Lisääkö elämänkokemus viisautta?

Anonyymi

Vii­sau­den ja van­he­ne­mi­sen yh­teyt­tä on tut­kit­tu tie­teen pii­ris­sä kol­mi­sen­kym­men­tä vuot­ta. Elä­män­ko­ke­mus ei mer­kit­se tut­ki­joi­den mu­kaan sa­maa asi­aa kuin vii­saus, mut­ta oman elä­män­ku­lun poh­ti­mi­sen voi­daan kat­soa kas­vat­ta­van vii­saut­ta.

Täs­sä leh­des­sä on use­am­pi van­huu­teen eh­ti­neen ih­mi­sen haas­tat­te­lu. Eri­tyi­ses­ti poik­keu­sai­koi­na on ar­vo­kas­ta voi­da lu­kea, mi­ten pit­kän elä­män elä­neet ih­mi­set ovat sel­vin­neet elä­män var­rel­le vää­jää­mät­tä tul­leis­ta vai­keis­ta ajan­jak­sois­ta.

Ih­mi­nen voi teh­dä oi­val­luk­sia kat­so­es­saan elä­mään­sä taak­se­päin. Pit­kään ikään eh­ti­nyt tie­dos­taa yleen­sä nuor­ta ih­mis­tä pa­rem­min elä­män ra­jal­li­suu­den. Tut­ki­joi­den mu­kaan tä­män tie­dos­ta­mi­nen puo­les­taan kir­kas­taa elä­män lah­jan ar­voa.

Poh­ties­saan elä­män ra­jal­li­suu­den ym­mär­tä­mi­sen ja vii­sau­den suh­det­ta tut­ki­jat ovat pää­ty­neet lä­hel­le Raa­mat­tua. Psal­mien kir­jas­sa sa­no­taan: ”Ope­ta meil­le, mi­ten ly­hyt on ai­kam­me, et­tä sai­sim­me vii­saan sy­dä­men” (90:12).

Van­hus­ten haas­tat­te­luis­ta vä­lit­tyy usein kii­tol­li­suus ele­tys­tä elä­mäs­tä ja ny­ky­het­kes­tä. Kii­tol­li­suus ei pe­rus­tu vain sii­hen, et­tä elä­mäs­sä oli­si tul­lut me­nes­tys­tä tai et­tä kaik­ki asi­at oli­si­vat juu­ri nyt it­se toi­vo­mal­la ta­val­la.

Jo­kai­sen pit­kään ikään eh­ti­neen ih­mi­sen elä­män var­rel­le on mah­tu­nut ilon- ja on­nen­het­kien li­säk­si vai­kei­ta asi­oi­ta ja ko­ke­muk­sia. Van­hus­ten haas­tat­te­luis­ta käy il­mi, et­tä vas­toin­käy­mi­siä ja mo­nen­lais­ta luo­pu­mis­ta tu­lee eteen vie­lä elä­män lop­pu­puo­lel­la­kin.

Vii­sau­te­na voi pi­tää sitä, et­tä hy­väk­syy oman men­nei­syy­ten­sä, vaik­ka kaik­kia sen vai­hei­ta ei oli­si it­se toi­vo­nut­kaan. Van­hus­ten esiin tuo­maan kii­tol­li­suu­teen liit­tyy vah­vas­ti aja­tus sii­tä, et­tä tä­hän as­ti on Ju­ma­la kan­ta­nut – ja eri­tyi­ses­ti us­kos­sa var­jel­lut.

Elä­män lah­jan ym­mär­tä­mi­ses­tä seu­raa par­haim­mil­laan ilo ja kii­tol­li­suus lah­jan an­ta­jaa, Ju­ma­laa, koh­taan. Tä­män leh­den Ra­kas raa­ma­tun­koh­ta -pals­tal­la kii­tol­li­suut­ta ja tur­vaa il­men­tä­vät psal­min 23 sa­nat: ”Her­ra on mi­nun pai­me­ne­ni, ei mi­nul­ta mi­tään puu­tu.”

Pai­menp­sal­min sa­noi­hin voi yh­tyä näi­nä poik­keu­sai­koi­na­kin min­kä ikäi­nen ih­mi­nen ta­han­sa.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Vii­sau­den ja van­he­ne­mi­sen yh­teyt­tä on tut­kit­tu tie­teen pii­ris­sä kol­mi­sen­kym­men­tä vuot­ta."

      Tuskin sitä on tutkittu yhtään sen merkittävämmin kuin vaikka uimataidon ja flunssaherkkyyden yhteyttä.

      "Poh­ties­saan elä­män ra­jal­li­suu­den ym­mär­tä­mi­sen ja vii­sau­den suh­det­ta tut­ki­jat ovat pää­ty­neet lä­hel­le Raa­mat­tua."

      Tutkijoita on niin moneen junaan, että mailmasta saattaa hyvinkin löytyä kaksi tutkijaa, joille on käynyt noin. Mutta jos niin todella olisi käynyt, niin mikä sellaisen tapahtuman relevanssi olisi?

      • Anonyymi

        Elämänkokemukset eivät ole viisautta mutta ne avaavat näköaloja laajemmin. Huomisesta kukaan ei tiedä eikä tarvitse tietääkkään. Elä ja nauti, elämä on tässä ja nyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Elämänkokemukset eivät ole viisautta mutta ne avaavat näköaloja laajemmin. Huomisesta kukaan ei tiedä eikä tarvitse tietääkkään. Elä ja nauti, elämä on tässä ja nyt.

        Oletan, että halusit kommentoida aloitusta.


    • Anonyymi

      > Lisääkö elämänkokemus viisautta?

      Niinpä, kuinka moni ihminen sanoisi olevansa nyt tyhmempi kuin 20 vuotta sitten?

      • Anonyymi

        Ehkä, ehkä ei. Yleensä kantapään kautta opitut asiat lisäävät ainakin kokemusta, viisaus on toinen juttu.


    • Anonyymi

      On olemassa monenlaista viisautta, ns, kirjalllinen, opittu viisaus ja sitten näitä elämässä opittuja viisauksia; niitä ",kantapään kautta" opittuja asioita, myös toisten kokemukset voivat olla viisauden lähteitä. "En ainakaan minä koskaan noin toimi, kun kasvatan esim. omia lapsiani, joskus "... ....
      Ja silti "sortuu" juuri niihin "mokiin" mitä omasta kodista on tarttunut mukaan ! Toki usein sieltä kotoa voi saada ne parhaat neuvot arkeen, ne arkitaidot, joilla pärjää jo pitkälle.
      Luulen, että aika paljon viisautta olisi se, että saisi sen "viisaan sydämen", joka ohjaisi koko omaa elämää ja käyttäytymistä !?
      Olisiko hyvä edes yrittää kasvattaa ensin itseään niin , että omistaisi sen sydämensivistyksen, jonka turvin ehkä voisi suhtautua läheisiin ja ihan tuntemattomiinkin armollisesti.
      On hyvä jo nuoresta asti katsoa ympärilleen, mikä on elämässä tärkeää ja viisasta, mutta sekin ihmisen tunnepuolen "kasvu ja kehitys", sen voisi ottaa mukaan, jos vain mahdollista ! Ihmisluonne, osaksi on perittyä, mutta jos perimässä saakin huonot "kortit", entäs sitten !? Joskus se elämä, kaikkinensa lopulta kasvattaa ihmistä kovallakin "kädellä", vaan voihan sitä Luojalta pyytää, että varjele kaikelta pahalta. Ihminen ei aina kykene kaikkeen ihan yksin, tarvitaan toista ihmistä "saattomieheksi". "Loppupelissä" taitaa se viisaus asua sydämessä, ehkä päässäkin vähän !? JOS ei mitä ymmärrä, niin kannattaa kysyä viisaammilta !!

      • Anonyymi

        Samaa mieltä siitä, että sydämensivistys on tärkeä asia. Jumalalta voi myös pyytää, että osaisi suhtautua armollisesti toisiin ihmisiin. Jos omaa Pyhän Hengen, niin se toimii kotiopettajana. Pyhä Henki ei kehota netissäkään haastamaan riitaa vaan keskustelemaan sävyisästi.


    • Anonyymi

      Varsinkin näinä aikoina on mielekästä olla ihminen - ihmiselle, muuten emme jaksa mennä elämässä eteenpäin. Elämän "pysäkkejä" tulee meille kaikille, joskus, mutta kun on rinnalla kulkija joka voi auttaa, sekin on suuri lahja.
      Raamatusta löytyy hyviä ohjeita melkein kaikkeen tänäkin aikana.
      Viisaita neuvoja, vaikka ovatkin "tuhatvuotisia" ohjeita, mutta silti toimivat vieläkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3065
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe