Mitä äidilleni tapahtuu?

Anonyymi

Olen alkanut huolestua 70-vuotiaan äitini pääkopasta ja mietin onko hänellä mielenterveyden ongelmaa vai alkavaa muistisairautta vai jotain muuta. Aihe on herkkä, joten en ole vielä voinut puhua hänen kanssaan siitä. Koska kyseessä on oma rakas äiti, olen myös itse herkillä huolesta, joten toivon ystävällisiä ja asiallisia vastauksia teiltä joiden läheisellä on ollut vastaavaa.
Äitini on paljon lukeva ja pitkän työuran opettajana tehnyt, eli on ollut ihan välkky ja vireä joskin alakuloon taipuvainen ja meillä on ollut mielestäni ja äitinikin mielestä aiemmin melko tavanomainen, läheinen äidin ja aikuisen lapsen suhde. Oireita, jotka ovat tulleet kuvaan viimeisen vuoden kuluessa ja saaneet minut miettimään hänen muistiaan ja mielenterveyttään ovat:
- Samojen juttujen kertominen yhä uudelleen
- pelottava räyhääminen yhtäkkiä aivan merkityksettömistä asioista
-Ei näe jälkikäteenkään räyhäämisessään mitään vikaa, tai ei tunnista räyhänneensä ja loukanneensa
-Juttujen uudenlainen estottomuus, esim. kertoo haistattavansa kaikilla paskat, erityisesti meillä lapsillaan
-Riidanhaluisuus, ilkeys joka tuntuu ihan suoralta vittuilulta ja jota ei ole ennen ollut, ainakaan paljoa
-Hoksottimet leikkaa hitaammin, esim. joudun selittelemään vitsejä jotka hän ennen olisi tajunnut
-Outo epäaito nauru, ylipäätään ilon laimeneminen, kyynisyys ja katkeruus
-Katkonainen uni, liittyy ainakin osottain huolestuneisuuteen
-Vainoharhaisuus: esim. naapurit ovat huumekauppiaita jne
-Puheen tai ajatuksen katkeaminen kokonaan toisinaan, tai ajoittainen puheen tuottamisen vaikeus, esim. ei vain saa vastatuksi yhtään mitään johonkin ihan tavalliseen kysymykseeni, erityisesti jos kysymys koskee tunteita tai toiveita
-Äidistä näkee melko usein päällekin päin että tavalla tai toisella hänellä on paha olla. Kun tästä kysyy neutraalisti, tiuskaisee hän ettei häntä mikään vaivaa.
-Pienen pienet muistamattomuudet, esim. sanoo räyhäämisen jälkeen "ai sanoinks mä oikeesti niin", mutta ei esim. hukkaa avaimia tai unohda hellaa päälle tms.
-Kerran ei muistamut reittiä hyvän ystävänsä luo jossa on käynyt lukuisia kertoja, vaan reitti piti etsiä Google Mapsista ja räyhäsi miesystävälleen joka olisi osannut reitin.

Nyt kun listasin nämä, huomaan että onhan tuossa aika paljon kaikenlaista.
Mistä lähteä selvittämään asiaa? Neurologi? Psykiatri?
Miten ottaa huoleni hänestä puheeksi, huomioiden em. uusi riidanhaluisuus ja todennäköinen haluttomuus tunnustaa että on mitään ongelmaa?

-Jenna

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Oireet ovat osin melko pitkälti muistisairauteen viittaavia, joku voi tietenkin johtua vain ikääntymisestä. Kyllähän hänen kanssaan voisi keskustella lääkärikäynnistä jossa voisi tehdä varsinaiset testit. Terveyskeskuskin riittäisi alkuun ja sieltä ehkä lähetettäisiin edelleen erikoislääkärille. Voi olla ettei tuossa vaiheessa häntä saada lääkäriin kovin helposti, mutta voihan sitä yrittää. Sopivalla lääkityksellä mahdollista muistisairautta voisi vähän hidastaa.

    • Anonyymi

      meijän äitille varattiin aika seniorineuvolaan..vähä silleen selitellen että siellä punnitaan ja mitataan ym...kaikki ikä naiset ja -miehet käy vuosittain siellä.Jos äiti itse varaa ajan, niin voi soittaa perään et muistista pääasiassa kysymys.Meidän äidillä todettiin lievä alzhaimer ja itse ei tunnusta sitä vieläkään.

    • Anonyymi

      Onpa pelottavan nopeeta heikkenemistä. Niin pitkän listan pistit, että syyt voi olla vaikka kaikkia noita mitkä mainitset. On itsellekin osa oireista jossain määrin tuttuja, mutta mri-kuvauksessa ei ole todettu esim. pienintätään vikaa frontaalialueilla mihin moni listasi oire sopii. Noh, mä pystyn kyllä suurimpaan osaan vaikuttaan, kunhan tietyt reunaehdot täyttyy. Kyllä neurologi on se oikea paikka selvittää oireita. Se voi kyllä olla tosi vaikeeta äitisi kanssa jutella ja saada hänet vapaaehtoisesti lääkäriin.

      Joskus taustalta löytyy, pienen pieniä suonitukoksia ts. mikroinfarkteja. Normaaliksi ikääntymiseksi ei ainakaan voi sanoa. Kognitiivisesti vaativa ammatti periaatteessa ehkäisee dementiaa ja muutenki eduksi aivoille kunhan muuten on suunnilleen stressivapaa ja terveellinen elämä.

      Monisairas

    • Anonyymi

      Kaikki muut sä pystyt hyvin luotettavasti arvioimaan, mutta mistä tiedä ettei naapurit olisi huumekauppiaita - ettei vaan olisi stereotypia - nimittäin eihän sitä päälle päin voi havaita. Tuskinpa vaikka Niko Ranta-ahosta moni olisi luullut sitä mitä on ilmi tullut. Moni kun luulee, että päälle päin aina näkee tai voi päätellä kuka on rikollinen tai narkkari.
      Jos puheongelmaa lähinnä tunteiden kanssa, niin silloin se vika on muualla kuin puheen tuotossa, esim. vaikeissa tunnekokemuksissa. Mä voin puhua mistä vain, kun mulla ei ole aitoja salaisuuksia, mutta puheentuotto ja niin kuin sen tarkoitan hankalaa usein

      Monisairas

    • Anonyymi

      Jonkinlainen muistisairaus kyllä kuvatuista oireista tulee eniten mieleen. Tai muu ongelma, jonka selvittely vaatisi ensimmäiseksi pätevää neurologia. Psykiatria en todellakaan suosittelisi heti alkuun, etenkin jos/kun oireiden aiheuttajana on tosiaan etenevä neurologinen sairaus, jonka oireet tulkittaisiin herkästi ja virheellisesti joksikin mielenterveyden häiriöksi ja tilanne pahenisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1461
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1265
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1205
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe