Mikä on oikea tapa suhtautua muistisairaaseen?

Anonyymi

Hän selittää tai kysyy sen saman asian noin 10 kertaa tunnissa. Onko parempi ihan vaan vastata kärsivällisesti vai voiko siinä vastatessaan mainita, että kysyit tuon jo 10 minuuttia sitten?

Olen vähän hukassa läheisen ihmisen nopsaan edenneen sairauden kanssa

13

1212

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä jos vain kokeilet, miten asiat sujuvat eri vaihtoehdoilla? Itsesi kannalta voi olla tosin turhauttavaa toisella samaa asiaa. Sinun on huomioitava myös itsesi ja oma jaksamisesi. Yksi vaihtoehto voi olla yrittää välillä kääntää läheisen huomiota johonkin muuhun asiaan.

      Nuorena tein hoitotyötä, ja ihmettelin erästä hoitajaa, jolla tuntui olleen kaiken maailman outoja sattumuksia lähes 100-vuotiaan oman potilaansa kanssa. Sitten selvisi, että tämä hoitaja - potilas -pari kävi täysin höpön höpö keskustelua Mikä mikä -maassa. Tietyllä tapaa ihailinkin, millä tapaa tämä hoitaja sai potilaaseen kontaktin. Keskustelu vaikutti aidolta, vaikka oli täysin mielikuvituksellinen. Mitään haittaahan siitä ei kenellekään ollut, potilas oli täysin autettava ja kiltti muutenkin. Ennenhän esim. psykiatriassa on ollut käsitys, että "potilaan harhoihin ei saa mennä mukaan", mutta tässä kyse oli muusta.

      Minulle on jäänyt mieleen myös tositapahtumiin pohjautuva elokuva The music never stopped. Siinä kotoa nuorena karannut poika sairastui aivokasvaimeen ja menetti kaikki teini-iän jälkeiset muistonsa, eli jäi elämään menneisyydessä. Hän palasi vanhempiensa luo asumaan. Elokuva kuvaa todella hyvin lähes täydellistä lyhytmuistin menetystä. Alkuun kaveri oli hyvin passiivinen, mutta musiikin avulla terapeutit viimeinen löysivät yhteyden häneen. Elokuvassa oli erityistä se, että erilaisilla keinoilla muistamattomuutta pystyttiin hieman kiertämään. Esim. miehelle kanttiinin nätti naistyöntekijä oli joka kerran uusi ihastus. Lopulta joku keksi tehdä naisesta laulun. Nähdessään naisen, mies muisti laulun, ja muisti siten esim. naisen nimen. Eli miehellä oli kyky oppia kuitenkin uusia taitoja, vaikkei hän muistanut oppimaansa, tosin osasi sen silti.

      Jossain määrin varmasti dementoituneet ihmisetkin oppivat asioita, samoin kuin muut aivovauriopotilaat. Muutenhan yksikään dementoitunut ihminen ei sopeutuisi esim. hoitokotiin. Siltikin hankalastikin oireileva ihminen on saattanut sopeutua hyvin uuteen ympäristöön.

      Vähän kyseenalaista testiä käytettiin jossain (en muista missä). Lähimuistin menettäneitä ihmisiä kätteli henkilö, joka samalla pisti jollakin terävällä esineellä näitä käteen. Potilaat eivät pystyneet muistamaan, että olivat koskaan tavanneet tätä "ilkeää ihmistä", eivätkä muistaneet tapahtumaa, mutta jonkin muistijäljen asia oli heihin jättänyt. He osasivat varoa tätä kipua aiheuttanutta ihmistä, vaikka antoivatkin tilanteesta ihan keksittyjä selityksiä. Eli muistissa on monenlaisia tasoja.

    • Anonyymi

      Ihan kummin vaan, ei hän kuitenkaan muista tuota huomautustasi kun kysyy taas saman asian uudelleen. Keräät vaan stressiä itsellesi.

      • Anonyymi

        Tuntuu niin pahalta :(


    • Anonyymi

      Olen vähän samanlaisen tilanteen edessä. Tämä muistisairas läheinen ei toista itseään vielä paljoakaan ja keskustelukin sujuu, tosin ei enää ihan entiseen tapaan. Ongelma on puhelimessa, siinä on aina jotain vikaa. Se soittaa väärään numeroon tai ei yhdistä ollenkaan. (Kännykästä luovuttiin jo noin puoli vuotta sitten.) Pöytäpuhelimessa on tärkeimmät numerot pikavalinnoissa (tarvitsee painaa vain yhtä nappia) ja tämäkin tuottaa välillä ongelmia. Olen niin kyllästynyt näihin "miksi tämä puhelin ei toimi" valituksiin. En vaan kehtaisi sanoa, että vika ei ole puhelimessa vaan käyttäjässä. Hän ei ole vielä niin muistisairas, että unohtaisi samantein kuulemansa vaan varmaankin loukkaantuisi suorasta palautteesta. Mitä tekisit minun sijassani?

    • Anonyymi

      Mulla kanssa on kokemusta muistisairaan omaisena. Kävin tosin vain viikonloppuisin. Tällöin yritin keskittyä positiivisiin asioihin, omainen syytteli mua tavaroidensa hukkaanmisesta yms.
      Sain sellaisen oppaan lääkäriltä sairauden etenemisestä ja siitä oli paljon apua.
      Yhdessä istuttiin omaisen kanssa ja kyselin ihan vanhoista asioista, joista näytti hänellä olevan muistikuvia. Tai sitten ei. Ei ollut ketään, joka olisi vahvistanut. Mutta tunnelma oli hyvä.
      Samoihin kysymyksiin annoin aina saman vastauksen, niinkuin ois eka kerta. Joskus sitten jatkokysymyksellä yritin saada selville, mitä hän oikeasti tarkoittaa.

      • Anonyymi

        Kerran oli oikeastaan mielenkiintoista kuunnella kun isäni ja appiukko (molemmilla muistisairaus) muistelivat omaa nuoruuttaa kun olivat asuneen samoilla kulmilla. Tuntui että molemat muistivat yhteneväisesti asioita, vaikka nykypäivän asiat oli hakusessa. Isäni ei ollut koskaan kertonut nuoruudestaan ja oli kiinnostavaa kuunnella mitä hän oli silloin tehnyt.


    • Anonyymi

      Ystävälläni on jokin muistisairaus. Ei itse sitä tietenkään myönnä, mutta kun pitkästä aikaa juteltiin puhelimessa, kävihän se ilmi selvästi. Tosin osan jutuista uskoinkin, kun en ollut ihan perillä näistä matkustusrajoituksista. Vanhoista matkoista kertoili uusina.Pelottavaa, miten äkkiä kaikki on käynyt. Kyseli koko ajan, olenko minä eläkkeellä, ja onko hän eläkkeellä. Ja varmisti, ettei siis lähde töihin.
      Kyseessä on älykäs montaa kieltä osaava ihminen. Julma kohtalo rakkaalla ystävälläni. Ei kai tuossa vaiheessa lääkityskään auta, ja onko sellaista? Yritin etsiskellä tietoja.

    • Anonyymi

      Suhtautuu myönteisesti ajatellen, kyllä se joku päivä kuolee.

    • Anonyymi

      Mäkin olen tämmöseen välillä törmännyt, eikä aina ole kyse mistään dementiasta vaan joku muu ikään katsomatta aiheuttaa samankaltaista.
      Olen käyttänyt "kertaus on opintojen äiti"- periaatetta (vai mikä se olikaan?) eli selittänyt saman yhä uudestaan vähän eri tavalla - ei auta, huoh! Olen kyllä sanonut, että tästä jo puhuttiin tai sä sanoit tms. - ei auta! Kysymystä kysymyksen perään vaikkei meinaa muistaa ja ymmärtää - huoh!

      Tekis mieli joskus töksäyttää, että älä viitsi koko ajan kysyä kunnet mitään muista ja ymmärrä! En tiedä mikä olisi parasta, mutta olen toisinaan käyttänyt enemmän vai vähemmän sopivia "aasinsiltoja" Joskus on kyllä niin sumuinen ja uupunut nuppi (pahempaa kuin normiväsymys), että olen välttänyt ennakkoon kyseisiä tilanteita

      Monisairas

    • Anonyymi

      Ymmärrän oloasi paremmin kuin hyvin. Tsempit isot, samassa kanootissa mennään.

    • Anonyymi

      Kummasti nämä muistirairaat osaavat kiroilla ja puhua rumia,jopa alkavat huutamaan
      läheisilleen.Eivät muista 10 min.kuluttua koko asiaa.Vanhat raumat jollakin lailla heitä vaivaa,jotka sitten palautetaan läheisiin.Pikkuhiljaa ,lukutaito/kirjoitus/työnteko lopahtaa.Ruuanlaitto lopuu/Siivous/pyykinpesut loppuu.Väsymys näyttää painavan
      koko-ajan.5 vuotta kulunut,pankkiasiointi/teknolokia/Kauppa asiointi/lääkeiden otto,
      lähiomaisten varassa.Toisinaan on parempiakin päiviä kuukaudessa,jolloin omaaloiteisuus kasvaa ja tavarat katoaa joko pysyviin tai tilapäisiin piiloihin.
      Muistilappuja joutuu kirjoittelee,jotka sitten revitään pois.
      Sairauden alkaessa ja tutkimuksien ollessa,sairasta kohdeltiin asiallisesti ja neuvoen. Diaknoosin valmistuttuessa eläkepaperit .Tämän jälkeen ei minkäälaista,
      yhteyden pitoa asuinkunnan terveydenhuollon kautta,Apteekin kautta resptien uusimiset.Hoito tuki 1 tasolla(Kela) joka ei oikeuta kunnalta maksettavaan Omaishoitaja palkioon kun kelan tuki pitäisi olla 2 tasolla.Pärjää kotioloissa,puolison avustuksella.Yksin ei voi päästää,ei tiedä miissä on.Tautia ei voida parantaa.
      Puolisona et voi edes asioida muistisairaan terveyskeskuksissa hänen asioitaan hoitaen.Lähiomaisen pitäisi tehdä sopimus(Lapsen)muistisairaan allekirjoittamana.
      Vaikeaksi menee. Jaksamisiin.

    • Anonyymi

      Aika nopeasti huonontunut tilanne. Lähimuisti vielä enemmän hukassa kuin aikaisemmin, alakuloa, masennusta, vainoharhaisuuttakin. Ahdistusta, joka varmaan enemmän henkistä kuin fyysistä, mitään pumppuvikaa tms ei ole löytynyt. Piilottelee tavaroita ja syyttää, että ne on joku varastanut. Ei muista vuotta, kuukautta, viikonpäivää. Kaikkiin normaaliin pieniin tekemisiin menee suhteettomasti aikaa eikä perusjutut enää aina onnistu. Tänään oli vähän paha paikka, kun äiti sytytti kynttilän ihan verhojen viereen. Vahdittava siis jo ja tulitikut pitää varmaan piilottaa. Tarkistin tänään, että palo- ja häkävaroittimet toimivat.
      ap.

      • Anonyymi

        Muistisairas feikkaa. Ei ole lainkaan niin pihalla, kuin antaa ymmärtää. Ärsyttävä tyyppi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4935
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3124
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe