotini lähellä kulki joki ja siinä kävelysiltä yli,
        siihen jokeen tuli talvisin, kovilla pakkasilla sula höyryävä kohta ja siinä pyöri kymmeniä sorsia. Niitä oli kiva käydä ruokkimassa, ja mukavaa kurnuntaa pitivät kun kisasivat pullan palasista.


    • Anonyymi

      Ei linnun lintua missään. Meillä taitaa olla lintujen talviruokinta kielletty tai ainakin ei-suositeltu asuntojen lähellä.
      Pakkasta yli 18, tulee toinen sisällä-olopäivä peräkkäin, sitä ei ole tapahtunut vuosikausiin. Köpälle menee taas Suomen säät, vain harvoja päiviä on kohtuullista.

    • Pari harakkaa tuossa pyrähtelee,
      en ruoki pikkulintuja kun oravat löytäisivät heti tiensä lintulaudalle.

      Onkohan näkynyt pulmusia pyrähtelemässä pihoissa,
      niitä on kiva katsella kun laumassa ja rytmissä lentelevät.

      Eilen kauppareissulla näin ison parven naakkoja, ne on varmaan lisääntyneet ilman kirkontornejakin, raumanseudulla noita naakkoja kutsutaankin kirkhakkisiksi.

      • Täällä noita ´´kirkonmiehiä´´ (vanha sanonta tuokin naakoista) on myös. Vähintään sata oli, kun viimeksi parven näin.
        Nyt kun on enemmän pakkasta, jonnekin ovat hävinneet.
        Oli tuossa telkku päällä ja alueuutiset jostakin. Kiinnitin huomioni, kun sanoi, että pakkasvaroitus. Katsoin, että missähän, niin kun tuli lista, oli Imatra -16, kaikki muut kohteet oli sen alle.
        Jo on aikoihin eletty, 16 astetta pakkasta, niin täytyy antaa pakkasvaroitus.


    • Anonyymi

      Oli lintulauta ikkunan alla. Tuli hiiriä ja rottia. Ystäväni neuvoi, vie lintulauta kauas talosta. Vein noin 100 m päähän. Linnut kyllä löysivät uuden ruokapaikan ja hiiret ja rotat katosivat. Mutta oli toinen ongelma. Talitangon verkkoon oli lintu jäänyt jalastaan kiinni. Saimme sen vapaaksi. Älkää käyttäkö ihmiset noita verkkoja. Keksikää muita vaihtoehtoja, on surullista jos lintu ei pääse siitä irti. Näyttää niitä roikkuvan useamman omenapuissa tyhjinä. Talipalloille on rautaisia koteloita joihin saa kätevästi talipallot ilman verkkoa. Leikkaan kaikki verkot nykyisin pois jotten aiheuta tuskaa lintu poloisille, noille visertäjille jotka meitä ilostuttavat!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Porno tuhosi lopulta parisuhteemme

      Meille tuli 2 vuoden suhteessa ero. Pornon katselu oli viimeinen niitti suhteessamme!! Sekä jatkuvan huonon kohtelun ta
      Parisuhde
      25
      3795
    2. Tämä on sinulle vaikka kaikki lukee

      Vaikka kuinka olet viisas ja kaikin puolin velho, niin et tiedä tilanteestani. Senkin takia menetät mielenkiinnon. Eikä
      Tunteet
      17
      3538
    3. Itseni vuoksi

      Yritän kitkutella vielä viikon verran ja sitten päätöksien aika. Pakko on, ei tästä jumista muuten pääse millään eroon,
      Ikävä
      24
      1777
    4. Täytyy sanoa

      Että olit kyllä mielenkiintoisin ja omaperäisin nainen mitä olen koskaan tavannut. Aivan kuin joku olisi tiputtanut sinu
      Ikävä
      30
      1308
    5. Minkä pituinenen kaivattusi on

      Kirjain ja pituus kehiin! 😊
      Ikävä
      68
      1295
    6. Harmi, kun sillä nousi

      kaikki huomio päähän. Vaikutti aluksi niin mukavalta ja vaatimattomalta 😔
      Ikävä
      57
      1182
    7. Miten saisin

      Hurmattua sinut uudelleen,? Pissin omiin muroihini ensinmäisellä kerralla koska olin tyhmä ja liiaksi kiinni menneess
      Ikävä
      33
      1134
    8. Raamatun tärkein lause

      Ja Mooses tuli alas vuorilta missä jumala oli, Mooseksen mukaan, ilmoittanut hänelle, että hän ja koko juutalainen väki,
      Hindulaisuus
      376
      888
    9. Jatkoa Nojatuoliin

      Huomenta, niin pian täyttyy tämä ketju, ei ehdi muuta kuin aloitella uutta, kun pitkäksi venyy. Arkiasioista on tarkoitu
      80 plus
      128
      818
    10. Onhan tälläkin hivnaisella ollut varmasti satoja asiakkaita,ehkä myös nykyinen aviomies.

      Olen naisen nähnyt Turuntiellä. Kantaa todella hi- virusta? Mikäli myy seksiä, niin eikö pitäisi saada pois markkinoilta
      Hämeenlinna
      154
      814
    Aihe