Tosi-TV sopimukset laittomia

Anonyymi

Yleisradio on paljastanut, että monet ns. tosi-TV ohjelmien sopimukset niiden osallistujien ja tuotantoyhtiön kesken ovat laittomia.

Ohjelmaan osallistuva on työntekijä ja hänen sopimuksensa tuotantoyhtiön kanssa on työsopimus (vaikka po. sopimuksessa tämä yritetään kiistää). Osallistujille maksetaan kuitenkin olematon muutaman satasen palkkio viikossa (!). Osallistujat voivat hakea palkkojaan jälkikäteen oikeudesta niin halutessaan ja tuotantoyhtiöille tulee kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannukset jokaisen osallistujan ylityö- yms. korvausten maksamisesta.

Osallistujat eivät ole voineet luopua taloudellisista oikeuksistaan sopimuksissaan, koska työoikeus on pääosin pakottavaa oikeutta. Ohjelmissa rikotaan myös pakottavaa työaikalakia.

Joissakin mainituista sopimuksista on jopa velvoitettu työntekijä osallistumaan työtehtäviin ilman korvausta ohjelmatuotannon jälkeenkin esim. markkinoinnissa tai muissa kaupallisissa yhteistöissä. Tällainen orjatyövoima on tietenkin lakien ja ihmisoikeussopimusten vastaista.

Sopimusten puutteet ja virheet ovat niin laajoja, että ne ovat pääosin mitättömiä. Osallistujan ei tarvitse sen vuoksi edes vedota virheeseen, vaan hän voi suoraan vaatia oikeuksiaan toteutettavaksi jälkikäteenkin. Tarvittaessa kanteella yleisessä tuomioistuimessa. Näin on tapahtunut mm. Ranskassa, jossa osallistujia pidettiin työsuhteessa olevina.

2

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Osallistujat eivät ole voineet luopua taloudellisista oikeuksistaan sopimuksissaan, koska työoikeus on pääosin pakottavaa oikeutta. Ohjelmissa rikotaan myös pakottavaa työaikalakia."

   Mitään pakottavaa työaikalakia ei ole olemassa, kuten ei myöskään mitään pakottavaa työaikalainsäädäntöä.

   Tosi-tv ohjelmiin osallistujat voidaan rinnastaa provisiopalkkaisiin työntekijöihin, mitä pidemmälle etenevät, sitä enemmän tienaavat. Siinä ei ole mitään laitonta. Tienatakseen mahdollismman paljon joutuu tekemään töitä sen eteen, siihen ei välttämättä riitä 7,5 tuntia vuorokaudessa, voi voi, mitään laitonta siinä ei ole.

   Maassamme kiinteistönvälittäjät, puhelinmyyjät ja muut myyntiedustajat, jopa jotkut siivojaat ja vastaavat työläiset, tekevät töitä pelkällä provisiopalkalla. Se on täysin laillista.

   Ranskassa pätevät Ranskan lait, Suomessa Suomen lait!!

   Heitä kommarispede volttia!!!

   • Anonyymi

    Laittomuudet sopimuksissa koskivat mm. ilman työn teettämstä ohjelman tekemisen jälkeen. Se on kuten todettu ihmisoikeussopimusten vastaista orjatyötä. Laki vaatii myös maksamaan kohtuullista palkkaa työsuhteessa, jota muutama satanen/viikko ei ole. Provisiopalkalla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Et luultavsti edes tiedä, mitä se tarkoittaa.

    Työaikalaki on pakottavaa oikeutta. Poikkeuksista on säädetty sen 2 §:ssä.

    Poikkeuksia ovat esim.
    "1) työstä, jota siihen kuuluvien tehtävien ja muutoin työntekijän aseman perusteella on pidettävä yrityksen, yhteisön tai säätiön taikka sen itsenäisen osan johtamisena tai tällaiseen johtamistehtävään rinnastettavana itsenäisenä tehtävänä;

    2) työntekijästä, joka suorittaa uskonnollisia toimituksia evankelis-luterilaisessa kirkossa, ortodoksisessa kirkkokunnassa tai muussa uskonnollisessa yhteisössä;

    3) työnantajan perheenjäsenen työstä;

    4) työstä, jota siihen liittyvien toiminnan erityispiirteiden vuoksi tehdään sellaisissa oloissa, ettei voida katsoa työnantajan asiaksi valvoa siihen käytettävän ajan järjestelyjä;

    5) valtion virkamiehen työstä tuomioistuimen jäsenenä tai esittelijänä, käräjäviskaalina, käräjänotaarina, julkisena oikeusavustajana, syyttäjänä, ulosottomiehenä, haastemiehenä tai ulkomaanedustuksessa;

    6) Suomen Pankin virkamiehen työstä, jonka pankkivaltuusto on määrännyt tämän lain ulkopuolelle."

    Mikään edellä mainituista ei koske tosi-TV:tä, joten lakia rikotaan yksiselitteisesti.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Eronnut Kirsi Alm-Siira vitsailee "jäätävistä silmäpusseista" - Yöllinen valvottaja on tässä!

   OMG, nyt on kyllä söpö yöllinen valvottaja. Kummatkin on kyllä aikamoisia nappisilmiä täytyy sanoa: https://www.suomi24.fi/viihde/eronnut-kirsi-alm-si
   Kotimaiset julkkisjuorut
   23
   4348
  Aihe