Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Euro on suurin syyllinen teollisuutemme pakenemiseen halvempiin maihin

Anonyymi

Yhteisvaluuttamme Euro on suurin syyllinen teollisuutemme pakenemiseen halvempien tuotantokustannusten maihin.

Tänään Stora ilmoitti lopettavansa Veitsiluodon tehtaan. 2020 UPM ilmoitti lopettavansa Kaipolan tehtaan.

Toki paperin kulutus hiipuu, mutta tuotantoa siirtyy myös halvempien tuotantokustannusten maihin. Markka-aikaan pysyttiin kilpailukykyisenä devalvoimalla, enää ei voi.

Kokoomus ym. €uromyönteiset syyllistävät tilanteesta hallitusta, mutta €uro on suurin syy tilanteeseen.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ”Markka-aikaan pysyttiin kilpailukykyisenä devalvoimalla, enää ei voi. ”

      Totta. Markka-aikana kansan elintasoa kyettiin pudottamaan kertaheitolla viikonlopun aikana reippaasti. Jopa 30% kerralla.
      Nyt tuon saman tempun tekemiseksi joudutaan neuvottelemaan työmarkkinaosapuolten kanssa ja ymmärrettävistä syistä ammattiliittojen vastustus on kovaa. Niin kovaa, ettei mkään puoluekaan uskalla kannattaa tätä ”euroajan delvalvaatiota”. Nyt kun sitä ei enää voi tehdä Suomen pankin neuvotteluhuoneessa ’pikkuporukan’ kesken viikonlopun aikana, niin keinot ovat toiset. Yleissitovuudesta irtoaminen, keskitetyistä tuloneuvotteluista luopuminen, siirtyminen halvempiin kustannustason maihin, työvoiman ’joustava’ käyttö eli työttömyyden lisäys tarvittaessa jne, jne.

    • Anonyymi

      Euro ei ole varsinainen syy.

      Ei, vaan syy löytyy ihan muualta, mm siitä, että tuotantokustannukset ovat nousseet liian korkeiksi tuottavuuteen nähden pääosin ihan omissa käsissä olevien talouteen liittyvien päätösten vuoksi. Aiemminhan nämä virheet korjattiin sujuvasti devalvaatioilla, jotka pystyttiin tekemään neuvottelematta kenenkään kanssa yhden viikonlopun aikana Suomen pankin kammareissa.
      Devalvaatio alensi palkansaajien ja muidenkin elintasoa kymmeniä prosentteja pahimmoillaan. Se suosi myös velallisia ja kuritti säästäjiä. Hyötyjiä olivat myös ne keillä oli omaisuutta muussa pankkitileillä markkoina.

    • Anonyymi

      Kyllä talouskulttuurillakin on merkitystä. Helpointa tietysti verrata Ruotsiin, joka lähimpänä samankaltaista maata, kuin Suomi on.

      Ruotsissa on pitemmät perinteet rahan tienaamisessa. Yleisesti ottaen ihmiset käyttäytyvät siivommin, kuin Suomessa, vähemmän itse aiheutettuja ongelmia.

      Investointihalukkuus suurempi, kuin Suomessa, jossa ostetaan vain niin kallis asunto/auto, kuin ihminen pystyy ostamaan.

      Toki valuutalla on merkitystä, mutta myös talouden kulttuurilla.

      • Anonyymi

        Kyllä ja Ruotsiin verrattuna Suomen heikkous on yksipuolinen vientiteollisuus. Suomessa tuotetaan pääosin investointitavaroita, ei kulutustavaroita.

        Investointitavaraa myydään kun firmat alkavat investoida ja investointihalukkuus tietysti kasvaa kun ihmiset alkavat kuluttaa niitä kulutustavaroita. Eli myöhemmin.
        Toisaalta taasen firmat ovat hyviä ennakoimaan tulevia taantumia ja vähentävät investointeja heti kun kulutustason kasvu pysähtyy. Eli ennenkuin ihmisten kuluttaminen vähenee rajummin.

        Näinollen kulutustavaroinen menekki alkaa taantuman jälkeen aiemmin kuin investointitavaroiden. Toisaalta kulutus jatkuu hyvänä vielä taantuman jo alkaessa ja investointien jo vähetessä. Ruotsin teollisuuden rakenne kulutustavarapainotteisena hyötyy näistä vaihteluista enemmän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2247
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1688
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe