Sipilän hallitus oli jo valmiin Soten kimpussa, demari kaadolla meni nurin

Nyt on demari vuoro yrittää Sotea.

Viisitoista vuotta viisi eri hallitusta on yrittänyt uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita Suomessa. Kaikilla on ollut sama hyvä päämäärä: parantaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta keinot ovat vaihdelleet.
Parhaillaan eduskunnassa käsiteltävänä olevassa Marinin (sd) hallituksen sote-esityksessä vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta ollaan siirtämässä pois kunnilta 21 hyvinvointialueelle, Helsingille ja Hus-yhtymälle.

Sipilän hallituksen soteen verrattuna keskustan haikailemat maakunnat on nyt maskeerattu hyvinvointialueiksi, vaikka kyse on samasta asiasta – uuden hallintotason luomisesta.
Nykyinen hallitus perustelee sote-uudistuksen tarvetta edeltäjiensä tapaan sillä, että suomalaiset ikääntyvät ja hoivan tarve kasvaa. Lisäksi työikäisiä on jatkossa vähemmän, mikä tarkoittaa myös vuosi vuodelta vähemmän verotuloja. Tästä syystä sote-uudistuksen tavoitteena on ollut myös kustannusten kasvun taittaminen.

Sote-lait pitäisi saada eduskunnan läpi ennen kesän istuntotaukoa, sillä jos niiden hyväksyminen jää syksylle, edessä voi olla maakuntavaalien (2022) siirto. Sen jälkeen voidaan olla tilanteessa, jossa sote-lait eivät olekaan voimassa alkuvuonna 2023, jolloin saman vuoden huhtikuun eduskuntavaaleista tulee sote-vaalit. Tästä syystä on kiire turvata maakuntamallin läpimeno ennen vaalikevättä.

2

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kalliiksi moitittu sote-esitys loppusuoralla, ministeri Kiuru: "Tämä aamu ei voisi enää alkaa paremmin"
   Hyvinvointialueille on tarkoitus valita edustajat vaaleissa alkuvuodesta 2022.
   Toistakymmentä vuotta erilaisiin karikkoihin juuttunut sote-esitys on taas loppusuoralla. Mikäli sote-uudistus toteutuu, sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta 21 hyvinvointialueen ja Helsingin vastuulle.

   Uudet alueet aloittaisivat vuoden 2023 alussa. Niille valittaisiin edustajat vaaleissa vuoden 2022 alkupuolella.
   Hallitus antoi 1 600-sivuisen sote-esityksensä eduskunnalle ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa. Lakiesitystä esitteli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
   – Tämä aamu ei voisi alkaa paremmin. Uudistus siirtyy nyt eduskunnan viisaille hartioille, Kiuru sanoi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Välit poikki aikuisen lapsen perheen kanssa.

   He suuttuivat kun kuulivat ettemme puolisoni kanssa ota rokotetta. Emme todennäköisesti saa tavata enään lapsen lapsiamme, emmekä saa heitä yökylään k
   Maailman menoa
   704
   17719
  2. Yllätys-sexy! Sanna Ukkola poseeraa korsettitopissa nuoruuskuvassa: "Housut jalassa, kerrankin"

   Sanna Ukkola on totuttu näkemään aina hyvin asialinjalla. Nyt hän todellakin yllättää. UUH, aika hot! https://www.suomi24.fi/viihde/yllatys-sexy-bb-sa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   76
   17070
  3. Eronnut Kirsi Alm-Siira vitsailee "jäätävistä silmäpusseista" - Yöllinen valvottaja on tässä!

   OMG, nyt on kyllä söpö yöllinen valvottaja. Kummatkin on kyllä aikamoisia nappisilmiä täytyy sanoa: https://www.suomi24.fi/viihde/eronnut-kirsi-alm-si
   Kotimaiset julkkisjuorut
   34
   7510
  4. Aikapommi räjähti BB-talossa - Ikävä "leikki" teki tehtävänsä - Nina Mikkonen häätöäänestykseen

   Voi ei, nyt kävi yksinhuoltajalle köpelösti… Mitä mieltä, pitäisikö Mikkosen jo tippua BB-talosta? https://www.suomi24.fi/viihde/aikapommi-rajahti-bb-
   Big Brother
   65
   5118
  Aihe