Sima jännittää

Anonyymi

Kakkosasunnon kaapin nurkasta löytyi siirappia vuodelta 2017, kuivahiivaa vuodelta 2020, Pirkka hunajaa vuodelta 2008, hillosokeria jossa ei leimaa.
Fariini ja sitruunat kaupasta, onnistuuko sima näistä aineista?

Voiko simaa kirpeyttää tavallisella sitrunahapolla, sitä on vielä 10 kg autotallissa? Paljonko kiteistä sitruunahappoa tulisi lisätä esmes 10 litraan valmista simaa?
Sitruunan käyttöähän simassa kai perustellaan juurikin struunan hapolla.
Toisaalta sitruunahappohan on elintarvikelisäaine E330, eikä sen päivittäistä käyttömäärää ole rajoitettu.

29

2092

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Simaan ei laiteta siirappia eikä hunajaa, jos siis hyvää simaa haluaa tehtä. Rusinoita tarvitset kylläkin pulloihin. 4 litraa vettä kaksi sitruunaa hyvin pestynä kuoren keltainan osa mukaan valkoinen pois. Itse sitruuna kannattaa pilkkoa ja puristaa mehut käsissä täysin ja mäskit heittää valmistusastiaan mukaan, Sitten sekaan 1 pussi fariinisokeria. Vesi keitetään kuumaksi ja kaadetaan fariinin ja sitruunan sekaan. Annetaan jäähtyä 38 asteiseksi ja lisätään nuppineulanpään kokoinen pala hiivaa. Siman annetaan käydä vuorokausi ja pullotetaan pulloihin niin, että teelusikallinen hienoa sokeria pulloihin sekä muutama rusina ja sima siivilöidään ja pullotetaan. Huoneen lämmössä sima on valmista muutamassa päivässä kunhan rusinat nousseet pullossa ylös. Monen kymmenen vuoden kokemus siman teosta.

      • Anonyymi

        Hiiva vaan ei ole hyväksi elimistölle. Lapsena oltiin niin hullkuja, että maisteltiin hiivaa paljaaltaan.


    • Anonyymi

      Simaan ei laiteta myöskään hillosokeria eikä sitruunahappoa, kun tehdään hyvää kotisimaa. T. Sama kuin edellinen

      • Anonyymi

        Nyt olen ollut koko vuoden mielipahana kun tein semmosen siman viimme vuona.

        Nyt korjasin resetin.
        Sokerissa ei oo hilloo. (Jäi viime vuonna yli kiljun teosta).
        Hunajaa panin vaan pari pikkupurkkia
        Fariinisokerin tilalla on tumma siirappia pari desiä
        sitruunat sitruunoina ja rusinat on jo käymis sankossa.
        Hiiva on kuivahiivaa.


    • Anonyymi

      Kiitos kommentista.
      Pari huomiota kuitenkin. Samalla puolustelen katalaa tekoani.

      Siirappi on samaa ainetta kuin fariinisokeri. Sokeriruosta valmistettua jossa on luontaiset väriaineet mukana, lisäksi se on juoksevassa muodossa.
      Fariinisokeri on kidesokerilla laimennettua ruokosokeria kiteisessä muodossa.
      Hunaja oli jäänyt käyttämättä ja arvelin sen tulevan parempaan käyttöön simassa.

      Tekoani puolustelen kuten poliitikotkin viittaamalla asiaan perehtyneisiin auktoriteetteihin.
      Lähde: Seija Irmeli Kulmala: Sima – juhlajuomaa luonnon antimista (Karisto 2018)

      Seija Irmeli Kulmalan mukaan herkullisimpaan lopputulokseen siman valmistaja pääsee, kun hän ottaa mallia viikingeistä ja maustaa siman sokerin sijaan hunajalla. Myös erilaisia siirappeja voi kokeilla siman makeuttamiseen.

      Sitruunat halkaisin, puristin ja kaavin hedelmälihan siman joukkoon.
      Rusinat olen kokonaan unohtanut, voisinko lisätä niitä huomenna?
      Käyminen lähti kuivahiivalla niin hyvin käyntiin että kun herätin hiivan eri kupissa jossa oli hiukan hunajaa se alkoi pian kuohua yli.

      Sitruunan korvaamisen perustelisin sillä että että lähes kaikkiin ruokiin ja juomiin sitä lisätään ja happamuus eli kitkeryys kai sen tarkoitus on.

    • Anonyymi

      Vielä peräkaneetti: en sitä hillosokeria lisännyt kun siinä on se pektiini mukana.

      Muuten voisiko siman käytyä sen kirkastaa kuten viinin, siivilöinnin sijaan.
      Jos ei tapa hiivaa kemiallisesti se varmaankin muodostaa hiilihappoa kirkastettunakin.

      Nyt kun sitä kidesokeria ei ole käytän hiiliapottamiseen palasokeria, kaksi palaa litran pulloon.
      Palasokeri on paljon helpompi käsitellä kuin kidesokeri, jonka kanssa on sottaamista.

      Olen monina vuosina tehnyt omenasiideriä, joka on samankaltainen prosessi siman kanssa.

      • Anonyymi

        En haluaisi maistaa simaasi en tykkäisi siitä. Perinteinen sima on parempaa kuin tuiollainen sekoitus. Tämä minun mielipiteeni. Aivan liikaa laitoit pulloihin pullottaessa sokeria. Varo, ettei pullosi räjähdä. Olen tämän kokenut,. T. Sama kommentoija kun aieminkin


      • Anonyymi

        Hillosokerihan saattaisi auttaa kirkastamisessa. En tee simaa, koska en halua hiivaa, mutta voisihan sen pysäyttää kuten kotiviinin ja hiilihapottaa myöhemmin. Hunaja sopii varmasti hyvin ja kaikeahan voi muuttaa makunsa mukaan. Lapsena juotiin paljon kotisimaa munkkien kanssa, nykyään saa kelvata kaupan sima. Tai jos hankkisikin hapotuslaitteen.

        Onkos muuten missään oluessa elävää hiivaa mukana, suodattamattomia ainakin on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En haluaisi maistaa simaasi en tykkäisi siitä. Perinteinen sima on parempaa kuin tuiollainen sekoitus. Tämä minun mielipiteeni. Aivan liikaa laitoit pulloihin pullottaessa sokeria. Varo, ettei pullosi räjähdä. Olen tämän kokenut,. T. Sama kommentoija kun aieminkin

        No nyt sima on pullossa ja tekeytyy vielä pari päivää.
        Se näyttää ja maistuu simalta, oiken hyvältä simalta.
        Ei miltään sokeri litkulta.
        Tervetuloa maistamaan, voin myös lähettää pikkupullon mastiaisiksi.
        Selviää miltä siman kuuluu maistua.


    • Anonyymi

      Makuasioita. Itse en voi sietää kaupan litkuja joita simaksi sanotaan.
      Yleensä simat ovat niin makeita että pahaa tekee.

      Kyllä ne pullot kestää, kokeiltu on siiderillä. Reilun litran kotikaljapullot on parhaita uusiokäytössä, ei herranähköön tavalliseen lasipulloon pidä kuohujuomaa laittaa.
      Pitää vaan antaa käydä tarpeeksi jotta mausta tulee kuivahko, ja sitten kylmänä, AAH!

      Jos joku on mieltynyt fariini sokeri sitruuna simaan OK, juohan sitäkin kunhan käyttää sen loppuun ja saa siihen tarpeeksi kuplia.

      • Anonyymi

        Ainakin minä tykkään oikeasta simasta eikä sinun tekeleesi sitä ole, Kaupan simaa en juo.


    • Anonyymi

      Jos marttojen tai fariinipussin ohje on pyhä, raamattuun verrattava autuaaksi tekevä, niin sitä on noudatettava fundamentaalisesti.

      Ainoa erohan simassani on että taloussokerin asemasta siinä on hunajaa ja fariinisokerin sijaan siinä on samaa ruokoraakasokeria olevaa siirappia.
      Hunaja ainakin mielletään terveelliseksi ja ruokosokerisiirappi sisältää enemmän samoja väri ja hivenaineita kuin fariinisokeri.
      Maku on ehkä hivenen voimakkaaampi, siis parempi.
      Seuraavan annoksen teenki käyttäen ainoastaan hunajaa sokerin raaka-aineena.
      Hunajan hinta nimittäin on kymmenkertainen verrattuna ruokosokerin hintaan.
      Korkea hintahan on laadun tae. 450 g hunajaa maksaa noin 6-7 euroa.
      Simastani tulee siis kymmenen kertaa parempaa kuin "oikeasta"simasta..

      Itse asiassa fariinisokeri on puhdistetulla sokerilla jatkettua ruokosokeria.
      Sitäpaitsi juomien kotivalmistus on intersektionaalista, eikä stand-point tiedettä.

      • Anonyymi

        Juu, ei fariiniskoerilla ja siirapilla ole käytännön eroa, siirappiin vaan ei ole lisätty kidesokeria.


    • Anonyymi

      Korkea hinta ei ole se joka ilmoittaa, että kyseessä laatutuote. Halvempikin tuote voi olla hyvää ja joskus jopa parempaa.. No onneksi ei tarvitse sinun sotkuasi maistaa. Ällä kuitenkaan kutsu feikki juomaasi simaksi.

      • Anonyymi

        Marttojen simaresepti on rahvaan feikki sima. Hunaja oli 1800-luvulla kallista ja vain parempien ihmisten saatavilla.
        Vähän kerrassaan Suomeenkin alettiin saada halvempia raaka-aineita, sokeria. Sokeritehdas perustettiin Suomeen 1750-luvulla ja siitä alkoi rahvaankin siman makuun pääsy.
        Halvemmista aineista saattoi rahvas tehdä alkoholipitoista juomaa.

        "Työväellä alkoi Suomessa olla varaa simantekoon 1800-luvulla, kun hunaja voitiin alkaa korvata sokerilla ja raaka-aineiden saatavuus parani. 1900-luvulla simasta tuli koko kansan kesäjuoma, mihin vaikuttivat myös vuosien 1919–1932 kieltolaki sekä sen jälkeinen raittiusliike, joka kannusti juomaan simaa samppanjan sijaan. Myöhemmin 1900-luvulla sima yhdistettiin työväenliikkeeseen ja siitä tuli vapun juhlajuoma."


    • Anonyymi

      Hunaja haisee mehiläisen pyllyreijälle, sitä en laittais!

      • Anonyymi

        Syökö kanamuniakaan, maksalaatikkoa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syökö kanamuniakaan, maksalaatikkoa?

        Kun juusto- tai leikkelepaketin avaa se se vasta pyllyreiälle tuoksuukin, pierulle siis.


    • Anonyymi

      Halfdan viikinki sima - 20 litraa

      6½ - 7 kg hunajaa (makea tai alkoholipitoinen sima)
      3 tl hiivaravinnetta (tai 5 tablettia)
      1 tl "happoseosta" (omena- ja sitruunahapon seosta - mitä acid blend on suomeksi?)
      150 - 200 g silputtua tuoretta inkivääriä
      ¼ rkl tuoretta rosmariinia (jos halutaan)
      5-6 mausteneilikkaa (jos halutaan)
      1-2 vaniljatankoa (jos halutaan)
      kanelia, muskottipähkinää (jos halutaan, maun mukaan)
      limetin tai sitruunan kuorta (jos halutaan, maun mukaan)
      murskattuja hedelmiä (persikoita, mansikoita, viinirypäleitä, jne.)
      1 rkl karrageenia eli irlanninlevää (selkiyttämiseen, "Irish Moss"), tämän voi korvata agarilla
      ½ rkl kirkasta liivatetta (selkiyttämiseen)
      1 paketti samppanjahiivaa (saccharomyces bayanus)

      • Anonyymi

        Acic blend on kolmen hedelmähapon seos: (Suomeksi happoseos)
        Viinihappo (tartaric acid),
        omenahappo (Malic acid) ja
        sitruunahappo (Citric acid)

        Seosta on myytävänä Suomessakin viininvalmistustarvikeliikkeissä.


      • Anonyymi

        Viikingit olleetkin hifistelijöitä. Hurja määrä hunajaa, nykyään sitä saa melko halvalla, vaikka mehiläiset muka häviämässä.


    • Anonyymi

      Mahlasiman valmistus:

      4 l Mahlaa
      1 l Kiehuvaa vettä
      2 Sitruunan kuori ja hedelmäliha
      250g Fariinisokeria
      175g Sokeria
      Teelusikallinen tuorehiivaa

      Valmistus kuten Marttojen "oikea" sima.

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Mahla ei maistu miltään vai myiköhän ne markkinoilla vettä mahlana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mahla ei maistu miltään vai myiköhän ne markkinoilla vettä mahlana.

        Maku on tosiaan mieto. Salaisuus piileekin niissä salaperäisissä hivenaineissa.

        Tosin eihän vesikään mauttomuudetaan huolimatta ole puhdasta. Kaivovesi sisältää mineraaleja, vesijohtovesi saostus- ja desinfiointikemikaaleja samoin happamuuden säätö on täkeä kemikaali putkistojen kestävyyden kannalta.
        Tosin pullovettä pidetään Suomessa hunompilaatuisena kuin hanavettä.


    • Anonyymi

      Sima on nyt valmista.
      Kuplaileva, pienikuplainen, kestävä, shampanjamainen.
      Maku on erinomainen, semi, raikas, kukkainen.
      Bukee aurinkoinen, hunajainen, aavistuksen harteikas.
      Väri, antava tayteläinen, miehekäs, hiukan oranssinen.

      Pisteet 8,5/10

      • Anonyymi

        Kuinkas hiiva maistuu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuinkas hiiva maistuu?

        mistäs siihen se hiivan maku tuli, kaikki alkoholijuomat käytetään hiivalla.
        Paitsi viinat on tisleitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        mistäs siihen se hiivan maku tuli, kaikki alkoholijuomat käytetään hiivalla.
        Paitsi viinat on tisleitä.

        Mutta monissa oluissa, siidereissä, lonkeroissa jne hiiva tapetaan ja lisätään hiilidioksidi. Alkoholi voi ola jopa lisätty tisleenä, mutta Suomessa kiellettyä, siksi hyvän Linda siiderinkin tuotanto piti lopettaa.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6539
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4223
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2627
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2030
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1397
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1101
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1056
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe