Evoluutio ei välitä ateismista

Siksi on niin paljon uskovaisia maailmassa. Siksi esimerkiksi Islam on levinnyt niin pitkälle, koska se oli tietyissä paikoissa hyöydyllistä sun selviytymiselle olla muslimi, koska muuten sun pää saattoi tippua pois.

Evoluutio suosii vain niitä ominaisuuksia jotka auttaa selviytymisessä. Evoluutio ei välttämättä edes suosi totuutta, se on vaan se että totuus usein on hyödyllistä. Mutta nykyajan postmodernissa post-truth aikakaudessa totuutta ja todellisuutta on alettu kyseenalaistamaan yhä enemmän, koska se voi olla hyödyllisempää kannattaa mielikuvituksella keksittyjä asioita jotka kuulostaa hyvältä, mutta jotka ei ole fyysistä todellisuutta.

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Uskonnolla on paljon terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Tämä siis täysin riippumatta sen totuudellisuudesta.
      https://youtu.be/oldj11NEsc0

    • Anonyymi

      Evoluutio on prosessi, sillä ei ole tahtoa eikä päämäärää.

      Ilmeisesti ihmisten uskonnollisuudella on ollut ryhmän yhteistyötä parantaa vaikutusta. Tästä syystä uskonnollisuuteen taipuvat ovat jatkaneet geenejään hyvin.

      Tämä kaikki liittyy aivoihimme ja niiden kykyyn hahmottaa lähipiiriä. Keskimäärin kykenemme muistamaan nimeltä ja näöltä noin 150-200 henkilöä. Kun ryhmän koko suurenee asiat alkavat mennä vaikeaksi. Mutta jos suuremmalla ryhmällä on jokin yhteinen nimittäjä, sanotaan vaikka usko Anubis jumalaan niin tämä mahdollistaa paremman yhteistyön.

      Sillä ei ole vaikutusta onko uskomusten kohde Thot, esi-isähenki, Jahve, Vishnu vai Thor.

      • Anonyymi

        Tämä realisoituu nykyaikana armeijassa.

        Komppaniassa on noin 150-200 henkilöä ja se on suurin joukkoyksikkö, jonka koheesio toimii yksilötasolta katsoen. Jos ryhmä menee suuremmaksi alkaa olla hankalaa hahmottaa omaa joukkoaan. Komppanian koko on itsestään määräytynyt tuohon lukuun kaikissa armeijoissa, koska meidän henkiset rajoitteemme tulee yksinkertaisesti vastaan.

        Tämä on vanha havaittu rajoitus, esimerkiksi muinaisen Rooman centurio oli 80 miestä, mutta jokaisessa centuriossa oli samanverran apujoukkoja / palvelijoita niin yksikön vahvuus todellisuudessa oli maksimissaan noin 160 henkeä.


      • Anonyymi

        Tämä oli hyvä arvio.

        On myös helpompi hallita isoa ryhmää, kun näille antaa jonkin saman identiteetin.

        Uskonnot tosiaan ovat alkuperältään yli 10 000 vuotta vanhaa. Mahdollisesti aina 40 000 vuoteen asti. Jo noihin aikoihin ihmislauman koko saattoi olla yli 100 henkeä.

        Uskonto antoi mahdollisuuden selittää asioita joita ei ymmärretty. Esimerkiksi voitiin antaa edes jonkinlainen selitys mikä aurinko on uskonnon avulla.

        Pikkuhiljaa nämä selitykset paisuivat ja paisuivat, joka alkaa tulemaan jo kirjoitetun historian piiriin. Ennen Abrahamin aikaista Jumaluutta oli useita Jumalia yhdessä uskonnossa. Tämä tulee itse asiassa pikkuisen esille vielä Raamatussa. Tyylillä isottelua, kenellä on se kovin Jumala.

        Tästä päästäänkin itse aloitukseen. Kun tieto on alkanut kehittymään ja olemme saaneet vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin suhteellisen nopealla vauhdilla, niin myös tarve näille Jumalille on vähentymässä. Tämä näkyy varsinkin maissa, missä koulutustaso on korkea.
        Toki uskonnot ovat aina agressiivisesti levittäneet itseään, kuten kristinusko ja islam. Mutta suunta on sama joka puolella, ja missä tietoa saa paremmin, niin uskonnon tarve on heikentynyt.
        Olemme jo kehittäneet pohjalle yhteisöllisyyden vaihtoehtoja, kuten mm. kansallisuudet, lait ja tavat.


    • Anonyymi

      Uskonnosta ovat tehneet hyödyllisen uskovaiset pyrkiessään alistamaan kaikki omaan uskoonsa kaulan katkaisemisen uhalla.

    • Anonyymi

      Luonnonvalinnalla tarkoitetaan luonnon elollisen yleisiä lainoamasuuksia.
      Kulttuurievoluutio toimii ihmiskunnan sisällä.
      Uskonnoilla ei ole erityistä sijaa ihmisten yhteistyön suhteen. Yhteisöllisyys on uskonnoista riippumaton käytöstapa. Reaalinen elämä pakottaa yhteisöllisyyteen. Vain yhteisössä ihmislaji säliyy ja menestyy. Tämä ei poista sitä, että jotkut ovat parempia ammattimiehiä, jotkut kouliutuvat kirjalijoiksi tai tieteilijöiksi. Ilman yhteisöllisyyttä yksilöiden erityiset taipumukset eivät tule esiin. Tulee olla yleinen ja yhtäläinen koulutusjärjestelmä ja se tuottaa ns. tieteen ym. sankareita.
      Yhteistyö oli jo aikaisempien ihmislajien ominaisuus ja se piti hominidien sukulinjaa elossa ja lopulta synnytti ihmislajin.
      Uskonnot alkuaan olivat "tarinankerrontaa" ja näytelmien esittämistä vähäisen tietotason aikana ja siinä mielessä yhteisöllisyyttä. Kristinusko lamaannutti todellisen tiedon hankkimisen tuhanneksi vuodeksi vetoamalla siihen, että raamatusta poikkeavan tiedon hankkiminen oli si syntiä, josta Jeesus rankaisee. Samaan aikaan Kiina nousi tieteen eturiviin kunnes taantui 1500 luvulla.
      Euroopassa alkoi tieteen kehitysbuumi, ensin kosmologiassa ja painovoiman löytämisessä. Siitä lähtien maailma alkoi erkaantua raamatullisesta ja muusta uskonnollisesta yhteisöllisyydestä inhimillisen kehitystrendin vastaisena touhuna.

      Nykyään mm. raamattu on suuri jarru todellisen yhteisöllisyyden muodostumisessa.

    • Anonyymi

      Kävin viime lauantaina pilkillä.
      Ensiksi sain n. 10 cm siianpoikasen.
      Ajattelin, että uskookohan joku, että jokin tuollainen kala on lähtenyt itsestään kehittymään ihmiseksi.
      Pilkitty siika kun ei kauaa kalapussissa elänyt.

      • Anonyymi

        Tää on suoraan tiedeyhteisön huipulta. Vai olisiko muutamia biologian tunteja lintsattu?
        Mutta rukoilu on tärkeää ; )


    • Ensiksi tahdon kiittää avaajaa siitä että kirjoituksiesi laatu on kasvanut todella paljon paremmaksi kuin mitä muistan aiemmasta :)

      Teet tässä hyvin mielenkiintoisen pointin joka on miettimisen arvoinen ja tässä on hyvä muistaa että evoluutio ei välttämättä toimi yksilön tasolla vaan populaation tasolla (esim. yksittäinen muurahainen on uhrattavissa pesän selviytymisen puolesta, mutta yhdessä muurahaispesä voi saada verrattain suuriakin asioita aikaiseksi verrattuna yhden muurahaisen kokoon).

      Uskonnolla varmasti on (kuten mainitsit) positiivisia vaikutuksia, joskin veikkaan että ne ovat historiallisesti liittyneet enemmän koheesion luomiseen ja esim. suuri määrä kansaa joka uskoo siihen että naapurikansa on "paholaisen vallassa" on valmis tekemään vaikka mitä julmuuksia voittaakseen sodan.

      Tämän vuoksi vaikka uskonto ei välttämättä ole edes kannattava yksilön kannalta (riski joutua sotaan tai konfliktiin uskonnon vuoksi), se silti saattaa olla ryhmittymän etu että kaikki tekevät töitä saman asian puolesta, oli se syy todellinen tai ei.

    • Anonyymi

      Lahjoita rahasi minulle niin saat mahtavan palkkion kuoltuasi .

    • Anonyymi

      Uskonto on ollut pitkän aikaa yksi yhteisöllisyyden muoto, nimittäin samanlaisten uskovien keskinäinen yhteistyö.
      Aineellisen tuotannon teknologian muuttuminen yhä monimutkaisemmaaksi vie jo ihmisiltä mahdollisuuden kumartaa päivittäin Golgatan Öljymäelle.
      Uskonto ehkä säilyy jossain muodossa ihmisille sivukulttuurin muotona tosin yhä pienenevälle uskonjoukoille.

      Tieto luonnosta, luonnon aineiden hyödyntämisestä, ilmastonmuutoksen torjumisesta, avaruudesta jne.. tulevat tahtomattaan yhä tärkeämpään rooliin. Ihminen joutuu karsimaan harrastuksista ja mielenkiinnon kohteista. Tutustunko kosmologian populaarikirjallisuuteen vaiko luen raamatusta kerta toisensa jälkeen hirveistä julmuuksista, mitä sen kaksi jumalaa ovat tehneet ja vaativat tekemään.
      Siinä ohessa ihmiset luontojaan eroutuvat kuvitteellisista uskomuksista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1635
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1275
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      90
      1182
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1106
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1102
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      991
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      942
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      907
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      771
    Aihe