Miksi pienet kunnat tyhjentyy/tyhjennetään?

Anonyymi

Eilen tuli ohjelma TV:ssä Pohjois-savosta tätä asiaa koskien, mutta varsinaista pääsyytä ei ole vielä kukaan ole kertonut julkisesti suoraan.

Kävi ilmi, että juuri nuoret muuttavat pois ja useimmat opiskelun takia. Tässäpä se syy tulikin, mutta epäsuorasti. Kuka päättää kuolutuspaikkojen sijainnista?
Pohjois-karjalassa joensuu käytännössä yksin ja tahti on sen mukainen. Se haalii lähes kaikki koulutuspaikat itselleen ja samalla nuoret pois pienemmistä kunnista.

Rakensi vast'ikään 10 miljoonalla eurolla uuden talon tätä varten. Sen sijaan esim. meiltä asiasta päättävät elimet purkivat kaksikin eri opetuskäyttöön tarkoitettua taloa pois alta.

Nämä ovat pääasiassa yhteiskunnan varoilla eläviä ja paikalliset vuokranantajat porskuttavat, sillä KeLa maksaa useimpien vuokran asumistukien ym. muodossa. Siellä vuokrataso pysyy myös korkeana - täällä asunnot lähinnä puretaan pois alta käyttämättömyyden takia.

Ja kun tiedetään, että ihmisen vahvin vietti on sukupuolivietti, ei auta vaikka pienemmissä kunnissa olisi miten hyväpalkkainen työ, puoli-ilmainen asunto, autoetu, ihmisen vahvin vietti vie nuoret juuri sinne, missä muutkin nuoret ovat! Monet käyvät jo nyt Outokummussa töissä sieltä käsin.

Tämä on ymmärretty joensuussa ja enpä usko, että Savonlinnassa ollut oppettajainkoulutus siirtyi ihan luonnollista tietä joensuuhun, vaan jonkinlaista voitelua on tapahtunut, sillä se tuo edelleen joensuun kaupunkiin valtavasti valtion rahaa opiskelijoiden muodossa.

Ja tahti tulee jatkumaan samanlaisena, mikäli asiaan ei pystytä puuttumaan. Siinäpä olisi paikallisille kansanedustajille työsarkaa!

11

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Asiaa kirjoitit.

      Suunta on valitettava mutta niin todellinen, koulutus keskittyy varmasti jatkossakin. Suurilla paikkakunnilla riittää hartioita rakentaa ja luoda puitteet koulutukseen, pienet kunnat kipuilevat peruskoulutuksen ja lukion kanssa.
      Outokummussa on näköjään vielä muutama ammattiopetuslinja jäljellä ja toivotaan että säilyykin.

      Riveria on vuosien varrella lakkauttanut monia linjoja Outokummussakin, lisää säästöjen saamiseksi on vielä varmasti tulossa. Rakennuskanta on vanhaa toisin kuin esim. Joensuun Penttilässä jossa rakennetaan uusia tiloja ja rempataan vanhaa voimalla. Voi olla vuosien saatossa siirtyvät loputkin opiskelupaikat pikkupaikkakunnilta keskitetysti Joensuuhun..

      Metallialan opiskelijoillekaan ei taida suuresti olla työpaikkoja nuoret muuttavat työn perään muualle.. Outokumpu on siis omavarainen paikkakunta jossa käydään töissä mutta asutaan muualla, kuka mistäkin syystä.
      Nuoria kiinnostavat suuremmat ympyrät, iltaelämä ja hyvät palvelut, normaalia maailmanmenoa kun ajattelen itseäni nuorena. Naapurin puolella oli silloin ruoho vihreämpää ja tytöt olivat paljon kauniimpia Joensuussa kuin Outokummussa jossa vaan ryypättiin ja rellestettiin 1970 luvulla. Sille tielle jäin Joensuuhun itsekin, kasvatin ja koulutin lapset jotka läksivät vuorostaan Helsinkiin hyvän perään...

      Uteliaisuuttani googletin oheisen.
      Outokummun Riverian koulutusyksikössä voit opiskella.

      tanssijaksi
      koneistajaksi
      levyseppähitsaajaksi
      Mediapalvelujen toteuttaja, video- ja radiotuotanto
      Mediapalvelujen toteuttaja, äänituotanto
      Mediapalvelujen toteuttaja, teatteri- ja esitystekniikka
      Mediapalvelujen toteuttaja, peliala
      Mediapalvelujen toteuttaja, 3D-tuotanto
      Mediapalvelujen toteuttaja, valokuvaus ja graafinen suunnittelu
      kuvallisen ilmaisun toteuttajaksi
      lavasterakennuksen artesaaniksi
      lähihoitajaksi
      kaivosmieheksi
      Valokuvaaja (AT)

      Hauskaa jatkoa Outokumpuun.!!
      Saavun sinne muutamaksi kesäkuukaudeksi mökkikauden alettua, eläkepäiviäni viettelemään rakkaan vaimoni kanssa. Nähdään jutskaillaan silloin, muistellaan menneitä ja parannetaan maailmaa..

      T. Oman tiensä kulkija 50 luvulta

    • Anonyymi

      Lähikunnissa ei taida olla mitään oppilaitoksia, Outokumpu on paremmassa asemassa. Mutta nuoret haluavat asua paikkakunnilla, missä on paljon baareja, ravintoloita ja harrastusmahdollisuuksia. Kannattaisi houkutella tänne työikäisiä ja paluumuuuttajia eläkeläisiä. Täällä on kaunis luonto lähellä, sitä pitäisi enemmän mainostaa kuin vanhaa kaivosta. On paljon tapahtumia ja yhdistysten rientoja.

      Kuinka monta euroa on laitettu vuosien varrella erilaisiin mainoksiin ja kampanjoihin, että tänne uusia asukkaita saataisiin? Nekin rahat voisi laittaa harrastustoiminnan lisäämiseen ja yhdistyksille tapahtumien ja toiminnan järjestämiseen.

      • Anonyymi

        Kuka keksii keinon työikäisien houkuttamiseksi kumpuun voisi jakaa palkinnoksi vaikka 100 euron kunniakirjan jonka voisi käyttää paikkakunnan liikkeessä.

        Muuttajille voisi myös maksaa puolen vuoden vuokran tai kiinteistönostajille vastaavasti könttäsumman riihikuivaa rahaa. Lapsista varvasraha 500 euroa...
        Veikkaan ettei montakaan tonnia kaupungin rahaa hupenisi. Muuttoliike on tukevasti poismuuttoa nykyäänkin, kolme poismuuttavaa kohden jos yksi tulee tilalle niin se ei paljon..

        Ilmapiirin pitää muuttua avoimeksi ja kaikki ihmiset hyväksyväksi, kukaan ei halua muuttaa silmätikuksi ja tulla kiusatuksi asuinkunnassaan..


    • Anonyymi

      Yksi jonka korjaisin olisi julkinen liikenne, mutta onhan se selvää että isommat kaupungit vastustavat, koska se olisi heiltä asukkaita pois. Eivät kaikki viihdy menossa ja vilskeessä joten tykkäät asua rauhallisemmalla alueella ja myöskin esim. Helsingissä työmatkoihin sujahtaa helposti tunti ellei toinenenkin riippuen kovasti mihin aikaan kulkeen. Täältä joensuuhun tai kuopioon pääsisi jopa nopeammin julkisilla jos ne kulkisivat useammin ja kerkeisi vielä kotio rauhaan ennenkuin jetsettaajat valtaavat kadut ja baarit.

    • Nykyinen konsensus on, että maaseutu ja syrjäkunnat tyhjennetään ensin palveluista ja sitten asukkaista, jotka siirtyvät tai siirretään "kasvukeskuksiin" eli muutamaan alueeseen Suomessa asumaan päällekkäin yhdessä kasassa kaikkien palvelujen äärellä, ympärillään suunnattomia koskemattomia erämaa-alueita.

      Kaunis visio. ; )

      • Anonyymi

        Näin siinä käy -- väistämättä. Kuntaliitosten jälkeen okukin on asumalähiö joka tyhjenee pikkuhiljaa, esimerkkinä on Eno ja Kiihtelysvaara joiden kylänraitti hiljenee vauhdilla kuntaliitoksen jälkeen.
        Okukin on muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana paljon, asukkaat lie vähentynyt 1/3 osan, tyhjiä liiketiloja ja asuntoja pilvin pimein. Kuntaliitos päälle vie loputkin, väkisineläjät jää jäljelle ja kuolevat vanhuuteen ajallaan..

        Hyvää jatkoa meille..


    • Anonyymi

      Pitäisi käydä Lapualla katsomassa ja kysymässä, mikä salaisuus heillä on. Väkiluku on siellä pysynyt koko ajan 14 000 paremmalla puolella, eikä tätä pienten kuntien alasajoa ole siellä tapahtunut.

      • Anonyymi

        Lapualla on patruunatehdas, joka on viime aikojen valossa saanut runsaasti tilauksia. Ruuti tekee nyt hyvin kauppansa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lapualla on patruunatehdas, joka on viime aikojen valossa saanut runsaasti tilauksia. Ruuti tekee nyt hyvin kauppansa!

        Sota on jo ovella!


    • Anonyymi

      Pohjanmaalla on paljon pieniä yrityksiä ja yrityshenkisyyttä eri tavalla kuin Pohjois-Karjalassa. Outokummussa arvostetaan perinteistä teollista yrittämistä ja sitä on, mutta ei kukaan halua asua teollisuuskylässä. Kaikkea muuta pitäisi tuoda esille, hienoja vanhoja taloja ja luontoa.

      Monessa kunnassa on jo nuorekkaita kunnanjohtajia, jotka ovat julkisuudessa kunnan keulakuvia. Juuassa nuori kunnanjohtaja lähti kylän poikien kanssa mopoilemaan, meidän kunnanjohtajaa ei kukaan tunnista, jos vastaan tulee.

    • Anonyymi

      Kun olin nuori noin 40 vuotta sitten Outokummussa oli elämää menoa ja meininkiä. Kummasti naapuri puoleinen ruoho vaan vihersi ja veti minut Joensuuhun. Päivääkään en ole katunut, päinvastoin minulla hyvä elämä hienolla kasvavalla paikkakunnalla.

      Pienten kuntien ongelma on että kaikki tuntee toisensa, erilaisuutta ei hyväksytä ja silmätikkuna on ahdistavaa elää.
      Outokummun ilmapiiri on ahdistava, äitini elää vielä siellä ja käydessäni hänen luonaan joudun hoitamaan asioitaan keskustassa. Tuijotetaan kuin lehmä uutta veräjää käydessäni äitini kanssa ruokakaupassa, miksi ? Eikö kumpulaisilla ole muuta viihdettä kuin tuijotus ja juoruilu ?

      Kertomaani ilmapiiriä pidän pienten kuntien tyhjenemisen syynä, kukaan normaali ihminen ei halua olla silmätikkuna kovinkaan kauan. Paikkakunnalle jäävät näin ollen juuri uteliaat juoruajat ja ns. kunnon kansalaiset muuttavat muualle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5095
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3197
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1800
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1325
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe