Saako naapurin koivusta ottaa mahlaa talteen? Jokamiehenoikeus

Anonyymi

Koivut alkavat valuttaa mahlaansa, kun ilmat lämpenevät näin nopeasti. Tekee mieli tehdä niin kuin pentunakin tehtiin, eli kerättiin koivusta makeaa mahlaa viinapulloon.

Koska nyt ei ole yhtään omaa pihakoivua, ajateltiin mennä aidan toiselle puolelle, hakemaan mahlaa naapurin puolen koivuista. Marjojen, käpyjen ja risujen kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Mutta kuuluuko mahlan kerääminen myös?

Mennään joka tapauksessa hakemaan iltamyöhäsellä, joten oli luvallista tai ei Ainakin yksi puolikkaan pullo on tarkoitus saada tätä vitamiinirikasta terveysjuomaa talteen.

15

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miksi et kysy naapurilta lupaa ?

    • Anonyymi

      Mahlan keruu vaikka salaa on helppoa. Tekee johonkin oksan yläpuolelle puukolla V-mallisen uran. Kun mahla alkaa tippua urasta, asettaa pullon alle. Yön yli nukuttua pullo on tippunut jo täyteen mahlaa.

      • Anonyymi

        Eihän se nyt noin voi toimia? Se mahla juoksee oksaa pitkin ohi pullon taatusti. Oksa on laitettava pullon suusta sisään..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän se nyt noin voi toimia? Se mahla juoksee oksaa pitkin ohi pullon taatusti. Oksa on laitettava pullon suusta sisään..

        Kyllä se sitä V-uraa pitkin nätisti valuu suoraan alaspäin. Siihen on helppoa laittaa astia alle.


    • Jo on taas. Koivuja on maa täynnä. Etkö jaksa kävellä jonkin sellaisen luo, joka ei ole naapurin tontilla? Ääliö.

    • Anonyymi

      Vaikka mahla on hyvää niin ei kuulu sen juoksutus jokamiehenoikeuksiin. Eikä muuten taida kuulua käpyjen tai tammenterhojen keruukaan. Niistähän maksetaan oikeissa olosuhteissa kunnon rahat.

      • Anonyymi

        Rikoslaissa kerrotaan jokamiehenoikeudet. Mahlan keruu ei niihin kuulu. Sen sijaan maahan pudonneita risuja ja käpyjä saa kerätä vapaasti, kuten luonnonvaraisten marjojen, sienten ja kukkien kerääminen.


    • Anonyymi

      Epäilen ettei mahla ole mitenkään vitamiinirikasta, mutta voin olla väärässä.

    • Anonyymi

      Mahla ei ole juurikaan makeaa. Suuhun jäävä jälkimaku on kuin olisi paperia imeskellyt, selluloosamaisen kuiva tuntuma.

      Ihmettelen jos joku tuota pystyy juomaan sellaisenaan, vaikka täyden 2 dl lasillisen verran.

    • Anonyymi

      Jokamiehenoikeuteen ei kuulu oikeutta vahingoittaa toisen omistamalla maalla kasvavia puita.

      https://issuu.com/lapinamk/docs/b_8_2019_j__skel_inen_niemi_turtiai

      Tuossa sivulta 21 alkaen. Mahlan valutus vahingoittaa puuta ja tekee siitä kelvottoman esimerkiksi vaneriksi. Eli siitä aiheutuu merkittävää taloudellista haittaa jos valutus tehdään puusta jolle oli aiottu parempaa käyttöä.

      • Anonyymi

        Lisäksi suuri koivu joka on talojen välissä esim omakotialueella, saattaa alkaa kuolla, ja kaatua vahingoittaen taloja ympärillään.
        Vakuutusyhtiö huomatessaan mitä on tehty, ei maksa, joten poliisiasia on odotettavissa kuka maksaa taloille koituneet vahingot, kun suuri koivu on kaatunut omakotitalojen päälle.
        Voi tulla kiinni jääneelle mahlavarkaalle joitakin satoja tuhansia euroja laskua siitä pullollisesta mahlaa.


    • Anonyymi

      Ei saa. Mutta naapurin miehestä saa.

    • Anonyymi

      Viime keväänä olin useampana iltana naapurissa. Kun tuli ilta, niin tuuli kovasti, ja kuului voimakasta ulinaa ja ujellusta oksista ja nurkista.

      t. Marjukka

    • Anonyymi

      Puusta ei saa ottaa mahlaa, pihkaa, tuohta, kaarnaa, kuorta, lehtiä, havuja, , käpyjä, kuusenkerkkiä eikä edes tarhoja tai pähkinöitä. Puusta pudonneita risuja ja käpyjä saa kerätä, paitsi jos ne ovat hakkuujätettä.

    • Anonyymi

      Putosin juuri puustako?

      Joo, niinhän se on, että jonkun pitäisi nyt auttaa Niinistöä rentoutumaan. Mutta hän tuskin itse kehtaa hakea uusinta tiede-taidepainosta kioskista. Jos vaikka joku näkee.
      Kuvittele tilanne, että Niinistö menisi kioskille kuultuaan uutuudesta. Siis pitkään mustaan nahkatakkiin ja amerikkalaisen stetson lierihattuun pukeutuneena. Katsahtaisi nopeasti eri puolille, ettei kukaan näe, ja sujauttaisi äkkiä tuotoksen povitaskuunsa ja kävelisi muina miehinä ulos asvalttiviidakkoon kuin kuka tahansa meistä.

      Mennessään hän hyräillen miettisi aiheesta tehtyä laulua, joka oli myös Halosen suosikki nakkikioskille mennessään : "Hän on niin kuin yksi meistä vain..." ja miettisi myös lapsuuden aikaisia "mustiksia, jossa sankari oli kova koville". --Olihan hän juuri aktiivisuudellaan rauhoittanut kolmannen maailmansodan ydinasevaltioiden mahtimaat Ukrainan rajalla käymästä toistensa kimppuun. Aktiivisuus oli ollut silmiin ja korviin pistävää aina uutisia myöten. Pikaisesti hänen mielessään oli todennäköisesti käynähtänyt muistikuva Ahtisaaren Nobel- rauhanpalkinnosta Namibian ihmetöistä palkittuna. Olihan kolmannen maailmansodan uhan poistaminen sentään... -Tai no, rauhahan on tärkeintä, hän fiksuna miehenä tehni johtopäätöksen.

      Nyt hän tarvitsi jotakin rentouttavaa ja stressiä alentavaa taide-elämystä. Ei ollut ihme jos verenpainekin olisi koholla viime viikkojen maailmanpolitiikan kuohujen keskipisteessä touhunneella. Ylen kuukauden teemakin oli kioskille mennessä käynyt mielessä, mutta sellaisten olisi sentään jo kuka tahansa sopuli tai paparazzi havainnut, joten siitä oli luovuttava,
      " -kaniesna". Nuorempana... …hänen ajatuksensa katkesi havaitessaan Halosen viereisessä nakkikioskijonossa, kuulinko oikein, -kiroilemassa alaisilleen. Halosella oli kainalossaan Settle… julkaisema teos. Kaukaa katsottuna Niinistö luki, että se oli jokin teos, joka koski Seattlen kaupunkia. Sen otsikkoa ei näkynyt. …Hänen juristin mielessään käväisi Kristofferin maanlaki 1700-luvulta ja sen säädökset kiroilua koskien.

      Mutta nyt hän oli löytänyt yli kolmisataasivuisen taide-tiedetuotteen. Pochakon Simo vs. Wix Teller ja Vanha kameli. Mahtavaa. Nyt on aika rentoutua.
      Kotiin päästyä alkoholitonta viiniä lasillinen divaanin viereiselle pikkupöydälle, pöytälamppu palamaan, lukulasit silmille, koira rauhoittumaan ja kauniin viisaan vaimon hyräillessä pikku vesselin kanssa leikkiessään maamme laulua ja vähän tapaillessa myös sibeliuksen sulosaveliä, oli aika rentoutua ja nauttia.

      Niinistö mietti kuinka mainostaisi kaverilleen tuota tiede-taideteosta. ..Muuten, kai sinäkin olet jo hakenut kioskilta omasi! Harvinaista italialaista herkkua, jonka luulisi kelpaavan jopa Berluskonillekin ja Calabrian Tranghetan perheellekin.

      Mutta Suomessa, -rauhan tyyssijassa iloitaan maailman rauhoittumisesta ja Navalnyjkin näyttää toipuvan, Niinistö ajatteli. Kun siihen vielä saa käsiinsä tuollaisen, tosin Italiassa jo puoli vuotta sitten, ilmestyneen tiede-taidepläjäyksen, kyllä elämä taas hymyilee onnenlaakossa, joka oli maailman paras paikka jo neljännen kerran peräkkäin.

      Tiede-taideteos oli tarinoiltaan ennakolta ennustettava, kuin kahden tämän hetken kuuluisimman suomalaisen mukavan emeritus-fyysikon ja emeritus-filosofin ajatukset, mutta kyllä oli mukava ja rentouttava hetki edessä. Niinistö pysähtyi hetkeksi miettimään viime viikon tiedekeskustelua olevaisuuden olemuksesta muuallakin kun Ukrainan rajalla. Hänen kädessään oli todellisuus, josta tiesi, että sen totuusarvo oli ennustettavampaa ja siis luotettavampaa kuin vaikkapa Iltalehtien kehitetyt sepitelmät tapahtumista kuvineen, joista ei todellakaan aina voinut olettaa tietävän, olivatko jutut totta vai ennakolta intressisoituneita sepitteitä kuin Trumpin oikeusjutut "Quilty - Not Quilty" arvonnoissa.

      Tämän tuotteen osalta voi olla varma. Ilman luojaa ei olisi tuota tiede-taideplajäystä syntynyt edes vaikka alkuräjähdys ja evoluutio ja marxilais-Engeliläinen materialistinen maailmankuva huomioitaisiin. Empiristinä ja behavioristina hän vielä varmuuden varalta otti sen käteensä ja totesi sen empiirisesti havaittavaksi todellisuudeksi.

      Hän tosin uskoi jo ennakolta, että niin, poliisi, ranger, opettaja kuin Wix Teller ja vanha kameli olivat olemassa vuorenvarmasti. Juuri tässä todellisuudessa jossa elämme. Tuossa taideteoksessa todellisuus ei näyttäytynyt pelkästään musta-valkoisena, vaan siinä oli runsaasti eri harmaan sävyjä.
      Hän vielä mietti, että Wix Teller ja Vanha kameli oli vanha ja kestävä idea ja 1970 –luvulta ja sopi näin konservatiivishenkiselle liberaalille mustavalkoisena paremmin kuin värillisenä. Äkkiä hän korjasi ajatuksiaan, vilkaisi olan yli, ettei kukaan vaan nähnyt tuota hänen ajatustaan. Voisivat vielä syyttää rasismista.

      Haukahdukset toivottivat hänet tervetulleeksi kotiin ja vaimokin vilkutteli ja nätisti hymyili portailla. Wau, -olen minä melkoinen onnen Pekka, hän vielä tuumasi.

      Fiktio vai faktaa? Pygmalion efektin kaltainen visioko?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      422
      2948
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      100
      2266
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      343
      1939
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1883
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1737
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1207
    7. 158
      1202
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      95
      1130
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1042
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      927
    Aihe