Aihe

Miltä masennus tuntuu?

Anonyymi

En ole ollut ikinä masentunut, niin haluaisin kuulla esimerkein tai vertauskuvin että miltä se tuntuu. Tiedän jo 2 hyvää kaveriani joista toinen on niin huonossa jamassa ettei pääse välillä sängystä ylös. Loukkaantuu ja ottaa itseensä todella omituisia asioita. Kuten: oltiin lähdössä reissuun laitoin viestiä että oletko pakannut ja hän vajosi alas kun ei ollut ja hänen mukaan syyttelin häntä ja että hän on huono.. kysyin vain kysymyksen kun olisi ollut aika lähteä. Ja hän valehtelee asioista ja itsestään, onko sekin sairauden kuvaan tuttua? Outoa ettei pysty sanomaan asioiden totuudellista perään kun ollaan hyviä kavereita vaan pitää valehdella jotain kiiltokuvamaista tarinaa. Miten tukea ja auttaa tämmöistä ihmistä ja missä kulkee rajat?

7

60

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kaverisi ei muutoin valehtele vaan on nyt alkanut valehtelee. Riippuu asiasta mistä valehtelee.Esim jos kysyt miten voit,niin hän voi sanoa voivansa ihan hyvin. Yleensä ihmiset sanovat voivansa hyvin vaikka niin ei olisi.Mutta jos valehtelee muista asioista kuin voinnistaan niin ei kuulu masennukseen.

  • Anonyymi

   Olen miettinyt itsekkin näitä! Olisi hyvä kuulla joltain omakohtaisia kokemuksia

   • Anonyymi

    Ainii. Olen sairastanut masenuksen. Mulle masennus ei aiheuttanut valehtelua. Voihan ihmiset loukkaantua jos kokevat että muut voivat paremmin ja nauttivat elämästä.Mutta tuota valehtelua en edelleenkään allekirjoita. Esim masennustestissä ei kysytä,että valehteletko läheisille.


  • Anonyymi

   Jatkuva palan tunnekurkussa. Rintaa puristaa, päätä särkee. Ajatukset eivät kulje. Tekee mieli lähinnä vain nukkua. On raskasta olla valveilla ja tuntuu kuin maailma painaisi hartioiden päällä. Vatsanpohjalla on epämiellyttävä tunne. Masennuksen voi kokea monella tavalla

  • Anonyymi

   Itse ole kokenut masennusta lievästä keskivaikeaan. Tässä mun tuntemuksia:
   - väsymys, saamattomuus
   - alakuloinen, surullinen fiilis
   - ärtyneisyys
   -ei innostu asioista samalla tapaa kuin normaalisti, tai ei innostu ollenkaan. Menettää ns. mielenkiinnon asioihin
   -ei jaksa nähdä ketään, jos menee sopimaan menoja peruu ne tekosyin, itse en ole koskaan vedonnut masennukseeni, ja harva siitä edes tietää
   - arvottomuuden ja huonommuuden tunne. Kokee itsensä kaikella tapaa ja kaikissa asioissa huonomaksi kuin muut.
   - elämä merkityksettömyys
   - häpeä
   - elämänhalun menetys, itsetuhoiset ajatukset. Mulla yksi kehto itsariyritys... siitä vasta häpeää koinkin
   - ruokahaluttomuus, tai sitten syö vaan roskaa
   - terveydestään ja kunnostaa huolehtiminen vähenee, tai ei enää kiinnosta.
   - toiset ihmiset kiinnostaa vähemmän
   - toisen onnesta iloitseminen
   - kieroutuneet ajatusmallit. Esim toiselle ihmiselle tapahtuu jotain mukavaa, niin masentunut peilaa sitä omaan elämäänsä ja voi nähdä sen vieläkin kurjempana. Hyvää tarkoittavat eleet voidaan ajatella säälinä tai, jotenkin ei sitä oikeasti kiinnosta, kunhan tavan mukaan kysyy
   - fyysisä tuntemuksia: sisäinen kipu, tuska, jota ei saa pois. Ulkoinen kipu on siedettävämpää.

   Jos masennukseen liitty ahdituneisuutta tai sitten asia voi olla niinkin, että ihminen sairastaa esim. ahdistuneisuushäiriötä ja tämän vuoksi myös masentuu. Hyvin usein ahdistuneisuus ja masennus kulkevat käsikädessä. Ahdistuneisuus taas tuntuu:
   -puristava tunne rinnassa
   -sekoamisen pelko, dissasisaatio häiriöt,
   -vapina
   -raajojen tärinä, puutuminen
   -noussut syke sekä verenpaineet
   -pahoinvointi, oksentelu, ripuli
   - ruokahaluttomuus

   Mitä voi ystävänä tehdä:
   olla olemassa
   kuunnella
   yrittää ymmärtää, ei saa tuomita
   Masentuneen kanssa voi yrittää luoda luottamuksellista keskusteluyhteyttä ja kehottaa esim. miettimään olisiko hyvä hakeutua terpiaan. Sanat kannattaa asettaa tarkkaan. Esim terapiaan, jotta sulla olisi itsesi kanssa helpompi olla ja me oikeasti välitetään. Sitten taas mitä ei kannata sanoa: Menisit hoitoon, ei tost sun touhusta tule yhtään mitään. Ei tommosta jaksa katsoa.... Eihän sun elämästä tule mitään ja miten ajattelin töihin mennä ja maksaa laskusi?

  • Anonyymi

   siltä se tuntuu.... kysymykseen on liene vastattu.

  • Anonyymi

   Toisia ahdistaa. Toisia pelottaa. Toisia väsyttää. Monet kokee huonommuutta kun muut on kohdellut huonosti tai ei ole saanut sanottua mitä tarkoittaa. Joku on kokenut väkivaltaa traumoja ryöstöä. Huijatuksi tulemista. Siitä seuraa masennus. Uhrit usein kokee että heissä on joku vika . Niinkuin lapset ajattelee usein. Sehän ei ole totta eli itsesuojelu vaisto vaikka toimii ei pysty estämään esim.rikosta. Alkaa masentaa ja väärät syytökset masentaa kuten sinua syytetään jostain mitä et ole tehnyt kiusaaminen .

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   115
   6128