Kaiuttimen impedanssin mittaus ?

Anonyymi

Miten voin mitata kaiuttimen impedanssin ?

TV:n kuulokeliitäntä hajosi (3,5 mm stereoliitin pintaliitosjuotettu piirilevylle, joten sen omatoiminen korjaaminen on riskialtista; pienikin virhe käsin juotettaessa, niin sen jälkeen piirilevy on pilalla).

TV:n omista kaiuttimista tulee kyllä ääntä, mutta niiden äänenlaatu on onnettoman surkea (2018 ostettu Procaster 40" FullHD TV).

Niissä omissa kaiuttimissa on merkintä 6?, 10 W.

Tuota kysymysmerkillä merkittyä en tunnista ohmin merkiksi, mutta tehtaan printtauslaatu tuon merkin kohdalla on luokattoman huono.

Tarkoitus olisi siis kytkeä TV:n omat kaiuttimet irti, ja laittaa niihin sopivalla vastusparilla jännitteenjako siten, että saadaan ulos linjatasoinen signaali aktiivikaiuttimille.

Kuva Procaster TV:n Piirilevystä, jossa kaiuttimien audioliitin merkitty vihreällä ellipsillä:

https://ibb.co/Kqz8PjX

Kuvan oikeassa yläkulmassa keltainen RCA -liitin, joka on ilmeisesti analoginen videotulo.

TV:n suunnittelussa on siis huonoa:

1) Sisäänrakennettujen kaiuttimien onnettoman huono äänenlaatu

ja

2) Se, että 3,5 mm stereokuulokeliitin (jossa itselläni on ollut kytkettynä heti TV:n toimituspäivästä alkaen koko ajan Logitechin aktiivikaiuttimet, eli. ns "tietokonekaiuttimet" 2.1 -tyyppiset eli stereokaiuttimet bassokaiutinyksikkö, jossa sisäänrakennettuna vahvistin teholähteineen, eli bassoyksikölle menee suoraan sisään 230 V / 50 Hz AC tehonsyöttö litteällä europistokkeella) on pintaliitosjuotettu suoraan piirilevylle, jolloin sen kotikorjaaminen olisi liian riskialtista puuhaa eli pienikin virhe juotostyössä voisi pilata koko piirilevyn (jolla on käytännössä koko TV:n logiikka ja antennisignaalin käsittely).

13

1524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/1436145/kaiuttimien-ohmi-selvile

      eli siis ajat kaiuttimeen vahvistimella 1 kHz signaalia niin että kaiuttimen kanssa on sarjassa lankapotentiometri. Säädät potikkaa siten että sen yli näkyy yleismittarilla mitattuna sama signaalin jännite kuin kaiuttimen yli. Vaikka mittari olisi epälineaarinen niin sama jännite mitattuna sekä kaiuttimen että vastuksen yli kertoo että vastuksen suuruus on kaiuttimen impedanssin suuruinen.

      Kun ovat samansuuruiset niin mittaat irroitetun potentiometrin resistanssin yleismittarin vastusalueen avulla tai ajamalla sen yli tasajännitteen ja mittaamalla samalla sen läpi kulkevan tasaviran.

      Kannattaa sitten muistaa, että kaiuttimen impedanssi on taajuudesta riippuvainen varsinkin silloin, jos siellä on joku jakosuodatin käytössä.

    • Anonyymi

      Mikä tahansa pieni virhe irtijuotettaessa tai juottaessa ei pilaa piirilevyä. Jos sinulla on laadukas kolvi niin siihen voi ostaa erilaisia SMD kärkiä jotka auttavast suuresti.

      Kaiuttimille ilmoitetaan niin kutsutttu nimellisimpedanssi (joka usein on painettu niihin), koska niiden todellinen impedanssi vaihtelee taajuuden funktiona suuresti. Niissä kaiuttimissa josta olen mitannut, imellisimpedanssi speksi on ollut noin luokkaa 2 kertaa DC resistanssi.

      -Paljon tinasit, paljon pilasit, kunnes kolvisi kylmeni.

    • Anonyymi

      "Tarkoitus olisi siis kytkeä TV:n omat kaiuttimet irti, ja laittaa niihin sopivalla vastusparilla jännitteenjako siten, että saadaan ulos linjatasoinen signaali aktiivikaiuttimille."

      Korjataanpa hieman (sen perusteella, mitä omatoimisen huoltotyön aikana selvisi):

      Laitteen omat kaiuttimet on kytketty ilmeisesti siten, että on käytetty ns. siltakytkettyä vahvistinta (tai muuta siihen verrattavissa olevaa ratkaisua).

      Tästä johtuen vasemman ja oikean kaiuttimen "maataso" EIVÄT OLE yhteydessä toisiinsa.

