Aihe

Tuttu kotkalainen tuutsa on kymenlaaksolainen tuutsa.

Anonyymi

"Tuuvinki..."

"ohjetta kaipaan, siirapppia sinne ainakin tuli
pirusti.
Kotkalaisille ehkä vieras ruoka, taitaa olla tuolta
Inkeroisten ja Anjalan puolelta."

Tässä kaipaamasi ohje ! ! !

Imelletty tuutsa tunnetaan koko kymenlaakson alueella yksinkertaisesti "tuutsa" nimellä. Muitakin nimityksiä on toista kymmentä - jopa niin että "alkuperäistä virallista nimeä" ei aina edes tunneta.

Olkoon tuutsa minkä nimistä tahansa, siirappia siihen ei lisätä - imeltäminen antaa tuutsalle maun.

Tuutsa ohje.

Tuutsa valmistusaineet ovat yksinkertaiset. Valmistaminen on varsin helppoa kun seurataan ohjetta huolellisesti:

3 kg hyvin soseutuvia perunoita, jauhoisia tai kiinteitä
niukasti keittovettä, arvioi veden määrä annakkoon, keittovesi jää tuutsaan
6 ruokalusikallista vehnäjauhoja tai ruisjauhoa, tai myös ohrajauhoa.
n. 1,2 litraa maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti, huomioi keittovesi
70-120 g voita, soseeseen ja paistopinnalle
3 teelusikallista suolaa

Näin valmistuu kotkalainen/kymenlaaksolainen tuutsa:

1. Kuori helposti kypsennettäessä hajoavat jauhoiset ym. perunat raakoina kattilaan.
2. Keitä perunat vähässä suolattomassa vedessä täysin kypsiksi.
3. Muussaa perunat suoraan vähään keittoveteen puuromaiseksi soseeksi. Yleensä keittovesi riittää, mutta lisää vain tarvittaessa kuumaa vettä.
4. Jäähdytä sose välillä sekoittaen ja huolellisesti noin 70 asteiseksi.
5. Lisää jäähdytettyyn soseeseen jauhot vähitellen ja sekoittaen. Lisää tarvittaessa tilkka noin 70 asteista vettä. Imeltyminen alkaa heti. Laita kansi kattilaan.
6. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin.
Anna imeltyä noin 2½-3 tuntia. Imeltyminen on tehokkainta kun soseen lämpötila 65 astetta.
Seuraa imeltymistä maistamalla. Lisää tarvittaessa hiukan imeltymisaikaa. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta pilkkomalla makeat yhdisteet edelleen vähemmän makeiksi yhdisteiksi.
7. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saadaan sakeahko sose - valmis tuutsa tulee olla haarukkaruokaa. Lisää suola.
8. Laita tuutsasose voideltuun kunnolliseen tuutsan arvolle sopivaan vuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, pinnalle voit sirotella korppujauhoja.
9. Paista aluksi kuumassa uunissa niin että pinta saa hiukan väriä. Alenna uunin lämpötila 135-145 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa runsaammin täytettyjä vuokia.
Paista kotkalais-kymenlaaksolaista tuutsaa noin 3 tuntia.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Megasexy! Erika Vikman kiehnää sängyssä punaisessa lateksipuvussa: "Ilman häpeää..."

        Ensin tuli Cicciolina, sitten Syntisten pöytä ja nyt Häpeä. Superseksikkäästi pukeutuva Erika Vikman osaa todellakin kohahduttaa vai mitä mieltä olet?
        Kotimaiset julkkisjuorut
        238
        6248