      Edellämainitusta johtuen signaalia on hyvin hankala ottaa ulos aktiivikaiutinta varten niistä samoista johtimista, mihin TV:n sisäänrakennetut kaiuttimet on alunperin kytketty, sillä kahta erillään olevaa signaalitasoa ei voi kytkeä toisiinsa aiheuttamatta oikosulkua.

      Sensijaan laitteen omien kaiuttimien tilalle voi kytkeä paremmat (ilman omaa vahvistinta olevat eli passiiviset) kaiuttimet. Esim. sellaisesta kannettavasta stereoradionauhurista otetut, jossa on irrotettavat kaiuttimet.

      Jos aktiivikaiuttimet haluaisi kytkeä, niin ilmeisesti vasemman ja oikean kanavan signaalit pitäisi erottaa erotuskondensaattoreilla.

      Procasterin piirilevystä löytyy lisää tietoa täältä:

      https://www.electronica-pt.com/esquema/func-download/73890/chk,795931ea95e092c34d247ed95eae2b5f/no_html,1/

      Tuon PDF -muotoisen dokumentin mukaan laitteessa on ilmeisesti ns. digitaalivahvistin.

      Jos on 1-bittinen (mitä epäilen, koska ne tuntuu olevan jotenkin "muotia", niin tuohan tuhlaa sähköä jopa hiljaisuuden tuottamiseen !

      Nuo 1-bittisethän tuottavat hiljaisuutta näin: kaiuttimelle ohjataan nopeasti vaihdellen esim. 5V ja -5V, jolloin signaalin keskiarvo on 0V.

      Sopii kysyä, miksei valmistajat käytä 2-bittistä toteutusta, esim. näin:

      00 = 0V
      01 = 5V
      10 = -5V
      11 = 0V

      Tuossa siis 11 ei pitäisi esiintyä koskaan, mutta järkevä toteutus olisi sellainen, jossa 11 ei aiheuta oikosulkua. Typerää suunnittelua taas edustaa sellainen, jossa jos jonkun virhetilanteen takia audiopiirille pääsee digitaalisignaali 11, niin se aiheuttaa oikosulun, kun plus ja miinuspuolen transistori johtavat yhtäaikaa.

      • Anonyymi

        "Nuo 1-bittisethän tuottavat hiljaisuutta näin: kaiuttimelle ohjataan nopeasti vaihdellen esim. 5V ja -5V, jolloin signaalin keskiarvo on 0V."

        Eipä tietenkään kaiuttimille sitä syötetä.

        "tuohan tuhlaa sähköä jopa hiljaisuuden tuottamiseen"

        Myös analogiavahvistimet "tuhlaavat" tehoa, ja enemmmän. Mikään vahvistin ei tuota "hiljaisuutta", ne kaikki kohisevat vaikka ei olisi mitään inputtia kytktty.

        Siltalähdoistä voi periaatteessa ottaa signaalin vain toisesta puolesta siltaa ja maatasoksi siltavahvistimen maa, mutta riippuen siitä millainen se maa on, voi tulla hurinaa. Eri laitteiden signaaliväylät kannattaa erottaa riittävän suuren kapasitanssin omaavalla hyvälaatuisella konkalla aina.


    • Anonyymi

      Arvatenkin laitteen scart on vain yksisuuntainen inputti joten siitä ei ole apua. Aikanaan telkkareissa oli usein toinen scartti kaksisuuntainen videonauhurin kytkemistä varten.

      spdif signaalista saa apulaitteella (DAC) analogista audiota ulos. Eivät ole kovin kalliita. Ei tietoa säätyykö tuo ulostulo telkkarin kaukosäätimen äänenvoimakkuussäätimellä.

      Mikään ei tietenkään estä rakentamasta kahta operaatiovahvistimilla toteutettua kytkentää, jotka ottavat sisäänsä siltavahvistimen ulostulon ja antavat lähtöön maata vasten sisääntulojensa erojännitteen eli halutun signaalin. Laitetta kutsutaan nimellä instrumentointivahvistin tai audio line receiver ja se muuttaa balansoidun signaalin maata vasten referoiduksi signaaliksi.

      Tarkoitusta varten on omat komponenttisnsa jos haluaa toteuttaa sen minimivaivalla mutta silloin pitää pystyä juottamaan pintaliitoskomponentteja.

      • Anonyymi

        Esimerkki balansoitu signaali - yksipäinen signaali muunnoksen tekevästä komponentista

        THAT 1206

        http://www.thatcorp.com/1200-series_High_CMRR_Balanced_Line_Receiver_ICs.shtml

        Mouserilla hintaan päälle 6 euroa plus kulut ja löytyy myös vanhan mallisessa DIP8 kotelossa. Tarvitaan kaksi kpl. Tuolla 90 dB CMRR

        Paljon halvempi malli jossa vähemmän yhteismuotoisen häiriön vaimennusta (50 dB CMRR) olisi THAT 1256

        Viimeinen numero kertoo paljonko komponentti vaimentaa sisääntulosignaalia. VOi olla 0, 3 tai 6.


    • Anonyymi

      Millä lailla se alkuperäinen liitin on tarkemmin hajalla? - olisko pakko puuttua itse piirilevyn juotoksiin vaan jos saisi hajonneen liittimen kontakteihin juoteltua irtonaisen liittimen...

    • Anonyymi

      Pintaliitosliittimen saa helpoiten irti kuumailmapuhaltimella. Niissä on nykyään säädettävä lämpötila ja eri kokoisia ilmanohjaimia , siis suuttimia tarkoitushakuisesti.

      • Anonyymi

        Varsin käsittämätön trendi laittaa pintaliitoksella kiinnitettyjä pieniä liittimiä laitteiden ulkoisia liitäntöjä varten. Itselläni on parikin laitetta, joissa laitteen akkujen USB latausliitin oli vain pintaliitoksena kiinni ja vuoden parin jälkeen korkannut piirilevystä.

        Aiemmin suunnittelukriteerinä oli aina se, että pelkän juotoksen varaan ei mekaanista rasitusta saanut laittaa juuri siksi, että silloin käy näin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varsin käsittämätön trendi laittaa pintaliitoksella kiinnitettyjä pieniä liittimiä laitteiden ulkoisia liitäntöjä varten. Itselläni on parikin laitetta, joissa laitteen akkujen USB latausliitin oli vain pintaliitoksena kiinni ja vuoden parin jälkeen korkannut piirilevystä.

        Aiemmin suunnittelukriteerinä oli aina se, että pelkän juotoksen varaan ei mekaanista rasitusta saanut laittaa juuri siksi, että silloin käy näin.

        Mulla on vahvari, josta korkkaa se iso kuulokkeiden liitin - näkee selvästi, että siihen on tarkoituksena ollut laittaa mutteri päähän, mutta jätetty tyyliseikkojen vuoksi laittamatta.. valitettavasti en ole löytänyt mistään sellaista joka olisi sopinut kierteisiin, mutta 1-2 vuoden välein juotosten uusinta on kyllä auttanut siihen asti, kunnes tajusin, että siihen voi vaihtaa 3,5mm stereo-liittimen aika helposti, kun reikäkin on jo valmiina! Nyt se ei ehkä ole tyylikäs mutta varsin toimiva.


    • Anonyymi

      Ei se kuulokeliitin hajalla ole, jos omista kaiuttimista kerran vielä kuuluu. Kun kuulokeliitin hajoaa, lakkaa ääni kuulumasta, kun liittimen vaihtokytkinkontaktit hajoavat eikä äänisignaali enää pääse kaiuttimiin. Telkussa on oma kuulokevahvistin ja sen todennäköisesti olet onnistunut tuhoamaan.

      • Anonyymi

        "Ei se kuulokeliitin hajalla ole, jos omista kaiuttimista kerran vielä kuuluu"

        No kun tässä Procaster TV:ssä (valmistaja: Vestel) asia on toisinpäin !

        Kun kuulokeliitin rikkoutuu, alkaa ääni kuulua TV:n omista kaiuttimista SILTI, vaikka ulkoinen aktiivikaiutin on edelleen kuulokeliittimeen kytkettynä. Samaan aikaan ulkoisista kaiuttimista äänen kuuluminen loppuu siihen.

        Ja siis ko. kuulokeliitin on suoraan piirilevylle juotettu.

        Eli valmistaja tehnyt ala-arvoisen ratkaisun, kun laite on sillä tavalla halvempaa valmistaa.

        Kuluttajansuojalaki kaipaisi tässä päivitystä: JOS laitteesta löytyy ala-arvoinen ratkaisu, pitäisi valmistaja velvoittaa korjaamaan vika omalla kustannuksellaan.

        Tässä tapauksessa siis ulkoiset aktiivikaiuttimet on liitetty TV:n kuulokeliittimeen heti TV:n käyttöönoton yhteydessä, ja ulkoiset aktiivikaiuttimet ovat olleet jatkuvasti kytkettnä, kun TV:n omien kaiuttimien äänenlaatu on luokattoman huono.

        Ehkä liittimestä on jokin jousi (tai sellaisena toimiva metalliliuska) kuoleentunut, kun se onjatkuvasti jännitetyssä asennossa.


    • Anonyymi

      Kaiuttimien impedanssin mittauksen nyrkkisääntönä voidaan pitää kaiuttimen puhekelan resistanssia mitattuna ihan yleismittarin vastusalueella. Kun mitataan esim. 4-ohmisia tai 8-ohmisia kaiuttimia, resistanssi ei pahemmin heitä verrattuna kauttimen impedanssiin. Siinä ei siis mitään hienoulksia kaivata.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2204
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      159
      1436
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1300
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1045
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1019
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe